En god och snabblagad laxlunch för två personer!
LCHF Laxtärningar med champinjoner, grillad sparris och äggmajosås
Portioner: 2 st
Ingredienser
200 g lax
200 g champinjoner
100 g färsk grön sparris
2 kokta ägg
2 msk majonäs
1 dl creme fraiche
Gör så här
Börja med att koka 2 ägg till den kalla såsen. Ta laxen och tärna ner den i mindre bitar, stek den i smör i en het panna och krydda med salt, citronpeppar och vitlök. Dela champinjonerna i lagom stora bitar och släng ner de också. rör runt så de inte bränner fast i pannan. När äggen kokat klart så hacka de, och lägg i en skål tillsammans med majonäsen och creme fraichen, smaka av och justera med kryddor.
När laxen och champinjonerna fått färg, så lägg upp tillsammans med såsen, och släng ner sparrisen i pannan några minuter, krydda med flingsalt och innan du lägger upp sparrisen, så ringla lite smält smör över.
Smaklig måltid!
Det är sällan jag får en en sån här kick av en matupplevelse som jag från börjar varit aaaaningens skepisk mot. Ja, det är udonnudlarna jag pratar om. Jag la tidigare idag upp en bild på Kryddburkens facebook på nudlarna i sina förpackningar och jag håller med, det _ser_ ut som nåt annat, men mer än så tänker jag inte beskriva era kommentarer för det är på tok alldeles för orättvist.
Det är en ljuvlig sorts nudlar som fullkomligt smälter i munnen och dom ser stabbiga och mäktiga ut men tillagade är dom lätta, fräscha och förvånansvärt ”fluffiga” om man nu kan beskriva nudlar som så?!
Nudlarna fick jag i ett paket från Risberg Import, (obs; detta inlägg är inte reklam och inte heller varuprov).
Jag blev mäkta förvånad och en smula sentimental då det för ett par veckor sen damp ner ett stort paket med massor av kryddor, såser och röror. Avsändaren var Risberg Import som tackade för att jag så ofta lyfte fram deras ”Tony Chacheres krydda” här på bloggen.
Att vi använder Tonys krydda så mycket här hemma är helt och hållet min kära makes förtjänst, det är han som fastnat för den rejält, å då menar jag REJÄLT!
Han har den på ALLT… Ibland kan jag ju bli en smula stött då han pudrar på nåt så vansinnigt på en fin, väl avsmakad bouef bourgignon, eller den klassiska kalopsen, eller på det redan väl marinerade och kryddade köttet. För att inte tala om på köttfärssåsen innan han ens hunnit smaka. Och jag som då kanske just kryddat upp denna köttfärssås lite extra just för gubbens smaklökar och de första han gör är att vräka på Tony´s krydda så köttfärssåsen blir osynlig… Nåja, jag älskar honom högst på denna jord iallafall, men, men…
Gissa vem som blev glad när han kom hem från jobbet denna dag och fick se kryddorna som anlänt…
Paketet med allehanda kryddor och såser blev jag otroligt glad för. Produkter man framhäver eller använder ofta misstolkas till stor del som ”reklam”. En del tror att man får betalt för att visa en produkt eller vara men så är det inte. Och inte i detta fallet heller. När de så väl händer så deklarerar jag det för er tydlig så ni vet. Det är alltså extra roligt när man får något ”oförtjänt” om ni förstår hur jag menar.
Nu till kvällens recept; Det blev renskav + udonnudlar och det finns inte så mycket mer att tillägga än att detta BÖR ni prova! Nu ska jag inte skriva vansinnigt gott mer, för det gör jag tydligen för ofta, men för att vara vansinnigt gott då så byter jag ut ordet till himmelsk gott!
Udonnudlarna i detta fallet är ”tjocka udonnudlar”, det finns tunna också. Jag har googlat lite efter recept på dessa och de flesta träffar jag hamnat på så används de i soppor eller buljonger tillsammans med grönsaker och svamp. Så jag var ju tvungen att göra tvärtemot såklart.
Nudlarna är ”färdiglagade” i sin förpackning och behöver bara värmas på, så därav valde jag att hastigt hetta upp dom i denna wok tillsammans med renskav och krispiga grönsaker. Inte alls tokigt, inte alls… Å dom gör sig så mycket mer bildsköna i en wok än i en soppa dessutom.
