Joline har bakat påsk-cupcakes

miss_cupcakes_joline_kryddburken
Nu stundar snart påsken och här är det Joline som bakat goda cupcakes med påsktema. Receptet är enkelt, smaksatt med vanilj och rivet citronskal. En cream cheese-frosting med vanilj doppat i färgade koksflingor. Nonstop på toppen. Busenkelt för alla pysseltokiga och baksugna barn (och vuxna) därute!

Joline har också anmält sig till tävligen :-P  ”Miss cupcake 2013″
”Miss Lillkryddan” har hon döpt sitt bidrag till! ;-)

Ni kan rösta på hennes bidrag HÄR! Det är första gången hon är med och tävlar och skulle såklart bli superglad om ni gillar hennes cupcakes!

12 st
Det här behöver du :  

Torra :
4 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Blöta :
100 gram rumsvarmt smör
2 dl naturell yoghurt
2 ägg
Rivet citronskal från 1 citron
GÖR SÅHÄR :
Rör ihop de torra ingredienser i en bunke och blöta i en annan. Rörs sedan ihop dom två med sked, inte vispa! Fyll muffinsformar till 3/4, använd med fördel en muffinsplåt när du gräddar dom. Grädda i ca 15 min 175 grader. Låt svalna något innan du börjar dekorera.
Cream cheese-frosting : 
50 gram philadelphiaost
25 gram rumsvarmt smör
3 – 4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Dekoration :
ca 3 dl kokosflingor
Dr. Oetker hushållsfärg röd + gul
GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop cream cheese (philadelphiaost el. annan naturell färskost) med florsocker och vaniljsocker.
Fördela kokosflingorna i två plastpåsar. Droppa en, två droppar i varje påse av hushållsfärgen och skaka om för att få gul och rosa kokos. Bred på frostning på varje cupcakes, doppa i kokosflingorna och dekorera med nonstop godis.
joline_cupcakes
12 st cupcakes blir det av receptet!
färga_kokosflingor_cupcakes_dekoration
Färga kokosflingorna med hushållsfärg så får du ett ”fjädrigt” ansikte till tuppar och hönor! ;-)
påsk_cupcakes
Lycka till!
Aman Pranas kokosnötsmjöl har numera 8,9 i kolhydratshalt

amanprana-kokosnotsmjol-eko-1-kgAman Pranas kokosnötsmjöl har numera 8,9 i kolhydratshalt enligt nya påsar, inte för att det gör så värst mycket då man oftast använder några msk till 1 dl eller lite mer i somligt.
Vill minnas jag vägde upp 1 dl till 60 gram.

Det finns ju dock några kokosnötsmjöler till med 4 gram kolhydrater per 100 g:
SkipperSmart.shop
och
BODYSTORE.COM

Sedan fungerar ju också Risentas kokosnötsmjöl (ca 17 g) som man finner i den välsorterad mataffären bland Risentas övriga produkter.

LCHF butiken har kvar av Aman Pranas mjöl med endast 4 gram kolhydrater. Se kommentar nedan.

 

Bloggar etiketter: ,

LCHF chocolate chip chokladmuffins!
LCHF chocolate chip chokladmuffins!
Källa: Evelinas värld
Portioner: 6

Ingredienser:
75 g rumsvarmt smör
2 dl mandelmjöl
0,5 malda kokosflingor
1 dl sukrinmelis + 1 krm stevia
1 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
1 ägg
50-60 gram grovhackad mörk choklad ( jag använde steviasötad cavalier choklad för mindre kolhydrater)
Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt sedan smöret och blanda ihop.
Tillsätt ägget och rör om till en deg. Vänd ner den grovhackade chokladen och arbeta in.
Klicka ner smeten i muffinsformar.
Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter på 200 grader.

Blir 6 stycken muffins.
Ca 2,4 gram kolhydrater per muffins!

