Krämig gryta med dijon och soltorkade tomater
Krämig gryta med dijon och soltorkade tomater
Källa: Peggy
Portioner: 4-6

Ingredienser:
1 fläskfilé eller ca 800 g kycklingfilé (gärna filé av lår eftersom det blir saftigare än bröst)
Smör till stekning
Salt och peppar
2 dl vatten
2 dl creme fraiche
1 msk kinesisk soja
2 msk dijonsenap
4 inlagda soltorkade tomater
Gör så här:
Skiva köttet, krydda med salt och peppar och bryn det i smör.
Lägg köttet åt sidan och häll vattnet i stekpannan och låt det puttra till en sky. Lägg i creme fraiche, soja och senap. Skär tomaterna i småbitar och lägg ner i grytan. Lägg tillbaks köttet och låt allt sjuda ihop till en krämig gryta.
Långkokt fläskstek, eller pulled pork i gryta på spisen!

fläskstek_pulled_pork_saftig_skysås
Det är inget nytt tilltag med pulled pork, snarare lite uttjatat för ALLT ska vara ”pullat” nuförtiden. Pulled beef, pulled chicken, pulled lamb, pulled fish?!? mm.
Jag kan dock inte bortse ifrån att det är väldigt gott och praktisk rätter att variera med. Däremot tycker jag man kan förfina den svenska klassiska söndagssteken med ett lite mörare och saftigare kött. Slippa torra, sega köttskivor? Den här söndagssteken kan alla lyckas med. Inte bara farmor… ;-)

Hur??
Ta bort stektermometern och bry er inte om varken tid eller temperatur!
KÄNN på köttet istället! :-P

En helt vanlig stek av antingen nöt eller gris blir sååå mycket godare, mörare och saftigare om det får tillagas ytterligare förbi alla normer och temperaturer.
Använd en god buljong, lite grönsaker, lök och vätska som täcker halva steken i en gryta. På med lock och låt sjuda/småkoka på låg värme flera timmar, tills det känns mört. Ingen hård stenklump, utan en fjädrande mjuk stek. Du kan ”riva” lite med en gaffel och släpper det lätt då precis som pulled pork så är det klart, mer än väl. Vill man kunna skära skivor som håller ihop tar man upp köttet lite tidigare. Med fördel kan steken vila i kylskåp över natten då är det också enklare att skära skivor av så mört kött.
Fördelen med att göra den typ av pulled pork i gryta med vätska är att du får en riktigt god såsbas, antingen för att servera till steken eller frysa in som soppbas. Fiffigt va! :-P

saftig_stek_söndagsmiddag_fläskstek_skinkstek_recept
Steken i grytan. Här bara lätt brynt runtom, sedan har jag lagt i morötter, gul lök, purjolök och kryddor som paprika, vitpeppar, örtkrydda. Samt en kraftig buljong med vatten och oxfond och lite grönsaksfond. Täck köttet till hälften med vätska. Fyll på efter hand om det kokar bort.

picnicbog_fläskstek_skinkstek_saftig_söndagsstek
Efter ca 4 timmar lyfter jag upp köttet då jag känt på det och provat en bit. Sen bild nedan.

saftig_skinkstek_fläskstek_stek
Väldigt saftig och mör stek som faller isär när man ”drar” med gaffel. Denna steken åker in i kylskåpet till dagen efter. Då går det lätt att skära fina skivor och köttet är lika saftigt och mört då.

stek_koka_gryta_söndagsstek_fläskstek_picnicbog
Sila skyn från grytan. Spara lök, grönsaker och morötter om du vill servera till steken. Om inte så ”mosa” ihop allt med rotfruktsstöt till såsen och sila sedan.

skysås_pulled_pork_stek_fläskstek_söndagsstek
Skyn är silad och den fick stå i kylskåp en natt så där tog jag även bort den tjocka fetthinnan som bildades. Sen har jag bara kokat upp skyn i en kastrull ca 30 min, tillsatt ½ dl grädde, smakat av med lingonsylt, salt och peppar. Red av med maizenamjöl utrört i lite vatten om du vill ha tjockare konsistens på såsen.

fläskstek_skinkstek_saftig_söndagsmiddag_söndagsstek
Steken, uppskivad och klar att serveras med varm skysås, kokt potatis och grönsaker.

