Frasvåfflor LCHF (glutenfria)
Frasvåfflor LCHF (glutenfria)
Källa: Ann Elving
Portioner: 12 st

Ingredienser:
Smeten
4 stora ekologiska ägg
5 dl mandelmjöl (ca 200 g hel sötmandel, gärna ekologisk)
1 mald (riven) bittermandel
1 tsk bakpulver (kan uteslutas)
ca 25 gram smält (extrasaltat) smör
1 tsk havssalt
3 dl vispgrädde

Tillbehör
Grädde/Grekisk (17%) youghurt
Keso
Bär efter säsong
Agavesirap (ev)

Övrigt
Smör (extrasaltat) till våffeljärnet

Gör så här:
Vispa äggen fluffiga. Blanda ner mandelmjölet, den rivna bittermandeln, bakpulvret, saltet och det smälta smöret. Vispa grädden till smeten i egen bunke. Vänd försiktigt ner vispgrädden i äggsmeten.

Grädda som vanligt i våffeljärn, smörj med smör och se till att järnet är riktigt varmt när smeten läggs i.
Ät med vispad grädde/youghurt blandad med keso och bär som kan mixas med lite agavesirap.

Näringsvärde per våffla serverat med 20 g keso + 20 g vispgrädde + 25 g hallon (enligt minmat.net):

340 kcal, 10 g protein, 5 g kolhydrater, 31 g fett
214 A-vit, 30 B9, 6 C-vit, 5 E-vit, 186 Fosfor, 104 Kalcium
60 Magnesium, 7 Selen, 256 Kalium, 1,6 Järn, 124 Natrium, 1 Zink
"LCHF-snickers"

Källa:
Portioner: ca 70 bitar

Ingredienser:
400 g mörk choklad 70 % (använde lindts, 2 kakor)
200 g smör
350 g jordnötssmör utan socker ( ex green choice, kung markatta)


Gör så här:
Jag använde en rund form med löstagbar kant modell lite större, men går nog bra med en ugnsform eller vad som..

Smält 200 g choklad och 50 g smör i vattenbad. Smöra formen lite i botten så det inte kommer fastna så mycket. Häll ut chokladen, bred ut till ett lager och ställ in i frysen så det stelnar. Koka upp 100 g smör och 350 g jordnötssmör. Bred ut detta ovanpå chokladen och ställ in i frysen igen (måste stå nu typ en halvtimme för att stelna). Smält resten av chokladen och smöret i vattenbad så länge, 200g + 50g. Häll detta pch bre ut i formen, och sen in i frysen igen tills allt har svalnat och stelnat. Sedan skar jag bara upp allt i kuber, typ engelsk konfekt-style. Förvara i frysen eller kylen, smälter i rumstemperatur.
Funderade på om man kan hacka upp lite jordnötter och strö över när man hällt på den sista chokladen men gjorde aldrig det..

Supergoda tycker jag iaf, inte söta såklart men stillar suget om man nu har något. Och ganska mäktiga så det räcker med 1-2 stycken.. Gillar man snickers så är detta ett bra alternativ =)
Skaldemans ratio blev 1,6. =)
En hel generation har redan usel hälsa

Denna illavarslande rubrik skriver GP idag. och fortsätter:

“Det är ett ökat intag av kolhydrater som ligger bakom de senaste decenniernas viktuppgång. Mängden protein och fett vi äter har däremot varit konstant de senaste 40 åren. Livsmedelsverkets kostråd bidrar till problemen, skriver Björn Hammarskjöld.”

Utmärkt att artikelförfattarna har funnit att ”Viktiga aktörer som arbetar med mat och hälsa har under flera år varit medvetna om att utvecklingen går åt fel håll”.

Fantastiskt att dessa aktörer inte insett sambandet mellan den kraftigt ökade kolhydratkonsumtionen de senaste decennierna som är helt parallell med ökningen av övervikt, diabetes och cancer. Enligt Jordbruksverkets rapport 2009 har mängden protein och fett som vi äter varit konstant de senaste 40 åren. Däremot han mängden kalorier ökar från 2 000 till 2 500 kcal på 40 år och ökningen har varit i form av kolhydrater.