Farligt goda muffins!

www.finest.se/evelinasvärld
En blogg om livet, LCHF, mat, bak inspiration!
In och kika! :)
Byttorps Finbageri i Borås säljer LCHF bröd och kakor

omossByttorps Finbageri säljer en fin variation av bakverk och bröd, läs här vad de själva skriver:
”Vi gör även bröd, bullar och chokladbollar som vi bakar enligt LCHF metoden. Allt är uträknat tillsammans med våran försäljare för bageriprodukter. Lchf är även bra för dig som inte tål vetemjöl eller är diabetiker. För att kunna baka bröd enligt detta så använder vi mandelmjöl, malda hasselnötter, fiberhusk, smör, ägg, keso och creméfraiche. Frön vi använder är linfrö, sesamfrö, kokos. ( Kan variera med kryddor eller flingsalt). Brödet är bakat helt utan gluten. Vi bakar ett ljust lchf bröd som är bakat på pofiber smaksatt med ost, vi skivar gärna brödet. Vill ni göra smörgåstårta kan vi skiva limporna på längden så har ni ett landgångsbröd. Vi gör även chokladbollar rullade i kokos och småkakor bakade på mandelmjöl.”
Byttorps Finbageri hemsida

 

Bloggar etiketter:

Mina böcker hos Anna Skipper!

Anna-skipper(0)(0)Ni som följt min blogg sedan drygt ett år vet att Anna Skipper
säljer min bakbok i sin webshop och hon gjorde också en
fin intervju om mig på sin blogg vid den tiden bakboken kom ut.

Nu säljer hon också min nya bok Baka matbröd med LCHF i shopen!
Jag måste ju erkänna att det är oerhört roligt att Anna Skipper finner mina böcker så värdefulla att de har tagits in och säljs i hennes egen skippersmart.se webshop!

Notera också att Anna har börjat sälja sitt eget märke av kokosnötsmjöl (endast 4 gram kolhydrater :) ) och lite annat användbart i sin shop.

 

Bloggar etiketter: ,

Dagens frukost hos fam. Andersson

IMAG1102IMAG1103Dagens frukost blev ett av mina (många) favoritbröd ur Baka matbröd med LCHF dvs Kransbrödet, men här gjorde jag helt sonika bara bullar av det, ibland är jag ju lite lat… och tyckte inte formen var det viktigaste på brödet…

Givetvis går ju alla bröd att baka ut till vilken form man önskar, det enda kan vara att man behöver öka ex kokosmjölet lite för att kunna hantera det bättre.
Att sedan lägga på den hemlagade leverpastejen med lite gott krispigt på, gör inte brödet sämre ;)

Har ni hunnit att prova lite bröd och funnit några favoriter?

 

Bloggar etiketter: , , ,

Solrosfrallor
Solrosfrallor
Källa: Bakasockerfritt
Portioner: 5 små frallor

Ingredienser:
1 ägg
1 msk olja
40 gram gräddfil
1/3 dl solrosfrön
½ msk kokosmjöl
2 msk mandelmjöl
1 msk vetekli
1 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 tsk stevia strö
1 krm salt

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Mixa solrosfröna till ett mjöl och blanda med resterande torra ingredienser. Rör ner olja, ägg och gräddfil och blanda noga till en deg. Låt svälla i ca 5 minuter. Blöt händerna och gör ca fem frallor av degen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter.
Kokosmjöl och trenden att baka med det fortsätter!

500403 kokosmjolNu hänger också Kung Markatta på den nya hypen och trenden att sälja kokosmjöl.
I går när vi handlade på ICA så stod en demonstratis och gräddade kokosmjölsvåfflor för glatta livet och bjöd ut smakbitar till höger och vänster!
Travar med kokosnötsmjöl i småpåsar (200g) och också kokosmjölk stod brevid.

Kungmarkattas kokosmjöl innehåller 17,8 gram kolhydrater och har en tydlig kokossmak, allt enligt deras egen reklam. ”Färska ekologiska kokosnötter kallpressas först på olja, vartefter de varsamt torkas och mals till ett fint mjöl, vilket gör att de naturliga näringsämnena bevaras. Mjölet är mycket rikt på fiber och har en tydlig kokossmak.”
Detta tillverkningssätt gör att detta mjöl har en tydlig kokossmak och jag rekommenderar det nog inte som ett basmjöl då kommer troligtvis allt smaka kokos.

Våfflorna som vi provsmakade smakade tydligt kokos och om jag jämför med risentas mjöl som jag skrivit om tidigare så verkar Kung Markattas smaka mkt mer kokos.

