Hjärtan, pyssel och nytt till köket!

elvisp_skifferplattor
Hade ni  en fin  dag igår på alla hjärtans dag? Här hemma har det pysslats och ritat kort, limmats och glittrats så de stått härliga till. Det roliga med just denna dag är att få förbereda små överraskningar och vara lite hemlighetsfull dan innan och självklart allt klipp och klistra som barnen älskar! Ja, jag också men det är så lagom lätt med vänsterhanden i gips då jag är just vänsterhänt. ;-)

Av kära maken fick jag en elvisp och det behövde jag verkligen! Jag brukar använda den där ballongvispen till stavmixer när jag tex vispar grädde men den protesterade hej vilt för ett par veckor sen och nånting släppte så alla ballongtrådar liksom hoppade ur fästet och jag vispade grädde… Ja, då kan ni tänka er hur köket såg ut sen…!!?

Så häromdan när Joline skulle vispa grädde med elvispen till pannkaks-semlorna så hände nånting med dom två vispkrokarna och allt bara skar ihop efter ett ljudligt rassel och grädde överallt igen!! *ghaaa*
Så nu är bägge kaputt och hem kommer han med en ny, superfin, supersnabb elvisp! :-P Älskade Nicke!!!

Skifferplattorna jag skrev om i tidigare inlägg fick utökning också så nu kan jag faktiskt servera mat till fyra personer på dom! Snacka om läckert! :-P

alla_hjärtans_dag_rosor_röda

Joline hon älskar sånt här hemlighetsmakeri och pyssla och förberda och ”inte titta!!!” å ”nuuu får du titta!!” osv osv… Hon var själv inne på ICA och köpte dessa rosor till mig och Nicke, visst är hon gullig! ;-)
Själv fick jag ju pyssla ihop hennes överraskningar när hon var i skolan för hon är grymt nyfiken på allt som ligger i påsar o prasslar, precis som sin mamma! :-P

alla_hjärtans_dag_pyssel
Det var inte bara rosor vi blev bortskämda med… Hur vackert är inte detta att vila ögonen på!
Själv trippade hon lyckligt iväg till skolan idag med bla. nya Betty Boop läppglans hon fått av pappa! :-P

The post Hjärtan, pyssel och nytt till köket! appeared first on Kryddburken.se.

Färsk ravioli med vitlöksfrästa champinjoner & timjan

ravioli_vitlök_champinjoner_färska
Gokväll alla fina! 

Ja, det är ju alla hjärtans dag idag, vare sig du eller ni firar den eller inte skänker jag er en extra varm tanke idag bara för att jag tycker om er så mycket och det är så kul när ni kommenterar och engagerar er! Jag är väl inte tipp-topp-piggelin med min hand, den värker ännu efter 3 veckor o MR-röntgen är planerad o gipset är kvar så jag tar allt i min egen lilla takt,, ibland går min egen lilla takt för fort och då får jag väl skylla mig själv när handen protesterar mot mig…

Hur som helst så älskar jag att läsa era kommentarer och det är jättekul om ni skriver nån rad, följer mig på bloglovin, facebook eller instagram ”Kryddburken”… Jag finns lite överallt! :-P

Dagens recept är nåt så busenkelt som färsk ravioli! Så vansinnigt gott och hundra gånger bättre än burk-ravioli. Till dessa har jag bara smörstekt färska champinjoner med vitlök och så lite färsk timjan. Enklare, godare kan de inte bli! Ska bjuda på lite ”alla-hjärtans-dag-bilder” lite senare. Hoppas ni alla haft en fin dag o kväll. Stor kram till er…

2 port
Det här behöver du : 
250 gram färsk ravioli (ica selection)
100 gram färska champinjoner
Salt & peppar
1 msk smör
2 vitlöksklyftor
1 knippe persilja
1 knippe färsk timjan

GÖR SÅHÄR : 
Börja med att pensla bort smuts från champinjonerna. Skär i skivor. Hetta upp en stekpanna på hög värme och lägg i svampen. Låt champinjonerna få vätska ur sig och krydda sen med salt och peppar. Tillsätt, pressad vitlök och en klick smör samt finhackad persilja.

