Pasta med musslor, tomat och chèvre
Pasta med musslor, tomat och chèvre
Källa: I Vårt Kök
Portioner: 4

Ingredienser:
Vitkålspasta
¼ vitkålshuvud
smör

Musslor
1 kg blåmusslor
1 fänkål
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
½ röd chili
1-2 dl vitt vin
smör

Pastasås med tomat, getost och pinjenötter
75 g pinjenötter
2 vitlöksklyftor
250 g cocktailtomater
200 chèvre
100 g skalade räkor
1 knippe bladpersilja
smör
flingsalt
Gör så här:
Ta dig tid att göra en noggrann mise en place. Det kommer du och maten att tjäna på. Dessutom får man känna sig som en proffskock med alla skålar med hackat och delat och förberett. Snyggt blir det också. Vi tar det steg för steg så går det bra. Och var gärna flera i köket, så går det ganska så fort. Har du gäster så ge dem ett glas vin och en skål räkor att skala eller musslor att skrubba.

Strimla vitkålen tunt. Plocka bort alla grova bitar. Lägg i en skål och ställ åt sidan.

Skrubba musslorna med en liten kniv. Plocka bort dem som inte stänger sig eller som har trasiga skal. Lägg i en bunke och ställ åt sidan.

Skala räkorna, om gästerna inte har gjort det åt dig. Gör det i så fall själv, eller muta gästerna med mera vin. Glöm inte bort ett glas till dig själv.

Dela fänkål på hälften och skär bort rotstocken. Skiva den tunt och lägg i en skål. Finhacka gul lök, en vitlöksklyfta och den röda chilin. Lägg ner i skålen med fänkål.

Finhacka ytterligare två vitlöksklyftor och lägg dem i en separat skål. Halvera cocktailtomaterna och lägg i en annan skål. Skär bort det yttre skalet på chèvren och bryt osten i bitar. Lägg bitarna i ytterligare en skål. Plocka bladpersiljan och grovhacka den. Lägg den i en alldeles egen liten skål.

Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de har fått fin färg. Akta så de inte blir brända. Lägg dem i en egen skål.

Börja nu med att tillaga musslorna. Sätt en stor kastrull på spisen och lägg i en ordentlig klick smör. Fräs fänkål, chili, lök och vitlök tills de börjar mjukna. Häll på vinet och lägg på locket. Passa på att fylla på ditt eget och gästernas vinglas. Låt grönsakerna koka i vinet ett par minuter. Se till att det är riktigt varmt innan du lägger i musslorna, det ska ånga rejält när du lyfter på locket. Snabbt i med musslorna och på med locket igen. Efter ett par minuter har musslorna öppnat sig. Ta då kastrullen från plattan och häll upp musslor och spad i en stor, ren bunke.

Skölj ur kastrullen och gör sedan vitkålspastan i den. I med smör, i med vitkål, låt fräsa på medelvärme tills kålen precis börjar mjukna. Akta så att den inte börjar få för mycket färg. Salta och peppra. Om du lagar mat ensam så ställ kastrullen åt sidan en stund nu. Har du sällskap så sätter du en gäst på att sköta kålen medan du briljerar med pastasåsen.

Hetta upp en stor stekpanna, gärna med höga kanter. Lägg i en ordentlig klick smör och fräs vitlöken i smöret till den blir mjuk. Lägg i cocktailtomaterna och rör runt. Eftersom du är en sådan mästerkock så hinner du plocka ut musslorna ur sina skal samtidigt. Inte allihop, men ungefär hälften. Eller så är ni tre i köket så du kan få hjälp med det här momentet också.

Lägg i vitkålspastan i stekpannan och blanda ihop med tomater och vitlök. Nu är det lite tempo som gäller. Lägg i de skalade räkorna och de musslor som du tagit ut ur skalen, plus det mesta av fänkålsfräset från musslorna. Se till att du inte häller med spadet, då blir rätten alldeles för blöt och såsig. Blanda runt försiktigt. Lägg i chèvrebitarna och rör ner dem så att de börjar smälta. Strö över bladpersiljan och pinjenötterna och en nypa flingsalt. Lägg i några musslor med skal vid serveringen, och ställ fram resten av musslorna i en skål på bordet.
Vinnaren av Hackman stekpanna

Stekpanna-24-cm_product_slide
Vinnaren är utsedd! Hackmans stekpanna har fått en ny ägare. :-P Jag hoppas den kommer till stor användning!

Stort grattis Annica Lundgren! 

”Hackman etablerades 1790.
Gissa om jag vill vinna denna till mitt nya kök med induktions häll som vi har jobbat på sen oktober.”

