Körsbärspaj

Ugn:200°c
 
Körsbärsfyllning:

1 liter urkärnade, frysta körsbär
4,8 dl saft från de tinade körsbären, späd med vatten till rätt mängd
• 0,8 dl majsstärkelse
• 0,8 dl farinsocker
• 0,8 dl vitt socker
1 tsk mandel extrakt
2 tsk vanilj

Instruktioner
1.Tina körsbärenlåt de hänga i sil över en skål i ett par timmar för att separera körsbär från juice
2.Blanda majsstärkelse med båda socker; placera juicen i en medelstor kastrull och vispa i de torra ingredienserna.
3.Värm på medel låg värme, rör om tills det tjocknar och blir genomskinlig; blandningen kommer att vara mycket tjock
4.Tillsätt körsbär, under ständig omrörning för att få blandningen tillbaka till att koka: 1-2 minuter (det kommer inte riktigt koka, men kommer bubbla i en minut eller två om du fortsätter att röra hela tiden)
5.Ta bort från värme omedelbart annars blir körsbären överkokta.
6.Rör i mandel och vanilj; häll i på glasburk.
7.Låt svalna till rumstemperatur.
8.Frys pajfyllningen, eller förvara i kylskåp i 2-3 veckor i tätsluten behållare.

http://www.acanadianfoodie.com/2014/04/02/homemade-sour-cherry-pie-filling-like-the-one-in-the-can-but-better/

Pajdeg:


5,4 dl mjöl
1,2 dl mandelmjöl
3 msk strösocker
225 gr mycket kallt osaltat smör, skuren i bitar
4-5 matskedar isvatten,
 
Kombinera mjöl, mandelmjöl och socker i en matberedare och pulsa för att kombinera.
Tillsätt smörbitarna jämnt över ytan.
Pulsa tills smöret bryts upp i ärtstora smular, ca 20-25 korta pulser.
Häll över några matskedar vatten och pulsa på låg hastighet, tillsätt mer vatten tills degen börjar bara att komma samman. Du kanske inte behöver allt vatten.
Dela upp degen i två lika bollar linda hårt i två lager av plastfolie, plattartill skivor, och lägg i kylskåp minst 1 timme eller över natten.
Ta ut en degplatta ur kylen och låt stå i rumstemperatur i 5 minuter för att mjuka upp något.
Kavla ut på ett lätt mjölat bakbord till en 30 cm cirkelFlytta försiktigt degen till en 26 cm pajform. Trimma kanterna på degen. Häll i pajfyllningen och förvara i kylskåp medan du förbereder pajskalet till gallret.
 
På ett lätt mjölat bakbord, rulla ut andra pajskalet till en 30 cm cirkel.
Du kan använda detta som ett helt pajlock eller göra ett galler.
 
 
Skär cirkeln i 0,5-1 cm breda remsor.
Pensla kanterna på pajen med ägg.
Ordna hälften av remsorna vertikalt över toppen av kakan, med de längsta remsorna i centrum
Vik försiktigt tillbaka varannan remsa mot mitten. Placera en lång remsa av deg horisontell till de andra remsorna över mitten av kakan. Fäll ut de vikta remsorna att ligga platt ovanpå den horisontella remsan. Vik tillbaka remsorna som inte viks tillbaka förra gången, placera ytterligare horisontella remsor, sedan vik igen. Upprepa tills gallret är klar. Tryck ner kanterna på gallret för att fästa i pajbottens deg. Trimma till kanten.  Pensla med ägg och strö över råsocker (om så önskas).
 