Koka raviolin enligt förpackningen. ringla över en god olivolja, strössla över färsk timjan och blanda med de vitlöksfrästa champinjonerna.

ravioli_svamp_champinjoner_färsk
Den här färska raviolin kan jag verkligen rekommendera, 250 gram låter inte så mycket till 2 portioner men tro mig, det gör de! Grymt god fyllning med tomat, mozarella och basilika. Prova!! ;-)

färsk_ravioli_ica_selection
Stora härliga raviolikuddar som INTE kokar sönder!

vitlöksfrästa_champinjoner
Smörstekta champinjoner med vitlök och persilja. Tillsammans med färsk ravioli och timjan… Ni anar inte hur gott det är! Och enkelt! :-P

The post Färsk ravioli med vitlöksfrästa champinjoner & timjan appeared first on Kryddburken.se.

Colting är arg

Colting semlaoch jag förstår honom till 100%! I hans inlägg Svenska dietister borde skämmas! Ta ansvar nu! (LÄS HELA)
Är något av det bästa jag läst på sista tiden.

Litet uttdrag av vad Colting kräver:
Så här kommer en utmaning! Jag utmanar dig dietist på diskussion! Vi ska diskutera kostråd och hälsa! Vi ska ha en liten Pepsi Challenge, du och jag! Eller förresten, du kan ta med alla dina kompisar också. Varsågod. Faktum är att JAG KRÄVER att få ha en debatt med en ofelbar dietist. Bara för att få visa hur fel denna har. Och JAG KRÄVER att någon från Livsmedelsverket svarar på mina frågor. Bara för att visa att denna inga svar har. 
Han avslutar artikeln:
”Jag är förbannad. Och jag har skrivit i affekt. Men det här är en stor skandal. Jag kräver svar och jag kräver förändring. Framförallt kräver jag att en eller flera dietister vågar debattera frågan med mig. Kom igen nu då! Ni vet ju redan att ni har rätt! ”

Hoppas verkligen han får detta, det vore på tiden … fortsättning följer tänker jag…

 

Kyckling, röd paprika och philadelphiaost

kycklingröra_bakad_potatis_grillad_paprika

Nu ska ni få se! Jenny (Jennys matblogg) och jag har kokat ihop en liten utmaning till oss själva, det är ingen tävling eller prestige av något slag, bara en kul grej. Man måste liva upp även matbloggsvärlden ibland och detta är verkligen grymt roligt! Kanske nånting andra matbloggare kan ta efter, varsågoda i så fall! ;-)

Jenny har valt TRE ingredienser som ska ingå i en varmrätt vi ska laga. Självklart får vi använda övriga ingredienser som våra skafferier & kylskåp erbjuder. Inläggen publiceras samtidigt här och nu och ingen av oss vet vad den andra har lagat! ;-)

De tre ingredienserna är som rubriken lyder; Kyckling, röd paprika & philadelphiaost! 

Nästa vecka, samma dag, samma klockslag kör vi en uppföljare; Dessert förstås!
Då är det jag som väljer de tre ingredienserna och Jenny & jag publicerar våra recept på respektive blogg precis som idag. :-P

Jennys recept hittar du här >>

röd_snackpaprika

Här kommer nu min version :

~
Kycklingröra med rostad
paprikacreme & philadelphiaost
Bakad potatis
~

4 port
Det här behöver du :
4 bakpotatisar
1 helstekt kyckling i ugn ca 1,3 kg
2 röda snackpaprika
1½ tsk D´Elidas chilisås
2 tsk honung
Salt & peppar
1 stor ask philadelphiaost (300 gram)

Kycklingen : 
1 hel, färsk gårdskyckling ca 1,3 kg
½ dl rapsolja
1 pressad citron
1 msk tomatpure
½ msk sambal oelek
2-3 tsk D´Elidas chilisås
Chiliflakes
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skölj kycklingen och klappa den torr med hushållspapper. Skär över bröstbenet och vik ut kyckling. Lägg i en ugnsfast form med skinnsidan uppåt. Pensla hela kycklingen med övriga ingredienser till marinaden. Ställ in i het ugn ca 225-250 grader och låt steka 15-20 min. Sänk värmen till 175 grader och pensla kyckling ytterliggaren nån gång innan den ska tas ut. ca 40-45 min till. Låt den kallna, bena sedan ur köttet.

