Ketonerna efter en LCHF-kaffe och en lunch – del 4

Till alla nybörjare inom LCHF, låt er inte skrämmas!
Detta är bara mina försök till att förstå ketonmätningen som försiggår lite här och där.
Då jag ändå äter som de andra som mäter dock utan att veta om att det var så från början, så kan jag lika gärna  ”löpa linan ut” och faktiskt också forska på mig själv = mäta. Även om jag troligtvis inte kommer veta något ändå…

Mest troligt är också detta mitt sista inlägg omkring ketoner och mätning. Om det dyker upp mer då har det hänt något revolutionerande omkring detta, eller så har jag fått verklig förståelse omkring varför det är viktigt att ligga i ketos hela tiden och vill dela med mig.
Så…

I går företog jag mig ett helt ovetenskapligt test av mina ketoner och hur de ser ut två timmar efter att jag druckit lchf-kaffe och senare hur är de efter lunch.

LCHF-kaffet på morgonen gör jag på 1 dl starkt bryggkaffe, kokar upp 1 dl vatten med 40 gram smör och 25 gram kokosfett, detta mixas med kaffet.

Först valde jag att testa 2 timmar efter intag, sedan ändrade jag mig till att även ta en teststicka innan intaget av lunchen. Varför jag valt just 2 timmar efter intag är för att enligt kostdoktorns test (aspartam/koffein) så dippade han lägst runt 2 timmar och var uppe igen efter ca 4-5 timmar. Vi ska också minnas att han genomförde testet mellan 17.00-23.00. Vad hade han intagit under dagen?

Så…

Mina blodketoner på fastande mage kl 7.15 är väl inne i optimal ketos som är mellan 1,5-3.
2.5 

lchf-kaffet dricks kl 7.30
Ny mätning av blodketonerna kl 9.30
2.0 (det dippar lite som synes, men väl inne i optimal ketos)

Nytt ketonvärde innan lunch kl 11.30
3.9 (det stiger och är uppe i “för hög” ketos)

Lunchen kl 11.45: 1 kokt ägg ca 50 g,  50 g tonfisk, 40 gram creme fraiche, 20 gram majonnäs, 10 gram purjolök, 40 gram tomat, 40 gram isbergssallad + 1 st 2 dl LCHF-kaffe med 40 gram smör mixat i. Detta får fördelningen 86% fett, 12% protein och 3% kolhydrater.
Ny mätning av blodketoner kl 13.30
4.2  (de stiger ytterligare och är väl över i “för hög” ketos)

Ny mätning av ketoner före middagen kl 16.30
3.4 (de sjunker men är fortfarande i lite för hög ketos)

Redovisar middagen också och det är :
200 gram fläskkotlett med 5 mm fettrand, 150 gram blomkål, 50 gram smör. + LCHF-choklad med 40 g smör. + 1 klyfta satsumas.
Detta får fördelningen 82 % fett, 16 % protein, 2 % kolhydrater.

När dagen läggs samman blir det:
kcal 2265,40
87% fett – 220,66 g
11% protein – 62,80 g
2% kolhydrater – 12,03 g

Vi slutar med dagens morgonfaste-värde av blodketonerna som jag alltså alltid tar på morgonen när jag nu vill mäta.
1.6

Nu kan vi alltså se hur ett dygn ter sig. Det vi också behöver veta är att jag under tisdagen åt snålt med protein endast 49.99, av olika orsaker blev det så .  Fett 189 och kolhydraterna blev 7,55. energi procenten blev: 88 %  10%  2%.
Denna fördelning ledde alltså till 2.5 i ketonvärde på onsdag morgon. Jag tror också att hade jag ätit lika snålt igår hade jag varit över i “för hög” ketos i dag. Onsdagens intag är optimalt för mig för att ligga i nedre delen av optimal ketos och ger inte mycket utrymme för utsvävningar. Vill jag sväva ut med mer mat, fettsnål mat, nötter, bär, grädde, vin osv så måste jag anpassa/styra upp fettet/maten/ketonerna för att ändå lyckas hålla mig inom spannet. Jag tror ni har bilden klar för er och förstår principen.

Men frågan kvarstår att för mig veta varför jag ska vara i optimal ketos.