stek_gryta_fläskstek_saftig_mör_picnicbog
Smaklig måltid! :-P

Ostfylld och baconlindad fläskfilé med duchessetoppar och bearnaisesås

fläskfile_baconlindad_fylld_ostfylld_recept
Det här är en festlig och rolig rätt att tillaga. Både röra ihop fyllning, linda med bacon, spritsa mos och skära och lägg upp snyggt. En perfekt middag man kan göra tillsammans med barnen då det är många små men roliga moment. Dessutom är det ju vansinnigt GOTT!!! :-P

Det här behöver du : 
1 fläskfilé ca 450 gram
1 pkt skivade bacon

Fyllning : 
1 ask Crème Bonjour Chili
2 dl riven lagrad ost (grevé)
Trocomare örtsalt
Peppar

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop färskosten med riven ost. Det ska bli en ganska hård ”massa”.
Putsa fläskfilén och skär ett längsgående snitt via långsidan, inte helt igenom. ”Vik” ut filén och fyll med röran av färskost och riven ost. Nyp ihop och lindan baconskivorna hårt runtom filén. Skär den i två lika stora bitar. Bryn i het stekpanna med smör. Krydda med trocomare örtsalt och peppar.
När bitarna fått fin färg runtom lägg i en ugnsfast form med folie eller bakplåtspapper. Stick in en stektermometer i köttets tjockaste del. Slå in bitarna noga runt ändarna så rinner inte fyllningen ut så mycket. Stek i 150 grader tills innertemperatur visar 68. Ta ut och låt vila ca 15 min innan du skär upp i skivor.

Duchessetoppar :
ca 400 gram potatis
3 äggulor
½ dl vispgrädde
2 msk smör
Salt & finmalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och koka potatisen mjuk. Pressa potatisen i en bunke med en potatispress. Tillsätt äggulorna, grädde, mjölk, smör och kryddor. Moset ska vara ganska fast i konsistensen. Låt det svalna något innan du fyller en spritspåse och spritsar ut moset i små toppar på bakplåtspapper. Gratinera i 220 grader ca 10-15 min tills topparna fått fin färg.

Bearnaisesås, recept steg-för-steg HÄR >>

ostfylld_fylld_fläskfile_baconlindad
Fläskfilén med fyllningen på plats.

baconlindad_fläskfile_fylld_ostfylld
Linda om baconskivor.

baconlindad_fläskfile_recept_fylld_ostfylld_bacon
Efterstek i ugn 150 grader tills innertemperatur visar 68 grader. Ta ut och låt vila 15-20 min före du skär upp. ”Packa” in ändarna noga så rinner det inte ut så mycket av fyllningen.

baconlindad_fylld_fläskfile
Servera med duchessetoppar och bearnaisesås. Recept steg-för-steg HÄR >>

Planer för kvällen och tips på goda små desserter

20140420-152454.jpg
Påskdagens lite festligare middag står på tur. Joline och jag planerar kvällen.

Först lutade det åt hasselbackspotatis och nåt grillat kött. Men grillade gjorde vi igår och skära potatis o småpilla med kniven vill jag inte just nu då jag lyckats slinta o klippa mig själv rejält med klotången och har en fin halvmåne som glipar på ena lillfingret. Vi har så kul jag och Kean när klorna ska klippas. :-P

Så vi spånade vidare och eftersom Nicke är på biljakt så är det Joline och jag som står för kökstjänsten idag.

Joline älskar fläskfilé, så de fick de bli. En ostfylld och baconlindad variant och istället för hasselbackare så blir det duchessetoppar och bearnaisesås. Inte tokigt allt.

Nu sitter vi ute på altanen i solen då allt är förberett för inför kvällen. Så sköööönt med sol och INGA vindar. ;-) Hoppas ni har lika underbart vårväder som vi och njuter av påskhelgen. Här klippte Nicke gräsmattan igår så nu är det näääästan sommar ju.