Baka i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Blir kanterna bruna fort , täck med folie under sista tiden.
Pajen behöver svalna minst 3 timmar innan uppskärning.
Chiapudding med jordgubbar

chiapudding_chiafrön
Superfröet CHIA är nytt hemma hos oss men kommer absolut att inhandlas fler gånger. Ett litet frö så fullt av nyttigheter för kroppen, Ser ut som små fågelfrön och luktar faktiskt så också, såna där långa stänger som man hänger i fågelburar – så luktar dom! ;-)

Fröet är som en liten boost för kroppen och innehåller hela ÅTTA gånger mer omega 3 är vad lax gör!! :-P  Ett fiberrikt tillskott med massor av nyttigheter att variera i vardagen. Använd chiafröna som här i en pudding, eller torra i musli, i bröd, strö över sallad, i smoothies, juicer etc. Man får se till att smaksätta puddingen för annars smaker det inte så mycket, använd tex. kanel, vanilj, kakao, kardemumma etc…När man blötlägger fröna i t ex. mandelmjölk sväller dom något och bildar en hinna som gelé runtom men smakar inte så mycket som sagt om man inte tillsätter extra kryddor.

Jag köpte en förpackning från Risentas sortiment, ganska dyrt; 170 gram för nästan 40kr men man behöver ju inte så mycket då det är drygt. Här har jag gjort en enkel chiapudding med lite vanilj och blandat i jordgubbar. Supergott och supernyttigt! :-P

1 port
Det här behöver du : 
2 dl mandelmjölk
3 msk chiafrön
½ tsk vaniljpulver

GÖR SÅHÄR : 
Använd med fördel en liten shaker med lock. Häll i alla ingredienser, på med locket och skaka om ordentligt. Låt stå över natten i kylskåpet.

Danskt rödkål

imagesFick en fråga om hur man gör Danskt rödkål på lchf vis. Här ska ni få mitt förslag.

Gör enligt receptet här Danskt rödkål och istället för svartvinbärssaft så gör man min svartvinbärsjuice den är ju koncentrerad saft. :)

Lycka till!

 

Läsarnas julbord 2014

julgran_pynt_dobermann_jul
Kean framför årets julgran anno 2014.

Nu äntligen är det dags att presentera årets julbord här på kryddburken och det är ju ni läsare som står för alla läckerheter. :-P Jag hoppas kunna hålla denna tradition kvar år efter år precis som med sommartårtorna som ni är grymt duktiga på att leverera. Här har vi alltså recept i tre kategorier; Det kalla julbordet, det varma och förstås dessert och godisbordet. Min tanke är att vi år efter år bygger upp julbordet mer och mer och bara fyller på med recept så de som finns här nu finns även med nästa år.

Varje recept presenteras under respektive bild och även länk till kreatören om ni vill kika vidare på deras bloggar. Hoppas ni finner lite ny inspiration och några nya idéer inför julafton. GOD JUL till er alla och tusen tack till er som bidragit till denna nya tradition här på Kryddburken. ♥

Kalla julbordet : 

  • Långkokt julskinka i ugn med glutenfri griljering
  • Löksill på tre sorters lök
  • Havtornssill
  • Rödkålssallad med svarta vinbär

Varma julbordet : 

  • Kåldolmar
  • Kräftströmming
  • Små julköttbullar
  • Julfalafel

Dessert/godisbordet :

  • Sirapssnittar med saffran
  • Tomtepudding med hjortron
  • Knäck med chokladtäcke
  • Mintpuffar
  • Pepparkakstryffel
  • Wienernougat

Marianne_Norberg_julskinka
LÅNGKOKT JULSKINKA I UGN

Recept och bild; Marianne Norberg

Det här behöver du :
Benfri rimmad julskinka på 3-5 kg
Aluminiumfolie
Till gluten- och vetefri griljering :

1 ägg
3 msk senap
1 msk råsocker
1-2 msk pofiber (börja med 1 msk och ha i mer om konsistensen inte känns bra)

