Matiga muffins med bönor och grönt

Bönbröd

Eftersom många använder en del av söndagen till brödbakning så bjuder jag idag på ett av bönrecepten från min senaste kokbok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

Bakboken, som var den andra där jag fick den stora äran att fotografera själv, utsågs till Sveriges bästa hälsobok 2021 på internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards.

Att baka och lägga till bönor i den dagliga maten har blivit väldigt populärt, det märks inte minst i Facebookgruppen Låt bönor förändra ditt liv!

Gå gärna med där om du vill ha dagliga tips på hur du kan använda bönor, delar där bland annat tips och recept från bönkokboken.

Här kan du läsa mer om kokboken som jag skrev med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson.

Låt bönor förändra ditt liv - Kokboken

 

I de här muffinsen kan du variera den gröna smaksättningen med till exempel späda blad av kirskål, förvällda nässlor, bladpersilja, timjan eller dragon.

Vill du ha en äggfri variant så vispa drygt ½ dl aquafaba, kikärtsspad, till tjockt skum. Tillsätt då även 2 tsk psylliumhusk så binder smeten ihop bättre.

Tål du inte mandelmjöl så kan det bytas mot samma mängd pumpafrömjöl.

På bilden har jag serverat muffinsen med en morotsröra, som också finns med i bakboken.

Hampafrön som jag använder i det här receptet hittar du i hälsokostbutiker och i välsorterade matbutiker.

Det är ett mycket näringsrikt frö som precis som linfröet odlas här i Norden.

Skalat hampafrö innehåller en hög halt fett, protein och fibrer. Det innehåller även vitamin E, kalium, fosfor och magnesium. Balansen mellan Omega 3 och Omega 6 är riktigt bra, så därför är det här ett frö som kan ätas ofta.

Smaken är milt nötaktig så är du allergisk mot nötter kan du testa att börja använda hampafrön istället.

Har du inte hampafrön eller svårt att få tag på dem så dubbla mängden sesamfrö.

Ät, njut och må gott!

baka-med-frukt-002

Gröna bönmuffins ca 12 st

2 dl kokta bönor, t ex cannelini eller kidney

2 dl kokosmjölk

2 ägg

50 g späd spenat eller mangold

2 msk finhackad rosmarin

2 dl mandelmjöl

1 dl sesamfrön

1 dl hampafrön

1 msk bakpulver

Ca½-1 tsk salt

2 msk smält smör eller kokosolja till formen

Sätt ugnen på 175˚. Skölj bönorna och låt rinna av väl, mixa med kokosmjölk, ägg, spenat och rosmarin till en slät smet.

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Rör ner spenatsmeten i mjölet tills allt är väl blandat, smaka av om det behövs mer sälta.

Pensla en muffinsform med smöret och fyll dem med smeten till 2/3 med hjälp av två matskedar eller en spritspåse.

Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna en stund i formen, ta sen ur muffinsen med hjälp av en kniv som du drar längs med kanten. Låt dem kallna på galler.

Förvara muffinsen i kylen där de håller sig fräscha i några dagar eller frys in och ta fram efterhand. Ge dem gärna ca 5 minuter på 150˚ innan serveringen så blir de som nybakta.

Här kan du läsa mer om innehållet i min bakbok. 

På bilden nedan ser du en smörgåstårta på ett zucchinibröd från boken, den är fylld med bland annat morotsröran som jag hade på bönmuffinset.

Omega 3 och andra fettsyror

10358746_10152963737402383_296183170709868369_nDe flesta av oss vet att omega 3 är antiinflammatorisk och omega 6 mer driver inflammation och att balansen mellan dem är superviktig.
Idag äter vi 20 gånger mer omega 6 än omega 3!
Vi bör komma ner till i alla fall lika delar, så som vi haft det innan industriproduktionen av ”mat” kom igång.
Allra helst bör vi får i oss mer omega 3 än omega 6. När man äter en LCHF så är den oftast relativt snål på omega 6 (om man utesluter spannmål helt), men det räcker oftast ändå inte att komma ner i en lägre nivå av just omega 6. Detta på grund av att den mesta köttproduktionen är så vansinnigt felaktig, även den odlade laxen är omega 6 stinn…

Är du intresserad av fettsyror så rekommenderar jag läsning hos ArcticMed, där har jag för flera år sedan gjort en fettsyre analys, riktigt intressant faktiskt att få lite mer svart på vitt hur det är ställt med fettsyrorna i blodet.
Du kan faktiskt korrigera dina nivåer på bara 100 dagar!

