Min ketonmätning – del 1

Jag har egentligen inte velat skriva om detta på bloggen och det av den anledningen att jag inte är läkare och därmed inte “vet” något om ketoner/ketos osv. Framförallt också för att nybörjare inte ska få en konstig bild av LCHF, som i grunden bara är att äta hälsosam fet mat tills man blir mätt och inte äta förrän man blir hungrig igen. Sedan för några av oss som ätit LCHF i många år och inte går ner i vikt, så kan detta vara något att testa av för att se om vikten rör sig neråt. Dock är det för tidigt att säga om jag går ner varaktigt i vikt av att vara i optimal ketos. Detta får återkommas till.

Jag inser att eftersom det nu pratas så mycket om ketoner och livsmedel och i synnerhet sötningsmedel att det kanske ändå är på sin plats att redovisa mina siffror och förståelser.
Det som här är viktigt att veta är att jag inte äter kakor som mat dagligen, även om många kakor är jämförbara näringsmässigt med mat. Men  under denna tid har det förekommit varje vecka i alla fall.
Jag har också fört noga dagbok (minmat.net) över så gott som varje dag vad jag ätit.

Jag är heller inte såpass tekniskt lagd att jag har sånna däringa fina grafer och tabeller. Så ni som är intresserade får bara läsa siffrorna som de är.

Alltså blir detta mer en berättelse än ett rabblande och staplande siffror.

Jag började alltså redan 1 aug att dra ner på protein och öka fettet, och detta helt utan att veta vad andra sysslade med i lchf-sfären. Den 5 aug gjorde jag  ett inlägg bla om att det verkar som fler gör detsamma och dessa också mäter ketoner.
Det var då tanken väcktes om att möjligens skulle jag också mäta… sagt och gjort jag passade på att skaffa en mätare och tänkte att jag får se om den blir använd. Efter ytterligare en tid så bestämde jag mig för att skaffa stickor från tyskland. Jag började mäta kontinuerligt from 8/9.
Mitt värde var då 2,5.  Optimal ketos 1,5-3. Lätt – begynnande ketos 0,5-1,4 och under 0,5 ur ketos.

Jag kunde märka efter  några dagar runt 5 aug att jag kom in i omställningsbesvär, dvs torrhet i munnen, illamående, yrsel och huvudvärk. Exakt samma besvär som dök upp då jag konverterade till LCHF 2008. De gick över på ca 1 vecka.
När jag nu var väl inne i djup ketos  fick jag för mig att äta lite pommes till min MAX… detta tog mig helt klart ur ketosen, för det tog 5 dagar att komma in igen och återigen samma omställningsbesvär dök upp = bevis. Då jag ännu inte börjat mäta fick min kropp visa vägen och detta har för mig varit en nyttig och lärorik tid. För jag tänker inte mäta hela mitt liv, ville bara mäta tills jag vet nått om min kropp.

Ok, jag mätte alltså upp 2,5 den 8/9 och innan dess hade dottern haft födelsedag med Hallonmoussetårta, dvs både mandlar, hallon, grädde och sötning. INGET hände dagarna efter, dvs inga omställlningsbesvär och vikten gick lite neråt.
Jag ligger därefter på värden mellan 1,7-3,1 under en dryg vecka. Efter där ligger jag på runt 1,1-1,3 under 5 dgr och droppar till 0,8 mån 24/9 och varför hamnar jag på 0,8?
Jo jag intar under två middagar rotmos (utan potatis) ca 100-150 gram/port. Det tar mig inte UR ketos men sänker mig till lätt ketos.

Den dagen 24/9 är också min födesedag så det tillverkas  en tårta, enkel moccatårta= smör, sötning, hasselnötter. Nu kunde man då tro att jag skulle gå ur ketosen på riktigt. Men detta händer alltså inte, på tisdag morgon den 25/9 stiger ketonerna till1,3 och där omkring parkerar de sig i några dagar. Tårta fanns kvar även under tisdagen…
Sedan är det dags för festligheterna med Bonnier Fakta på fredagkväll den 28/9, jag uppmätte då 1,3 på fredag morgon. Festligheterna innebär 3 glas vin, en lingonglasskula och en bit inlagd päron, i övrigt strikt ketogenkost. Bottnar med en lchf-kaffe innan avfärd till Gbg.

