Tillbaka till Sverige
Då var vår månad i Alanya över för den här gången, kommer att sakna den här utsikten på morgonpromenaderna.
Jag slutar aldrig att fascineras över de härliga vågorna som slår mot Kleopatrastranden, kan titta på dem väldigt länge, det är den bästa sortens mindfulness för mig.
Vi har haft en fantastiskt fin tid med det bästa väder en januarimånad bjudit på under alla de 15 år vi bott här vid Medelhavet.
Så nu blir det lite annorlunda att komma hem till snö, kyla och mörker, men allt har sin tid, det ska bli spännande med allt som väntar där.
Först och främst ska det bli väldigt roligt att äntligen få se min femte kokbok, Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.
Det blir ju en helt annan sak att se alla vackra bilderna som Veronica Kindblad tagit till vår bok än att se dem i en PDF på datorn.
På lördag kommer jag och Lars-Erik Litsfeldt att signera boken och bjuda på lite gott ur den på Akademibokhandeln i Karlskoga.
De första 20 som köper kokboken kommer att få en riktigt fin presentpåse med sig hem, så skynda dig dit om du bor i närheten.
Den tredje författaren till bönkokboken, Patrik Olsson på Smarta Diabetiker, kan du ta chansen att träffa på LCHF-kryssningen den 24 februari, då vi är på plats alla tre.
Nästa vecka har jag en rad intressanta möten framför mig i Stockholm och Östersund, så det känns väldigt bra att ha vilat mycket och samlat krafter den här månaden.
Här får du lite länktips på hur en matdag sett ut för mig och Lennart i vinter.
Vi börjar morgonen tidigt med nötfrukost och kaffe, till det tar vi också en liten skål med bönsallad, mjölksyrade rödbetor och lite getyoghurt.
Till lunch blir det ofta en pytt i panna med ägg och en stor grönsallad.
På eftermiddagen tar vi lite olika get/fårostar, grönsaker och oliver till en kopp te eller kaffe på balkongen när vädret tillåter.
Tar jag en långpromenad upp mot borgen brukar jag ha med en påse Öländska bönchips i fickan, det ger snabb energi.
På bilden nedan ett exempel på vad som kan ligga på vår middagstallrik, häromdagen blev det smörstekt hamsi/sardiner med broccolimos, bönsallad och en massa gröna blad.
Eller så kan det bli stekt kalvlever, den vi köper på Güven Et Kasap på 25-metersgatan är den mildaste och godaste lever jag smakat.
Kycklingschnitzeln från samma slaktare är en annan återkommande favorit.
Kycklingbuljong lagar jag då och då i min Wonderbag, så vi alltid har näringsrik buljong till såser, grytor och soppor.
Den här turkiska skaldjursgratängen har vi ätit många gånger i vinter, den är fantastiskt god.
Vi har båda blivit piggare och starkare av all denna goda mat och den träning vi får genom långpromenaderna vid havet och upp mot Borgen.
Jag går mellan 5-10 km varje dag och går även nerför våra 7 trappor varje gång jag går ut istället för att ta hissen.
De dagar jag orkar försöker jag också gå uppför alla 131 trappsteg en gång, märker att konditionen sakta men säkert blir bättre så jag blir inte lika flåsig längre.
Jag testade att träna lite på gym förra vintern, men det blev mina muskler och leder inte alls glada åt, för mig passar lågintensiv träning som promenader betydligt bättre.
Eftersom jag har en nervskada i höger ben och fot efter steloperationen i ryggen, så kan jag inte gå så fort, men promenaderna ger ändå effekt.
Mina fotleder är starkare än på många år och musklerna i lår och vader har blivit synbart större under våra två månader härnere i vinter, så nog märks det att bönorna i vår dagliga mat gett effekt.
Jag bär ju också hem all mat så armmusklerna får sitt, det kan bli rätt tungt med allt som handlas på grönsaksmarknaderna runt stan.
Vi äter verkligen mycket av gröna blad, grönsaker och en hel del rotfrukter, det får oss båda att må väldigt gott.
Frukt har vi hoppat över helt nu i vinter då vi båda märker att vi håller oss piggare av att undvika socker i alla dess former.