GÖR SÅHÄR : 
Värm ugnen till 85 grader. Ta ut julskinkan ur plasten men låt nätet sitta kvar. Spola av den i kallt vatten och linda sedan in den i aluminiumfolie. Lägg skinkan i en form med kanter, för det kommer att komma ut en hel del vätska. Stick in en stektermometer i skinkan (genom folien) så att termometerns spets hamnar mitt i skinkan. Låt skinkan stå i 85 graders ugn tills innertemperaturen är 70 grader. Detta bör ta mellan 12 och 24 timmar. Våran stod i 24 timmar och då fegade jag ändå ur den sista timmen och höjde ugnen till 95 grader. När skinkan är klar, låt den stå och vila en stund så att den svalnar en aning. Höj under tiden ugnen till 200 grader. Häll bort vätskan, ta av aluminiumfolien, skär bort nätet och svålen. Lägg skinkan på plåt eller dylikt. Rör ihop ingredienserna till griljeringen och kleta på detta på skinkan. Kör i ugnen tills griljeringen fått färg, det tar ca 10-15 minuter.

jessica_fransson_löksill
LÖKSILL PÅ TRE SORTERS LÖK
Recept och bild; Jessica Fransson Blogg; Vardagsmat a la Jess

Det här behöver du : 
2 burkar inläggningssill (420 gram x 2)
2 dl ättikssprit 12%
4 dl vatten
3 dl strösocker
1 msk kryddpeppar
10 cm purjolök
0,5 rödlök
0,5 gul lök
0,5 dl dill
2 lagerblad

GÖR SÅHÄR : 
Ättikslag: Koka upp ättikssprit, vatten och socker. Låt kallna. Sköj sillen väl i kallt vatten och låt den rinna av. Skär den i bitar. Skiva purjolök, rödlök och gul lök. Varva sillbitarna i glasburkar med lök, kryddpeppar, dill och lagerblad. Häll på den kalla lagen och låt sedan sillen stå och dra i kylen i minst ett dygn innan den äts.

Birgitta_Nilsson_Havtornssill
HAVTORNSSILL
Recept och bild; Birgitta Nilsson

6-8 bufféportioner
Det här behöver du : 
0,5 dl ättiksprit (12%)
1,5 dl vatten
2 dl socker
0,5 citron
0,5 dl havtornsbär (som du kan hitta i frysdisken)
0,5 hackad urkärnad röd chili
420 g inläggningssill

GÖR SÅHÄR : 
Koka en lag på ättiksprit, socker och vatten. Blanda i kryddor och lagerblad i lagen. Låt lagen svalna till kylskåpstemp. Skölj sillfiléerna i kallt vatten. Skär sillen i ca 2 cm bitar, gärna på snedden. Skala citronen med en potatisskalare så endast det gula kommer med. Varva sillen med citron, bär, chili och sill i en väl rengjord glasburk. Häll på lagen och sätt på ett tättslutande lock. Låt sillen stå och dra i kylen i 1-2 dygn

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
RÖDKÅLSSALLAD MED SVARTA VINBÄR

Recept och bild Camilla Lundqvist Blogg; Millas Hälsoblogg

Det här behöver du : 
5 dl strimlad rödkål
1-2 nävar russin
3 dl grovt rivna äpplen
1/2 pressad citron
2 msk outspädd svartvinbärsjuice
2 krm salt

GÖR SÅHÄR : 
Blanda lagen och häll över kålen och russinen och blanda sedan i äpplena.

jessica_fransson_kåldolmar
KÅLDOLMAR 

Recept och bild; Jessica Fransson Blogg; Vardagsmat a la Jess

ca 20 stycken
Det här behöver du : 
0,5 dl ris
1 vitkålshuvud (ca 20 fina blad)
1 gul lök
1 msk smör
300 g blandfärs
2 ägg
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 msk ljus sirap
2 dl vatten

GÖR SÅHÄR :
Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Plocka försiktigt av 20 fina kålblad från kålhuvudet och koka dem ett par minuter i lättsaltat vatten tills de börjar bli mjuka. Skölj av kålen i kallt vatten och låt dem rinna av. Skala och finhacka löken, fräs den sedan glansig. Blanda färsen med ris, lök, ägg, salt och peppar till en smet. Lägg ca 1,5 msk färs i varje kålblad. Rulla ihop till ett paket. Lägg sedan dolmarna med skarvarna ner i en smord ugnssäker form eller ugnsplåt. Ringla över sirapen och stek på 200 grader i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. Häll på vattnet efter ca halva ugnstiden.