Nu kan man tänka sig att ketonerna skulle sjunka, men nej på lördag morgon ligger de fortfarande på 1,3 och under söndagen stiger de till 1,5 och detta med nu arraksboll under lördagen, så med (trots?) en sådan ketonsänkande festkväll och arraksboll (stor)på lördagen så går jag in i optimal ketos. Dessa bollar lever kvar under söndagen och jag intar en då med.

From nu mäter jag inte varje dag utan jag gör nedslag.

Mäter onsd 3/10 2,3 och efter fredag och lördag med lite chokladbollar så mäter jag söndag 1,7.

Varför jag velat mäta är för att just ta reda på hur reagerar jag( ketonerna) på bakverk= nötter, sötning och grädde. jag ville också testa av vin och rotfrukter som morot och kålrot.

Jag anser och tror mig veta hur detta fungerar nu, i alla  fall på mig.

Fortsättning följer…

 

Bloggar etiketter: ,

Hasselnötcupcakes med hasselnötsfyllning
Hasselnötcupcakes med hasselnötsfyllning
Källa: Angelica - Vardagsliv med LCHF
Portioner: 16

Ingredienser:
Muffinssmet 16 minimuffins
2 ägg
2 msk sukrin melis
1 dl hasselnötslmjöl
1 msk kokosnötsmjöl
1 tsk vaniljpulver
100 g mjukt smör
1 msk grädde
1 msk creme fraiche
1 tsk bakpulver

Hasselnötsfyllning
2 msk hasselnötssmör
2 tsk kakao
3 tsk grädde
1 tsk vaniljpulver
1 tsk sukrin melis

Hasselnötsfrosting
100 g mjukt smör
100 g philadelphiaost
3 tsk sukrin melis
finhackade hasselnötter (0,5-1 dl)
Gör så här:
Vispa ägg och sötning fluffigt. Blanda de torra ingredienserna med varandra. Blanda sedan ihop allt i samma bunke. Portionera ut i muffinsformar. (Använd gärna en minimuffinsform för att behålla formen)

Klicka ut fyllningen på muffinssmeten i formarna. Grädda i 175 grader ca 15-20 min i övre delen av ugnen.

Blanda alla ingredienser till frostingen med elvisp. Spritsa över muffinsen. Garnera med en hasselnöt. (om det är svårt att spritsa den går det att klicka ut den, det fick jag göra denna gång, hasselnötsbitarna kan vara svåra att få igenom spritsen.)
Snabbsnickers
Snabbsnickers
Källa: Angelica - Vardagsliv med LCHF
Portioner: 1

Ingredienser:
1 ruta mörk choklad, ex 86 %
osötat ekologiskt jordnötssmör
salta jordnötter
Gör så här:
Bred jordnötssmöret på chokladrutan. Toppa med salta jordnötter.

Ett perfekt snack om man är lite sugen på kvällen och inte vill ställa sig och baka något. Antal rutor bestämmer du ;-)
Skördefesten på Öland 2012, del III Ekerums slöjd & matmarknad


Den idylliska skördefesten fortsätter. Här kommer del tre med bildregn från Ekerums marknad. Varsåoda! :-P


Ekerum, en idyllisk atmosfärs för matmarknader, skördefest som jul, stämningen är totalt när skymningen kommer och marschallerna brinner. Hemsida >>


Vi börjar väl med karameller, här har vi Rya konfektyr. Hemsida >>


Vackra smycken och tennarmband från Nordic Jewelry Design, hemsida hittar ni här >>


Hantverk från Öland, Alséns vackra lyktor. Hemsida >>


Julia med sin marmelad! :-P Hemsida >> Och facebooksida >>


Hårdostar, getostar, koostar och fetaostar…


Välbesökta burkar! :-P


Öländska bönchips! De här kan ni va? :-P Köpte hem en hot-hot påse med chili/dill till maken som han gillade skarpt! Hemsida >>