Grillade paprikor : 
2 stora röda snackpaprikor
1½ tsk D´Elidas chilisås
2 tsk honung
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skölj och kärna ur paprikorna och ta bort de vita ”väggarna”. Halvera och lägg på ugnsfast fat. Grilla i ugn 250 grader ca 10 – 15 min tills paprikorna fått svarta blåsor.
Ta ut och lägg över i en skål. Täck med plastfolie och låt svalna däri. Värmen och ångorna som stängs inne behåller smakerna och du kan lätt dra av skinnet när de svalnat.
Mosa paprikaköttet med D´Elidas chilisås, honung, salt & peppar. Rör ihop med philadelphiaosten.

bakpotatis

Bakad potatis : 
Baka potatisarna i ugnen, helst utan folie för att få ett knaprigt skal, ca 1 timme i 200 grader. Känn med sticka om potatisen är helt färdig.

grilla_paprika_ugn
Skölj och kärna ur och ta bort de vita ”väggarna” i paprikorna. Halvera och lägg dom med skinnsidan uppåt.

grillad_paprika_i_ugn
Grilla i ugn på 250 grader ca 10 min tills paprikorna fått svarta blåsor.

skala_grillad_paprika
Lägg över i en skål, täck med plastfolie och låt stå tills de har svalnat. I och med att du stänger inne värmen och ångorna behålls smakerna och du kan enkelt dra loss skinnet när de svalnat.

philadelphiaost_recept_med_grillad_paprika_kyckling
De tre ingredienserna klara att ”monteras”.

grillad_paprika_philadelphiaost
Rör ihop den mosade paprikan med philadelphiaosten.

kycklingröra_grillad_kyckling_paprika_philadelphiaost
Vänd ner det urbenade kycklingköttet.

bakad_potatis_kycklingröra_philadelphiaost_paprika
Fyll rykande heta bakpotatisar med kycklingröran! Ringla över olivolja och servera med en  god sallad och lite extra paprikapulver på toppen. :-P

The post Kyckling, röd paprika och philadelphiaost appeared first on Kryddburken.se.

Pannkakor & semlor på samma dag… Det måste ju bli pannkaks-semlor?!

fettisdag_semlor_pannkakor_pannkakssemlor

I år infaller både fettisdagen och pannkakans dag just idag den 12 februari! Så vad blir det då om inte en pannakaks-semla? Så måste de ju bli liksom… :-P

Jag gjorde en pytteliten pannkakssmet på mjöl, mjölk, en gnutta bakpulver, lite vaniljsocker och ett ägg, gräddade i stekpanna på låg värme, en tjock, fluffig pannkaka som jag lät svalna, fyllde med hallon/vispad grädde. Rullade ihop, skar i ca 2 cm tjocka ”rulltårtsbitar”, spritade grädde, satte på ett lock av semlebulle och pudrade över florsocker! Faktiskt väldigt gott och det höll resten av ingredienserna,… jag menar familjen  med om också! ;-)

5 st små pannkaks-semlor
Det här behöver du :
1 tjock, fluffigt gräddad pannkaka
Hallon + vispad grädde
Vispad grädde till att spritsa med
Lock av vetebulle
Florsocker att pudra över

pannkaka_semla_pannkakssemla
Pannkaka + semla = pannkakssemla! ;-)

pannkaks_semlor_semla_pannkakans_dag_fettisdag_semlor
Små, välsmakande, lite annorlunda semlor… Men det kan  väl inte bli annat när dom kör ihop allt på en o samma dag! :-P

The post Pannkakor & semlor på samma dag… Det måste ju bli pannkaks-semlor?! appeared first on Kryddburken.se.

God köttgryta med fläskschnitzel, rotfrukter & rött vin

köttgryta_recept_rödvin
Köttgrytor till vardags behöver inte ta lång tid alls. Har man grönsaker och rotfrukter förberett så är det bara att steka schnitzel och därefter pyttsa i resten av ingredienserna efter hand, inget krångel till riktigt god mat!

Grytan ska bräsera ca 45 min när alla ingredienser är  på plats så under den tiden kan man njuta av lugnet även en vardag, kanske fixa läxor, duka bordet eller bara umgås och känna doften av denna härliga gryta.

Jag har valt en gryta med både lök, rotfrukter, grönsaker och blomkål allt-i-ett och smaksatt med en skvätt rött vin.

Det här behöver du : 
600 gram fläskschnitzel i skivor
Salt & peppar
3 schalottenlök
2 msk tomatpuré
1 msk kikkoman soya
1-2 tsk soya color
2 dl rött vin
ca 1 liter köttbuljong
1½ dl grädde

GÖR SÅHÄR : 

Koka lätt i saltat vatten :
1 litet blomkålshuvud
2 palsternacka
1 knippe minimorötter

Dela blomkålen i mindre buketter. Skölj morötterna och skala palsternacka. Skär i slantar, minimorötterna kan vara hela som dom är. Lägg allt i en kastrull med saltat vatten, behöver bara koka några minuter. Häll av kokvattnet och skölj med kallt vatten eller sätt durkslaget i ett isbad.

