Lufsa, ölandsk landskapsrätt

lufsa_recept
Igår lagade jag till en lufsa här hemma. Blev så sugen på det efter julbordet vi var på i helgen på Halltorps gästgiveri. Där serverade dom lufsa på julbordet och det tycker jag det bör göras också då det är en av ölands landskapsrätter. :-P Ni har sett receptet här tidigare med det tål att upprepas. Även Jenny lagade samma rätt igår så nu har ni recept att botanisera bland. ;-)

Smaken på lufsa, är inte som en ugnspannkaka, inte heller som kroppkakor, och inte som raggmunkar utan en mix av alltihop! Fint som snus!!

8-10 port
Det här behöver du :
8 medelstora potatisar
2 gula lök (finrivna)
3 dl grädde eller gräddmjölk
2 dl vetemjöl
1 ägg
1 msk salt
500-600 gram rimmat fläsk

GÖR SÅHÄR :
Skala & riv potatisen fint. Gör det för hand på finaste rivsidan av rivjärnet så känner du från början den rustika känslan i hemlagad husmanskost! Häll allt potatisriv i en stor bunke som är rymlig att blanda i. Tillsätt mjöl, finriven lök, grädde, ev mjölk, salt & ägg och rör ihop ordentligt! Smaka av, tycker du inte att den smakar något salt alls så tillsätt lite till. När det smakar ”salt” om smeten så är den bra.

Konsistensen ska vara lös, men absolut inte rinnande. Du kan behöva bättra på med mer mjöl isåfall. Ungefär som ett tjockare äppelmos ska den kännas.

Smörj en ugnsfast form med smör & bröa med vanligt vetemjöl. Häll smeten i formen och skär fläsk i bitar och lägg ovanpå. Tryck ner bitarna lite i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen 175 grader ca 1 timme, och ev 10-15 min till. Gör ett stickprov med en vanlig bordskniv i lufsan, om den är kladdig och rinnig så låt den stå en stund till, är kniven kladdig men ändå ser fast ut i konsistensen och INTE rinnig så är den klar.

Viktigt är att lufsan får ”stå till sig” en stund. Vila den en kvart under aluminiumfolié på köksbänken före du serverar med lingon, gräddmjölk och ev. smör.

ölands_landskapsrätt_lufsa

Plockmat och delikatesser från julmarknaden

plockmat_ostbricka_krustader_chark
Igår åkte till julmarknaden på Ekerum som vi besöker varje år. Förra året hade vi finsällskap dit av fina Pernilla med familj som också firade sin födelsedag här den helgen. Och vad är det då för dag idag – jo det är Pernillas födelsedag!
♥ GRATTIS till dig fina systra mi! ♥ Ni vet hon som kan scrappa som en gudinna! :-P

Det är så mysigt med julmarknad, marschaller och hela stämningen inne i ladorna. Julmarknaden är dock inte lika stor i omfattning som när det är skördefest men även det lilla är mysigt.

På Ekerum träffade vi Mats o Gabriella från butik Solrosen som föder upp vaktlar. Av dom har jag fått många vaktelägg från tidigare, alltid lika trevligt att ses. Minns ni mina recept? Smörrebröd, minihamburgare, och minipavlova!

Jag fick med mig en fin påse med en tidig julklapp av deras hemkokta geléer, handplockat, torkat örtte och såklart vaktelägg. Tusen tack, det ska bli sååå gott! Ska tänka ut något riktigt lyxigt med vakteläggen framåt nyår.

Vi pratade lite om just vaktelägg och folk är kanske lite fega där?!

  • Har du som läser här ätit vaktelägg?

I så fall hur och med vilka tillbehör?
Det är ju en sån underbar delikatess och absolut inte svårare att hantera eller tillaga än vanliga hönsägg. De kostar inte skjortan heller utan håller riktigt bra priser; 12st för 70kr.