DCIM101MEDIA
KRÄFTSTRÖMMING
Recept och bild; Kajomida

2 – 3 pers
Det här behöver du : 

450-500 g strömmingsfiléer
1 liten knippa dill, lite hackad
knappt en tub (Kalles) kaviar
salt & peppar
ketchup
ströbröd
2 dl grädde
smör

GÖR SÅHÄR : 
Bred ut strömmingen, salta och peppra lätt. Tryck ut (minst) 2-3 rader med kaviar på varje filé, (minst) 1-2 rader ketchup, toppa sen med (mycket) dill. „Minst“ och „mycket“ beror på storleken på filéerna och egen smak. Smörj en form och lägg strömmingen tätt. Blanda grädden med ½ dl ketchup (eller använd bara grädde, då kanske lite mer), strö på lite ströbröd och avsluta med tunna smörskivor (osthyvel!). Grädda vid 200 – 225° ca. 20-25 minuter, beroende på hur stora strömmingsfiléerna är, dvs. hur tjocka rullarna blir.

Birgitta_Nilsson_Julköttbullar
SMÅ JULKÖTTBULLAR

Recept och bild; Birgitta Nilsson

12 bufféportioner
Det här behöver du : 
1 kg nötfärs
2 små gula lökar
2 ägg
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
2 dl matlagningsgrädde
2 msk skånsk senap
4 msk ströbröd

GÖR SÅHÄR : 
Skala och finhacka löken. Fräs löken i lite matfett. Blanda ströbröd och matlagningsgrädde och låt svälla minst 10 minuter. Rör sedan ner ägg, lök, senap, salt och peppar. Lägg i köttfärsen och blanda samman så det precis blir väl blandat. Forma färsen till små jämna bullar. Stek bullarna hastigt runt om på hög värme så de får stekyta. Lägg dem sedan på en ugnsfast plåt och låt dem steka färdigt i ugnen i 200 grader i ca 10 minuter.

Sara_julfalafel
JULFALAFEL

Recept och bild; Sara Blogg; Vardag.nu

4 port
Det här behöver du : 
2 burkar kokta kikärter, ca 470 g avrunnen vikt
1 1/2 tsk kanel
1 1/2 tsk ingefära
2 krm kryddnejlika
1 tsk salt
1 1/2 msk olivolja
1 ägg
1-2 msk potatismjöl
Olja att fritera/steka i

GÖR SÅHÄR : 
Mixa avsköljda kikärter till en (halv)slät massa. Tillsätt kryddor, olja, ägg och blanda i potatismjöl tills du har en kladdig, grötlik massa (hellre något lös än för fast). Forma lagom stora bollar av smeten. Hetta upp rikligt med olja i en stek- eller traktörpanna. Lägg ner bollarna i pannan och fritera/stek tills de har en fin yta runtom.

jessica_fransson_sirapssnittar
SIRAPSSNITTAR MED SAFFRAN

Recept och bild; Jessica Fransson Blogg; Vardagsmat a la Jess

ca 40 stycken
Det här behöver du :
100 gram smör
1 dl socker eller strösötning
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk saffran
1 krm salt
2 msk ljus sirap

GÖR SÅHÄR :
Blanda samman alla ingredienserna, gärna i en matberedare (så behöver man inte arbeta samman degen riktigt lika mycket för hand i nästa moment). Häll ut degen och knåda samman den till en deg. Dela degen i 4 delar och rulla varje del till en längd. Lägg längderna på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt och platta till dem lätt med hjälp av en gaffel. Grädda på 175 grader i 10 minuter. Låt svalna något och skär sedan upp kakorna i snitt.

