Schweizernötstårta

schweizernötstårta_recept_nötbotten_choklad
Tjingeling måndag! Idag bjuder jag på en riktigt godbit! :-P En enkel nöttårta med härligt seg och knaprig botten av hasselnötter och en ljuvlig chokladkräm ovanpå med schweizernöt.

En perfekt liten kondisbit till kaffet tycker jag och från gräsmattans hav av små styvmorsvioler fick den prydas denna vårdag till ära. Solen skiner och det är riktigt varmt ute. Helt underbart! ;-) Nu ska jag ställa mig och koka spagetti och röra lite i min köttfärssås som blir dagens middag här hemma.

Det här behöver du : 
3 ägg
2½ dl strösocker
150 gram hasselnötter (eller mandel)
2 dl mjöl
100 gram smält smör

Topping :
200 gram marabou schweizernötchoklad
½ dl grädde
1 msk smör

GÖR SÅHÄR : 
Vispa ägg och socker vitt och poröst. Mal hasselnötterna i en mixer till ett fint mjöl. Rör ner tillsammans med mjölet i äggsmeten. Rör sist ner smöret. Fördela smeten i en rund form med löstagbar kant, ca 23 cm i diam. Lägg gärna ett runt bakplåtspapper i botten på formen så är den lätt att lyfta över på ett fat senare.

Grädda i 175 grader ca 30 min. Ta ut den och låt svalna. Ställ den gärna i kylskåpet till dagen efter så den får sätta sig ordentligt.

Till toppingen; smält chokladen över vattenbad. När chokladen är smält lyft bort skålen och rör ner grädde och smör så allt blandas väl. Bred över kakan och ställ kallt i kylskåp igen tills chokladen stelnat.
Tårtan går utmärkt att frysas.

chokladtårta_nötbotten_nöttårta_hasselnötter_schweizernötstårta

schweizernötstårta_schweizernöt_tårta_chokladtårta

Min bästa köttfärsgratäng

Favoritgratäng

Idag bjuder jag på en av mina personliga favoriträtter, en lasagneliknande köttfärsgratäng.

Likt katten Gustaf har jag alltid älskat lasagne, men för 15 år sen uteslöt jag gluten ur min mat och började hitta på olika varianter med grönsaker istället för pasta.

Den jag tycker bäst om är en med aubergine istället för lasagneplattor, kanske för att jag också är mycket förtjust i moussaka.

Här blir det lite som en mix av de två rätterna, en cross-over mellan Grekland och Italien.

Den moussaka man får i Grekland innehåller oftast ett tjockt lager béchamel, en tjock mjölksås redd med mjöl.

Med riven halloumi, ägg och grädde blir såsen både mer smak- och näringsrik.

Jag blandar även i gröna blad i den här gratängen för ännu mer näring.

Vill du göra en sats som räcker till hela familjen eller till några matlådor i frysen så dubbla bara mitt recept.

Köttfärsgratäng ca 3 port

300 g köttfärs

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 tomater

3 msk smör

1 msk tomatpuré

1 msk oregano

1 msk paprikapulver

1 msk balsamvinäger

1 tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

Att varva med:

1 aubergine

Några nävar bladspenat

3 msk smör

Salt

Osttäcke:

3 ägg

50 g riven halloumi

2 dl grädde

Salt och peppar

Hacka lök, vitlök och tomater fint. Fräs köttfärsen i smöret, blanda ner tomatpurén och låt fräsa med en stund.

Krydda och rör ner tomathacket, kryddor och såser. Koka upp och låt småputtra på svag värme i 30-60 minuter, ju längre desto godare.

Skiva auberginen i tunna skivor. Bryn aubergine och spenat i smör i omgångar, krydda med salt och peppar. Blanda alla ingredienser till osttäcket.

Lägg ett lager aubergineskivor i en smord ugnsform. Fördela hälften av köttfärssåsen jämnt över.

Häll på hälften av ostsmeten. Lägg på spenaten och resten av köttfärssåsen.