Detta var allt om ketoner från mig så som jag nu uppfattar det. Jag påstår inte att jag vet och har sanningen omkring detta, för det vet jag att jag inte har. Ta detta för vad det är endast mina tankar och funderingar efter mätningar av blodketoneras uppförande på min egna kropp. Applicera inte detta på dig själv som en sanning. Vi kan vara mer olika än man tror. Men vill du testa så är jag inte den som säger att du inte ska.

Ät vad/hur du vill och gör vad du vill, bara du mår bra!

 

 

 

Bloggar etiketter: , , ,

Kyckling gorgonzola


Makalös! Gorgonzola ÄR en makalöst god ost, liksom St Agur, Roquefort, cambozola och andra grönmögelostar… Om man gillar dessa på ostbrickan så gillar man dom garanterat i en sås också, för vad är väl godare än en rykande het spagetti med en krämig sås av gorgonzola som fått smälta ner. Här har jag gjort pastasåsen med kyckling, men du kan även använda lövbiff, fläskfilé eller helt vegetarisk med bara grönsaker och ost. Smaken man aldrig glömmer, till och med barnen här hemma älskar denna sås, trots att dom inte är så förtjusta i mögelostar som dom är. ;-)

4 pers
Det här behöver du : 

500 gram kycklingfiléer
Smör till stekning
Nymalen, grov svartpeppar
1 gul lök
1½ msk vetemjöl (redning)
3 dl kycklingbuljong (vatten +1 tärning)
3 dl mjölk
1 burk majskorn
1 burk champinjoner
150 gram gorgonzola (eller den sort du gillar bäst)
Ev. salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Skär kycklingen i mindre bitar. Bryn i het stekpanna i lite smör tillsammans med löken så den får fin färg och löken mjuknat. Pudra över vetemjölet som kommer att reda såsen, rör ihop med kycklingen ordentligt innan du slår på buljong och mjölk och låter koka upp. Sänk värmen, låt småputtra ca 10min. Rör ner majskorn och champinjoner. Smula ner osten och låt den smälta. Smaka av med salt och peppar om det behövs. Servera med pasta och tomater.

* Majs och champinjoner är en personlig favorit till denna pastasås, byt ut mot annan grönsak eller uteslut helt från receptet om ni känner att det inte passar. :-P Rotfrukter i tunna skivor, zucchini, broccoli, sugarsnaps, haricots verts mm är också gott i såsen. 


Redning med vetemjöl när kycklingen är brynt ger en fin konsistens och avrundning på såsen när den puttrat klart.


Gorgonzoooooola! :-P


Osten ska bara precis smälta ner före servering.


En sista avsmakning. Oftast behövs inte mer sälta eftersom osten i sig är ganska salt. Eventuellt något varv med pepparkvarnen.


Servera den något färglösa men ack så goda såsen med lite härliga tomater och persiljekvistar. Varsågoda!

Lördagsfeeling…


Midnattstimmen är slagen. Månljus, flammande glöd i lägerleden, ett sovande hus… Vem är vaken då? Jo, jag! :-P

Jag slåss lite med mitt nya kamerahus just nu, det är ganska kul. Lite fight innan man kommer på rätsida med varann får man räkna med… D20:in har flyttat hemifrån, o jag hoppas den kommer leva vidare i många år till fast framför en annans öga!

Bjuder på ett litet axplock av dagen idag… En lördag, fotogentiskt avbildad i Öjkrokens krokar med omnejd. Cadillac fleetwood -59 har gått på vägarna…

PS; Ikväll har vi grillat rimmat fläsk över elden, fyyyy sablars så gott!! JO, jag lovar!! Å där gjorde sig ett litet norrlandsminne åter bekant… Jag minns när pappa och jag hade varit ute med båten i fjällen, han styrde motorn mot en fjällsluttning, jag satt stilla kvar på mittenplankan i båten medans han drog upp den på land så den inte skulle fara iväg med strömmen.

Sen tände han en liten eld av kvistar och torrt fnöske. Det var där och då jag fick uppleva detta med grillat sidfläsk. Jag minns det som igår… Jag minns vattnet framför oss där vi satt på stenhällen som var alldeles ljummen av solen… Pappas blekta militärgröna byxor och svarta graningekängor som alltid var ordentligt snörda med ett par varv runt vaden som avslut… Hans uppkavlade ärmar och hur han så snabbt fick elden att brinna. När elden tog sig satte han sig bredvid mig och där satt vi, tysta och bara _var_…

Jag minns inte att jag sprang runt o lekte eller hittade på nåt annat, jag minns inte heller att pappa hade sagt vi skulle stanna nånstans och jag minns inte heller att han hade stoppat ner fläsk i ryggsäcken… Men jag minns tystnaden, hans varma leenden mot mig med kisande ögon och hur rofyllt det var att sitta där och bara titta och tänka med pappa vid min sida…

Han är en tänkare han ocksåDS. 