Birgitta_Nilsson_Tomtepudding
TOMTEPUDDING MED HJORTRON
Recept och bild; Birgitta Nilsson

6 portioner
Det här behöver du :
1 vaniljstång
Skalet av en halv apelsin
2,5 gelatinblad
2 dl vispgrädde
0,75 dl strösocker
2 dl vaniljyoghurt
2 dl risgrynsgröt

Topping
0,5 dl strösocker
2 msk smör
225 g frysta hjortron (el lingon)

GÖR SÅHÄR :
Snitta och skrapa ur fröna ur vaniljstången. Skala med potatisskalare smala strimlor av det gula på apelsinskalet. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 5 minuter. Koka upp grädde med vaniljfrön, apelsinskal och socker. Ta bort kastrullen från värmen. Lyft ur skalen. Lägg ner gelatinbladen och rör om tills de smält. Blanda med yoghurt och gröt. Häll upp i glas och ställ i kylen minst 3 timmar. Smält socker i en kastrull på medelhög värme under omrörning. Klicka ner smör när sockret är ljusbrunt och vispa snabbt ihop till en kolasås. Tillsätt hälften av hjortronen och låt smälta under omrörning på låg värme. Tillsätt resterande hjortron och ställ att svalna. Toppa puddingen med hjortron vid servering.

Josefine_K_knäck
KNÄCK MED CHOKLADTÄCKE 

Recept och bild Josefine Blogg; Jossans mat

Det här behöver du : 
1 dl socker
1 dl ljus sirap
1 dl vispgrädde
200 g choklad (jag valde vanlig mjölkchoklad)
Silverkulor att dekorera med

GÖR SÅHÄR : 
Blanda ihop sirap, grädde och socker i en skål av glas eller porslin. Ställ in i micron i 7 – 8 min. Fyll knäckformar till hälften. Låt dem svalna. Smält chokladen över vattenbad och häll över knäcken. Dekorera med silverkulor.

Anne_Lee_Johansson_mintpuffar
MINTPUFFAR
Recept och bild Anne-Lee Johansson 
Det här behöver du : 
Puffat ris
1 påse dumlekolor
Riven kokos
100 gram Smaksatt choklad från odense (mint)
200 gram Marabou mjölkchoklad
200 gram Marabou mörk choklad
GÖR SÅ HÄR :
Smält chokladen över vattenbad. Finhacka dumlekolorna (kolorna behöver vara kalla, annars blir de omöjliga att dela) Blanda alla ingredienser i en bytta. Klicka ner i fina formar av valfri storlek. Förvara i frysen tills de ska avnjutas.
Pepparkakstryffel
MIN GODASTE PEPPARKAKSTRYFFEL

Recept och bild Angelica Selin Blogg; Fru Boholms hörna
20 st
Det här behöver du : 
1 dl vispgrädde
50 g florsocker
25 g smör
125 g mörk choklad
1 tsk kanel
1/2 tsk kardemumma
1/2 tsk ingefära
Mald nejlika efter smak
Krossad pepparkaka att rulla i
GÖR SÅHÄR : 
Koka upp grädde och socker och lägg i smör och choklad som får smälta på låg värme. Rör ner kanel, kardemumma, nejlikor och ingefära. Låt svalna. När tryffeln har svalnat och stelnat, forma små runda bollar som sedan rullas i krossad pepparkaka. Förvara tryffeln i kylen. Ät och njut.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
WIENERNOUGAT
Recept från 56 kilo, bild Camilla Lundqvist Blogg; Millas Hälsoblogg

Det här behöver du : 
200 g 70% choklad
200 g mandelsmör
2 dl rostade mandelspån
liten klick honung

GÖR SÅHÄR : 
Rosta mandelspånen. Smält choklad och mandelsmör i kastrull på låg värme och rör ner mandelspånen. Häll upp i bakpappersklädd form och ställ kallt. Skär upp i rutor när det stelnat.

Grillade kycklingben med vitlöksaioli

kycklingben_recept
Nånting som är väldigt tacksamt att servera i vår familj är kycklingben. Dom är billiga, enkla att tillaga och kan ätas både varma nygrillade, eller kalla dagen efter. Gott till middag, mellanmål eller utflyktsmat. När jag gör kycklingben brukar jag köpa dubbla förpackningar och göra så många som får plats i ugnen, dom har en rykande åtgång! ;-)

Själv tycker jag dom är allra godast kalla med en dipsås till, tex vitlöksaioli som du ser recept på nedan.