Läckra ljuspumpor i vitt och orange, en återkommande favorit. Annas ljus >>


Godis, godis, godis!! Mjuk kola, kanderade nötter, mandlar, chokladbananer mm… Schweizer mandel hemsida >>


Delikatessgrabbarna sålde rökta korvar till mig! Tackar, tackar! ;-) Hemsida här >>


Härlig lufttorkad serrano, manchegoost och spansk saffran. Här missade jag dock att förhöra mig om kontaktuppgifter och ev. hemsida.


Vackra, väldoftande vaxljus i olika storlekar och former… Hemsida >>


Det här känner ni nog igen vem det kommer ifrån… Hon med den rökta fjällrödningen och hjortronsylten…


”Lanttanten” förstås, en välbekant favorit! :-P


Bräutigams marispan och nogat doftade helt ljuvligt när man kom nära, å det gör man. Hemsida hittas här >>


Och så rundar vi av det hela med vildmarkskungen själv! Rökt viltkött, korv, rökt fisk, patéer,  och massor med gott från skog och mark bjöd Claes & Anita på från Stein-Mården förädlat Vilt. Företagsinfo >>

 

The post Skördefesten på Öland 2012, del III Ekerums slöjd & matmarknad appeared first on Kryddburken.se.

Muggkaka – kladdkaka i mugg!


Har ni provat att baka kladdkaka i micron nån gång? Inte jag… Men detta måste ju ändå vara är ännu enklare än en hel kaka? Bara ner med lite smet i en mugg och in en minut! Festligt på nolltid och ingredienserna har man oftast hemma. Här finns också utrymme för massor av variation med chokladbitar du kan peta ner i smeten, nötter, frukt etc. Men grundreceptet ska ni ju ha först å främst och det är detta.

Man får prova sig fram lite både vad gäller storlek på mugg och din microvågsugns effekt. På översta bilden ville jag visa er hur det såg ut i själva muggen så jag använde en ljuskopp från ikea och öppnade luckan efter 1 min, och ungefär där anser jag att den är klar, inte en sekund till! ;-)

Till 2 stora eller 4 små muggkakakor
Det här behöver du : 
4 msk vetemjöl
4 msk strösocker
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
3 msk rapsolja
3 msk mjölk

GÖR SÅHÄR : 
Blanda ihop de torra ingredienserna i en liten skål. Knäck i ägget, tillsätt olja och mjölk och rör till en slät smet. Fördela smeten i inoljade koppar.  Fyll upp till 3/4, alltså lite mer än halva muggen. Kör i micron en och en, är kopparna väldigt små som dessa svarta ”glöggmuggar” kan du köra två samtidigt. Full effekt och när kakorna rest sig är dom nästan klara, beror helt på hur kladdiga man vill ha dom men över 2 min blir dom stenhård.

Ät dom direkt ur muggen med lite grädde eller vänd upp och ner på ett fat, dom lossnar superlätt.


Magiskt ögonblock när man trollat fram varsin kladdkaka på bara en minut.


Och att få till den perfekta kladdiga konsistensen är inga problem, en eller två gånger sen kan du de!


Bara att smaska på då! :-P

LCHF recept för Chokladtryffel med mascarpone


Vad sägs om chokladtryffel med mascarpone? riktigt chokladiga!

LCHF Chokladtryffel med mascarpone
Portioner: 10 st
Tid: 120 min
Från: Marja på http://bakasockerfritt.blogg.se/

Ingredienser
60 gram smör
70 gram mascarpone
80 gram mörk sockerfri chokad
ev. hasselnötter
ev. sötning

Ca 100 gram mörk sockerfri choklad att doppa i

Gör så här
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt chokladen (80 gram) i bitar och rör tills den smält. Blanda ner mascarpone och eventuell sötning. Blanda väl så att alla klumpar försvinner. Häll eventuellt ner hela/delade/hackade hasselnötter. Låt tryffeln kallna i minst ett par timmar i kylskåpet så att smeten tjocknar och blir hård. (Jag lät den vila i kylskåp över natten.) Är tryffeln för hård, låt den tina i rumstemeratur en stund. Form tryffeln till bollar. Smält därefter ca 100 gram choklad. Doppa tryffelbollarna i chokladen och lägg på bakplåtspapper för att stelna.