 

Helstekt fläskytterfilé med grönpepparsås


Lilllördag idag och vi svänger väl ihop en liten gomiddag med potatisgratäng, ytterfilé och grönpepparsås… Oj så gott!! Potatisgratäng var bra länge sen nu så det var väl på tiden. Grönpepparsåsen är ett slag i sig, så vansinnigt god så den kan ätas med sked… ;-)

Jag har provat en hel del recept både med torkad grönpeppar, hel och mortlad och den i lag. Den absolut godaste är just den i lag som får fräsa ihop med lök på låg värme då blir den som allra godast. Och den får gärna ta tid, den ska reducera och smakerna ska fram, en skvätt konjak, kalvfond och grädde sen har du en helt gudomligt god sås till kött. Inget undantag att receptet på såsen kommer från Per Morberg, det brukar stämma när man provat hans såser. Klockrent!

Visste du förresten att grönpeppar är ”samma” peppar som svart och vit fast den gröna skördas omogen, den svarta halvmogen och den vita av fullmogen peppar. Grönpeppar kan köpas torkad, frystorkad, inlagd i lag av saltlake eller vinäger. Den jag har använt är den inlagda i vinäger (Santa maria).

Grönpepparsås (Per Morberg)
4 st schalottenlökar
50 g smör
0.5 dl grönpeppar i lag
0.5 dl konjak
3 dl kalvfond (hemmagjord, ta betydligt mindre mängd om du använder köpt fond på flaska + vatten)
3 dl vispgrädde
salt och nymalen peppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och finhacka löken. Smält smöret i en kastrull, lägg i löken samt den avrunna grönpepparn och fräs i några minuter tills löken börjar bli genomskinlig. Häll i konjaken (snåla inte, men se upp med flammor – gör det inte under fläkten!) och fonden och låt koka ner till två tredjedelar. Tillsätt grädden och låt sedan såsen koka ner till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Rör eventuellt ner ett par extra droppar konjak när det är dags att servera.

Helstekt fläskytterfilé 
1 ytterfilé
Smör till stekning
Salt & peppar
Aliminiumfolié

GÖR SÅHÄR :
Putsa ytterfilén och bind upp den med steksnöre  om den är ojämn i formen. Bryn på den i stekpanna i smör så den får gyllene färg runtom. Salta & peppra. Efterstek i ugnen tills innertemp visar 68 grader. Slå in i aluminiumfolié och låt vila.

Potatisgratäng
6-8 stora potatisar
2 dl riven ost
5 dl grädde
2 vitlöksklyftor
Salt & nymalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva potatisen. Häll grädden i en rymlig bunke. Riv ner osten i grädden och tillsätt 2 finhackade vitlök. Salta & peppra. Lägg ner skivorna med potatis och blanda runt. Smörj en ugnsfast form eller fyra mindre. Grädda i 200 grader ca 40-50min.


G
rönpepparn får fräsa på låg värme tillsammans med löken tills den mjuknat.


S
åsen har här reducerats ner med kalvfond och grädden är tillsatt. Den ska nu få reducera ner ytterliggare till en krämigare konsistens.


Y
tterfilén har fått vilat i folié ca 20 min före servering.


S
maklig måltid.

Fläskfilé balsamico


Här kommer en riktigt snabb fläskfilé med härligt krämig sås av balsamico, champinjoner och en gnutta hetta av sambal oelek. När jag får idétorka brukar det vara smidigt att svänga ihop något snabbt med pasta och där ligger spagetti och köttfärssås högt på listan, :-P Alltid, gott och varieras efter dagshumöret!