Kontakta mig på kryddburken@telia.com
med dina adressuppgifter så skickas stekpannan på posten.

Hard-Face-NOH_front_banner

 

Egenskaper-NOH_framework_span_4Tävling i samarbete med Hackman.

Hackman Hard Face NOH är utvecklad särskilt för induktionshäll. Stekpannan kan ändå användas på vanliga spisar. En vanlig induktionspanna hettas upp till 350 °C på ett par minuter och då bränns både stekpannan och maten – redan vi 250 °C börjar stekpannansbeläggning ta skada och non-stick-egenskaperna försvagas. Hackman NOH teknologin (non overheatable) gör att pannan inte kan nå över 230 °C. Oavsett om du sätter plattan på max, är bränd mat eller bränd botten inte längre ett problem.  

Läs mer på Hackman.se
Foton; Hackman.se

Halloumifyllda Köttbullar gör succé
Åh, Halloumiost är ju så fantastiskt gott. Som ett tillbehör till köttbiten, antingen stekt eller grillad, eller som här, i köttbullarna.
Perfekt när man vill variera. Smakar lite mer somrigt, kanske :))

Detta receptet räckte till ca 25 större köttbullar. (4 personer)

4 skivor vitt bröd (jag tog vitt ”rostbröd” från frysen och lät det ligga framme några timmar)
mjölk, några dl
500g blandfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 ägg
1 tsk spiskummin
ca 3 msk persilja,från frysen
1 tsk salt ungefär
1/2 tsk peppar, kanske aningens mer
100 g Halloumiost. (I paketet är det 200g. Jag stekte det som blev över från köttbulletillverkningen och serverade till maten)
Lägg de kantskurna brödskivorna i en bunke och häll på mjölk så att det täcker. Låt stå så i några minuter.
I en annan skål lägger du färsen, smått hackad lök och pressad vitlök.
Krama ur det uppblötta brödet och tillsätt det till bunken med färsen. Rör om en aning och tillsätt sedan ägget,spiskummin,persilja,salt och peppar.
Skiva Halloumiosten i knappt centimetertjocka skivor och gör sedan stavar,som efter det blir till tärningar, av ungefär halva osten. Lägg resterande ost åt sidan.( Jag stekte den och serverade till middagen)
Ta från färsen och gör lite större ”bollar” (a la golfboll) Peta ett hål i bollen och stick i en osttärning. Täck sedan över hålet med färs och forma till igen.
När alla köttbullar är rullade och fyllda, steker du dem hastigt på lite högre värme så att de får fin färg. Var försiktig i vändningarna så håller de ihop mycket bättre. Låt de sedan efterstekas på svag värme i ca 12 min- 15 min.
En köttbulle precis från stekpannan….bara delad….för att alldeles strax hamna i min mun…..Mmmmmm…….
Jag serverade med en god kall Yoghurtsås som smaksattes med basilika, salt,peppar och ett uns av honung.
Här hemma uppskattes middagen och åts med stor aptit.
Lövbiffsrulle

kebabrulle_lövbiffsrulle
Vill du njuta av en hemmagjord kebabrulle med grymt mört kött? Välj då lavash, mjukt tunnbröd och lövbiff. Dööögott säger jag bara! Låt lövbiffen bräsera i en buljong med massor av smaker tills den blir så mör att den bara smälter i munnen. Fyll rullen med lök, krispiga grönsaker och en god kebabsås… Ja, det blir inte bättre än så en tisdag. :-P

4 port
Det här behöver du : 

Lavash tunnbröd
500 gram lövbiff i skivor
2 msk tomatvinäger (Mutti)
1 msk tomatpuré
1 tsk D´Elidas chilisås
1 finriven vitlöksklyfta
1 liter oxbuljong
1 burk creme fraiche
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skär lövbiffen i strimlor. Hetta upp en stekpanna med smör. Bryn på köttet så det får fin färg. Rör ner tomatvinäger, tomatpuré, chilisås och riv ner en vitlöksklyfta. Sänk värmen till medel och slå på buljongen så det knappt täcker köttet. Låt bräsera ca 1 timme. Tillsätt mer av buljongen efterhand den kokar in. När köttet är riktigt mört rör ner en burk creme fraiche och låt puttra tills du fått en krämig sås runtom köttet. Smaka av med salt & peppar. Fyll lavashbröden med lök, paprika, tomat, zucchini och lövbiff. Rulla ihop – ät och njut!

lövbiff_kebabrulle
Härligt god lövbiff som ska bräsera så den blir riktigt mör.

kebabrulle_fyllning_lövbiff
Krispig lök och grönsaker tillhör en god rulle.