Avsluta med ett täcke av ostsmeten och lägg några små delade cocktailtomater runtom.

Grädda på 175° i 35-40 minuter. Tzatziki och en grekisk sallad är gott till gratängen.

Grekisk SalladKokboksreklam

Tycker du om mina mattips så får du gärna stötta mitt skrivande genom att köpa någon av mina kokböcker.

Du kan läsa mer om dem i länkarna nedan, de två på slutet finns nu bara som E-bok, då de inbundna är slutsålda.

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – E-bok

Gammaldags husmanskost på nytt sätt- E-bok

Capellini med krämig pastasås på champinjoner, vitlök och citron

snabb_pastasås_vegetarisk_meatless_monday
Gokväll får jag säga. :-P Sena timmen nu men jag har haft fullt upp idag och spenderat tid på andra sidan bron i diverse ärenden. Snart fredag och det ska bli skönt med helg igen. Här bjuder jag på ett gott recept på en väldigt snabb vegetarisk pastarätt, lika god till vardags som helg. ;-)

Jag är lite småkär i dom här tunna spagettin från Barilla, en solklar favorit till köttfärssåsen men även till denna snabba pastasås med champinjoner, vitlök, citron och creme fraiche! Mycket enkla ingredienser och det går på en kvart så står middagen på bordet.

Joline har varit ett par dagar hos mormor så denna pasta lagade jag bara till mig och Nicke så därav 2 port. Två stooora portioner för det blev en liten skål över till Kean också… :-P

2 port
Det här behöver du : 

2 port kokt barilla capellini no°1
250 gram färska champinjoner
Olivolja
Smör
3 vitlöksklyftor
2 dl creme fraiche
1 dl vatten
½ pressad citron
Svartpeppar
Flingsalt

GÖR SÅHÄR : 
Pensla av champinjonerna från ev. smuts och jord. Skiva dom. Hetta upp en stekpanna och lägg i champinjonerna. Viktigt att pannan är torr utan olja eller smör för att champinjonerna ska ”vattna ur” sig. Efter nån minut har dom krympt och blivit mörkare och du ser hur fukten dunstar ur pannan. Tillsätt då olivolja och en klick smör samt finhackad vitlök och låt det få fräsa ihop.

Sänk värmen och rör ner creme fraiche, vatten och pressad citron. Låt puttra nån minut så det blir riktigt krämig. Smaka av med salt och peppar. Servera med tunna spagetti och toppa med ärtskott, flingsalt och några extra varv med pepparkvarnen.

champinjoner_färska_sås
Torr svamp – torr panna!

steka_champinjoner_pastasås_sås_vegetarisk
Här ser ni hur champinjoner är fuktiga och deras vätska dunstar bort av värmen, de får en gyllene färg och krymper något. NU kan man tillsätta smör och olivolja.

champinjoner_sås_vegetarisk_pastasås
Creme fraiche, en skvätt vatten och pressad citron åker i. Nu får det puttra ihop några minuter så det blir krämigt.

champinjonsås_pastasås_vegetarisk
Sådärja! ;-) Smaka av med salt och peppar.

spagetti_svamp_champinjoner_sås_pastasås_vegetarisk
Smaklig spagetti! :-P

Mumsig köttfärs/vitkålsgryta
Källa:
Portioner:

Ingredienser:
Köttfärs
Mycket vitkål (gott)
Några msk tomatpuré
Balsamvinäger efter behag
Tärnad tomat el tomatkross
Salt,vitpeppar
Curry
Vitlökspulver
Italiensk salladskrydda
Sötningsmedel (3-4 bitar hermesetas) om man vill
Grädde eller creme fraiche
Vatten