Måltidsdrycken till är alltid vatten, ibland med en skvätt äppelcidervinäger och lite salt, det blir väldigt gott.
Det känns väldigt bra att vi tankat så mycket energi, nu dröjer det ända till mars innan vi kommer hit igen, då lagom till den riktiga vårvärmen sätter in.
Gröna, goda rätter lagade med kyckling. I ett par veckor har jag i samarbete med Svensk Fågel lagat lite olika gröna rätter vilket har varit både roligt och givande då det uppskattas väldigt mycket här hemma! Sist ut kommer min egen favorit och det är en himmelskt god, grön, len soppa med kycklingfrikadeller… Ni skulle bara smakat alltså, en riktigt fullträff. En väldigt enkel rätt men ändå full av mustiga smaker och nyttigheter och med relativt billiga ingredienser.
Som vanligt är det svensk fågel märkt med Gula Pippin jag använder.
Du har väl inte missat den Gula Pippin och vad märkningen står för?
Svenska fåglar uppfödda av närproducerande bönder som följer strikta djurskyddslagar med hårda kontroller. Allt för en hållbar avel utan slentrianmässig användning av antibiotika. Fåglar som växt upp och mått bra helt enkelt!
Mer information finns HÄR.
TÄVLING!
Nu är det din tur, du som läser här. Jag hoppas ju att jag har kunnat bidra med lite inspiration för nu kan du tävla med Svensk Fågel på temat ”det naturliga proteinet i en grönare kost” tagga din bild och recept med #gulapippin. Tävlingen pågår i en vecka och vinnare koras den 22:a december.
Vinnaren vinner en årsförbrukning av kyckling. Tvåan vinner Tareq Taylors kokbok ”Kyckling” och kryddor. Trean till femman vinner ett förkläde från svenskfågel med egen bild och recept under temat; ”det naturliga proteinet i en grönare kost”. Läs mer om tävlingen HÄR.
4 port
Kycklingfrikadeller :
400 gram kycklingfärs (märkt med Gula Pippin)
1 msk potatismjöl
3 msk havregryn
1 ägg
2 msk grönsaksfond
1 knippe hackad persilja
1 tsk D’Elidas chilisås
1 tsk örtsalt
Buljong :
1,5 liter vatten
4 msk grönsaksfond
1 msk kycklingfond
1 tsk torkade örter
Grön soppa :
ca 1 liter buljong från frikadellerna
1 stor broccolibukett
3 dl gröna ärtor
100 gram färsk babyspenat
100 gram färskost
salt och peppar
1 dl rostade pumpakärnor
1 knippe ärtskott
GÖR SÅHÄR :
Blanda kycklingfärsen med övriga ingredienserna. Låt stå i kylskåpet en stund innan du rullar ut ca 30 st frikadeller. Koka under tiden upp buljongen och sjud sedan frikadellerna ca 5 minuter.
Använd en liter av buljongen från frikadellerna till soppan. Lägg i små buketter av broccolin och låt småkoka nån minut. Tillsätt ärtor, babyspenat och vänd runt. Mixa soppan slät och klicka i färskost. Koka upp och smaka av med salt och peppar.
Servera soppan i en djup tallrik med kycklingfrikadellerna, ärtskott och pumpakärnor på toppen. Gärna ett grovt bröd till. Smaklig måltid!
Kycklingfärsen blandad med ägg, lite havregryn, persilja, chilisås och kryddor. Rulla och lägg på tallrik redo att doppas ner i den kokande buljongen.
Sjud frikadellerna på medelvärme ca 5 minuter.
Förbered grönsakerna till soppan. Spara ca 1 liter av buljongen från frikadellerna och koka upp broccoli först, tillsätt sedan ärtor och babyspenat.
Mixa soppan slät och koka upp igen med 100 gram färskost. Smaka av med salt och peppar.
Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna tills de börjar knäppa lite om dom. Använd till att toppa soppan med tillsammans med ärtskott.
Servera med frikadellerna och en ett gott surdegsbröd.
Väldigt god, grön, nyttigt och mättande måltid!
Hoppas ni provar receptet, eller hittar på ett eget med gröna inslag och kyckling som ett hållbart protein.