lövbiff_bräsera
Köttet bräseras i buljong – låt de få ta lite tid att få det riktigt mört. Segt, hårt kött är inte gott och jag lovar du kommer verkligen älska det här! ;-)

kebabrulle_lövbiff
Värm gärna brödet och slå in rullen i folié så håller sig maten varm!

lövbiff_lövbiffsrulle_wrap_kebabrulle
Lägg på lövbiffen, toppa om du vill med en extra kebabsås. Recept HÄR!

lövbiffsrulle_kebab_rulle
Mmmmmmm….. ”Kebabrullen” du enkelt gör hemma! :-P

Tävling – vinn en Hackman stekpanna

Hard-Face-NOH_front_banner
Behöver du en ny stekpanna? Trött på att maten bränns fast? Passa på och delta i tävlingen som pågår till och med lördag. Du hittar tävlingsregler lit längre ner. Hackmans nya stekpanna, hard face NOH (butikspris ca 829kr) är en riktig stjärna i köket. En tålig panna som du både kan använda metallredaskap i och köra i diskmaskinen. Allt du behöver göra för att vara med i tävlingen är att svara på frågan längre ner. :-P


Egenskaper-NOH_framework_span_4

TÄVLINGSREGLER : 

  • Svara på frågan; Vilket år etablerades varumärket Hackman? 
  • Lämna ditt svar i kommentarsfältet, senast lördag 16 juni
  • Glöm ej uppge giltig epost så att du kan bli kontaktad ifall du vinner. 

Stekpanna-24-cm_product_slide

Hackman Hard Face NOH är utvecklad särskilt för induktionshäll. Stekpannan kan ändå användas på vanliga spisar. En vanlig induktionspanna hettas upp till 350 °C på ett par minuter och då bränns både stekpannan och maten – redan vi 250 °C börjar stekpannans beläggning ta skada och non-stick-egenskaperna försvagas. Hackman NOH teknologin (non overheatable) gör att pannan inte kan nå över 230 °C. Oavsett om du sätter plattan på max, är bränd mat eller bränd botten inte längre ett problem.  

Läs mer på Hackman.se
Foton; Hackman.se

Krämig citronpasta med grönsaker och varmrökt lax

citronpasta_lax_varmrökt_laxpasta
Bröllopsdagsmiddan (långt ord) blev pasta & lax! Detta är en busenkel och lättlagad middag där allt serveras på samma fat. En krämig sås med smak av citron och dill med små pastasnäckor. Lite blandade grönsaker, en god parmesanost och såklart lax. Här valde jag en varmrökt lax men det går naturligtvis bra med både färsk/stekt eller kallrökt som också är himla gott i en ”laxpasta”.

Ät den varm, ljummen eller kall – lika god vilket som och gärna skurna baguetter med aioli. En riktig kalasmiddag på bröllopsdagen för en tokförkyld familjen Nilsson. ;-)

Det här behöver du : 
kokt pasta 4 port
2 dl creme fraiche
1-2 msk pressad citron
1 fiskbuljongtärning
1 knippe dill
Vitpeppar

1 bukett broccoli
2 salladslök
2 tomater
½ gul paprika
1/3 gurka, urkärnad
1 näven riven parmesan

200 gram varmrökt lax
Citron & dill

GÖR SÅHÄR :
Förbered grönsakerna och koka broccolin i saltat vatten.  Kärna ur gurkan och skär allt i mindre bitar. Riv parmesanost.

Koka pastan al dente. Häll av pastavattnet och rör ner en burk creme fraiche. Pressa i citron och tillsätt fiskbuljong. Vänd runt och låt allt koka ihop 1-2 minuter. Krydda med vitpeppar och smaka av. Rör ner finklippt dill sist av allt.

Häll upp pastan på ett stort fat, lägg över grönsaker, riven parmesan och varmrökt lax på toppen. Servera med ett gott bröd och vitlöksaioli.

pasta_med_lax_grönsaker
Urkärnad gurka är otroligt gott till lax och det gör ingenting alls att den blir ljummen av pastan, det är faktiskt dögott! :-P

baguette_vitlöksaioli_aioli
Vitlöksaioli med skurna baguetter! Bröd till maten är lyx, men på bröllopsdag får man såklart lyxa lite!

bröllopsdag_7år
Jag arrangerade om blommorna från Mors dag i små glasvaser. Det blev gulligt ihop med den stora, lila buketten.

bröllopsdag_linda_nicke_öjkroken
7 år som gifta – Yllebröllop minsann! ;-)

pasta_lax_laxpasta
Pastafatet innan laxen.

laxpasta_pasta_lax_varmrökt
Smaklig spis – festligt och gott!

Nu vilar Dalton i frid…

dalton_boerboel
Utan smärta har Dalton nu gått till ”andra sidan” …

Det var en otroligt sorglig men vacker dag igår. Att ha ett datum och klockslag är bland det värsta, och att gå och vänta på något så hemskt. :( Veckan har inte varit sig lik någon annan och vi har sörjt, våndats men samtidigt försökt ta vara på små fina stunder tillsammans med honom…

Många tårar har trillat och vi har försökt förbereda oss så gott det går… Det är inte lätt. Det ska inte vara lätt… Det går helt enkelt inte!

Trots allt så känns det bra att ha gett honom ett riktigt värdigt och fint slut, utan att vara egoistisk och istället  med massor av kärlek. Nicke har snickrat ett vackert gravkors, jag har målat text, Joline har broderat duk och vi har alla skrivit varsitt brev och lämnat med som han kan läsa när han saknar oss.

Alla smärta han haft har nu övergått till oss i form av sorg, tårar och enorm saknad…

Vår älskade Dalton

2006 - 2013 

Vila i frid

Ett varmt tack till alla som tänkt på oss, skrivit en rad, kommenterar,
mailat och sms:at, all omtanke betyder så mycket.

Tack…


Dessa bilder är från gårdagen 22:a maj 2013.

dalton_sista_måltid
Ett par timmar innan vi åkte till djurkliniken gick vi ut och satte oss med Dalton i solen så han fick äta sin sista måltid – spagetti och köttbullar.

dalton_rip
Vila på maten och sola sig är något som är skönt…

dalton_matte
Finner inga ord… :(

dalton_maj_2013
Vackra, älskade…

gravkors_begrava_hund
Att förbereda tar på krafterna och det trillar många tårar vill jag lova… Det gör det just nu också…

dalton_broderi_joline
Jolines broderade duk hon gjorde i syslöjden! <3

dalton_2006_2013
Sov gott lille Dalton… 2006 – 2013
Dalton är av rasen Boerboel, en sydafrikansk mastiff.

daltons_grav_katterna_ida
Katterna blev också påverkade och hanterade sorgen på sitt sätt… Ida gör här en ”Dalton” med tungan, ni som sett det innan förstår! ;-)

daltons_grav_alfred
Alfred, den kloke väktaren sörjer sin vän… Dalton har tagit hand om och varit ”pappa” till alla våra katter och dom har alltid älskat honom och trots att han varit stor och bufflig så han har gett dom trygghet och katterna har tytt sig till honom…

minnesljus_hund_dalton
Kvällen var vacker med tända ljus…

daltons_himmel
Och Daltons himmel drog över Öjkroken sådär magiskt som det bara kan bli en sån kväll…

Kycklinggratäng med dijonsenap och basilika

En enkel och god rätt som de flesta gillar. Den här rätten innehåller följande: Energi (kJ): 2188, Energi (kcal): 523, Kolhydrater (g): 5, Protein (g): 33, Fett (g): 42

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader. Putsa kycklingfiléerna och banka ut dem försiktigt om de är ojämna. Stek i smör så att de får en fin yta.

2. Skiva tomaten tunt. Lägg filéerna i en ugnsfast form och lägg på tomaterna. Repa av alla basilikablad och hacka, strö sedan över.

3. Rör ut dijonsenapen i grädden och pressa i vitlöken. Blanda med crème fraiche och salta och peppra. Häll över kycklingen och strö över ost. Gratinera i 20-25 minuter.

4. Koka haricot vertes i lättsaltat vatten i någon minut. Servera med gratängen.

Vanligaste frågorna + tävlingstips + nytt inom kort!

delidas_chilisås tony_chachere
Ni är många som mailar och kommenterar om just D´Elidas chilisås och Tony chacheres krydda!

Såhär ser dom ut och jag vet att de finns inte att få tag på i precis alla mataffärer så ett säkert kort är att köpa via nätet. På kryddlandet.se hittar ni D´Elidas chilisås HÄR och Tony´s krydda HÄR.

Bägge används flitigt här hemma, framförallt D´Elidas chilisåsen, den har jag i princip ALLT faktiskt. Köttfärssåser, dipp, grytor, vitökssmör, marinader, i vinegretter, som bordskrydda, i sallader och ja… Typ i allt, till och med i en klassiskt skysås! Den är smakrik men inte jättehet, den piffar upp det mesta och sätter liksom en sista ”skjuts” på maten. Man behöver inte vara en chiliälskare eller person som älskar het mat, den här såsen behöver man bara! ;-)

Jag får också ofta frågan vad den kan ersättas med och egentligen finns inget svar där tycker jag eftersom den är så unik i sig och har verkligen blivit en stor favorit genom åren. En del undrar om man kan ta Heinz chilisås istället - Nej!