Jag gillar skarpt att kunna använda våra egna lokala öländska produkter. Butik Solrosen säljer sina vackra ägg bland annat till restauranger här på ön och som privatperson kan du enkelt beställa via kontakt på deras hemsida då dom levererar till hela landet – så är ni sugna på öländska vaktelägg, kika in på hemsidan och gör en beställning HÄR >>

julmarknad_vaktelägg
Vad hittade vi mer för gott? Från vänster två sorters honung, torkat örtte om man har svårt att somna (Ja, tack!). Flädergelé, hallongelé, vakteläggen. stekhällsgräddat tunnbröd, några ostar och en burk hjortronsylt.

krustader_brie_hjortronsylt
Brieost och hjortronsylt fyllde jag små kruster med och lät gräddas 10 min i ugnen.

krustader_fyllda_brie
De stora krustaderna är fyllda med champinjonstuvning och toppade med västerbottensost. Recept kommer!

plockmat_ostbricka_korv_lax
Härliga charkuterier med salami, kalmarkorv, rullsylta, breasola och varmrökt lax.

mögelost
Druvor och ost är aldrig fel. Favoriterna Roquefort, cambozola, och St.Agur.

fyllning_fyllda_krustader
Nygräddade krustader.

plockmat_ost_krustader_charkuterier
Och en härlig plocktallrik redo att avnjutas. :-P

D3-vitamin effektivare än influensavaccin

 holistic d3skriver KOSTDEMOKRATI.  Alla minns väl hysterin med massvaccineringarna mot svininfluensan 2009…
Dr Jaan Suurküla startade en blogg 2009, efter att på nära håll följt den stora massvaccineringen i samband med svininfluensan. Han har själv en bakgrund som specialist i invärtesmedicin samt företagshälsovård. Ansvarade för vaccinering av utlandsresenärer vid ett svenskt storföretag och blev därigenom medveten om problemen med vacciner. Mångårigt intresse för alternativmedicin.

Klipper in viktiga delar från kostdemokrati:

Dr Suurküla har skrivit mycket om effekten av D3-vitamin i jämförelse med vaccinering. Han har gått igenom flera studier med D-vitamin och kommit fram till att intag av D-vitamin innebär ett betydligt större skydd mot virus, än vad en vaccinering gör.

Vidare, menar Jaan Suurküla att influensavaccinering bygger på en felaktig teori.

Citat från bloggen:

”Visserligen är det korrekt att injektion av avdödat eller försvagat virus stimulerar bildning av antikroppar mot viruset. Men det bildas inte rätt slags antikroppar för att effektivt motverka sjukdom.”

Eftersom influensan inträder i kroppen via slemhinnorna behöver man aktivera slemhinneantikropparna för att stoppa infektion. Injektionsvaccinering aktiverar inte dessa utan stimulerar bildning av blodantikroppar. I slemhinnorna förökar viruset sig tusentals gånger och når först sedan blodet. Då har antalet ökat till många miljoner och därvid räcker inte blodantikropparna för att stoppa dem.”

Sedan skriver team kostdemokrati en viktig kommentar som måste lyftas fram här:

”Vi kan lägga lägga till att det är också mycket billigare än vaccin och och vaccination och det är en hake. Det går ju inte att tjäna pengar på D-vitamin (går inte att ta patent på).

Den andra haken är att D-vitamin förebygger de flesta sjukdomar och det innebär en krympande marknad för vård- och läkemedelsindustrin. Således måste den av myndigheterna föreslagna doseringen reduceras till ett minimum och sedan gäller det att sätta tak på de preparat som säljs och helst varna för överdosering. Allra bäst är dock att tala tyst om alla fördelar.

Därför blir det inga kampanjer, ingen information och därför rekommenderar Livsmedelsverket en tiondel av den mängd D-vitamin som vi egentligen skulle behöva för att optimera vår hälsa. Allt enligt instruktioner från organisationer som styrs av kost- och läkemedelsindustrin, vilka försvarar sitt monopol och sina marknadsandelar.”

Så än en gång ät ditt D3- vitamin och se till att få i dig en rejäl dos året runt!
Ät minst 4000 IE7dagen gärna mer, varför inte ta en kapsel Holistics 5000IE varje dag året runt?