4 port
Det här behöver du :
ca 200 gram renskav eller viltskav
Smör till stekning
Nymalen svartpeppar
2 dl vatten
2 finrivna vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 msk farinsocker
1 tärning ekologisk grönsaksbuljong
1 msk hoisinsås (eller 2 msk sweet chilisås)
2 tsk soya
1 bukett färsk broccoli (förväll i 2-3 min i saltat kokande vatten)
2 rejäla nävar strimlad kinakål
1 morot
1 burk skivade vattenkastanjer
1 förp tjocka udon nudlar (200 gram)
GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i het stekpanna eller wok och bryn renskaven så den får fin färg. Tillsätt vatten, vitlök, tomatpuré, farinsocker, buljong, hoisinsås och soya och låt allt få fräsa ihop på hög värme någon minut. Sänk sedan värmen och tillsätt broccolin, strimlad kinakål, strimlad morot och vattenkastanjerna. Låt puttra ihop ca 5 min. Precis före servering rör du ner udonnudlarna.
Grönsakerna i, låt puttra några minuter till…
Sist av allt rör du ner udonnudlarna. Vill du ha extra buljong/sås så tillsätt mer vatten/buljong och smakar av. Själv tycker jag det är godast med lite simmig konsistens, inte som soppa men nästan så jag pyttsar i lite mer vatten o kryddor!
Revbensspjäll av Lamm
Lamm är bland det nyttigaste kött vi kan äta med en hög halt av Omega-3.
Den halten stiger eftersom de får gå ute och beta gräs, precis det som djuren är anpassade för genom evolutionen.
Mitt lamm köpte jag uppe i Huså i höstas, byn ligger på baksidan av Åreskutan.
Djuren är av rasen Åsenfår, som är en gammal allmogeras.
Där hade de verkligen fått äta sig feta och fina under sommaren, på alla fjällängens gräs, örter och blommor.
Det har gett en fantastiskt god smak åt både kött och fett, långt ifrån det som många tycker smakar kofta.
Bilden nedan är inte på Åsenfår och inte heller från Huså, utan från en av mina resor i Sörmland.
Det är en så vacker bild på djur som lever ett gott liv, långt från djurfabrikerna.
Till den här middagen tog jag de tunna revbenen och kryddade med bara örtsalt och vitpeppar.
Det fick sen steka långsamt i ugnen, två timmar på 150°. Det här gjorde köttet riktigt mört, det lossnar nästan av sig själv från benen.
Eftersom de var så tunna, så blir de klara på den förhållandevis korta tiden i ugnen.
Har Du tjockare spjäll eller föredrar revbensspjäll från gris, så öka på tiden till det dubbla.
Som tillbehör stekte jag tjocka skivor av blomkål i smör och gjorde ett lite annorlunda vitlökssmör.
Bryner man vitlöken först, så blir den mild och får en god, nötaktig smak.
Vill Du ha recept på en vanlig Lammstek med Rödvinssky, så hittar Du den Här.
Brynt Vitlökssmör
150 gr Smör
4 stora Vitlöksklyftor
2 msk Kallpressad Olivolja
2 msk pressad Citron
2 msk hackad Persilja
Havssalt och nymald Vitpeppar
Ta fram smöret, skär i grova skivor ner i en bunke och låt stå så det blir mjukt.
Skala och hacka vitlöken grovt. Bryn den försiktigt i olivoljan, bara så den blir gyllenbrun.
Häll över citronsaften och låt puttra en liten stund. Låt svalna.
Vispa ner vitlöken och oljan i smöret med elvisp. Kör en stund så det blir fluffigt.
Smaksätt med persilja, salt och peppar. Smaka av om det är lagom salt och syrligt.
Servera i små portionsskålar eller forma till en rulle i smörpapper.
En supergod wok där currysåsen neutraliserar den heta woken lite och de kompletterar varandra väldigt bra.
LCHF Wokad kyckling med vitkål och currysås
Portioner: 4 st
Ingredienser
500 g färsk kycklingfilé
150 g riven vitkål
En skvätt olja
Chiliflingor
Salt
peppar
Vitlök
2 dl creme fraiche
Curry
Salt
Peppar
Gör så här
Dra igång wokpannan på högsta värmen, ner med olja, och för att få in smakerna ordentligt i den tärnade kycklingfilén så rekommenderar jag att man häller lite olja i en plastpåse och ner med kryddorna och kycklingen o skaka runt. Ner med det i den heta wokpannan och fräs på ordentligt, när kycklingen börjar få ordentligt med färg och börjar bli genomstekt så häll i den strimlade vitkålen tills den blir mjuk. Sänk värmen så det inte bränns. Låt stå och puttra, rör lite då och då.
