Mandelmjöl och bakning forts…

IMG_0291Det har ju sedan man upptäckt att mandelmjöl innehåller högre halt av kolhydrater än vad som anges på somliga påsar uppmanats till återhållsamhet med att äta mandlar.

Somliga påsar går ut med 4 gram kh per 100 gram och labbtestet visade på runt 7-8 gram istället.
Hela mandlar enligt livsmedelsverket ligger på 13,4 och jag mal ofta mandel själv då det funkar lika bra som mandelmjöl i allra flesta fall. Så jag väljer att räkna på livsmedelsverkets siffra. Kokosmjölet har också en varierande halt av kolhydrater från 4-17 gram. Här räknar jag också på den högre andelen.

Nu tänkte jag redovisa för de som inte kan, vill eller orkar räkna själva  hur lite kolhydrater ex en limpa bakad på mandlar och kokosmjöl ändå kan innehålla…

Vi tar Majorens ( kommenterar ofta hos kostdoktorn) favoritbröd ur Baka matbröd med LCHF.

Innehåller:
0,5 dl kokosmjöl väger 30 gram = 5,1 gram kh
2 dl mandelmjöl väger 90 gram = 12,6 gram kh
1 dl sesamfrön väger 50 gram = 2 gram kh (risentas sesam innehåller 4 gram kh/100gram)

Detta gör 19,7 kolhydrater av ovanstående mjöl i hela formbrödet och man får ut ca 15 skivor och det blir då 1,3 gram kolhydrater i en skiva.

Nu finns det ju smör, ägg, ost, fiberhusk, salt och bakpulver i också, men dessa ger ju inte så mycket  kh och om du gillar att räkna högt så räkna på 2 gram kolhydrater per skiva bröd.

Tror inte många behöver bli rädda för att baka och äta lite bröd och bakverk, eller hur? ;)

Är ändå  2 gram per skiva för mycket så varför inte ta 1 dl kokosmjöl och 1 dl mandelmjöl?
Du får ner halten med  ca 9 gram kh till 10,8 gram kolhydrater i hela brödet. Det ger mindre än 1 gram kolhydrat per skiva…
Så så här kan man alltså använda kokosmjölet för att reducera kolhydraterna dvs mandlarna i bröden och bakverken, om man nu funnit anledning att vara rädd för mandlarna…

 

 

Inspiration

IMG_0339var hittar du den, undrar ofta många när jag berättar att jag också är receptmakare.
Hur gör du för att komma på så många recept?
Den frågan får jag oftast privat men den kan dyka upp även på bloggen/facebook.

Tänkte berätta hur det går till och även gick till.

Vid tiden för min första bakbok så fanns det ju som sagt knappt recept med kokosmjölet, de som stod att finna var så konstiga med ”sjuttioelva” andra märkliga ingredienser som inte skulle passa in i LCHF tänket. Jag fann ca 5 recept som var helt ”rena” och som gick att använda att bygga vidare på.

Så fort jag hade kläm på ”hur man bakar och tänker” med kokosmjölet så var det ju lätt som en plätt och är det fortfarande.
Min främsta ”inspiration” hittar jag i mina receptpärmar av urgamla tidningsurklipp. Har haft många favoritrecept därifrån som blivit fullständigt omvandlade till oigenkännlighet.

På tal om avancerat här tidigare så är ju en del inte så avancerat, den eviga och ofta återkommande Pannacottan inom LCHF-sfären är ju ett typ exempel på att man i stora drag bara byter en enda ingrediens och det är med vad man sötar. Det gör att många mousser, puddingar och liknande inte krävs någon ”uppfinning” alls av. Man googlar bara vilken smak man vill ha och får upp massor med socker-varianter, och här kan man bara ta något som känns lagomt mycket och så sötar man om.

Det är när man kommer till den ”torra” delen av kakorna som det avancerad dyker upp. Men även här är det numera lätt att omvandla när man vet hur man ska tänka.

Jag använder oftast mina egen gamla skattkammare av gamla recept och någon enstaka gång kan jag finna inspiration på sajter som recept.nu.
Dock läser jag aldrig andra matbloggar eller mat/bakböcker (har faktiskt aldrig gjort det varken före eller efter), de bloggar jag ströläser är mer de med viktig fakta och information om olika hälsoaspekter. Recept på både det ena och det andra har jag i ”miljarder” i mina pärmar och i huvudet…

Sedan föds det egna idéer om smakblandningar och kakvarianter som faktiskt inte direkt finns inom socker/vetemjöl bakningen heller, det är ju lite extra kul när det händer!

