Minipavlova av vaktelägg med frukt & grädde

pavlova_vaktelägg
Ja, ägg hör ju påsken till i allra högsta grad! Jag har som ni vet blivit förgylld med en hejdundrandes massa vaktelägg från ”Solrosen” vilket jag är stolt över att ha möjlighet att omvandla till recept här på kryddburken.

Jag har provat dom i både kokt och stekt form, på smörrebröd och minihamburgare. Och MINI är just ledordet för dessa små delikatesser. Självklart också till påskens dekorationer!

I helgen bakade vi pavlova med vakteläggen. Och det är sannerligen ett pillrigt jobb eftersom äggen består av mest GULA och skalen är ganska sega. Men är man envis nog så har man till slut lyckats separera tio små gulor och tio ännu mindre små äggvitor. Vitorna har jag vispat med strösocker, maizenamjöl, vaniljsocker och en gnutta vinäger.

Dom små marängbakelserna har också dekorerats med kiwi/persika och vispad grädde. Varsågoda, här kommer receptet :

4 st minipavlova : 
10 vaktelägg (bara vitorna. Alt. 2 vanliga äggvitor)
½ dl strösocker
2 tsk maizenamjöl
1 tsk vaniljsocker
1 krm vitvinsvinäger

GÖR SÅHÄR : 
Vispa vitorna med hälften av sockret till ett hårt skum. Tillsätt därefter resten av sockret och vispa ca 1 min. Sikta ner maizenamjöl utrört med vaniljsockret. Vispa en halv minut och tillsätt vinäger och vispa ytterligare en halv minut. Klicka ut 4 maränger på bakplåtspapper. Dra upp kanterna runtom med en vass spatel. Sätt ugnen på 200 grader, ställ in marängerna när ugnen är varm och vrid ner till 120 grader, låt gräddas ca 1 timme. Öppna ugnsluckan och stäng av ugnen och låt dom svalna på plåten. Dekorera med grädde, frukt & hyvlad, vit choklad.

*TIPS!
Spara gulorna till en hemmagjord vaniljsås eller till pasta carbonara. :-P

vaktelägg_öland_beställ
Vaktelägg kan beställas och skickas från Butik Solrosen här på Öland. Klicka HÄR för att komma till deras hemsida.

vaktelägg_maräng
Små minipavlova.

maräng_pavlova_vaktelägg
Smakmässigt är det nästan ingen skillnad än om man skulle använda vanliga ägg, det var bara roligt att prova att baka med dom! :-P Däremot tycker jag dom jäste upp väldigt mycket i ugnen jämfört med vanliga ägg.

vaktelägg_recept_dessert_maräng
Påskens sista, det lilla söta… ;-)