 

Colting tänker simma Göteborg – Stockholm!

swimtrek5och i välgörenhetssyfte!
På nyheterna sa man att det är för
RENT VATTEN och man kan få simma sträckor tillsammans med Jonas för en summa pengar.
Kanske dags lägga sig i hårdträning för  att kunna simma med!?

Måste erkänna att Borås-sonen Jonas Colting imponerar mer och mer på mig, läs här det är mycket i det inlägget som tilltalar mig.

Bilden är hämtad från Jonas blogg.

Alla vet väl att Colting käkar lågkolhydratskost?
Gillar att ge dietister en känga och avskyr margarin?
Gillar mina semlor och beställt Lussekatter hos mig ;)

 

Sätt pepparkakssmak på julens frukostar

pepparkakskryddor_frukost_blandning_kryddor
Härliga december är äntligen här! Det känns skönt att lämna gråa, regniga november och kliva in i julmånaden med advent och allt som hör julen till. Nu kan man fritt påbörja, pynta och pyssla med allt utan att man ”tjuvstartat”. ;-)

Här hemma äter vi ofta gröt till frukost, ofta mannagryn eller havregryn. Ibland när tiden är knapp så blir det yoghurt eller filmjölk och för att piffa till dagens viktigaste mål har jag gjort en pepparkakskrydda som passar till både gröt och yoghurt-frukostar.

Med malen nejlika, ingefära och kanel rör jag ihop ett socker som enkelt kan användas för att både söta och ge julig smak på morgnarna.

Både gott och väldoftande. Du kan använda kryddblandningen utan socker om du vill och även byta ut strösocker mot muscovado, rå/rörsocker, stevia etc. Allt som faller dig på läppen. :-P

Det här behöver du : 
5 msk kanel
4 msk malen ingefära
3 msk malen kryddnejlika
Valfri mängd socker

GÖR SÅHÄR : 
Blanda kryddorna med ev. socker. Smaka av med lite filmjölk eller yoghurt. Häll upp på burk. Krydda frukosten och njut av julens smaker.

frukost_kryddor_pepparkakskrydda_julsmaker
Malda kryddor av ingefära, nejlika och kanel.

pepparkakskrydda_frukost_tips_recept_kryddor
Rörs ut tillsammans med socker.

pepparkakskrydda_filmjölk_yoghurt_gröt_frukost
En strut av bakplåtspapper när man ska hälla upp på burk förhindrar socker o kryddor i hela köket! ;-)

första_advent_adventsljusstake
Årets adventsljusstake jag hittade på fyndkällaren. (Ölands Köpstad) 

Bakkursen i Eskilstuna

DSC_0017Var fantastiskt rolig och helt underbara människor som kom och ville baka och lära sig den nya hälsosamma bakningen.

Nya mjöl och lite nya sätt att tänka presenterades för dem alla och det uppskattades varmt, fick många hjärtliga och varma tack och kramar!

Alla verkade uppskatta det mycket och var väldigt vetgiriga. Att sedan både lussekatterna och baguetterna var förvånansvärt goda och långt mycket godare än traditionellt glutenfritt bröd och lussekatter är gjorde nog sitt till!

Får ofta höra från glutenintoleranta att deras bröd och bakverk ofta är torra, hårda och ”smakar samma”.

Hoppas fler av de lokala celikai-föreningarna kan hitta detta sätt att baka, jag åker gärna runt hos dem och visar detta nya goda och dessa helt naturligt glutenfria mjölsorterna.

Det var ju Jessica Miregård som sitter i styrelsen för Eskilstuna celiakiförening som bjöd in mig och hon är den ”nya tidens” Dietist!
Äter alltså själv lågkolhydratkost sedan 2008 och arbetar med lågkolhydratsråd via sjukvården i Sthlm. :)

Här får ni lite fler härliga bilder att kika på, de går att klicka på dem så blir de större!

DSC_0018DSC_0019DSC_0020DSC_0021DSC_0022

 

Tankeväckande…

foeLäsning härom dagen på Emils facebook:

Vegetarisk och religiös kost ser skolorna som en självklarhet. Ett av argumenten är att dom som äter denna kost mår psykiskt bättre av det. Däremot säger dom nej till dom som verkligen behöver specialkost. 