Rulla eventuellt i kakao!

Cashew- och kokoskakor
Cashew- och kokoskakor
Källa: Bakasockerfritt
Portioner: 4 stycken

Ingredienser:
20 gram smör
25 gram cashewnötter
1½ msk riven kokos
2/3 msk kokosmjöl
1 2/3 msk stevia strö
10 gram sockerfri mjölkchoklad

För chokladkakor: tillsätt lite kakao och extra stevia strö



Gör så här:
Finhacka cashewnötterna (jag använder mig av salta) och hacka chokladen. Blanda cashewnötterna med riven kokos, kokosmjöl, sötning och hackad choklad. Blanda även ner kakao och lite etxra sötning för chokladkakor. Blanda sedan ner smöret. Gör fyra stycken platta kakor av kakdegen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 10 minuter tills kakorna får en aning färg i kanterna. Låt kakorna svalna innan du förflyttar dem, de är mjuka innan de kallnat!
Kryddig äppelpaj

Kryddig äppelpaj recept För ett tag sen blev Malin Hellberg tillfrågad att testbaka en paj från Arla. Hon valde att göra kryddig äppelpaj med egna äpplen från äppelträdet i trädgården. Hon insåg mitt uppe i allt att hon inte hade några hasselnötter hemma, utan i stället tog hon hälften solroskärnor och hälften hackade mandlar. Blev … Continue reading Kryddig äppelpaj

Inlägget Kryddig äppelpaj dök först upp på Äppelpaj.se.

Sega cookies med vit choklad och makadamianötter


Hej svejs därute i stugorna! Idag har vi häftiga orkanvindar här på Öland, himla mysigt tycker jag och mina värmeljus, men inte de små fyrbenta som mest ligger inomhus och snusar gott i soffhörnet. Barnen har haft Olympic day i skolan idag och varit på massor av stationer med aktiviteter på idrottsplatsen i Borgholm, trötta barn ikväll med andra ord! ;-)

Själv dras jag med en mysig migrän-sprängande huvudvärk och har gjort sen jag slog upp mina blå i morse. Det är väl den härliga kontorsveckan som gör sig påmind, för mycket glasögon och dataskärm… Inte bra, så jag ska försöka fatta mig ganska kort medan jag sitter här och kisar med ögonen…

Cookies va de här ja! Och makadamianötter… Så vansinnigt goda nötter, helst saltade ska dom va…

Jag la ut en bild på kryddburkens facebook igår om just dessa nötter och fick lite tips på vad mer de är goda att användas till. Bland annat som fyllning i kakor och kanderade… Ja gud så gott om man är sötsugen, vilket jag sällan är men idag blev jag det mitt i all huvudvärk! Man e inte riktigt som man ska ibland! :-P

Recept blir det såklart därefter på en seg, härlig cookie-deg. Det blir stora, sega härliga cookies. Ja, det fick bli mitt lilla fredags-mys-tips de. Vi ses imorgon utan skallebank hoppas jag. Kram på er!

10-12st stora cookies
Det här behöver du :
100 g rumsvarmt smör
1/2 dl mörkt muscavadosocker
1/2 dl strösocker
1 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
100 g vit choklad (vit toblerone)
50 g salta makadamianötter

GÖR SÅHÄR : 
Rör smör & socker med elvisp till en jämn smet, rör i ägget. Blanda de torra ingredienser i en bunke och rör ner tillsammans med hackad vit choklad och makadamianötterna. Forma sedan degen till en rulle ca 5-6 cm i diam. Skär skivor ca 2cm tjocka och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 200 grader, ca 10 min. kakorna ska ha flutit ut rest sig lite på höjden och blivit liiiite gyllene, men inte för mycket då förlorar man det där sega härliga i mitten… ;-) Ta ut och låt svalna på plåt till de är torra. Förvara torrt.