TIPS! :-P
Ett riktig ESS från skjortärmen ska ni få till dessa godingar. En dag i förväg lägger du alla kycklingben (råa) i en saltlag. Recept HÄR. Inget krångligt, bara vatten, salt och en nypa socker. Ställer kallt i kylskåp ca 12-18 timmar. Tar sedan upp dom och grillar i ugn enligt detta recept.

Rimmade kycklingben är bland det absolut godaste som finns och de kan med fördel rökas om man har tillgång till en rök.

Till ca 20 st kycklingben
Det här behöver du :
½ dl flytande smör eller olja
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk ketchup
1 msk flytande honung
1 msk malen paprika
1 msk pressad citronsaft
2 tsk Tony´s krydda (eller annan grillkrydda med cayennepeppar)

GÖR SÅHÄR :
Blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Fördela kycklingbenen på en ugnsplåt slå på marinaden och vänd runt noga. Stek i ugn i 175 grader ca 45 min – 1 timme. Vänd på kycklingklubborna ett par gånger.

Vitlöksaioli :
1 äggula
2-3 pressade vitlöksklyftor
2 msk pressad citronjuice
2 dl rapsolja
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :
Blanda alla ingredienser utom olja i en skål. Använd stavmixern och mixa samman allting. Tillsätt oljan, först droppvis sedan kan man hälla på lite mer när aiolin blivit vit och tjocknat något. Mixa hela tiden. Smaka av med salt och peppar.

chicken_drumstick_kycklingben_marinad_grillade
Kycklingbenen med marinad, redo för ugnen.

drumstick_recept
Smaklig måltid.

Lumia Christmas Äppelglögg med clementin och julsmak

kryddburken_christmas_dish_600
Till jul behövs värmande, mustiga drycker. Här är en lite fräschare, syrlig variant med äpple och clementin som passar utmärkt som välkomstdrink eller till glöggkvällen. Den kan göras dagen innan den ska serveras och är dessutom alkoholfri och passar både stora som små. Den som vill spetsa med något starkare kan förstås göra det.

Vill man servera glöggen med annat är russin och nötter är det både festligt och fint med en skiva frukt i varje kopp. Använd små pepparkaksformar och stansa ut olika figurer så är det lätt att hålla reda på vems som är vems. ;-)
Bilden är tagen med Nokia Lumia 930.
Ta chansen och var med och tävla om en egen Lumia HÄR! 
Recept :
1 kg röda juläpplen
1 kg söta clemetiner
2 msk skivad färsk ingefära
2 kanelstänger
4 stjärnanis
1 tsk kardemummakärnor
4 – 5 msk flytande honung
GÖR SÅHÄR :
Kör äpplen och skalade clementiner i en råsaftcentrifug. Sila juicen i en finmaskig sil. Koka upp i en kastrull och lägg ner resten av ingredienserna. Skumma av om det behövs. Stäng av värmen och låt stå och dra 1 dygn i kylskåp. Sila glöggen och förvara i kylskåp. Hållbar ca 1 vecka. När glöggen skall serveras, värm upp önskad mängd och smaka av med flytande honung.
Cheescake med blåbär och citron
Cheescake med blåbär och citron
Källa: Matglad med LCHF
Portioner:

Ingredienser:
Botten
200 gram smör
6 dl mandelmjöl
ca 4 msk sukrin strö

Fyllning
500 gram mascarpone
5 dl (500 gram) créme fraice
sukrin melis
finrivet skal av 1 citron

Topping
350 gram tinade blåbär
1,5 dl sukrin strö
0,5 färskpressad citronjuice
1,5 gelatinblad
Gör så här:
Börja med botten. Smält smöret, ta av från plattan och rör ner mandelmjölet och sötningsmedlet. Bred ut jämnt på en bakpappersklädd form med löstagbar kant. Ställ in i kylen 30 min, grädda sedan ca 15 min på 175°C, kolla till ibland så att det inte blir bränt.