Återkommer med recept på ovanstående men måste förstås tipsa om lite godsaker, om det nu inte blivit för mycket av den varan än vill säga! ;-)

20140420-151006.jpg
Små mini-pavlova med frukt och vit choklad. Recept HÄR>>

20140420-151327.jpg
Petit chouxer med hjortron. Recept HÄR>>

20140420-151842.jpg
Enkel kladdkaka, recept HÄR>>

20140420-152141.jpg
Frozen cheesecake i små pajformer. Recept HÄR>>

Lasagne bolognese – mitt bästa recept!

lasagne_bolognese_recept_bechamel
Helgen har som vanligt gått i rasande fart och vi har till större del spenderat den utomhus. Verandan på framsidan har vi högtryckstvättat, rensat på skrot o bråte. Man kan säga att det var behövligt när katterna hoppar upp och ner och klättar på räckena i lerigt/regnigt väder.

Det behövdes en ”makeover” verkligen.

Barnen och jag har plockat påskris och dom har satt fjädrar och ägg och planterat penseer i blomlådorna.Vi ska ändå göra om det en gång till i sommar innan målning men visst känns det lite extra vårigt och fräscht när man byter ut granris mot påskris. :-P

Alla vita knutar, räcken, vindskivor behöver målas om. Tycke nyss vi hade ett nybyggt hus men tiden går och allt ska såklart underhållas trots att vi redan gjort EN ommålning… Ibland undrar man vart tiden tar vägen eller snarare ”Va sjutton har vi gjort i alla år?!” ;-)

Dagens recept blev en enkel middag. Det enda jag gjorde var bechamelsåsen och la lasagneplattorna i vatten en stund före ”montering”.

Hur mycket jag än vill tycka om färska lasagneplattor så tycker jag de torra blir godast.
Jag lägger dom dock i vatten ca 1 timme före jag ”monterar” ihop hela lasagnen.

Köttfärssåsen hade jag färdig i kylskåpet sedan några dar. Men ska hemligheten fram så är det bechamelsåsen som gör susen till den perfekta lasagnen. Det kan aldrig bli för mycket sås. ;-)

PS. Ska se om jag inte kan få upp de där ”knasiga dröm-receptet” imorgon. Ni är många som undrat så ja… Jag kanske gör de! DS. ♥

6 port
Bolognese :
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
400 gram nötfärs
100 gram rökt sidfläsk
3 msk tomatpuré
6 dl köttbuljong (egen el. tärning)
1 tsk nymalen vitpeppar
Salt

GÖR SÅHÄR :
Finhacka löken och riv vitlöken. Smält smör i stekpanna med lite olja och bryn nötfärsen tillsammans med tärnat sidfläsk. Tillsätt sedan tomatpurén och buljongen. Krydda med vitpeppar och salt. Låt köttfärssåsen koka utan locka ca 1 timme. Späd på med mer buljong om det behövs då vätskan kokar in.

Använd en ugnsfast form ca 20*35 cm. Varva sås/lasagneplattor/köttfärssås/ avsluta med lasagneplattor och häll över den sista såsen. Ställ in i ugnen på 175 grader ca 25 min.

bechamel_sås_vit_sås_gratängsås_lasagne
Sås så det räcker… ;-)

Bechamelsås :
100 gram smör
1 dl vetemjöl
8 dl mjölk
2 dl grädde
150 gram riven lagrad ost
Muskotnöt (riv på zestjärn, ca ½ krm)
Salt & nymalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull. Låt det bli lätt brynt. Dra kastrullen från plattan och vispa ner mjölet till en slät smet. Ställ tillbaka på plattan och vispa hela tiden. Ha mjölken nära till hands bredvid kastrullen så du kan slå på lite i taget och hela tiden fortsätta vispa vartefter såsen tjocknar. Sänk värmen till lägsta, vispa då och då så det inte bränner fast i botten men låt såsen koka ca 40 min. Smula ner eller riv ner osten på slutet. Låt osten smälta in. Riv över lite muskotnöt, och salt & vitpeppar. Smaka av.

lasagne_bolognese_recepie
Här har jag gjort två varv med bechamel, plattor, köttfärssås,, bechamel,… plattor… osv osv… Avsluta alltid med bechamel på toppen så får du en fin ”ostig” och gratinerad yta.

lasagne_bolognese_bechamelsåsWooooilaaaa!! :-P

lasagne_recept_bechamel
En god tomatsallad och lite färska örter till en lasagne är alltid rätt.

lasagne_bolognese_recept
Smaklig måltid!