Stek schnitzlarna i het stekpanna i lite smör. Salta och peppra. När alla är stekta vänd ner skivad schalottenlök och rör om tills den blivit något mjuk. Tillsätt därefter tomatpuré, soya (soya color; enbart för färgens skull) och rött vin. Rör i stekpannan med träsked så du får upp alla goda smaker från botten. Slå på buljongen, koka upp. Sänk därefter värmen till medel och låt allt bräsera ca 45 min. Rör ner grädde, smaka av med salt & peppar, ev. soya och en nypa socker. Om du vill ha tjockare konsistens på såsen reder du av den med maizenamjöl utrört i lite vatten.

Vänd ner rotfrukter och blomkål före servering så får du en riktigt mustig och härlig köttgryta. Ris, potatis vid sidan om eller bara en enkel grönsallad.

köttgryta_recept_mör_schnitzel
Fläskschnitzel är ett tacksamt kött till vardagsgrytor då det snabbt blir mört.

köttgryta_morötter_rotfrukter
Köttet har bräserats på medelvärme. Här har jag tillsatt en skvätt grädde och ska vända ner rotfrukter och blomkål. Klart att serveras!

The post God köttgryta med fläskschnitzel, rotfrukter & rött vin appeared first on Kryddburken.se.

Nypiffad stämning i kökets vrå…

ljusburkar_ljuslyktor_dofljus_glas_burk_lock
Efter en sväng på stan nere i Borgholm igår hittade jag lite små fynd till köket, bland annat dessa små doftljus i glasburkar med lock, precis såna Jenny hade hittat på ikea, fast dessa är pyttesmå och tänk vad man mycket fint man kan göra med dom sen när de brunnit ner.

Bästa sättet att få det sista stearinet i botten att lossna är att ställa in burken i frysen ett par timmar, sedan brukar allt överblivet stearin ploppa ut superlätt och sen är det bara att diska och fylla med små goda inläggningar, marmelader, chiliröror, kryddor, eller till och med servera små desserter i. :-P
Dessa doftljus hittade jag på netto.

Inne på ÖNSKA fanns ju i vanlig ordning hur mycket som helst jag ville ha, bland annat Jamie Olivers skärbräda. Sen drog jag mig till minnes i något program där han använt en skifferplatta och serverat ostbricka på, och på skiffert skrivit ostsorterna med vanlig vit krita, hur fiffigt som helst. Den kostar dock runt 300 kr såg jag på nätet. Istället sprang Ingela iväg och hämtade en rund skifferbricka för bara 65kr!! ;-) Tjoohoo! Det fanns stora fyrkantiga och avlånga också men jag tog en rund, den är lika stor som en vanlig mattallrik. Vilket fynd!

skifferbricka_skiffer_underlägg_sten_ostbricka_uppläggning
Skifferplattan från ÖNSKA för 65 kr! Tror jag måste skaffa fler… :-P

tulpaner_tulpanbukett_flora_kvistar
Inne i gallerian vidare till Flora, där jag köpte 4 st 10-pack mörklila och gammelrosa tulpaner, och ett hopplock av lite olika kvistar och blad. Det är roligast att sätta ihop sina egna buketter tycker jag! ;-)

tulpaner_blommor_snittblommor_flora_tulpanbukett
Vet inte vad denna lila kvist heter, nån därute kanske? Den är bara sååå vacker…

tulpaner_tulpanbukett_arrangemang_bukett_binda
Härligt krispig, knastrig tulpanbukett med vårkvistar. Man blir så glad ända in i själen!

skiffer_uppläggning_bricka_skifferfat
Småkvistar som blev över satte jag sen i en liten mini-mini vas! :-P

The post Nypiffad stämning i kökets vrå… appeared first on Kryddburken.se.

Ättiksgurka, pressgurka, smörgåsgurka

ättiksgurka
När det vankas köttbullar och mos, eller klassisk söndagsmiddag här hemma brukar jag alltid göra en liten skål ättiksgurka, det är vansinnigt enkelt och mycket godare än de man köper på burk. Bara skaka ihop, vatten, ättika och socker i shaker. Blanda med skivad gurka, persilja och dill. Lätt som en plätt och ett av de godaste tillbehören till just köttbullar och potatismos också! :-P

Barnen tycker också det är gott som pålägg på leverpastejsmörgåsar så blir det något över efter middagen så gör det inget alls!