Gör så här:
Stek strimlad vitkål i smör tills den mjuknat/fått färg, blanda ner köttfärsen och stek med.
Tillsätt sedan bara grädde eller hälften grädde + hälften vatten eller vatten och creme fraiche i. Välj själv. Allt blir lika gott. Samma princip som när man gör köttfärssås.
Tillsätt sedan övriga ingredienser och låt koka under lock i ca 30 min tills allt kokat in. Jag höftar med kryddorna efter behag.
Servera med blandsallad tex fetaost+tomat+gurka+blandade spenatblad och en dressing gjord på olivolja+balsamvinäger+vatten,salt,vitpeppar och italiensk salladskrydda.
En stor klick creme fraiche toppad på den färdiga maträtten.
Enkelt,snabbt och gott.
Mumma...
Mumsig köttfärs/vitkålsgryta
Källa:
Portioner:

Ingredienser:
Köttfärs
Mycket vitkål (gott)
Några msk tomatpuré
Balsamvinäger efter behag
Tärnad tomat el tomatkross
Salt,vitpeppar
Curry
Vitlökspulver
Italiensk salladskrydda
Sötningsmedel (3-4 bitar hermesetas) om man vill
Grädde eller creme fraiche
Vatten

Gör så här:
Stek strimlad vitkål i smör tills den mjuknat/fått färg, blanda ner köttfärsen och stek med.
Tillsätt sedan bara grädde eller hälften grädde + hälften vatten eller vatten och creme fraiche i. Välj själv. Allt blir lika gott. Samma princip som när man gör köttfärssås.
Tillsätt sedan övriga ingredienser och låt koka under lock i ca 30 min tills allt kokat in. Jag höftar med kryddorna efter behag.
Servera med blandsallad tex fetaost+tomat+gurka+blandade spenatblad och en dressing gjord på olivolja+balsamvinäger+vatten,salt,vitpeppar och italiensk salladskrydda.
En stor klick creme fraiche toppad på den färdiga maträtten.
Enkelt,snabbt och gott.
Mumma...
Mumsig köttfärs/vitkålsgryta
Källa:
Portioner:

Ingredienser:
Köttfärs
Mycket vitkål (gott)
Några msk tomatpuré
Balsamvinäger efter behag
Tärnad tomat el tomatkross
Salt,vitpeppar
Curry
Vitlökspulver
Italiensk salladskrydda
Sötningsmedel (3-4 bitar hermesetas) om man vill
Grädde eller creme fraiche
Vatten

Gör så här:
Stek strimlad vitkål i smör tills den mjuknat/fått färg, blanda ner köttfärsen och stek med.
Tillsätt sedan bara grädde eller hälften grädde + hälften vatten eller vatten och creme fraiche i. Välj själv. Allt blir lika gott. Samma princip som när man gör köttfärssås.
Tillsätt sedan övriga ingredienser och låt koka under lock i ca 30 min tills allt kokat in. Jag höftar med kryddorna efter behag.
Servera med blandsallad tex fetaost+tomat+gurka+blandade spenatblad och en dressing gjord på olivolja+balsamvinäger+vatten,salt,vitpeppar och italiensk salladskrydda.
En stor klick creme fraiche toppad på den färdiga maträtten.
Enkelt,snabbt och gott.
Mumma...
Mumsig köttfärs/vitkålsgryta
Källa:
Portioner:

Ingredienser:
Köttfärs
Mycket vitkål (gott)
Några msk tomatpuré
Balsamvinäger efter behag
Tärnad tomat el tomatkross
Salt,vitpeppar
Curry
Vitlökspulver
Italiensk salladskrydda
Sötningsmedel (3-4 bitar hermesetas) om man vill
Grädde eller creme fraiche
Vatten

Gör så här:
Stek strimlad vitkål i smör tills den mjuknat/fått färg, blanda ner köttfärsen och stek med.
Tillsätt sedan bara grädde eller hälften grädde + hälften vatten eller vatten och creme fraiche i. Välj själv. Allt blir lika gott. Samma princip som när man gör köttfärssås.
Tillsätt sedan övriga ingredienser och låt koka under lock i ca 30 min tills allt kokat in. Jag höftar med kryddorna efter behag.
Servera med blandsallad tex fetaost+tomat+gurka+blandade spenatblad och en dressing gjord på olivolja+balsamvinäger+vatten,salt,vitpeppar och italiensk salladskrydda.
En stor klick creme fraiche toppad på den färdiga maträtten.
Enkelt,snabbt och gott.
Mumma...
Mumsig köttfärs/vitkålsgryta
Källa:
Portioner:

Ingredienser:
Köttfärs
Mycket vitkål (gott)
Några msk tomatpuré
Balsamvinäger efter behag
Tärnad tomat el tomatkross
Salt,vitpeppar
Curry
Vitlökspulver
Italiensk salladskrydda
Sötningsmedel (3-4 bitar hermesetas) om man vill
Grädde eller creme fraiche
Vatten

Gör så här:
Stek strimlad vitkål i smör tills den mjuknat/fått färg, blanda ner köttfärsen och stek med.
Tillsätt sedan bara grädde eller hälften grädde + hälften vatten eller vatten och creme fraiche i. Välj själv. Allt blir lika gott. Samma princip som när man gör köttfärssås.
Tillsätt sedan övriga ingredienser och låt koka under lock i ca 30 min tills allt kokat in. Jag höftar med kryddorna efter behag.
Servera med blandsallad tex fetaost+tomat+gurka+blandade spenatblad och en dressing gjord på olivolja+balsamvinäger+vatten,salt,vitpeppar och italiensk salladskrydda.
En stor klick creme fraiche toppad på den färdiga maträtten.
Enkelt,snabbt och gott.
Mumma...
Mumsig köttfärs/vitkålsgryta
Källa:
Portioner:

Ingredienser:
Köttfärs
Mycket vitkål (gott)
Några msk tomatpuré
Balsamvinäger efter behag
Tärnad tomat el tomatkross
Salt,vitpeppar
Curry
Vitlökspulver
Italiensk salladskrydda
Sötningsmedel (3-4 bitar hermesetas) om man vill
Grädde eller creme fraiche
Vatten

Gör så här:
Stek strimlad vitkål i smör tills den mjuknat/fått färg, blanda ner köttfärsen och stek med.
Tillsätt sedan bara grädde eller hälften grädde + hälften vatten eller vatten och creme fraiche i. Välj själv. Allt blir lika gott. Samma princip som när man gör köttfärssås.
Tillsätt sedan övriga ingredienser och låt koka under lock i ca 30 min tills allt kokat in. Jag höftar med kryddorna efter behag.
Servera med blandsallad tex fetaost+tomat+gurka+blandade spenatblad och en dressing gjord på olivolja+balsamvinäger+vatten,salt,vitpeppar och italiensk salladskrydda.
En stor klick creme fraiche toppad på den färdiga maträtten.
Enkelt,snabbt och gott.
Mumma...
Mumsig köttfärs/vitkålsgryta
Källa:
Portioner:

Ingredienser:
Köttfärs
Mycket vitkål (gott)
Några msk tomatpuré
Balsamvinäger efter behag
Tärnad tomat el tomatkross
Salt,vitpeppar
Curry
Vitlökspulver
Italiensk salladskrydda
Sötningsmedel (3-4 bitar hermesetas) om man vill
Grädde eller creme fraiche
Vatten

Gör så här:
Stek strimlad vitkål i smör tills den mjuknat/fått färg, blanda ner köttfärsen och stek med.
Tillsätt sedan bara grädde eller hälften grädde + hälften vatten eller vatten och creme fraiche i. Välj själv. Allt blir lika gott. Samma princip som när man gör köttfärssås.
Tillsätt sedan övriga ingredienser och låt koka under lock i ca 30 min tills allt kokat in. Jag höftar med kryddorna efter behag.
Servera med blandsallad tex fetaost+tomat+gurka+blandade spenatblad och en dressing gjord på olivolja+balsamvinäger+vatten,salt,vitpeppar och italiensk salladskrydda.
En stor klick creme fraiche toppad på den färdiga maträtten.
Enkelt,snabbt och gott.
Mumma...