För 10 månader sedan vägde jag 105,5kg, hade ont i huvudet varje dag i perioder, fick migrän ofta och hade ingen ork och var mycket allergisk mot pollen. Jag bestämde mej därför för att testa LCHF (Low Carb High Fat). Jag visste inte alls så mycket om denna kost men lärde mej med tiden. Nu 10 månader senare har jag tappat ca 27 kg har aldrig huvudvärk och har hur mycket energi som helst. Dessutom har jag blivit av med min pollenallergi helt och hållet vilket i sig är fantastiskt.

Min kosthållning har dock gjort att jag inte kan äta maten som serveras i skolan. Därför gick jag till Doktor Annika Dahlqvist för att få ett läkarintyg på att LCHF är den rätta kosten för mej. Detta intyg använde jag då jag ansökte om specialkost på skolan ( Skvaderns gymnasieskola).

Jag blev kallad till ett möte med skolläkaren som påstod att det inte fanns något medicinskt som pekar på att LCHF kan hjälpa mot t.ex. migrän (vilket det finns). Efter att ha insett att hennes syn på denna fråga inte kommer att ändras så testade jag med ett nytt argument ”Varför får vegetarianer vegetarisk kost?” På frågan svarade hon att dom mår bättre psykiskt av att äta vegetariskt. Dock höll hon med mej att det var märkligt.

Frågan om LCHF togs tillslut upp i skolans ledningsgrupp och dom sa nej. En vegetarian kanske mår bättre psykiskt av att äta vegetariskt. Jag som mår mycket bättre både fysiskt och psykiskt ska däremot inte få någon specialkost trotts att jag visat upp läkarintyg, studier m.m som inte krävs för att få den vegetariska kosten.

 // Emil Elmqvist 

Detta är ju helt sanslöst!? Finnes inte ord faktiskt hur galet det kan vara, men blir både ledsen och upprörd :(

 

 

 

Ballongmage botad med LCHF

secondColumn-16x9Har Expressen som överskrift i en artikel från 8/11-14

Skulle tro att de flesta som börjar med LCHF märker just att magen mår bra och detta egentligen redan dagen efter…

Expressen skriver:
”Hundratusentals svenskar lider av magproblem.
Louise Sjöbäck, 57, Göteborg, blev av med sin ballongmage genom att börja äta enligt LCHF.
- Hela min kropp led av olika krämpor förut. Nu är allt borta. Det är jätteskönt, säger hon.”

Hon berättar också:
”Louise Sjöbäck, led av det under många år, och sökte hjälp för olika typer av krämpor. Sedan läste hon gamla läkarböcker, som tog upp magproblem och gav rådet att äta en LCHF-liknande kost. Då blev hon kvitt problemen. ”

Så gamla läkarböcker ger råd om LCHF-liknande kost :)

 

 

Köttfärslimpa med godaste gräddsåsen jag gjort!

köttfärslimpa_godaste_gräddsås
Det var nån här hemma som var mycket nöjd, tillfreds och framförallt MÄTT efter söndagsmiddagen förgår. Köttfärslimpa och stekt lök… Kan man göra en man lyckligare?? Han mumlade något mellan tuggorna om ”godaste på hela året”… ”Fy satan så gott!!!”… ”Ska du inte ha den där biten på din tallrik??”… Ja, det är makens favoritmiddag bland många andra färsrätter och är han glad så är jag glad! :-P

Något som mannen i fråga däremot INTE är så förtjust i är såser, han tar aldrig sås till kött och potatis, aldrig sås till nånting egentligen och DÄR är vi sååå olika och jag fattar inte hur han kan bortse från såsen. Jag skulle själv kunna hoppa över kött och bara äta sås och potatis och enligt mig är det såsen som GÖR hela rätten! Jag är den som alltid ber om en liten skål extra sås på restaurang, haha… ;-)