Ta 2 dl creme fraiche och krydda ordentligt med curry, salta efter smak och släng gärna ner lite peppar för att såsen skall lyfta lite. Currysåsen neutraliserar den heta woken lite och de kompletterar varandra väldigt bra.
En supergod wok där currysåsen neutraliserar den heta woken lite och de kompletterar varandra väldigt bra.
LCHF Wokad kyckling med vitkål och currysås
Portioner: 4 st
Ingredienser
500 g färsk kycklingfilé
150 g riven vitkål
En skvätt olja
Chiliflingor
Salt
peppar
Vitlök
2 dl creme fraiche
Curry
Salt
Peppar
Gör så här
Dra igång wokpannan på högsta värmen, ner med olja, och för att få in smakerna ordentligt i den tärnade kycklingfilén så rekommenderar jag att man häller lite olja i en plastpåse och ner med kryddorna och kycklingen o skaka runt. Ner med det i den heta wokpannan och fräs på ordentligt, när kycklingen börjar få ordentligt med färg och börjar bli genomstekt så häll i den strimlade vitkålen tills den blir mjuk. Sänk värmen så det inte bränns. Låt stå och puttra, rör lite då och då.
Ta 2 dl creme fraiche och krydda ordentligt med curry, salta efter smak och släng gärna ner lite peppar för att såsen skall lyfta lite. Currysåsen neutraliserar den heta woken lite och de kompletterar varandra väldigt bra.
Jag köper nästan aldrig fläskfilé, det hör faktiskt till ovanligheten, jag har väldigt lätt för att låta den ligga kvar i köttdisken. Det är visserligen en mör, fin liten bit men den smakar inte mycket och det är dessutom en så ynka liten del på en hel gris så jag hoppar gärna över den både för att påtala fördelarna med andra köttdetaljer och för att gynna bonden som faktiskt föder upp en hel gris med både karré, kotlett, revben, grisfötter, sidfläsk, lägg, skinkstek, bog osv osv… Det är inte en fläskfilé som göds inför slakt som så många tycks tro när det kommer till de populära kötträtter. Den går ju naturligtvis att marinera och krydda och lägga på grillen men inte gör den sig särskilt rättvis som filé då heller. Jag föredrar hellre den sk. ytterfilén, utskuren benfri kotlett om man nu ska ersätta fläskfilén med något, den smakar desto mer också.
Varför lägger jag upp ett recept med fläskfilé då undrar ni?
Köttet är skickat från Bodalsgris som varuprov, en nysatsning med lokala grisbönder från Bohuslän & Dalsland. Konceptet är enkelt; Glada grisar, glada bönder och korta transportsträckor mellan gårdar och slakteri. Sånt gillas, så det blir tummen upp redan innan köttet har tillagats.
Bodalsgris har även blogg man kan följa >>
Detta är nånting jag verkligen hoppas kommer utökas bland Sveriges köttbönder. Att ta fasta på att sammanföra de lokala närproducenterna och värna om både uppfödning och slakt, att ge oss konsumenter direkta och tydliga bud om vart köttet kommer ifrån och hur det är uppfött och slaktat utan att man ska behöva genomföra några större detektivarbeten.
En sak som jag funderat över länge är etiketterna på det förpackade köttet. Som konsument hade jag velat ha informationen om köttets ursprung direkt på etiketten. Vilken gård kommer köttet ifrån? Vilket slakteri? Är det en så pass invecklad historia eller skulle inte varje förpackning kunna vara id-märkt med kanske ett nummer som man enkelt kan slå upp/spåra i en databas på nätet och hitta just dessa uppgifter om gård och slakteri och även kunna följa länkar till respektive hemsidor? Ungefär som ett paket från DHL med kollinummer??
Det hade jag tyckt varit väldigt kul! Om möjligheten fanns där tror jag det skulle väcka intresset hos fler konsumenter att köpa ”sitt” kött som man känner igen, eller?! Hur tänker du?
Kvalité och smak finns inget att klaga på. Det slog mig dock att det verkligen doftade fläskkött när jag brynte filéskivorna, riktigt fläsk som fläskkött ska lukta. Och smaken var det trots sås och kryddor en väldigt utpräglad fläsksmak på. Har ni någon gång grillat rent sidfläsk över öppen eld på en bergsklippa i norrlands insjöar och ätit direkt i handen utan kryddor så vet ni vad jag menar, det är gott!