Men det roligaste har nog varit när bloggläsare har givit mig sina favoriter och bett mig omvandla dem! Några har ju kommit i böckerna och några kommer i min kommande bok.

Det händer faktiskt än idag att jag får mail om recept som man vill få omvandlat, fantastiskt roligt  när det händer! Så trycker du på något gammalt favorit recept så får du gärna maila mig och så ska jag se om jag kan hjälpa till.

 

 

Mandelmjölets vara eller inte vara…

mandlar_158118592_thumbdet är den stora frågan i LCHF -sfären just nu och detta allt sedan kostdoktorn själv bekostat labbtester på tre olika mjöl.

Dock finner jag frågan lite löjlig, 1 dl mandelmjöl väger ca 45 gram och i de flesta bröd och kakor blir mängden kolhydrater försvinnnade liten ändå även om mandlarna innehåller en högre andel kolhydrater. Ofta verkar det mer handla om att skrämmas för ”bakning” än något annat, som mycket riktigt några kommentatörer nämner på lite olika sätt. ;)

men tillbaka till mandelmjölet…

Då jag för länge sedan just framhållt detta med att mandlar/mandelmjöl innehåller mycket omega 6 bla och  högre mängd kolhydrater sett till mängd man behöver använda så brukar jag ofta använda kokosnötsmjölet för att hålla nere mängden mandelmjöl.

Det mest talande inlägg jag gjort om detta kan läsas här. Kokosnötsmjöl vs mandelmjöl

Så är du ”rädd” för mandelmjöl använd kokosmjölet att minska på mängden, eller byt ut mandelmjölet mot kokosmjöl det funkar också i många fall.

Givetvis har bloggen en sådan omvandlingstabell/tänk ;)

 

 

LCHF kokosgröt
LCHF kokosgröt
Källa: Olivia Åborg (Livvie)
Portioner: 1

Ingredienser:
1/2dl mjölk
2 ägg
2msk kokosmjöl
1/2tsk fiberhusk
3 droppar sweet drops vanilla
kanel & kardemumma
Gör så här:
Blanda allt i en kastrull och värm på medelvärme tills gröten blivit varm och fått bra konsistens.

Servera med sötströ/stevia strö och bär.
LCHF plättar
LCHF plättar
Källa: Olivia Åborg (Livvie)
Portioner: 5-6

Ingredienser:
4ägg
2dl kokosmjölk
1/2dl vispgrädde
1/2dl turkisk youghurt
2,5dl mandelmjöl
1,5msk fiberhusk
1/2dl sukrin
1msk bakepro
1,5tsk bakpulver
2krm vaniljpulver
1krm salt
Gör så här:
Blanda alla blöta ingredienser och vispa med elvisp. Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke och blanda sedan samman allt och vispa lite till. Låt svälla i kylen i ca 15 minuter och stek sedan i smör.
Kyckling med jordnötsås á LCHF

En supersmarrig kyckling med jordnötssås! Blir ännu godare om du grillar kycklignen! Serveras med jasminris.

Ingredienser till marinaden
1 msk neutral olja
1 msk soja
1 msk riven ingefära
1 vitlöksklyfta
1 lime, skal och saft

Ingredienser till sataysåsen
1 burk kokosmjölk
1 finhackad röd chili
1 dl jordnötssmör
1 lime, saft
1 tsk soja
1 msk sukrin gold
2 tsk fisksås

Gör så här för att tillaga receptet:

Börja med att blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Lägg sedan marinaden i en plastpåse och lägg i dina kycklingfiléer. Massera sedan in marinaden i kycklingen och låt stå i kylen i minst en timme.
Blanda sedan ihop ingredienserna för såsen i en kastrull och låt den sedan koka ihop.
Stek sedan kycklingen i marinaden. Stek ganska länge tills du är säker på att kycklingen är klar.
Häll sedan i såsen och låt den puttra i någon minut.
Hacka salladslöken som du toppar med innan servering. Servera med jasminris.

Dotterns LCHF-gröt verkar befinna sig i Expressens LCHF tidning?