Degen går utmärkt att frysa ner (vira in den i dubbel plastfolie) för att sedan tas upp vid tilfälle och skäras i skivor och in i ugnen på en gång. Blir faktiskt snäppet godare och formen på kakorna blir finare och lite högre när degen är fryst.


En vacker, vintervit bukett med chrysanthemum, gerbera, vita rosor och johannesört, kom kära maken hem med till mig ikväll. Sååå vackra…  Han e bra go den där herr Nilsson. ;-)

Gonatt! Nu, over and out från Öjkroken…

Matdag

Får frågor om hur jag äter, hur en dag kan se ut.

Eftersom konsten verkar vara att hålla sig lågt på proteiner, men ändå inte lägre än att man får vad man ska ha. Enligt Jonas Bergqvist är det helt ok med 1 gram protein per kilo kroppsvikt (önskad) när man tränar. Detta har jag då lagt mig på de dagar jag gör det och jag försöker ligga lägre de andra dagarna.
En dag kan se ut som så här en träningsdag:
Frukost: alltid LCHF-kaffe 1 dl kaffe, 1 dl koktvatten + 30 g smör och 30 gram kokosfett
Lunch: 1 ägg och 2 gulor stekta med 50 gram smör + någon grönsak, eller 2 kokta ägg och blomkålsmos på 150 g blomkål och 50 gram smör, eller 40 gram hårdost (Gruyere 385 fett) och 1 kokt ägg, grönsaksmos med 50 gram smör, eller 100 gram rökt makrill eller makrill i tomatsås 1 kokt ägg och LCHF-kaffe.
Vitsen här är att få i sig 50 gram smör + maten.
Middag: 200 gram rått kött eller fisk, 50 gram smör gärna i ett grönsaksmos, ex bysselkål, blomkål och broccoli. Eller smörstekta grönsaker, gärna med grönsaker som suger upp smör, så som vitkål och zucchini.
Det har slunkit ner allt som oftast ett par skivor persika ca 40-50 g. En LCHF-chokladdryck på 40 gram smör och 6 gram kakao i vatten oftast varje kväll. Även en liten bit hallonmousse tårta slank ner vid dotterns födelsedag utan att verka påverka mig, där är ju mandlar, bär och grädde.

Annars är jag strikt så som jag beskriver. Vill inte blanda i för mycket av både det ena och det andra utan först lägga mig här och se, efterhand smyga in vin, chocklad, nötter och mina bakverk för att se vad som händer. Troligtvis skulle jag kunna ligga högre med grönsaker, men detta är så som det ser ut nu. Troligtvis är inte underjordgrönsaker så farliga som man gjort gällande, detta får undersökas framöver om och när jag börjar mäta ketonerna i blodet.

Om jag visar i % hur jag äter en dag kan det se ut som så här:
Ej träning 87% fett  11% protein och 2% kolhydrater dvs. 198,79 gram fett, 57,66 protein, 11,73 kolhydrater.
Träningsdag  85% fett, 13% protein och 2% kolhydrater dvs 196,90 gram fett , 65,36 protein, 11,59 kolhydrater.

Jag använder mig av minmat.net för att också SE hur fördelningen är, detta vägande och mätande är inget jag tänker pyssla med hur länge som helst, gillar det i grunden inte. Man ska ju bara kunna äta, men då jag uppenbarligen inte har kläm på vad som är en normal tallrik för mig så väger jag och mäter.

Vill också göra er uppmärksamma på att det inte ingår mycket mejerier så som grädde och creme fraich just nu. Detta har tidigare aldrig påverkat någon viktminskning att utesluta dem helt hos mig och gör det mest troligt inte nu heller. Däremot vill jag köra så “rent” som möjligt för att efterhand när jag ser att vikten fortsätter går neråt lägga in olika livsmedel för att se vad som då händer, men fortfarande behålla fördelning mellan fett och protein.

 

 

Bloggar etiketter: , ,