Priset då?
Har faktiskt inte fått några uppgifter men har mailat marknadschefen och invätar svar så jag återkommer till det.
Redigerat;
Marknadschefen meddelar nu att priset ligger under kilopriset av Scans köttsortiment. Det skall inte ligga högre än svensk fläskött gör alltså. Exempel; fläskfile 149:-/kg för Bodalsgris, 159-169:-/kg för Scans.
Importerat fläskött ligger runt 109-119:-/kg.
Var finns köttet att köpa?
Coop-butikerna i Bohuslän & Dalsland. (Med förhoppning om att fler köttbönder följer samma koncept runt om i landet så även vi på syd & östkusten, mellansverige och norrland kan ta del av lika utbud)
Foto: Lasse Forsberg/ Matfranregionen.se
Nu till mitt recept med just fläskfilén då. Jag valde att skära köttet i skivor och bryna det hastigt för att sedan låta det puttra färdigt i en god sås. Enkelt så det förslår och med en fläskfilé ska man inte behöva puttra den länge för att köttet ska vara mört. Det behövdes inte heller.
4 port
Det här behöver du :
1 fläskfilé ca 450 gram
Smör till stekning
Nymalen svartpeppar
3 finrivna vitlöksklyftor
1 msk rödvinsvinäger
1 msk tomatpuré
5 dl köttbuljong (egen, fond el. tärning)
2 dl grädde
Salt & peppar
GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfilén från hinnor. Skär i skivor och bryn i smör i het stekpanna så de får fin färg. Krtydda med nymalen svartpeppar. Lägg åt sidan så länge. Vispa ur stekpannan med finriven vitlök, vinäger tomatpuré och buljong. Lägg i skivorna av fläskfilén och slå på grädden. Sänk värmen och låt småputtra utan lock ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Fläskfilén ska nu puttra utan lock ca 10-15 min.
Under tiden skjutsar man in potatisen i ugnen på 225 grader ca 10-15 min. Använd färdigkokt potatis som du ”mosar” till med en gaffel, strö på lite ost, salt och peppar och gratinera i ugnen. Supergott tillbehör till kött och perfekt när det finns överbliven kokt potatis i kylen.
Salladen gjorde jag på strimlad isbergssallad, gurka och en burk från Fontana med fetaostfyllda oliver och soltorkade tomater i chilimarinad. Pressade över en halv citron, lite olivolja, flingsalt och några varv med pepparkvarnen. Så enkel och vansinnigt god! Denna sallad kan du äta som den är, som tillbehör eller blanda med pasta för en god pastasallad.
Fläskfilén har fått puttra ihop och såsen blivit krämig. Dags att servera.
”Crushed potatoes” är gratinerad och det doftar sååå gott i hela köket!
1,8 dl strösocker
2 teskedar bakpulver
¼ tsk mald kanel
1 tsk salt
1,8 dl mjölk
2 ägg vispade
1 tsk vaniljextrakt
1 msk smält smör
Hej på er! Här på Öland har vi full snöstorm idag, trodde knappt det var sant när jag tittade ut genom fönstret, men så är det! Vi ska strax åka och småhandla till vår lilla påskbuffé ikväll, sen var tanken att vi skulle åka ut till Runsten och gå på ”Äggröran”; en festival med marknad och allehanda trevligheter i påskens tecken, men vette sjutton om det är så lockande i detta väder? Vi får se om det lättar. Innan jag kan visa bilder från kvällens mat så kommer här lite inspiration på snabba, enkla små snittar, tilltugg, snurror, munsbitar, allt för alla smaker. GLAD PÅSK!!
Laxsnittar med smördegsstjärnor, recept här >>
Potatis-stubbar med kallrökt lax, gräddfil och dill! En munsbit som bar smälter i munnen…
Ägghalvor med majonäs och löjrom.
Piffad prinskorv till de små, lindade med smördeg en favorit hos alla barn! Recept här >>
Ägghalvor med majonäs och rödlök för alla som inte gillar räkor…
Svampfyllda tarteletter, recept här >>
Laxbakelser, dekorerade med kallrökta laxrosetter, citron och gräslök. Recept här >>
Äggrulle med ost & bacon, recept här >>
Pizzasnurror, recept här >>
Pumpernickel, med romröra och najad lax, recept här >>
Tunnbrödsklämmor med färskost pepparrot och saltrulle, alt hamburgerkött. Recept här >>
Sill, gräddfil, hackad rödlök och gräslök.