Den som kommer ihåg vad grisbonden för 40 år sedan gav grisen för att den skulle bli fet säger att man gav gröpe (grovmalen, blötlagd spannmål) och potatis, båda bra kolhydratkällor.

Livsmedelsverket ger oss i dag rådet att äta mera gröpe som nu är omdöpt till fiberrik pasta.

Den som kan sin fysiologi, biokemi och endokrinologi vet att kolhydrater höjer blodglukoshalten som måste normaliseras med hjälp av insulin som omvandlar kolhydraterna till fett.

Livsmedelsverket rekommenderar att vi ska byta ut mättat fett mot fleromättat fett utan att ta hänsyn till att svensk forskning 2002 visade att fleromättat fett ökar risken för cancer, välkänt sedan tidigare av transplantationskirurger.

Mitt förslag är att Livsmedelsverket rekommenderar:
*Ät riktig mat i form av kött, fisk, ägg och animaliskt fett.
*Ät animaliskt fett, den typ av fett vi själva består av, det skadar oss inte.
*Ät högst 100 gram kolhydrater per dag så är ingenting förbjudet, friska kan återfå normalvikt.

(DVS LCHF!!)

Livsmedelsverket måste följa grundlagens 1 kapitel 9 §.

Björn Hammarskjöld,
före detta överläkare i pediatrik

 

 

Bloggar etiketter:

Nu skräms vi för solen igen

samma visa varje år att “hudcancern ökar och vi solar ändå.”

Och mest troligt är detta en myt likväl som fettmyten…
Vi blir troligtvis sjukare på grund av för låga D vitamin nivåer.

Här kan vi läsa mer om detta viktiga vitamin
Kunskap- och Logikbrist är det stora problemet
av Björn hammarskjöld

tar du inte D vitamin i högre doser så överväg detta,  då vi får för lite sol, trots all skrämselpropaganda. ;)

Holistic har numera 5000 IE kapslar och då räcker 1 kapsel om dagen. Jag skulle tagit en sådan året runt…

Snart framöver kan vi hämta hem gratis extra D vitamin, sola 20-30 min mitt på dagen från april-sept. Då har du tillverkat 10.000 IE per dag förutsatt ATT solen skiner… Därefter går man undan från solen eller tar på sig kläder, för därefter bränner man sig bara och det är skadligt.

Solkräm ska undvikas. 

Annika Dahlqvist skriver om detta också.

 

 

 

Bloggar etiketter: ,

Vinn 10 askar Cantadou färskost


Då jag själv använder dessa färskostar i matlagning brukar jag framförallt ha dom som fyllning till kött såsom lövbiff, rullader eller fylld grillad ytterfilé etc. Men dom är även goda att vispa ner i en helt vanlig skysås för lite extra piff och smak. Tunnbrödsrullar, där är färskosten grym tillsammans med något gott rökt pålägg. Självklart åker nån ask  fram till ostbrickan tillsammans med kex, vindruvor och andra godast ostar. Barnen speciellt brukar gilla färskosten framför grönmögelost. ;-)

Hur använder du den?? I samarbete med Cantadou lottar jag ut 10st askar valfri smak Cantadou färskost, vill du hänga på?

FÖR ATT TÄVLA : 
Skriv ner ditt bästa tips här i kommentarsfältet hur du använder cantadou och vilken favoritsmak du har?
Glöm ej uppge en giltig epostadress.
Tävlingen pågår fram till och med söndag 1:a april.


Smaken pepparrot och 4 peppar tycker jag gör sig grymt bra i såser just.


Fläskrullader, fyllda med cantadou pepparrot, receptet hittar du här >>


Tunnbrödsrullar fyllda med cantadou pepparrot & rökt hjortkött. Recept här >>


Vitlök och örter samt paprika/chili är mina favoriter på ostbrickan.


Inlägg och tävling i samarbete med Cantadou.

 

 

Kryddstarka nyheter – Toja Import öppnar webshop!


Skärmdump av webshopen; House of milton.

NY WEBSHOP ÖPPNAD!