Gröt LCHFVill du inte läsa ett gnälligt inlägg så stoppa redan här

Nu har jag ju inte sett tidningen med egna ögon, så om det är  hennes gröt får ju vara osagt.

men jag får uppfattning från fler håll att en LCHF-gröt finns som ett av fler frukostförslag i Expressen och att denna gröt är så som min dotter uppfann den efter hårt slit och experimenterande för att få fram en god gröt a´ la LCHF 2011.

Nu vet jag mycket väl att ”mycket bra recept reser långt” och tillslut har man ingen aning om från vart det kommer.
men även idag går det att googla och fortfarande har man lätt för att hitta originalet ;)  
Nu kallas den omväxlande Kokosgröt, LCHF-gröt eller Paleogröt.  Men måtten är exakt som dotterns…
2 ägg, 1 dl vätska och 1 msk kokosmjöl…
Ser också att denna gröt finns under en betalsajt, där folk får betala för att få recepten… även tidningen är ju inte gratis…

man blir lite fundersam varför det ”stjäls” så friskt bland bloggare, författare och kockar
har de inga egna idéer utan behöver stjäla andras?

Vet att det inte finns copyright på recept och det vet ”tjuvarna” också ;)

idag blev jag sur å min dotters vägnar… hon skiter i det hon vet ju (tyvärr) hur marknaden är…

 

Svårt att hitta kokosmjölet med 4 gram kh i?

cocosflour_4Här finns det i Anna Skippers web-shop!
Endast 99 kr för 500 g!

Många mailar och frågar och påpekar att det numera inte är lätt att finna kokosmjöl med 4 gram kolhydrater, men Anna Skippers kokosmjöl håller denna låga mängd.

ett litet ps

att sedan Anna Skipper har båda mina böcker i sin web-shop är ju extra kul!!

 

 

Marianns bekännelse…

soluppgång 089Jag måste erkänna att jag innehar två olika känslor, och de är nog varandras motsatser.

Oftast är det vansinnigt roligt och på ett underligt sätt hedrande när jag numera ser det stora utbud av bakning med kokosmjöl. Tidningar och vissa bloggar är numera fulla av dem!

Hedrande och med en viss stolthet känner jag mig högst delaktig, för då ”vid tidens begynnelse” dvs hösten 2010 när  ”ingen” bakade med kokosmjöl (i Sverige). Hur man än letade så hittade i alla fall inte jag några recept med detta mirakelmjöl som jag så smått började kalla detta kokosmjöl.

Till att som nu vimlar det av recept som om man ska hårdra det hela är sprungna ur mina första trevande försök att baka med kokosmjölet. Känner mig så stolt och glad över det!

Man kan tom se att andra LCHF författare har låtit sig inspireras av mina recept att man tom lagt ut snarlika recept i sina böcker!
Gjort om passligt mycket att det inte är kopior men ändå så lika att tom några läsare tycker sig känna igen recepten som ”Marianns”…

Fast när man ser recept i tidningar, böcker och bloggar som är såpass lika att man ändå inser från var man funnit originalet, men låtsas som om de är ens egna då är det inte alltid lika roligt…

det är väl här den andra känslan kommer in ;)
Dvs jag kan känna mig både glad/stolt och också ledsen och i bland tom arg…

Hoppas ingen tar detta som ett gnälligt inlägg får så är det inte menat i alla fall. :)

 

 

 

Choklad- och mazarinsnittar
Choklad- och mazarinsnittar
Källa: Marja- Baka Sockerfritt
Portioner: 7 snittar

Ingredienser:
20 gram rumsvarmt smör
1 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
ca 1- 1 ½ msk sötströ
1 krm vaniljpulver

Smaksättning
1 droppe bittermandelarom
2/3 tsk kakao + extra sötströ

Ev. äggvita och hackade nötter att strö över
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda samman mandel- och kokosmjöl, sötning och smör. Dela dagen i två delar. Blanda den ena med en droppe bittermandelarom (motsvarar ca en bittermandel) och den andra med kakao samt extra sötning. Rulla ut degen i två jämna längder och tryck ihop längderna. Lägg längden på en plåt med bakplåtspapper och tryck ut längden på bredden, så att den blir ca ½ cm tjock. Vispa upp äggvita och pensla på. Hacka valfri nöt (jag använder rostade hasselnötter utan skal) och strö över. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Ta ut kakorna och skär längden i snittar. Låt kakorna därefter kallna.