Idag är det fredag och kära maken och jag ska ut på stan och luncha tillsammans innan helgen tar vid! Ääääntligen fredag! :-P

Det här behöver du : 
1 gurka + 2 tsk salt
2 dl vatten
½ dl socker
3 msk ättika (12%)
Persilja + dill

GÖR SÅHÄR : 
Skölj gurkan, skiva den med osthyvel över ett durkslag  eller sil. Strö över saltet och rör om lätt. Låt stå över vasken ca 10 min och droppa av. Saltet drar ut vätskan från gurkan. Tryck lätt med handen över gurkskivorna och häll sedan över dom i en skål.

Skaka ihop vatten, socker och ättika så att sockret löser sig. Lagen kan också kokas upp och svalna innan man slår den över gurkan. Blanda med gurkan, finklippt persilja och dill. Häll upp i skål eller glasburk och låt stå till sig några timmar före servering. Håller 2 veckor i kylskåp i burk med tätslutande lock.

Före servering kan man hälla av lite av lagen och tillsätta dill och en gnutta vitpeppar.

köttbullar_potatismos_sås
Ett klassiskt tillbehör till husmanskost.

ättiksgurka_inlagd_gurka
Ättiksgurka, pressgurka, smörgåsgurka… Är en inlagd gurka med sötsyrlig smak till skillnad mot saltgurka som är inlagd i en lag med ättika och salt.

köttbullar_inlagd_gurka
Bon apetit, godaste köttbullarna, potatismos, ättiksgurka och lingonsylt.

The post Ättiksgurka, pressgurka, smörgåsgurka appeared first on Kryddburken.se.

Mina favoritbröd

Här ska jag berätta vilka som är mina favoritbröd ur boken Baka matbröd med LCHF.

Det är inte lätt att välja då jag tycker om alla bröden givetvis, annars hade de ju inte varit med i brödboken…

men om man nu ska välja ut säg 6 bröd så blir det:
Valnötskubb, nötkusar, ostfralla, medelhavslimpan, pirogerna och brytbrödet.
Bilderna kommer i nämnd ordning

ValnötskubbNötkusarostfrallaMedelhavslimpaPirogerBrytbrödet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag tror jag bakar Valnötskubb och tar med på måndag till Lotta Bromé…
Vore också kul sedan om ni ville berätta vilka favoritbröd ni får i boken!

 

 

Bloggar etiketter:

Pasta bolognese

bolognese_pasta_ragu_köttsås

En äkta italiensk bolognese som härstammar från Italiens Bolgona innehåller inte färs utan nötkött skuret i mindre bitar, en ragu, en köttsås helt enkelt som fått koka ner med lök, morötter, rotselleri, buljong, tomat etc. Gärna en bit pancetta i också. Den serveras också klassiskt med tagliatelle men sällan med spagetti. Annan pasta såsom canneloni, rigatoni och som här fusilli bucati är vansinnigt gott!

Det här är en ren och skär restmiddag från kylskåpet. Inte så mycket bolognese fanns kvar så jag drygade ut maträtten med extra färska tomater, grön paprika, en kruka persilja och riven ost! Allting går! :-P Inte kasta…

Bolognese 8 port : 

200 gram pancetta alt. sidfläsk (knaperstekt)

ca 750 gram biffkött (ryggbiff, entrecote, fransyska, högrev, rostbiff etc)
2 gula lök
2 morötter
100 gram rotselleri
2 tsk torkad oregano
2 lagerblad
1 tsk nymalen svartpeppar
2 msk tomatpuré
1 liter kraftig köttbuljong (egen alt. tärning/fond + vatten)
1 burk finkrossade tomater
2½ dl vitt vin

En nypa socker
Salt o peppar

GÖR SÅHÄR :
Skär pancetta i mindre bitar och knaperstek i het stekpanna med lite olja. Låt torka på hushållspapper så länge.

Skär köttet i små tärningar. Bryn i het panna med lite smör el. olja. Tillsätt finhackad gul lök, finhackad morot i små tärningar och grovriven rotselleri. Vänd runt med köttet. Tillsätt de torra kryddorna; oregano, lagerblad och svartpeppar. Fortsätt med tomatpuré, finkrossade tomater och rör om kraftigt på hög värme. Slå sedan på buljongen och vinet. På med lock och sänk till låg värme.

Låt ragun få puttra ihop ca 3-4 timmar. Rör om då och då. Smaka av med en nypa socker, salt  o peppar. Tillsätt knaperstekt pancetta i såsen strax före servering.

 

bolognese_köttsås_ragu

Ragu, bolognese, köttsås… Himmelskt gott. Varsågoda!

 

The post Pasta bolognese appeared first on Kryddburken.se.