En efterlängtad nyhet;

Tommy på Toja import har nu öppnat portarna till sin nya webshop! Ni vet Tommy med kryddorna och annat gott från Jamie Olivers sortiment, Fidde´s Paynekryddorna, Bushman-såserna och mina favoriter, dom grymt snygga plåtburkarna med kryddblandningar för att nämna några. Detta har jag väntat på, och när han ändå i farten så finns nu också en facebooksida upplagd, den hittar ni om ni söker på House of milton, eller klickar här >>

Nu önskar jag Tommy all lycka till och passar på att tacka för gott samarbete genom alla år och hoppas vi fortsätter så. In och gilla hans sida och sprid vidare till alla ni känner, det här är en roligt nyhet tycker jag!

Ni kryddburkenläsare har dessutom 10% rabatt på hela sortimentet fram tom. sista april. Uppge koden ”kryddburken” vid beställning. Till webshoppen >>


http://www.houseofmilton.com/ 

Mandelvåfflor till Våffeldagen och medverkan i Meny i P1

Våffeldagen

I helgen välkomnas nyligen inträffade Vårdagjämningen med våffelkalas på många håll.

Förr hette det Vårfrudagen, men det blev senare i folkmun kallat Våffeldagen.

Idag kommer mitt bidrag till firandet, så Du kan förbereda våfflorna.

Det är ett både gott och nyttigt recept på våra traditionella våfflor, hämtat ur min kokbok LCHF för seniorer. Helt glutenfritt förstås.

Här en bild på boken från senaste numret av Bokspegeln, medlemstidningen för Bonniers Bokklubb.

Våfflor passar närsomhelst på dagen. Kanske som frukost med Crème Fraiche och Bär.

Eller som lunch med Keso, Kaviar, Purjolök och kokt Ägg.

Istället för en smörgås, ett våffelhjärta med pålägg smakar alltid gott till en kopp kaffe.

Våfflan kan också bli en hel middag eller kvällsrätt med Rökt Lax och Avocado. Bild på den syns under dagens recept.

Våfflor med Smör, Ost och Geitost passar riktigt bra som utflyktsmat på skidturen eller skogspromenaden i helgen, beroende på var i landet Du bor.

Det hade vi ofta med på utflykterna till skog och fjäll när jag var liten, antingen det var bärplockning eller skidåkning.

Bilden på våfflan med hjortron här ovan är från kokboken, den är fotograferad av Mikael Eriksson.

Den och alla andra bilder till boken togs en solig vecka i somras, många på min blommande balkong.

Nu är det långt ifrån soligt, det har regnat i flera dagar här i Östersund.

Igår satt jag därför gärna inne, bänkad framför radion för att lyssna på Meny i P1. Där skulle jag göra min debut i Riksradion.

Men jag lyssnade förgäves, eftersom hela Sveriges Radios nätverk slogs ut just när programmet skulle starta.

Tur då att det gick att höra på nätet i efterhand, det kan Du göra Här. Inslaget med mig kommer ca 29.35 in i programmet.

Det kan också lyssnas på vanligt vis i en radio på repriserna, kl 00.05 eller 14.00 på lördag den 24 mars.

Hela programmet genomsyrades av tanken på mat med lite kolhydrater.

Jens Linder, matskribent i DN, lagade kolhydratsnåla läckerheter till sin kommande kokbok.

Fia Gulliksson som leder programmet, intervjuade mig när vi stötte på varann på bussen häromdagen.

Fia är en välkänd matprofil från Östersund, som jobbat mycket för att sprida kunskapen om naturlig mat genom Slow Food-rörelsen.

Hemma på gården nere vid Storsjön driver hon och familjen en liten restaurang i båthuset. Där används bara ekologiska, lokala råvaror.

Här hittar Du restaurangens hemsida, Båthuskrogen.

Mandelvåfflor 1 stor eller 2 små

1 Ekologiskt Ägg

½ dl Grädde

½ dl mald Mandel

1 tsk Fiberhusk

2 tsk smält Smör

½ tsk Bakpulver

½ krm Salt

Vispa ägg och grädde, tillsätt fiberhusk under vispning. Rör ner smält smör i äggsmeten, smaksätt med salt.

Pensla det varma våffeljärnet ordentligt med smält smör.

Fäll igen locket så järnet blir riktigt varmt igen innan smeten läggs i.

Smeten blir ganska fast, så bred ut den lite med en sked över järnet.

Grädda våfflan gyllenbrun. Servera med vispad grädde och hjortron.


Hur ofta äta lchf-bakverk?

Den frågan dyker upp titt som tätt.

Många lever ju kvar i det gamla tänket om att när man fikar och äter bakverk då syndar man och äter något väldigt onyttigt, och det får man göra sparsamt, helst inte alls ;)

Numera när det går att baka fina “nyttigapåriktigt” bakverk med kokosnötsmjöl och mandelmjöl har ju bakverk i många fall blivit mat.
I ett tidigare inlägg här på bloggen jämförde jag omelett med en kaka och i vissa  fall blir det mer kolhydrater i en omelett jämfört med många lchf-bakverk.

Men hur ofta tycker jag man då kan äta lchf-bakverk?

Varje dag skulle man kunna säga, men inte alla måltider varje dag.

Jag tänker så här, äter man omelett eller ägg varje dag i en måltid så spelar det ju mindre roll om du ibland hällt kokosnötsmjöl o kakao i eller om du hivar purjolök o paprika (kolhydratsmässigt). Givetvis innehåller paprika och purjo andra saker än kolhydrater. Vilket kakao och kokos också gör.

Viktigt är variationen över dagen och veckan, att äta varierat av ägg, fisk, kött, fågel, skaldjur, smör och grönsaker över dagen.

Men om du ex alltid äter en omelett till lunch, kan väl den lika gärna bytas ut till en lchf-kaka ibland? Dock skulle jag tröttna på att äta en mat-kaka varje dag ändå.

Andra tycker man bara ska äta lchf-bakverk till lyx och högtider. Man gör som man vill…

Men det som är den stora poängen här är ju att vi numera alla kan släppa på denna “onyttighetsångest” som var förknippat med tidigare kakätande och numera glädjas åt att vi kan baka mat och nyttiga bakverk på riktigt!

Att vi kan bjuda på mat-bakverk till alla och ingen behöver få ångest över att man frossar eller tar en eller två bitar till!

Så ÄT BARA! 

 

Bloggar etiketter:

Örter till balkong och trädgård från Klostra.se och Räksallad med Örtmajonnäs

Bilden lånad från Klostra.se

Örtreklam

Jag fick ett pressmeddelande från Handelsträdgården Klostra.se häromsistens.

Det är inte ofta jag nappar på reklamerbjudanden om hemskickade varuprover, men den här gången gjorde jag gärna ett undantag.

Odla örter på balkongen är ett härligt sommarnöje och med lite hjälp på traven blir det ännu enklare.

Klostra säljer förkultiverade, ekologiskt odlade plantor från Hällnäs i Västerbotten.

Det gör arbetet med örtagården enklare, eftersom man slipper dra upp plantorna själv från frö.

Något som passar mig riktigt bra, jag kommer att vara utomlands mycket under våren och försommaren i år.

Plantorna kom hem i ett lite minidrivhus, de hade klarat resan riktigt fint.

Jag fick Mynta Grapefruit, Timjan, Rosmarin, Sallat Noon och Crisp Fillice.

Klostra har ca 100 sorter att välja mellan, så det finns nåt för alla smaker.

Örter, sallader, grönsaker och blommor så att vem som helst ska kunna odla sin egen köksträdgård på ett enkelt sätt.

Omplanterade i större krukor får plantorna sen växa på sig inför varmare tider.

Idag bjuder jag förutom på en försmak av sommaren också på en fräsch Räksallad med Örtmajonnäs.

Torsdag den 22 klockan 10 kan Du lyssna på en liten intervju med mig i Radions P1.

Stötte på Fia Gulliksson från programmet Meny en dag när jag var ute och åkte buss, så det blev en improviserad pratstund om LCHF.

Programmet går också att lyssna på i efterhand, klicka bara på länken här ovan.