Under tiden botten är i kylen kan man förbereda toppingen. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Blanda blåbär, citronjuice och sötningsmedel i en kastrull. Låt småkoka tills konsistensen börjar bli simmig. Rör då och då. Ta från värmen och häll i gelatinbladen som legat i blöt. Låt svalna. Ställ i kylen och låt kallna.

Vispa mascarpone och crème fraiche till en fast och slät blandning i en bunke, med elvisp. Rör ned önskad mängd sukrin melis, citronskal och vispa igen. Smaka av och tillsätt eventuellt mer melis. Väldigt viktigt att fyllningen blir fast! Annars stelnar den inte i kylen!!! Är det svårt att få fyllningen fast låt den stå i kylen några timmar och vispa igen.

När botten svalnat och fyllningen är fast häller du över fyllningen över botten i formen, häll sedan över toppingen när den stelnat.
Tonfisk och äggsallad med chilidressing

tonfisk_sallad_tonfisksallad_recept_ägg
Det blir lite långa hopp mellan inläggen nu men jag får skylla på förkylning och pollen. Nu börjar det blomma överallt ute. Även om dagarna kan vara blåsiga och regniga här på ön så har det mesta slagit ut. Gräset växer, knoppar på syrénerna, blåsippor, vitsippor, vintergäck och scilla har stått i backen länge. Ringblommorna är på gång, huggormarna har visat sig och även små harungar som skuttar runt så det blir nog snart sommar ändå! ;-)

Vi nyser dock ikapp här hemma i skogen och som vanligt drar man ju på sig värsta förkylningen när man är extra känslig mot pollen. Nu är det helt okej att det regnar faktiskt – Helt ok! :-P

Tänkte bjuda er på en och till och med två vansinnigt goda sallader. En tonfisk och ägg och en pasta med grillad kyckling. Sallader är ju så galet gott, enkelt och fräscht så vi slår ett slag för de och undviker stekt mat ett tag nu. Fruktsmoothies och färskpressad juice till frukost så ska vi nog ha helrenoverat vitaminförrådet också.

Apropå tonfisk, gillar ni det? 
Jag har en favoritröra jag brukar ha på rostat bröd. Det är tonfisk, kokta hackade ägg, finhackad rödlök, creme och citronpeppar. Har ni inte provat den innan så GÖR de! I övrigt är jag inte så förtjust i just tonfisk men kära maken tycker det är gott!

När man köper tonfisk, (det här har ni säkert hört eller läst förut) så köp tonfisk på burk som har stämpel med en delfin. Det fisket av tonfisk skadar eller dödar inte delfinerna.

1 rejäl portion
Det här behöver du :

Blandad sallat
Tomater
Röd spetspaprika
Gurka
Majskorn
4 kokta ägg
1 burk tonfisk i vatten

GÖR SÅHÄR :
Koka äggen. Låt svalna, skala och skär i kvartar.
Lägg ut blandad sallat på ett fat. Skiva tomater, gurka och paprika. Fördela över salatten tillsammans med majskorn. Lägg på ägg och avrunnen tonfisk. Toppa med dressingen.

Dressing :
Rör ihop 1 dl creme fraiche och 1 msk ketchup med paprikapulver, salt, peppar och D`Elidas chilisås efter tycke och smak. Smaka av.

tonfisksallad_tonfisk_i_vatten_sallad
Tonfisk och äggsallad med en het dressing.

kycklingsallad_grillad_kyckling_pastasallad
Sallad med pasta och grillad kyckling. En väldigt enkel dressing rör du snabbt ihop av  gräddfil + ketchup, salt och peppar. En gnutta majonäs om du har hemma. ;-) Enkelt och väldigt gott! Blir dressingen för tjock, späd med lite mjölk.
20140409-061125.jpg