Men det allra roligaste är ju att det var jag som startade hypen och trenden att baka med kokosmjöl som basmjöl!!
Det tristaste är väl att inte alla vet det…

För alla bloggläsare som läst här från dag ett eller läst inledningen i Baka med LCHF, där jag berättar om hur jag uppfann kokosmjölets bakegenskaper, vet det.
Vid den tiden för över 2 år sedan då fanns knappt kokosmjöl att få tag på och absolut inte i vanlig affär eller ens hälsokost, det var några få internet butiker som då saluförde kokosnötsmjöl.

Jag köpte det av ”misstag” i tron att det var malda flingor, men som ju visade sig ha helt andra bakegenskaper än malda flingor och det är ju för att detta mjöl inte är det.
När jag då sökte nätet på recept fanns knappt något, jag fann också några få amerikanska recept som fick bli basen i mitt experimenterande som sedan blev en bakbok Baka med LCHF.
När jag senare började bjuda på mina framtagna recept så började hypen! Alla började sedan att baka med kokosmjölet och nu ser man mer eller mindre att alla lågkolhydratsbakare använda mjölet.

Inte undra på att det spred sig som en löpeld genom Sverige och andra tillverkare har ju givetvis varit snabba att hänga på. Alla vill ju ha sin del av kakan!

Men det mjöl jag fortfarande finner bäst är AmanPranas ekologiska och rättvisemärkta kokosmjöl! Aman pranas tillverkning.

 

 

 

Bloggar etiketter: ,

Nutellalängd – LCHF

IMAG05551 längd

Ingredienser
4 ägg + 1 gula
30 gram smält osaltat smör
1 msk bakery+
1 dl kokosnötsmjöl
0,5 tsk kardemumma
1 tsk bakpluver

Fyllning:
0,5 dl grädde eller creme fraiche
30 gram smör
2 rutor lindt 90% choklad
1 dl rostat hasselnötsmjöl
ev. 1 msk bakery+

Lite hackade hasselnötter

Gör så här:
Flyllningen: Värm upp grädde och smör, låt chokladrutorna sedan smälta i den. Blanda ner hasselnötsmjölet och ev sötningen. Ställ åt sidan.

Längden: Vispa ägg + gula fluffigt i några minuter. Häll i det svala smälta smöret och blanda väl.
Blanda de torra ingrediensrna väl och blanda sist ner dem i smeten.
Häll/bred ut degen på en plåt klädd med  bakplåtspapper, bred ut den lite med blöt slickepott, ca 15-20 lång 10-15 cm bred. Lägg ut nutellan i en bred rand över längden och vik över kanterna lite, du kan också imitera en fläta lite genom att vika in lite ojämt. Se till att den blir ”lite hög”, puffa upp den lite.
Pensla med uppvispad äggvita och strö över hackade nötter.
Grädda i 175 grader i ca 20-25 minuter. Känn på den så den känns torr och färdiggräddad.

Denna goda ”bulle i skivor” till barna och ett glas mjölk…

 

 

Bloggar etiketter:

Byta ut Fiberhusk

FiberhuskFiberhusk används ju relativt flitigt i både bröd och bakverk inom den mesta lågkolhydratsbakningen.

Det finns de som inte tål fiberhusk eller tycker om den. Frågor om hur man kan byta ut den och mot vad dyker upp då och då.

Tänk så här om du vill ta bort den helt ur ett recept.

1 msk fiberhusk kan oftast bytas ut till:
1-2 msk kokosnötsmjöl
2-3 msk pofiber
0,5 msk Johannesbrödkärnmjöl eller guarkärnmjöl
eller blanda lite av allt detta

Här får man prova sig fram lite, är det något som ska hanteras och formas med händer få ju kladdigheten avgöra.
Alla lite kladdiga degar går oftast att hantera om man blöter händerna lite. Men annars ta i mjöl tills konsistensen känns rätt för hantering.
Ska den ner i  en form kan den få vara lite kladdigare.

Men som sagt man får prova sig fram och göra sig sina noteringar om resultaten, detta är bara lite uppskattningar.

 

 

Bloggar etiketter: