Uppsalabesök x 2
Förra veckan tog jag en liten tur med tåget till ett vårvackert Uppsala för att lyssna på min goda vän Lindha Vikström när hon föreläste på restaurang PriMaten.
Lindha är för många inom LCHF-kretsar mer känd som Halva Lindha, som också är namnet på hennes blogg.
Namnet kommer sig av att hon tappade halva sin vikt, 70 kg, på 18 månader när hon började med LCHF 2012.
Då förstår du att hon var väldigt överviktig innan, toppnoteringen låg på 140 kg och hon hade svåra besvär och medicinerades mot högt blodtryck, värk, depression och allergier.
Problem som försvann i takt med att kilona rann av henne, ingen lätt match men Lindha har varit väldigt målmedveten.
De senaste åren har varit besvärligare, med viktuppgång orsakad av hälsoproblem och stress, men nu är hon tillbaka på rätt väg igen.
Det är väldigt bra att få lyssna även till motgångarna som kan komma i en viktresa, ofta är det bara medgången som det skrivs om och som berättas på föreläsningar av den här typen.
Stress, brist på motion, dålig sömn, vin till maten, magproblem och överätning är saker som kan sätta käppar i hjulen även för dem som tidigare lyckats bra med sin viktnedgång.
Att hitta en balans och få in lugn och ro i vardagen kan betyda mycket, tyvärr är många väldigt stressade idag och det visar sig ofta i viktuppgång.
Så har du möjlighet, gå och lyssna på en föreläsning med Lindha eller följ hennes blogg, så får du ta del av hur hon gör för att ta sig tillbaka på rätt spår igen.
Vill du att Lindha kommer till din hemort och föreläser så ta kontakt på hennes Facebooksida eller via bloggen.
Vi passade på att träffas lite mer för att diskutera lite roliga samarbetsplaner, så vi tog in en natt på fantastiskt fina hotell Villa Anna, som ligger precis bakom Domkyrkan.
En vacker 1800-talsbyggnad som är renoverad till ett mycket smakfullt och modernt hotell, som ändå har sin gamla charm bevarad.
Villa Anna är även känd för sin goda mat, frukostbuffén var verkligen mycket bra, det finns till och med hemkärnat smör.
Faktiskt bland de bästa frukostar jag fått på hotell, mycket fina råvaror med små goda och trevliga detaljer.
Kaffe, ägg, bacon och andra varma frukosträtter beställer man vid bordet, så gott att slippa äta sånt som varmhållits länge på en buffé.
Så jag kan rekommendera ett besök om du vill ha det där lilla extra av din hotellvistelse.
Jag är inte sponsrad av hotellet för att skriva det här, det gör jag bara för att jag tyckte så mycket om att bo där.
I morgon fredag den 20/4 återvänder jag till Uppsala igen, den här gången för en kokbokssignering på nyöppnade ekologiska Gott&Reco Café.
Det ligger på Strandbodkilen 3, strax bakom järnvägsstationen, här kan du läsa mer i deras Facebookevent kring boksigneringen.
Där kan du titta närmare på och köpa ett signerat exemplar om du vill av både Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
Jag bjuder också på Öländska bönchips med rödbetshummus för bönkokboken och iskyld kombucha från PriMatens egna bryggeri.
Jag visar även upp hur en Wonderbag fungerar för dig som är nyfiken på den klimatsmarta långkoknings/kylbagen.
Här en bild från förra fredagen då jag var på Paradiset på Brännkyrkagatan i Stockholm tillsammans med Anneli Jern från Wonderbag Sweden.
Nu i påsk gjorde jag dessa galet goda brownies. Sega, tunga med härlig chokladsmak och knäckig tosca. En sån där godbit till kaffet som inte går att motstå. Allra godast är den när den fått stå i kylskåpet nån dag och blivit riktigt kall. Ät den som den är eller servera med en liten klick lättvispad grädde.
Det här behöver du :
200 gram smör
250 gram mörk choklad
4 dl farinsocker
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
4 ägg
GÖR SÅHÄR :
Förbered en ugnfast form med lite högre kanter. Ca 25*35 cm. Klipp till lagom stora bitar i bakplåtspapper och lägg omlott i formen så det går lätt att lyfta ur kakan sen. Pensla pappret med lite smör. Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från plattan. Bryt ner chokladen och låt den smälta. Tillsätt även farinsockret. När chokladen är helt smält och smeten är jämn sikta ner vetemjölet blandat med bakpulvret och vaniljsockret. Rör om. Tillsätt äggen ett i taget och rör om så allt blandas väl. Häll smeten i formen och grädda i 45 minuter på 175 grader. När det gått 35 minuter ta ut kakan ur ugnen och klicka ut/bred på toscasmeten. Ställ in i ugnen igen i tio minuter. Låt den svalna något i rumstemperatur, men ställ sedan in den i kylen för att svalna helt. Skär upp i rutor när kakan är helt kall. Kakan går även bra att frysas.
Toscasmet :
150 gram smör
2 dl strösocker
3 msk vetemjöl
3 msk mjölk
2 dl mandelspån
GÖR SÅHÄR :
Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp och rör sakta. Koka på svag värme tills glasyren tjocknat något.
Alltså när vårsolens strålar sträcker sig in i köket blir man ju riktigt lycklig! Eller hur? Allt blir sååå synligt genom dom väldigt välputsade fönsterna och inte ett dammkorn syns på lister eller ens några kaffefläckar på de vita skåpsluckorna, näeeedå… Bara att ta fram stora trasan och putsflaskan och sätta igång känner jag! Men inte idag…
Nu bjuder jag istället på en riktigt favorit i matväg istället. Gör det enkelt för dig och skjutsa in ett par bakpotatisar i ugnen och sväng ihop en god röra i lugn och ro under tiden. Här har jag brynt helstekt strimlad kyckling lite lätt i stekpanna med olivolja och kryddor bara för att få fart på smakerna lite extra. En kall dragonsås som toppar hela härligheten är pricken över i:et och du har en komplett kvällsmiddag utan krångel och med minimal arbetsinsats. Glöm inte en god, fräsch sallad till.
4 port
Det här behöver du :
4 bakpotatis
Ca 500 gram tillagat kycklingkött
Olivolja
1 msk dragon
Örtsalt
Svartpeppar
1 pressad citron
Dragondressing :
2 dl creme fraiche
2 msk torkad dragon
2 msk färskost
Rivet skal av en citron
Svartpeppar
Örtsalt
Ett knippe färsk, finhackad dragon
GÖR SÅHÄR :
Rör ihop ingredienserna till den kalla dressingen i god tid. Får den stå till sig i kylskåpet några timmar blir den som allra godast.
Bakpotatisarna naggar jag med gaffel, gnider in i olivolja och salt och slår in i aluminiumfolie. Bakar dom i ugnen ca 1,5h i 200 grader.
Jag brukar ofta ha stekta kycklingfiléer i kylen då dottern äter mycket protein i och med att hon tränar. De är bara kryddade med lite salt och peppar och stekta i ugn. Skär kycklingköttet i strimlor och stek på hastigt i het stekpanna med olivolja. Krydda med dragon, örtsalt och svartpeppar. Pressa över en citron och låt fräsa upp ordentligt. Lägg upp i kryssade bakpotatisarna med en klick smör i botten, och toppa med den kalla såsen överst.
Härlig, enkel maträtt med lite vårkänslor.
Dragondressing ovanpå den varma, lite krispiga kycklingen blir så vansinnigt god när den smälter lite och smakerna möts. En riktigt höjdare!
Smaklig måltid!
Alltså när vårsolens strålar sträcker sig in i köket blir man ju riktigt lycklig! Eller hur? Allt blir sååå synligt genom dom väldigt välputsade fönsterna och inte ett dammkorn syns på lister eller ens några kaffefläckar på de vita skåpsluckorna, näeeedå… 😉 Bara att ta fram stora trasan och putsflaskan och sätta igång känner jag! Men inte idag…
Nu bjuder jag istället på en riktigt favorit i matväg istället. Gör det enkelt för dig och skjutsa in ett par bakpotatisar i ugnen och sväng ihop en god röra i lugn och ro under tiden. Här har jag brynt helstekt strimlad kyckling lite lätt i stekpanna med olivolja och kryddor bara för att få fart på smakerna lite extra. En kall dragonsås som toppar hela härligheten är pricken över i:et och du har en komplett kvällsmiddag utan krångel och med minimal arbetsinsats. Glöm inte en god, fräsch sallad till.
4 port
Det här behöver du :
4 bakpotatis
Ca 500 gram tillagat kycklingkött
Olivolja
1 msk dragon
Örtsalt
Svartpeppar
1 pressad citron
Dragondressing :
2 dl creme fraiche
2 msk torkad dragon
2 msk färskost
Rivet skal av en citron
Svartpeppar
Örtsalt
Ett knippe färsk, finhackad dragon
GÖR SÅHÄR :
Rör ihop ingredienserna till den kalla dressingen i god tid. Får den stå till sig i kylskåpet några timmar blir den som allra godast.
Bakpotatisarna naggar jag med gaffel, gnider in i olivolja och salt och slår in i aluminiumfolie. Bakar dom i ugnen ca 1,5h i 200 grader.
Jag brukar ofta ha stekta kycklingfiléer i kylen då dottern äter mycket protein i och med att hon tränar. De är bara kryddade med lite salt och peppar och stekta i ugn. Skär kycklingköttet i strimlor och stek på hastigt i het stekpanna med olivolja. Krydda med dragon, örtsalt och svartpeppar. Pressa över en citron och låt fräsa upp ordentligt. Lägg upp i kryssade bakpotatisarna med en klick smör i botten, och toppa med den kalla såsen överst.
Härlig, enkel maträtt med lite vårkänslor.
Dragondressing ovanpå den varma, lite krispiga kycklingen blir så vansinnigt god när den smälter lite och smakerna möts. En riktigt höjdare!
Smaklig måltid!
Små söta påskharar som du enkelt gör av rulltårta, grädde och marshmallows-öron blir påskbordets lilla glädjespridare. Nu ser ni direkt kanske att näsan ska vara rosa och inte brun. Jag var säker på att det låg en rulle Mentos i skafferiet men den var inte rosa… utan brun med chokladsmak.
I samma veva kom jag också på att om man har gröna Mentos kan man göra grodor och använda två stycken som näsa och klippa öronen runda istället för toppiga och doppa i grönt socker. Haha, ja! Jag får ta och göra grodor nån dag när jag köpt hem rätt Mentosrulle.
12 st
Det här behöver du :
3 ägg
1,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning :
2 dl drottningsylt
Dekoration :
2 dl vispad grädde
12 stora marshmallows
1/2 dl strösocker + 1 droppe röd hushållsfärg
12 Mentos ROSA
24 salmiakpastiller, tablettask
GÖR SÅHÄR :
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Sikta ner mjöl och bakpulver och vänd runt noga med en slickepott. Häll smeten i ugnsform (25*35) med bakplåtspapper. Grädda 10 – 15 minuter i 300 grader. Vänd upp på sockrat bakplåtspapper. Fukta bottenpappret med kallt vatten så lossnar det lätt. Bred på drottningsylt och rulla ihop från långänden.
Skär i skivor, ca 2cm. Spritsa en klick grädde på varje. Dekorera med marshmallows-öron, näsa (mentos), ögon (salmiakpastiller) och strössel.
Hembakad rulltårta… Finns det något som slår de??
Klipp marshmallowsbitarna diagonalt med en sax.
Blanda strösocker med en droppe röd hushållsfärg. Doppa den klippta ytan i sockret.
Färdiga!
Små söta påskharar som du enkelt gör av rulltårta, grädde och marshmallows-öron blir påskbordets lilla glädjespridare. Nu ser ni direkt kanske att näsan ska vara rosa och inte brun. Jag var säker på att det låg en rulle Mentos i skafferiet men den var inte rosa… utan brun med chokladsmak.
I samma veva kom jag också på att om man har gröna Mentos kan man göra grodor och använda två stycken som näsa och klippa öronen runda istället för toppiga och doppa i grönt socker. Haha, ja! Jag får ta och göra grodor nån dag när jag köpt hem rätt Mentosrulle. 😉
12 st
Det här behöver du :
3 ägg
1,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning :
2 dl drottningsylt
Dekoration :
2 dl vispad grädde
12 stora marshmallows
1/2 dl strösocker + 1 droppe röd hushållsfärg
12 Mentos ROSA
24 salmiakpastiller, tablettask
GÖR SÅHÄR :
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Sikta ner mjöl och bakpulver och vänd runt noga med en slickepott. Häll smeten i ugnsform (25*35) med bakplåtspapper. Grädda 10 – 15 minuter i 300 grader. Vänd upp på sockrat bakplåtspapper. Fukta bottenpappret med kallt vatten så lossnar det lätt. Bred på drottningsylt och rulla ihop från långänden.
Skär i skivor, ca 2cm. Spritsa en klick grädde på varje. Dekorera med marshmallows-öron, näsa (mentos), ögon (salmiakpastiller) och strössel.
Hembakad rulltårta… Finns det något som slår de?? 😉
Klipp marshmallowsbitarna diagonalt med en sax.
Blanda strösocker med en droppe röd hushållsfärg. Doppa den klippta ytan i sockret.
Färdiga! 😉