Jag brukar ofta göra skysås men till köttfärslimpa blir det inte så mycket sky, utan mer ”flottigt fett” i formen och det vill jag inte göra sås på så den här gången kokade jag grädde med vatten, fond, buljong och kryddor vilken jag sällan brukar göra men JÖSSES AMALIA så god den blev. Det är verkligen den goaste gräddsåsen jag nånsin gjort! Enkel? Mycket… ;-)

En sak jag dock ALLTID tillsätter i en sås är det tillbehör av lingonsylt eller gelé som ska serveras till rätten. I det här faller lingon så det åkte ner i skvätt av det i såsen också. Se också till att koka ner såsen i alla fall en kvart för att få fram smaker och konsistens. En riktig gräddsås ska puttra en stund och det blir världsgott jag lovar! :-P

Det här behöver du :
1 kg blandfärs
4 msk ströbröd
1 dl mjölk
2 msk kalvfond
2 ägg
1 stor gul lök
salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Använd en stor bunke. Blanda ströbrödet med mjölken, och vispa ner kalvfond och äggen. Finhacka löken och tillsätt. Vänd ner färsen och blanda väl. Krydda med salt & nymalen svartpeppar. Forma till en avlång limpa, lägg i smord ugnsfast form och stek i ugn ca 50 min i 175 grader.

Gräddsås : 
2 dl grädde
2½ dl vatten
2 msk kalvfond
1 buljongtärning italiensk ört (Knorr)
1 msk soya
1 msk lingonsylt

GÖR SÅHÄR : 
Tillsätt alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och sänk värmen. Låt småkoka ca 15-20 minuter. Smaka av.

karamelliserad_stekt_lök
Karamelliserad lök är inte svår. Skala, dela och skiva två stora gula lök. Ner i en stekpanna med en klick smör och ringla över 2 msk flytande honung. Bryn tills löken mjukat och fått lite färg. Slå på vatten och ”bräsera” löken ca 30 min. Slå på mer vatten efterhand den kokar in. Avsluta med salt och vitpeppar. På det här sättet får du en rejält smakrik, stekt lök som bara smälter i munnen, perfekt tillbehör till husmanskost.

världens_godaste_gräddsås

Fitnessguru

DSC_0228Fick ett mail från Fitnessguru och en fråga om jag ville få en liten låda med ett litet urval produkter att prova och detta tackade jag ja till.
Alltid kul att få prova på lite nya produkter.

I lådan fanns det Kokosolja, jordnötssmör, Fitnessnoodles och One Bake (proteinpulver).
Jag använder aldrig proteinpulver i min bakning och det är nog inget jag kommer börja med heller, då jag inte tycker proteinhalten behöver ökas så värst då den mesta bakningen består av ägg = högt proteininnehåll.

Men jag noterar att man skriver så här på Fitnessguru.com:
”SHAKER: Blanda en portion (1 skopa, 30 gram) med 2-3 dl valfri dryck, t.ex. vatten, mjölk, mandel- eller sojamjölk tillsammans med smaksättning såsom kakao, vanilj, stevia, färsk eller frysta bär / frukt, jordnötssmör, kokosolja. För maximala resultat ta tre portioner dagligen, förslagsvis till frukost, mellanmål samt efter träning.”

IMG_0241Detta recept tror jag däremot maken och dottern kommer prova och uppskatta!
De båda är också vänner av nudlar, så fitness nudlarna kommer väl tillpass.

Jag uppskattar mest kokosoljan och den smakade underbart gott, lätt kokos och framförallt len och fin i munnen! Vi använder ju kokosolja dagligen, 1 msk i en kopp kaffe varje morgon:)

Jag är också svag för jordnötter och jordnötssmör. Jag har aldrig provat Fitnessgurus jordnötssmör, men jag får erkänna att denna är den godaste jag smakat. Lagom mycket crunch och  mycket fin rund och mild jordnötssmak!
Denna passar fint till mina Jordnötskakor som kommer i min nya bakbok!

Dock behöver jordnötssmöret och även det kommande receptet på Jordnötskakorna komma med en varning  ”lätta att överäta”! ;)