Sallad med Räkor, Mozzarella och Örtmajonnäs

100 gr Änglamark’s Ekologiska Räkor

1 bit Mozzarella

Gurka

Cocktailtomater

Bladpersilja

Örtmajonnäs

½ dl Kavli Ekologisk Majonnäs

1 msk Crème Fraiche

1 tsk pressad Citron

1 msk hackad Dragon

1 msk hackad Gräslök

Flingsalt och nymald Vitpeppar

Kallpressad Olivolja

Rör ihop ingredienserna till örtmajonnäsen. Skiva gurka och lägg runt en tallrik tillsammans med klyfta tomater och bladpersilja.

Lägg en hög räkor och riven mozzarella i mitten. Häll  lite sås över räkorna, servera resten i en skål bredvid.

Garnera med örter och citron. Ringla olivolja, pressa lite citronsaft och strö flingsalt över tomaterna.


Riktigt påskgodis – inga sega råttor här inte!


Dags att börja tänka på påsken snart va?! Påskmaten, skärtorsdagen, påsk-kärringarna, påskäggen och haren och allt… Här hemma firar vi påsken sådär lite lagom mycket helt utan ”julstress” eller annan form av ångestladdad planering. :-P Det är lite barnens högtid och en lugn sådan med lagom mycket mat på bordet och inte så mycket ståhej runtomkring.

För oss börjar det på skärtorsdag, barnen går i skolan på dan men får gärna klä ut sig till påskkärring eller påskgubbe redan på morgonen. När dom kommer hem brukar de ha en korg förberedd med påskkort dom ritat och så tar dom en sväng i byn och delar ut kort och önskar glad påsk. Långfredan är en lugn hemmadag med familjen då man kan passa på att vara ute och njuta, plocka påskris, sätta fjädrar i riset och ställa fram till kycklingar och plantera några färgglada påskblommor på köksbordet eller kanske till och med utomhus.

Påskafton äter vi alltid påsklunch med köttbullar, prinskorv, en liten janssons, sill, ägghalvor, rökt korv, lax, sallader och sånt. En påsktårta är också ett måste eller små bakelser. Sen är det påskjakt och påskharen har varit ute på gården och lämnat skattkartor som barnen får läsa och klura ut tills dom hittar skatten (påskäggen). Ibland har han lagt dom i vedbon, det stället tycker han verkar vara himla fiffigt men det har barnen lärt sig nu att kolla först av allt. Så i år får han verkligen tänka till påskharen… ;-)

Men självklart måste man ha godis. Istället för fullproppade påskägg med sega råttor, colaflaskor, vingummi och annat skräpgodis med tillsatser så kan man satsa på hemmagjort eller lite finare godis i lite mindre mängd.

Som matbloggare får man ju såklart prova mycket nytt på marknaden lite före alla andra och nu har jag provat både dessa urläckra lakritsägg med chokladöverdrag, belgisk mjuk nougat och en himmelsk mörk mjölkchoklad med saltlakrits från USA.


En mjuk gourmet sötlakrits överdragen med vit belgisk lyxchoklad med tre olika smaker; Mint, jordgubb/hallon samt apelsin/citron. (glutenfria) Chokladöverdragen lakrits är något man måste vänja gommen vid, men när man gjort det så inser man vilket otroligt god kombination det är! Läs mer och beställ här >>


En mjuk nougat från Belgien med mandel. Härligt saftig, seg och ”marängig” precis som den ska vara. Finns i smakerna vanilj och kaffe för 10kr/st. Mycket prisvärt, sånt här gillar vi! Läs mer och beställ här >>


Denna choklad var spännande och blev min favorit. Grymt häftig smak och inte så sträv och besk som mörk choklad annars kan vara. Med 62% kakaohalt och med inslag av havssalt och bitar av saltlakrits är den bara helt oemotståndlig! Läs mer och beställ chokladen här >>

Inlägg och smakprov i samarbete med ninasmat.se :-P

Och kom ihåg att ni som kryddburkens läsare har 10% på hela sortimentet vid beställning. Uppge koden : kryddburken.