Inlägg i samarbete med svensk Fågel
Små naggande goda tilltugg som förrätt eller på buffé eller bara till kvällsmys i soffan framför TV:n, dessa godingar måste ni testa att göra.
Som alltid använder jag mig av svensk kyckling. Ni har säkert sett mina tidigare inlägg i samarbete med Svensk Fågel och den berömda Gula Pippin.
Kyckling märkt med Gula Pippin ÄR just svensk kyckling som garanterar att fågeln blivit uppfödd under kontrollerade förhållanden där bonden följer strikt djurskyddslag. Gula pippin garanterar också att ingen antibiotika har använts i förebyggande syfte och att kycklingen är fri från salmonella. De medicineras inte heller slentrianmässigt, ja i många länder är det vanligt att man ger alla kycklingar antibiotika för att motverka sjukdom. Svenska bönder motverkar sjukdom på ett hållbart sätt. Genom att hålla god hygien på gården får vi inte bara friskare fåglar än de importerade, våra bönder bidrar till att motverka antibiotikaresistens. Givetvis kan en sjuk fågel få antibiotika, men då på recept från veterinär och det har inte behövts hittills i år.
Läs mer om Svensk Fågel här!
Jag tycker det är riktigt roligt med den nya gröna vågen som landat. Mycket vegetariska rätter men också gröna rätter med ett mer hållbart protein och där är kyckling ett perfekt alternativ.
Jag har gjort ett par goda salladswraps som en enklare lunch, förrätt eller som med fördel kan serveras på en buffé då de går att äta även kalla. En god grönsaksröra i botten med tomat, paprika, rödlök, groddar och fetaost blir en mättande bas tillsammans med majskyckling som jag valt här. Pesto, tomatsmaken och fetaost är riktigt goda kombinationer ihop med kyckling. Allting toppas som avslutning med knapriga, rostade pinjenötter. Ljuvligt gott!
6 st
Det här behöver du :
2 majskycklingfiléer (märkta med Gula Pippin)
1 dl grön pesto
salt och peppar
6 blad romansallad
3 tomater
1 liten rödlök
1/2 röd paprika
60 gram fetaost
2 msk pinjenötter
GÖR SÅHÄR :
Skär varje filé i tre strimlor. Lägg i en plastpåse med peston och förslut. Låt marinera 6 timmar eller gärna över natten. Stek sedan kycklingen i sin marinad, nån ytterligare olja i pannan behövs inte. Salta och peppra. Var noga med att tvätta händer och köksutrustning innan du hanterar andra råvaror. Skölj och lägg upp blad av romansallad på ett fat och fyll varje med hackad tomat, groddar, hackad rödlök och paprika. Lägg en kycklingbit på varje och toppa med smulad fetaost och pinjenötter.
Ingredienserna förberedda. Det går utmärkt att montera ihop med både varm som kall kyckling.
Kycklingbitarna stekta i sin pestomarinad.
Upplagda på romansallad med tomat, groddar, rödlök, paprika, fetaost och rostade pinjenötter.
Galet gott, bara att vika ihop, tugga och njut!
Inlägg i samarbete med Svensk Fågel
I annonssamarbete med Svensk Fågel
Minns ni tidigare i somras då jag lagade plankstek med kyckling? En rätt som tilllagats flera gånger sen dess och som blivit en favorit här hemma. Receptet hittar ni HÄR.
Eftersom jag uteslutande köper Svensk kyckling och funderat en hel del på vad det är vi köper och äter skulle jag bli glad om ni ville svara på tre frågor längre ner i inlägget.
Svensk fågel är en branschförening för svensk kyckling och kalkon. Där kan bönder, slakterier och kläckerier bli medlemmar men måste uppfylla en hel del krav från Svensk fågel. Endast medlemmar som uppfyller kraven och godkänns vid kvalitetskontrollerna får använda sig av kvalitetsmärkningen Gula Pippin som finns på varans förpackning.
Dessa krav kontrolleras noggrant och kontinuerligt och dess regler är skarpare än vad Sveriges lag säger. Det handlar bland annat om djurets hälsa, miljö och uppväxtförhållanden.