Är du sedan intresserad av riktigt bra tillskott av Omega 3 så är det just deras olja vi i familjen tar och har så gjort dagligen i nu säkert 5 år. Här ser ni den nya laddningen med flaskor :D

 

Vad åt Mosley i sin ”köttdiet” egentligen?

kött o fettJag fick uppfattningen att han skulle leva på kött, dvs bara kött. Nu kunde man skymta lite av varje på hans tallrik…

De snuddade inte ens vid kolhydraterna,  inte heller omega 6 som är en stor markör för inflammationer ( hjärt/kärlsjukdomarna). Inte heller ställdes frågan ”hur är djuren uppfödda?” vilket betyder mkt för näringshalten och inte minst omega 6 och omega 3 fördelningen.

Mosley pudlade ju om det mättade fettet och här fick han ju inte lite om det, ändå ringlades det ”fett” över skinka osv,  och filmsekvenserna tyckte jag andades ”fett är farligt”.

Undra när Mosley ska förstå nått på riktigt?

Sedan nämnde Dyring något om resistent stärkelse!, Var det någon som fick med sig VAD hon sa? Skulle ämnet behandlas nsäta gång tillsammans med djurhållning?

Super-broccolin lika bra som en joggingrunda…

BROCCOLIDetta var nyheterna i går på Tv, denna nya super-broccoli (en korsning mellan en vanlig och en vild sort) innehåller så mycket  glucoraphanin att den kan jämföres med ett jogginpass!?

DN om super-broccolin

När man läser de sista raderna så känns det som att här är det upplagt för lurendrejeri. Hur ska vi konsumenter som eventuellt vill köpa denna super grönsak, veta om vi verkligen betalar detta höga pris (mest troligt en dyr grönsak ju) för just super-broccolin och inte vanlig broccoli?

Sedan kommer vi till frågan om hur mkt antioxidanter behöver en LCHF`are?
Då vi äter en så låg andel omega 6 och knappt några växoljor, vilket ju är de oljor som oxiderar och blir skadliga i oss och oskadligörs av just antioxidanter, så torde vi inte behöva några större mängder antioxidanter och detta ämne  glucoraphanin är en sådan och aktiverar vårt försvarssystem.

Detta ämne finns även i vanlig broccoli och blomkål, men inte i samma mängd då som denna super-broccoli.

Detta är säkert något vi framöver får veta mer om. Så för er som är nyfikna så googla ämnet och håll ögon öppna.

 

 

Inflammationsdrivande kost kopplas till depression

harry-potter-glasogon-1Sakta men säkert sipprar kunskapen ut… ja i alla fall för dom som vet med vilka ”glasögon” man ska läsa med…

Svd skriver:
”En ny stor Harvard-studie kopplar samman risken för depression med inflammationsdrivande mat som sockrade drycker, vitt mjöl och margarin. En diet med bland annat vin, kaffe, olivolja och gröna bladgrönsaker tycks däremot skydda mot inflammation. ”

De fortsätter:
En ständigt pågående och låggradig inflammation i kroppen har på senare år lyfts fram som en viktig orsak till hjärtsjukdomar, diabetes, stroke, cancer och demens.

Nu har forskare vid Harvard school of public health för första gången i en stor försöksstudie lyckats visa att den västerländska matens inflammatoriska verkan också tycks ha ett samband med vår allt sämre psykiska hälsa.

De kvinnor som konsumerade mycket sockrade drycker, vitt mjöl, rött kött och margarin löpte 29 till 41 procent större risk att drabbas av depression än de som åt mat som var mindre inflammationsdrivande.”

Sedan kunde man ju undra att varför blanda in ”rött kött”??  Det har inte med kött å göra alls (i alla fall inte rätt uppfött kött) det har just med allt övrigt som rabblas. Sedan kunde man ju önska att vårt kött kunde födas upp rätt så det inte innehöll så mycket omega 6 så som det gör…
När nu folk i allämnhet läser och hör om denna undersökning som hoppas jag att fler och fler lägger ihop 2 och 2 och faktiskt får det till 4 och 3 eller 5….
Hoppas många begrundar meningen:  En ständigt pågående och låggradig inflammation i kroppen har på senare år lyfts fram som en viktig orsak till hjärtsjukdomar, diabetes, stroke, cancer och demens.

 

Här får vi bevis för varför vi inte ska äta biffkött

som är uppfött på kraftfoder och spannmål. Kvoten mellan omega 6 och omega 3 är fruktansvärt fel. Så fel att det inte är något konstigt att människor alltid har en underliggande inflammation redan från barnsben och som sedan underhålls och får lov att gro och växa till sig till ohälsa senare i livet.

Här får man bevisen iartikeln Dåligt fett i svenskt kött.
13390835_155804c

 

 

 

 

 

 

Klipper in de mest tänkvärda raderna och fetar det viktigaste:
Biffkor som helt föds upp på grönbete får kött med omega-3-fettsyror som hittills mest förknippats med fisk. Det visar försök som forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet gjort på Bjällansås gård utanför Fiskebäckskil.

