Pannbiffar på Turkiska
Tänk att ha en Saluhall, med flera olika slakteributiker, där man kan välja och vraka bland fint naturbeteskött.
Att där be sin favoritslaktare om ett kilo lammfärs och få det nymalt från en fin bit från låret, som han skurit till medan man väntar.
Verkligen ett härligt sätt att handla mat som jag sen får bära med mig hem i ett vaxat papper, till ett pris av ca 75 kronor.
På köpet får jag ett varmt leende, eftersom jag alltid försöker köpa min mat på Turkiska, även om jag tyvärr inte kan mycket mer än vad råvarorna heter.
Det är min vardag här i Alanya. Vilken ynnest det är att få handla på samma sätt som hemma i Sverige, i en inte alltför avlägsen dåtid.
Jag hoppas och tror att vi konsumenter även därhemma snart kan få börja köpa mat på det här viset igen.
Vi är fler och fler som uppskattar böndernas hårda arbete och gärna betalar lite mer för kött från djur som fått växa upp på det sätt djuret är avsett för.
Att det fått gå ute och äta gräs och blivit behandlat på ett värdigt sätt, är mer värt än att köpa ett paket köttfärs i skyddande atmosfär för 39.90.
Hälften av lammfärsen blev till smakrika biffar, som jag gjorde helt utan ägg och ströbröd.
Ett recept som alltså passar både alla glutenintoleranta och äggallergiker.
Tillbehöret blev en smakrik gratäng på Rättika, recept på den kommer i nästa inlägg.
Fick nyss veta att första upplagan av min kokbok LCHF för seniorer är slutsåld, så nu trycks det upp fler.
Gillar Du vår traditionella Svenska Husmanskost, eller känner någon som skulle bli glad åt en sån kokbok, så kan Du lägga in en beställning här på Bokus.com.
Lammfärsbiffar
500 gr Lammfärs
½ dl Sesamfrön
½ dl hackad Persilja
1 dl Grädde
1 msk Chiliflingor
2 tsk torkad Mynta
3 rivna Vitlöksklyftor
Havssalt
Blanda snabbt ihop färsen med övriga ingredienser. Stek ett prov och se om Du vill ha mer kryddning.
Forma till små biffar och stek några minuter på var sida i smör. Krydda med salt och lite peppar.
Lägg i en ugnsform och låt eftersteka på 175° i 10 minuter.
En lättlagad chili con carne där vi byter ut böner mot stekt svamp.
LCHF Chili con carne
Portioner: 4
Ingredienser
500 g köttfärs
2 st lök, gul
2 st vitlöksklyftor
2 st paprika, röd
2 st tomater, stora
1 burk svamp
2 msk smör
0.5 dl tomatpuré
500 g krossade tomater
1-3 krm salt
2 krm peppar
1 tsk starkt paprikapulver eller chilipulver
Gör så här
Börja med att skala och finhacka vitlöken och löken. Kärna och tärna sedan paprikan och tomaterna.
Börja sedan med att steka svampen, så den är klar. Medans du steker svampen fräster du löken, vitlöken, kättfärsen och tomatpurén i smör.
Tillsätt sedan krossade tomater, tärnade tomater, svampen, salt, peppar och chilipulvret (alt paprikapulvret). Låt detta puttra i ca 10 min.
När du har smakat av och du är nöjd så serverar du detta med en redig klick créme fraiche och en fin sallad.
Portioner:
Ingredienser:
Auberginer
Köttfärssås
Färska tomater
Gul lök
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skiva auberginen i tjocka skivor, lägg på ett fat, plåt eller liknande och strö salt över, låt stå ca 10-15 min för att dra ut vätskan. Torka av skivorna och stek dem lätt i olja eller smör. Lägg dem i en långpanna.
Gör din egen köttfärssås, häll den över auberginerna.
Skiva tomater och lägg dem över köttfärsen.
Skiva gul lök och strö över tomaterna.
Sätt in i ugnen och låt stå i ca 10-15 min eller tills tomater och lök har fått färg.
Servera som den är eller tillsammans med sallad eller tabboule.
Här kommer favoritbiffarna nummer ett, (ja förutom Nickes biffar han gör över öppna elden ute). Stora, saftiga, smakrika för att inte tala om såsen… Perfekt söndagsmiddag med kokt potatis, broccoli och vinbärsgelé till! Anledningen till att jag har två ägg i smeten är att dom ”jäser” upp, blir runda och fina och så vansinnigt saftiga! Jag steker dom bara lätt så de får fin färg på bägge sidorna, sen får dom koka färdigt i skysås med en skvätt rödvin och creme fraiche! Tokgott blir de!!
14 st biffar
Det här behöver du :
1 kg blandfärs
2 ägg
2 dl vatten
2 msk malen paprika (mild)
1½ tsk Tony Chachere´s grillkrydda
½ tsk malen vitpeppar
Salt
Smör till stekning
Såsen :
6 dl köttbuljong (alt. vatten + fond/tärning)
1½ dl rött vin
2 tsk muschroom soya
2 tsk vinbärsgelé
1 burk creme fraiche (2dl)
Salt & peppar
Persilja
GÖR SÅHÄR :
Blanda färsen med övriga ingredienser till smeten. Forma till biffar och platta till dom innan du lägger dom i stekpanna. Stek på hög värme så de får fin färg på bägge sidorna, lägg upp på fat vid sidan om allt efter hand. Vispa ur pannan med köttbuljong och resten av ingredienserna till såsen, lägg i biffarna och sänk värmen. På med lock och låt småputtra ca 15 min. Smaka av med salt & peppar. Toppa med finhackad persilja.
Gott som tusan!