Pastasnäckor i långkokt tomatsås med fläskfilé

20140401-180653.jpg
Idag har jag fyllt köket på jobbet med ljuvliga dofter av en långkokt tomatsås. En sås som är fullt tillräcklig som den är, antingen till pasta eller lite tunnare som en mustig soppa.

Här har jag dock valt att servera skivor av helstekt fiskfilé till och det blev verkligen grymt gott med en massa svartpeppar på toppen också. ;-)

Ni får ha överseende med bilderna (iPhone5s) igår och idag då jag inte har systemkameran med mig på jobbet.

3-4 port
Det här behöver du :
1 fläskfilé
Smör till stekning
Salt och peppar
Örtkrydda

Tomatsås :
2 burkar finkrossade tomater
1 burk vatten
1 msk balsamvinäger
1 msk flytande honung
2 msk kalvfond
1 tsk oregano
1 tsk timjan
1-2 tsk örtkrydda
Salt o peppar

GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfilén och dela den hel på mitten. Bryn bitarna i stekpanna med smör så de får fin färg runtom. Efterstek i ugnen på 150 grader tills innertemperaturen visar 70 grader. Slå in i folie och låt köttet vila tills det ska skäras upp och servera.

Vispa ur pannan du stekt fläskfilén i men en skvätt vatten så du får upp dom goda smakerna från botten. Slå i två burkar finkrossade tomater och resten av ingredienserna till såsen. Låt koka utan lock på medelvärme ca 1,5 timme. Såsen kan med fördel förberedas och tillagas dagen innan.
När såsen kokat ihop och blivit krämig i konsistensen, vänd ner kokta pastasnäckor (4 port).
Servera med fläskfilé skuren i skivor, samt morot och paprika i strimlor.

Pastatallrik med fläskfilé, soltorkade tomater, vitlök och fetaost

fläskfile_pasta
God morgon fredag! Underbar vårdag här på Öland idag, solen skiner och humöret är på topp. Lite inspiration till kvällens middag kanske denna spagetti kan vara? Inget krångel, bara en massa godsaker i som marinerade vitlöksklyftor, soltorkade tomater och krämig, salt fetaost, och förstås fläskfilé.

En grymt god fredagsmiddag med läckra, fräscha smaker.

Imorgon fyller maken år och det har redan bakats tårta som han har med sig till jobbet idag. Ska visa er lite senare och ytterligare en tårta ska fixas till imorgon, dessutom har han ju valt födelsedagsmiddag och den karamellen får ni suga på ett tag, fast jag tror nog ni kan räkna ut det ganska lätt! :-P

På söndag kommer en utmaning med vårinspirerad mat med mig och Jenny, så massa kul som händer i helgen, missa inte det! Nu önskar jag er alla en underbar fredag! ♥

4 port
Det här behöver du : 
Spagetti
1 fläskfilé
salt & peppar
100 gram soltorkade tomater i olja (avrunna)
150 gram marinerade vitlöksklyftor
150 gram fetaost
Blandsallad

GÖR SÅHÄR : 
Koka spagettin.
Putsa fläskfilén och skär i tunna skivor. Bryn på i het stekpanna med olja och en klick smör. Salta och peppra.
Montera ihop med övriga ingredienser och servera! ;-)

fetaost_soltorkade_tomater_marinerade_vitlöksklyftor_sallad_pasta
Jag älskar den här kombinationen av delikatesser till pasta, behövs ingen sås, bara dessa ljuvliga smaker ihop. Och framförallt så enkelt.

pasta_fläskfile_tomat_vitlök_fetaost
Smaklig fredagsmiddag!

Mer protein till de äldre!

IMG_0504Detta att äldre 65+ lever längre med mer protein det väljer jag  att ta fasta på vad gäller  den nya amerikanska studien (DN och SvD).   Det diskuteras  friskt idag i flertalet LCHF-bloggar.  :)

Yngre och medelålders dör i förtid av för mycket protein.  Man nämner IGF-1 som huvudorsaken till cancer och sjukdom och det vet ju väl alla numera att det är det myckna kolhydratsätandet och de därpå följande insulinfrisättningen som är boven i det drama.