Hos gräsätarna var kvoten mellan fettsyrorna omega-3 och omega-6 idealisk: nära 1 till 1. Men med inslag av spannmålsbaserat kraftfoder försämrades balansen snabbt. Hos djur som enbart fick kraftfoder var kvoten över 1 till 10.

Orsaken är enkel: växtens gröna delar är rika på omega-3 medan kraftfoder på säd, majs och soja främst innehåller omega-6.

- Ger man proteinrikt majs- foder hela vägen för att få snabb tillväxt på djuret så kan man få hur höga kvoter som helst. Jag såg nyligen en biff med kvoten 1 till 29, säger Jana Pickova på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som ansvarat för försöken.

Lägsta kvoten, 1 till 1,2, hittade hon hos en ko som helt fötts upp på gräs och grovfoder.

Kunskapen om olika fettsyrors roll i människokroppen har ökat snabbt de senaste tio åren. Men först nu har forskarna börjat förstå vad de nya rönen får för konsekvenser för livsmedelsproduk-tionen.

Omega-6-fettsyran linolsyra har viktiga funktioner i kroppen, men flera studier har visat att omega-6 behöver balanseras av omega-3-fettsyror som människan bara kan få i sig via kosten. Särskilt omega-3-fettsyrorna EPA/ DHA anses bidra till minskad risk för hjärtsjukdomar.

- EPA/DHA, som förknippats med fisk, visade sig även finnas i betesdjuren. Men om man tar in djuren för slutgödning före slakt så förstörs väldigt mycket av effekten från betet, säger Jana Pickova.

Dessvärre sker sådan slutgödning med spannmålsbaserat kraftfoder regelmässigt för att få upp slaktvikten, även hos de flesta djur som fått beta ute.

– Vi har sett att man mycket snabbt kan förändra fettbalansen i både kött och mjölk, och det gäller även ägg och fisk, varnar Jana Pickova.

Hos vilda djur ligger kvoten mellan omega-3 och omega-6 nära 1 till 1, och samma jämna fördelning återfinns i urmänniskans kost och i våra hjärnor.”

Vill du främja din hälsa ät GRÄSBETES BIFF! ex Gröna Gårdars
Lista på andra uppfödare av gräsbetes djur.

 

 

Sila mygg och svälja kameler…

250px-Camelus_bactrianusÄr väl ett bra uttryck i många fall?

De exempel jag brukar dra fram är ketchup, som av somliga avskyrs som pesten. I många fall får den vara exemplet för något riktigt dåligt, och detta bara för att den innehåller socker. Det finns en med endast 16 gram kolhydrater och då är den jämförbar med en riktigt mörk choklad typ 90%. (Numera finns ju det ketchup sötad med stevia.)

Lite märkligt blir det ju när man avskyr dylik ketchup men hur lätt som helst tycker att chokladmousse gjord på  200 gram 70% eller 85% choklad med ca 20-33 gram kolhydrater är helt ok! I synnerhet om man tänker sig att en sträng ketchup på en korv knappt ger utslag på en våg…
Snacka om att sila mygg och svälja kameler!

Härom dagen fick jag en kommentar till inlägget om mandelmjölets vara eller inte vara… och kommentatorn A skrev:
få tänker på att 100 gram ost  ungefär motsvarande 1 kilo mjölk, fler lchf-människor som sätter i sig flera hundra gram ost varje dag än som skulle få för sig att det är en bra idé att dricka flera liter mjölk varje dag. Finns ju även absurda recept med 5 dl grädde/portion . (förutom de eventuella risker med mjölkprotein som finns så är blir det ett problem med överdoseringen av kalcium det blir med den ofta förekommande magnesium och kaliumbristen många lchf-ätare får av det de äter – dessa måste vara dels i relativ balans, men kalciumöverdos har ju även andra risker som pekas mer på) ”

Här kan man också få sig en funderare, 100 gram ost hur många mumsar inte det lätt som en plätt var och varannan dag? Men skulle aldrig kunna tänka sig dricka mjölk. Visst silar man ibland mygg och sväljer kameler även här?

Vi får också ofta höra att omega 6 ska undvikas och det är helt rätt det är superviktigt, men även här silar man ibland myggen och sväljer kamelerna…
Då ofta bacon och oftast billig sådan= dåligt uppfödd och omega 6 stinn ätes i rikliga mängder varje dag. Medan man exempelvis ”varnar” för mandelmjölets rika halt på omega 6 och ät inte ofta mandelbröd.

Att överhuvudtaget äta ensidigt eller mycket av samma mat är inte bra, äta varierat så man får lite olika av både ”skräp och nyttigheter” i sig är nog det bästa.

Har du några bra exempel på andra myggor och kameler?