Källa: Dzena
Portioner: 4
Ingredienser:
600 g köttfärs
1 gul lök
1 burk krossade tomater
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk vegeta
cayenne peppar
röd granulerad paprika
3 dl vatten
1 dl vispgrädde
1 dl riven parmesan
500 gr broccoli
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och hacka löken.
Bryn löken och köttfärsen.
Tillsätt krossade tomater, kryddor och vatten.
Låt koka på svag värme i ca 10 minuter.
Förkoka broccoli ca 5 min.
Varva köttfärsröran och broccoli i en ugnssäker form.
Häll över grädden och den rivna osten.
Gratinera i ugn ca 20 minuter.
Servera med en god sallad tex skivade tomater och gurka.
Turkisk Lasagne
Lasagne var en av mina favoriträtter förr, på den tiden jag åt mängder med pasta.
Nu har jag kommit på att den blir ju bara ännu godare, om man lagar den med olika sorters grönsaker.
Ibland gör jag min glutenfria Lasagne med zucchini, nu blev det mangold och aubergine som fick agera lasagneplattor.
Många tror ju att bara för att man äter LCHF, så består kosten till stor del av proteiner och fett.
Såg på Debatt på nätet idag, där LCHF fick ynka 15 minuter i programmet.
Tyvärr fick vår Kostdoktor, Andreas Eenfeldt, inte mycket utrymme av programtiden.
Katrin Zytomierska gjorde däremot riktigt bra ifrån sig, hon hade svar på tal och har funnit sig väl tillrätta med kosten.
Det hettade till som mest i programmet Eftersnack, som bara visas på nätet, när en dietist ansåg att vi borde äta bara 200 gr kött per vecka.
Det blir rätt svårt att få i sig rätt mängd proteiner då, tyckte både Katrin och jag här vid datorn.
Jag själv blandar både kött, fisk, fågel, ägg och ost, för att tillsammans med mängder av grönsaker få en varierad kost under veckan.
Till det här lägger jag, som numer är normalviktig, in lite nötter, bär eller frukt som dessert ibland.
Sen jag drog ner på kolhydraterna, till förmån för mer fett, så har ju min hälsa stadigt förbättrats.
Fibromyalgin påminner mig bara om sin existens vid dagar med sämre väder eller om jag tagit i lite för mycket.
Skulle jag bara äta 200 gr kött, fisk, fågel eller ägg, ja då skulle jag definitivt inte må bra.
På en kost med mängder av kolhydrater från pasta, bröd och frukt, hade jag konstant värk och trötthet som ständiga följeslagare.
På den tiden blev det istället för lite av både proteiner och fetter. Den balans jag fått till idag har fått hälsan att återvända till min numera 50-åriga kropp.
Något jag har att tacka alla duktiga förespråkare av LCHF för. Om flera av dem kan Du nu i helgen läsa i Expressens nya LCHF-bilaga.
Den här kostmodellen har verkligen kommit för att stanna, både hos mig och bland en stor del av befolkningen.
Igår omtalades vårt sätt att äta och LCHF’s popularitet även borta i USA, på Low Carb Diets.
Imorgon kan Du läsa mer om min tolkning av Medelhavskost på LCHF-vis inne på Kostrådgivarna.se.
Lasagne 2-3 port
300 gr Köttfärs från gräsbetesdjur
1 gul Lök
2 Vitlöksklyftor
2 Tomater
3 msk Smör
1 msk Tomatpuré
1 msk Oregano
1 msk Paprikapulver
1 msk Balsamvinäger
1 tsk Worcestersauce
Havssalt och Svartpeppar
Att varva med
1 liten Aubergine
200 gr Mangold
3 msk Smör
Havssalt
Osttäcke
3 Ekologiska Ägg
50 gr riven Halloumi
2 dl Grädde
Havssalt och Svartpeppar
Hacka lök, vitlök och tomater fint. Fräs köttfärsen i smöret, blanda ner tomatpurén och låt fräsa med en stund.
Krydda och rör ner tomathacket, kryddor och såser. Koka upp och låt småputtra på svag värme i 30 minuter.
Skiva aubergine och skär mangolden i grova bitar. Har du inte sån, fungerar färsk bladspenat också bra.
Bryn aubergine och mangold i smör, krydda med salt. Blanda alla ingredienser till osttäcket.
Lägg ett lager aubergineskivor i en smord ugnsform. Fördela hälften av köttfärssåsen jämnt över.
Häll på hälften av ostsmeten. Lägg på mangolden och resten av köttfärssåsen.
Avsluta med ett täcke av ostsmeten och lägg några små delade cocktailtomater runtom.
Grädda på 175° i 35-40 minuter. Servera med en Grönsallad med kallpressad Olivolja och Balsamvinäger och Tzatziki.
En snabblagad och god Köttfärskalops för de som går på LCHF-dieten men passar funkar även för icke-lchf:are!
LCHF Köttfärskalops
Tid 25 minuter
Portioner: 4 st
Ingredienser
500 gram nötfärs
2 dl vispgrädde
50 gram smör
½ lök
½ morot
Salt
Vitpeppar
Kryddpeppar
Lagerblad
1 mörk oxbuljong/köttbuljong
Soja
Gör så här
Börja med att steka färsen och löken i smöret. Krydda sedan med salt, vitpeppar och kryddpeppar.
Häll sedan i vispgrädden och lägg i lagerbladen.
Efter att du har skalat, skivat och haft
Skala och skiva morötterna. Ha sedan ner dom och låt detta koka ihop i ca 20 minuter. Avsluta med lite soja, mest för färgens skull.
Servera gärna med sallad eller broccoli. För de icke LCHF-ätarna så passar ris till!