Hur något kan vara ofarligt efter man fyllt 65 är för mig obegripligt… kan det vara så att man i USA som ung och medelålders äter annat bjäffs som pommes och vitt bröd och inte att förglömma läsk till sitt protein och de som är över 65 inte gör det i samma utsträckning?

Kolla in denna på riktigt nyttiga hamburgare! Bild ur baka matbröd med LCHF

Hoppas detta med ”mer protein till äldre” slår igenom i äldreomsorgen ;)

 

Fläskgryta med champinjoner i krämig örtsås

fläskgryta_örtsås_champinjoner_recept
En väldigt snabb och vansinnigt god köttgryta av fläskkött har vi här. Med tunnskivad kotlett tar middagen inte mer än en halvtimme och klyftpotatis och broccoli tillagas under tiden grytan puttrar. Jag har fastnat lite för örter i såserna jag lagat på sistone, ett tag var jag mycket inne på kraftiga, mörka såser med balsamico och en skvätt vin, efter det blev det mycket smaksatta såser med glögg och cider men nu har jag snöat in på örter och gärna lite tomatiga och fräscha. Om du är noga med att bryna tomatpurén så kommer smakerna att fullkomligt blomma, det blir sååå gott! :-P
Örtkryddor använder du helt enligt eget tycke och smak, det finns ju massor av goda kryddblandningar, som provencale, örtagårdsblandning, vissa som passar extra bra till fisk, vilt osv.

Jag använder mig av en örtblandning jag hittade på nån marknad i fjol som innehåller b la. timjan, rosmarin, basilika, peppar, purjo och paprika. Smula den mellan fingrarna när du tillsätter så får du ut mer arom. Och förvara dom alltid mörkt. ;-)

Det här behöver du : 
250 gram tunnskivad, benfri fläskkotlett
2 gula lök
2 msk tomatpuré
6 dl vatten
2 msk oxfond
1 msk torkade örter
2 dl grädde
Salt & peppar
2 burkar champinjoner alt. färska

GÖR SÅHÄR :
Skär de tunna skivorna i tre bitar vardera, bryn i het stekpanna tillsammans med hackad lök och tomatpuré. Slå på vatten och fond samt smula över en matsked torkade örter. Sänk värmen och låt grytan småkoka utan lock ca 20 min. Tillsätt grädden och champinjoner, red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten och smaka av med salt och peppar. Ev. mer örtkrydda.

tunnskivad_kotlettt_fläsk_köttgryta_fläskgryta
Köttet får brynas tillsammans med lök och tomatpuré för att få riktigt god smak.

fläskgryta_köttgryta_sås
Slå sedan på vatten, fond och torkade örtkryddor. Jag använder mig av en örtblandning som innehåller b la. timjan, rosmarin, basilika, peppar, purjo och paprika.

fläskgryta_klyftpotatis_örtsås
Servera med te x. klyftpotatis och kokt broccoli.

Helgen till ända…..
Det hanns med en hel del under helgen, minsann. 
Kollade en del av lillans handbollsträning på lördag förmiddag........allt trevlig att träffa andra föräldrar och snacka en stund.

Senare på dagen hade större tösen fotbollsmatch på Härlanda IP. Aningens kyligt ute, men även där sammanstrålning med ett glatt föräldragäng. Plussar även för frisk luft.

Eftermiddagen innehöll en hel del fix för lillans party. Lokalen i området var bokad och på menyn stog det trerätters.

Förrätt - tunnbrödssnittar med rostbiff och potatissallad

Huvudrätt - potatisgratäng, dubbelmarinerad fläskfilé och rödvinssås.

Dessert - Glassbägare toppad med mandarinklyftor, kiwi och minimarschmallows.

Snacksskålar och läsk fanns uppdukat under hela kvällen.

Avslutningsvis utdelades det de obligatoriska godispåsarna :))

Kul så länge det varade och väldigt skönt att ha det gjort

Söndagmorgonen tillbringades på jobbet (egentligen inte min arbetshelg, men pga sjukdom så blev det så)

Eftermiddagen tillägnades matlagning och viss softning.

Nu under kvällen så ser jag väldigt mycket fram emot en hel del soffhäng framför tv:n.

Ha en trevlig söndagkväll !!