 

 

 

Mandelmjölets vara eller inte vara…

mandlar_158118592_thumbdet är den stora frågan i LCHF -sfären just nu och detta allt sedan kostdoktorn själv bekostat labbtester på tre olika mjöl.

Dock finner jag frågan lite löjlig, 1 dl mandelmjöl väger ca 45 gram och i de flesta bröd och kakor blir mängden kolhydrater försvinnnade liten ändå även om mandlarna innehåller en högre andel kolhydrater. Ofta verkar det mer handla om att skrämmas för ”bakning” än något annat, som mycket riktigt några kommentatörer nämner på lite olika sätt. ;)

men tillbaka till mandelmjölet…

Då jag för länge sedan just framhållt detta med att mandlar/mandelmjöl innehåller mycket omega 6 bla och  högre mängd kolhydrater sett till mängd man behöver använda så brukar jag ofta använda kokosnötsmjölet för att hålla nere mängden mandelmjöl.

Det mest talande inlägg jag gjort om detta kan läsas här. Kokosnötsmjöl vs mandelmjöl

Så är du ”rädd” för mandelmjöl använd kokosmjölet att minska på mängden, eller byt ut mandelmjölet mot kokosmjöl det funkar också i många fall.

Givetvis har bloggen en sådan omvandlingstabell/tänk ;)

 

 

Man tager vad man haver…

bildSå började ett mail från Kaija en av mina bloggläsare och en flitig bakare av mina recept.
Detta mail vill jag gärna dela med mig av då det Kaija berättar är en viktig sak att veta om…

Hon skriver vidare:
”Skulle göra din Solroslimpa, men hade ingen yoghurt hemma pga att jag igår gjort slut på det när jag bakade andra bröd från din bok…

Det blev ca 2 dl Keso och ca 1-2 msk grädde (för dubbelsats). Dessutom bytte jag hälften av mandelmjölet till malda linfrön. Lade i 2 tsk salt i dubbelsatsen.

Och voila, här är resultatet. Gott även efter mina ändringar :)

Ser verkligen fram emot din nya bok också!

Mvh Kaija Marklund i Boden”

Jätte roligt när man skapar egna recept ur mina recept, det är precis så det ska vara!
Man är inte så väldigt låst vid att följa recepten slaviskt. Går alldeles utmärkt att byta vätska mot vilken vätska som helst och även mjölen.

Hur ofta händer det inte att mjölet inte räcker? Man har missat att något av dem snart är slut och baklusten faller på… då gör man just så här som Kaija, man tar ett annat och fyller upp med.
Kaija påpekade också att vitsen med att byta ut lite av mandelmjölet mot linfrön är också för att få ner kolhydratshalten i brödet.

En annan fördel som vill jag upplysa om och det är att också att omega 6 minskar i brödet, vilket heller inte är fel.

Så baka på i ”stugorna” och anamma lite Cajsa Varg tänk!
Eller vi säger hellre, anamma lite KAIJA tänk! :D

 

 


Inflammation kopplas till depression

Skagen 100Berättar man på nyheterna idag. Sveriges radio skriver (man kan lyssna också):
”Inflammationer undersöks som möjliga faktorer kopplade till allt fler sjukdomstillstånd, allt från cancer och hjärtsjukdom till depression.

En svensk studie visar på ett samband mellan självmordsbenägenhet och ett specifikt ämne i ryggmärgsvätskan som har med inflammation att göra. I studien har 60 personer som försökt begå självmord jämförts med en kontrollgrupp.”

De skriver också:
”Sophie Erharts forskning är ett samarbete mellan Lunds universitet och Karolinska institutet där de undersöker sedan 20 år tillbaka just hur inflammation kan leda till psykiatriska sjukdomar. Enligt henne sker det nu en snabb utveckling inom forskningsområdet.”

Undra om detta forskningsområde också kikar på kostens betydelse för inflammation?
Vi alla LCHF´are är ju väldigt medvetna om hur vi ska äta för att minska på inflammationer i våra kroppar.
Inget spannmål överhuvudtaget och absolut inga växtoljor så som majsolja och solrosolja, allt detta innehåller höga halter av omega 6 som är just den fettsyran som driver inflammation.

Då torde en av lösningarna kunna vara att äta LCHF med de rätta fetterna och också ta ett bra tillskott av omega 3 om man tillhör skaran som äter mycket industriproducerat kött och ytterst lite fet fisk. Arctic Med menar på att äter man 100 gram makrill/lax ca 5 dgr/veckan är man hemma med omega 3 ratiot.

Sedan skulle jag också vilja peka på vikten av höga halter av D vitamin i blodet, det är också en viktig faktor, ett slags ”antidepressivt medel” mot årstidsbunden depression.

Var i första hand noga med vad du äter och överväg just dessa tillskott om du har en tendens till depressioner.

 

 

Bloggar etiketter: ,