Rynkeby nektar sötad med stevia…

getimageSåg i går kväll reklamen på tv med den sköna animerade apan som dansar och filmen försöker sälja Rynkeby Juice… men det som var nytt för igår kväll var att rösten sa – sötad med stevia

Då vaknar ju alltid jag till liv, om man så säger ;)

Nu googlade jag drycken Rynkeby 50 och nektar är inte juice utan wikipedia skriver:
”Fruktnektar är enligt livsmedelslagstiftningen en fruktdryck med tillsatt vatten och sötningsmedel, det vill säga med lägre renhetskrav än juice. Minsta fruktinnehåll specificeras per frukt- eller bärsort och är 50 % för frukter vars juice är välsmakande som sådan och 25–40 % för övriga frukter.”

Nu har man då alltså valt att söta sin dryck med stevia och det är ju givetvis långt bättre än socker. Men i min värld borde väl inte frukt behöva sötning alls!? men det är klart här är det mkt vatten också… men i min mun är kranvattnet också sött…

Så ja nej detta är inget för oss, vi dricker ju inte juice. Enda gången det kan slinka ner lite juice är när man kan få tag på grapejuice av en äkta sort utan tillsatser. Numera kan jag uppskatta grape vilket inte hände på den tiden jag var sötnos ;) avskydde grape och 90% choklad… men nu är det smaker jag kan uppskatta mkt! Häftigt sånt!

Men nu tillbaka till Rynkeby och stevia. Jag tycker ju ändå det är trevligt att vi får fler och fler produkter med stevia, så de som bara måste ha sött ändå kan välja ett långt bättre alternativ.

Drycken har jag inte smakat så jag har ingen aning om stevian går igenom,  har några av er testat den? Går den igenom?

 

Vit chokladcheesecake med mango
Orginalrecept finns här:
 
Botten:
 2 pkt Oreos á 154 gr
 70 gr smält smör
 
Mangofyllning:
 1 msk strösocker
1 1/2 tsk majsstärkelse
0,8 dl kallt vatten
3,5 dl fryst eller färsk mango eller färdig mangopuré (barnmat)
 
Cheesecake:
 350 gr Creamcheese
0,8 dl strösocker
1 st ägg
1äggvita
1 tsk vaniljextrakt
1 1/2 tsk citronsaft
175 gr vit choklad
0,6 dl vispgrädde
 
Värm ugnen till 175°c grader .
Krossa Oreokexen i en mixer, tillsätt smält smör, tryck sedan ut i en bakform ca 22 cm.
I en liten kastrull , vispa ihop 1 msk strösocker och majsstärkelse tills allt är blandat .
Rör i kallt vatten och tillsätt mango som är puréat .
Koka på medelvärme vispa ofta , tills blandningen börjar koka .
 Ta bort från värmen och låt svalna.I en stor bunke , med en elvisp , vispa ihop creamcheese och strösocker pösigt , ca 1 minut .
Blanda i ägg och äggvita .
Lägg till vanilj och citronjuice.
Ställ blandningen åt sidan .Smält ihop vit choklad och grädde försiktigt.
Tillsätt chokladblandningen till creamcheese blandningen och blanda tills slät .Häll ca 1,6 dl cheesecakeblandningen över botten och fördela jämnt över botten .
Ringla eller skeda över mangosås. Häll sedan sakta återstående cheesecakeblandning över mangosåsen , se till att det täcker väl så det inte syns igenom. Spritsa eller skeda ut små prickar av mangosåsen i valfritt mönster. Ta en tandpetare eller vass spetsig kniv och börjar med mittcirkeln, kör tandpetare genom centrum av varje hjärta ( lyft inte tandpetaren tills du avslutar den sista cirkeln ) .Baka cheesecaken i 40 minuter , stäng sedan av ugnen och låt cheesecake i ugnen i ytterligare 5 minuter . Ta bort från ugnen och låt svalna . Täck och ställ i kylskåp tills helt kyld i ca 6 timmar .
Servera med överbliven mangosås.