I och med att kycklingen är svensk blir det väldigt klimatsmart då ingen kyckling importeras från utlandet. Det ska även vara nära till slakteriet vilket är bra då djuren slipper långa transporter samtidigt som det är mer miljövänligt. Många bönder har även kretsloppsgårdar vilket innebär att kycklingens gödsel sprids på åkrarna där spannmål odlats vilket i sin tur skördas och används till foder och halm för att värma upp stallarna.
Svensk fågel är dessutom salmonellafri. För att göra det enkelt för dig som konsument är all kyckling och kalkon från Svensk fågel märkt med Gula Pippin. Smart och enkelt att hitta när du ska köpa kyckling.
1. Vad spelar in i ditt val när du handlar kyckling?
2. Vilken del av kycklingen gillar du bäst?
3. Vilka får använda sig av kvalitetsmärkningen Gula Pippin?
Kycklingplankan jag tillagade deltog även i en tävling och vinnarreceptet samt vinnarna hittar ni HÄR.
Energisnålt långkok
Idag får du det recept som var med i artikeln om Wonderbag i Hemmets Journal för några veckor sen.
Fick ett Facebookminne idag som påminde att det gått två år sen jag träffade Anneli Jern och Hakan Ökmen på Wonderbag Sweden för första gången.
De hade då erbjudit mig att testa en Wonderbag, då de sett att jag lagade mycket långkok här på bloggen.
Här hittar du receptet från mitt första försök, en långkokt grytstek jag gjorde på vedspisen i min stuga i Dalarna.
Jag är så glad och stolt att få representera Wonderbag i Sverige.
Den här långkokningspåsen/kylbagen är på flera sätt värdefull för både maten och miljön, den bevarar näringsämnen och smaker tack vare den varsamma tillagningen.
Den minskar även energiförbrukningen, något som är nödvändigt idag, när vi behöver bygga ett mer hållbart samhälle.
Ett bra tips är att ta med den i bilen med en kylklamp i, så kan du använda den som kylbag när du varit och handlat.
Då håller sig maten kall tills du kommer hem, riktigt bra under varma dagar.
Här en bild från artikeln i Hemmets Journal, där de berättar om Sarah Collins i Sydafrika som uppfunnit Wonderbag.
Sarahs vision är att hjälpa så många som möjligt världen över att få möjlighet att laga mat med ett minimum av energi.
För varje Wonderbag som säljs, skänks även en till en behövande familj i Sydafrika.
Så många har nu fått ett lite lättare liv, inte minst har rökskadorna från matlagningseldar minskat.
Efter några veckor med problem med beställningar via Klarna på Wonderbags hemsida så fungerar nu allt som det ska igen, du kan beställa din här.
Krämig kycklinggryta 4 port
500 g benfritt kycklinglår eller kycklingbröst
250 g cocktailtomater
2 röda spetspaprikor
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 dl kycklingbuljong
2 dl grädde eller kokosgrädde
2 msk tomatpuré
2 tsk oregano
1-2 tsk chiliflingor eller 1 hackad, färsk chili
Saft och rivet skal av 1 ekologisk citron
Salt efter smak
50 g smör eller kokosolja till stekning
Skär kycklingen i bitar, ca 3×3 cm, lägg dem i en bunke.
Häll över pressad citrussaft, skal och lite salt, blanda om väl och låt stå en stund för att dra åt sig smakerna.
Skär tomaterna i klyftor och paprikan i tärningar. Strimla löken och vitlöken fint.
Börja med att bryna smöret och steka kycklingen så den får lite färg, krydda med lite mer salt, chili och oregano.
Tillsätt lök, paprika och tomatpuré och låt fräsa med några minuter.
Häll på tomater, buljong och grädde, låt koka upp och puttra 15 minuter under lock, rör om någon gång under tiden. Smaka av om du vill ha mer kryddor.
Ställ ner grytan på ett underlägg i Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt igen väl.
Låt grytan lagas klart på eftervärmen, det tar ca 4 timmar tills den är färdig.
Den kan hållas varm ända upp till 10 timmar om du vill laga till grytan på morgonen eller kvällen.
Här kan du läsa om hur du lagar en väldigt näringsrik kycklingbuljong och om de effekter den haft på min hälsa.