Det är inte ens i närheten. Heinz chilisås är som ketchup och D´Elidas som en mer trögflytande salsa (lite närmare tabasco-hållet) men inte lika frän och med betydligt mer smak. Ja, ni får allt prova för att bedöma själva tycker jag!

Tony´s kryddan är kära makens högra hand, eller hur säger man! :-P Enligt mig är den god som smaksättare i biffar, marinader, kanske lite i köttfärssåsen men sen tycker jag den blir för stark, det är mycket cayennepeppar i och den är verkligen HET! Dock så använder Nicke den som vanlig bordskrydda och även på kokta ägg, knäckebröd och enorma mängder i dippsås så den går åt om man säger så! ;-)

Ni hittar även sortiment med Jamie Olivers kryddor, Fiddes Payne (kryddorna i plåtburk) och massa fler om ni bara tar er tid att leta runt lite. (www.kryddlandet.se var adressen)

Jag har precis själv lagt in en ny order för nu är D´Elidas snart slut här hemma igen! (några droppar kvar) :-P

Nu till ett hett tävlingstips!

logo2

 

På Muurikkas facebooksida pågår just nu en tävling om en Muurikka 100, kika in och var med och tävla vettja! :-P
Gå till tävlingen HÄR >>

På kryddburken inom kort :

  • In memorian Dalton
  • Tävling i samarbete med Hackman (Hackman Hard Face NOH stepanna)
  • Sockerkaka i ny tappning!
  • Mors dag
  • 7 årig bröllopsdag
  • Gästbloggare – Pernilla Lundin
  • Ytterligare en tävling i ”glassigare” version, mm mm.

Nu stänger jag ner datorn för ikväll. Imorgon blir en tung dag på alla sätt och vis, tusen tack för all er omtanke och värme…
Snart tillbaka… STOR KRAM!

 

Har ni fler frågor på lut så ställ dom här i kommentarsfältet, på facebook eller mail (kryddburken@telia.com).
Ni hittar mig också på Instagram som Kryddburken såklart…

instagram_kryddburken

ÄGG = Superlivsmedel!

LCHF kylskåpEtt ägg är mer än 4 morötter!
Så uttrycker sig Svenska Ägg

Ägg är ett superlivsmedel och innehåller nästan alla näringsämnen som vi människor behöver för
att växa och må bra. Förutom fullgoda proteiner och viktiga fettsyror finns merparten av alla vitaminer, mineraler och antioxidanter i ägg. Det enda som saknas i ägg är vitamin C och kolhydrater.
Få andra livsmedel har ett så komplett vitamininnehåll och är så rika på spårämnen som ägg.

Ett enda normalstort ägg ger mer än en tredjedel av vårt dagsbehov av selen, vitamin E och B12.
Merparten av alla vitaminer och antioxidanter finns i äggulan.
Ett ägg innehåller 12,3 procent protein och något mindre fett än ett glas standardmjölk.
Ägg är dessutom klimatsmart mat och ger lägre utsläpp än
mjölk och kött.
Ägg är på fler än ett sätt mat för livet…
Ägg – ett ovalt vitaminpiller
Ägg är ett multivitaminpiller med höga halter av viktiga antioxidanter som E-vitamin och selen,
men också riboflavin, vitamin A och zink. Även halterna av D-vitamin, folat, niacin och vitamin B12
är höga.
Antioxidanter är kroppens skyddande ”änglar”. De tar hand om de fria radikalerna som kan skada
cellerna. Faktum är att ägg är en riktig vitaminbomb. Det enda vitamin som saknas i ägg är vitamin
C.
Just D-vitamin, folat och spårämnet selen är viktiga ämnen som det är lätt att få i sig för lite av via
maten, men där tillägg av ett ägg om dagen kan göra skillnad.
Inte många tänker på att ägg innehåller fler vitaminer och i högre koncentrationer än de flesta
grönsaker. Det kan vara bra att veta även om ägg och grönsaker inte är utbytbara.
En jämförelse mellan ägg och exempelvis morötter visar att det skulle krävas 32 morötter för att
få i sig lika mycket selen som i ett enda ägg. På motsvarande sätt skulle det krävas 10 morötter för
att matcha mängden E-vitamin i ett ägg eller 3,5 morötter för att uppväga mängden folat. Och
fettlösliga vitaminer som D-vitamin saknas helt i morötter.
Kort sagt, ett ägg är mer än fyra morötter…

SÅ ÄT ÄGG FÖR SJUTTON!!