Men vill man svänga ihop något snabbt en fredagkväll fast inte just spagetti och köttfärssås då så är detta ett gott alternativ. Skickar man iväg gubben till affären får det inte vara fööör krånglig lista heller så ibland kommer han hem med en fläskfilé och en påse frysta pommes frites och då kan det bli såhär… ;-)

Riktigt gott och går på nolltid i stekpannan samtidigt som pommesen blir färdig i ugnen, en sallad hinner man alltid svänga ihop också medans såsen puttrar en stund. :-P

Det här behöver du :
1 fläskfilé, ca 350-400 gram
Nymalen svartpeppar
2 vitlöksklyftor
2 msk balsamico vinäger (röd)
½ msk sambal oelek
2 dl köttbuljong (egen el. Tärning/fond + vatten)
1 msk mushroom soya
1 burk hela champinjoner
1 – 2 dl grädde

GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfilén och skär den i ca 1 cm tjocka skivor som du bankar ut lätt med köttklubba eller bara med handen. Hetta upp en stekpanna med lite olja, fräs på fläskfilén så den får fin färg. Krydda med svartpeppar. Pressa över två vitlöksklyftor, och slå på balsamico vinäger så det börjar fräsa ordentligt. Tillsätt sambal oelek. Häll på köttbuljong, alt 1 msk köttfond + 2 dl vatten. Lite soya och champinjoner… Sänk värmen och tillsätt grädden som får puttra ner till en krämig sås. Du kan alltid röra ner lite maizena + vatten och du vill ha tjockare konsistens på såsen, eller mer buljong/grädde för mer sås.

(Tror det var hos Annika på Smaskens som jag hittade detta recept på för länge sen, dock med lite justering här)


Här puttrar fläskfilén och det doftar helt ljuvligt!


En skvätt grädden rundan av smaken och du får en härlig sås med smak av balsamico, vitlök och lite hetta, det måste de va! ;-)


Snabb fredags eller helgmiddag på bara ett kick!

Oxfiléchips och fläskfiléchips!

LCHF butiken har börjat sälja dessa snacks och jag fick precis hem en påse av varje sort.
De smakar jättegott, jag upplever dem lättrökta.
Jag tycker dessa mjuka chips passar finfint till vandringar, flygresor och andra resor mm. Givetvis kan man knapra dem jämt om man vill det.
Men just detta att finna någon bra mat som man kan ta med sig in på flyget det är ju inte alltid så lätt.
Hur gott är det med babybel h e l a  t i d e n?
Men däremot en babybel  kryddad med dessa goda köttchips!

Så detta får köpas in igen och läggas i skåpet i väntan på vår lilla förlängda helg i mitten okt, då ska maken och jag besöka Marseille!

Ps. Är det någon här som känner till en bra restaurang där får ni mer än gärna tipsa oss.ds

 

 

 

Bloggar etiketter: ,

Vilket godis tror ni Doctors på tv4 rekommendrar?

Tv programmet Doctors  går på tv 4 kl 10 och kl 10.30, då är jag som oftast på gymmet vilket gör att jag ibland kan se snuttar på 5-10 min när jag ändå går på gåbandet…

Idag så pratade de om om något snacks/godis när man blir sugen när man exemplevis tankar bilen. En av doktorerna knallar in  på en bensinstation och rafsar bland påsar och lyfter upp muffins och choklad och ställer frågan till tittarna är detta sånt vi ska äta när vi blir sugna?
Näe fattar ju alla, ja iaf jag och förväntar mig att nu blir det frukt som man visar fram istället. Men jag får mitt livs chock (liten överdrift) och kommer på mig själv att småle undertiden jag går. Vad han nämligen visar fram är Beef Jerky (torkat kött) och fläsksvålar! Han säger också att detta är bra när man blir sugen för här finns inga kolhydrater och därmed höjs heller inget blodsocker!!

Det finns hopp folk, det finns hopp

Bilden kommer från ask the meatman och där finner ni recept på hur denna delikatess kan tillverkas hemma.

LCHF recept för Grillade kryddiga spett med paprikasås

Oxfilé ger ett perfekt resultat, men välj gärna även andra bitar att grilla som omväxling. Kryddningen passar både till nöt- och fläskkött.

LCHF Grillade kryddiga spett med paprikasås
Portioner: 4 st
Tid: 1 timme + 30 min + 20-30 min för tillagning

Ingredienser

Grillspett:
600 g oxfilé
1 vitlöksklyfta
1/2 msk chilipulver
1 tsk spiskummin
1 msk starkt paprikapulver
1/2 dl rödvinsvinäger
1/2 dl rapsolja

Paprikasås:
250 g rostad paprika på burk
1 dl crème fraiche
1 msk vit balsamsvinäger
2 vitlöksklyftor
salt och peppar

Sallad:
gröna salladsblad
olivolja och vinäger
salt och peppar

Övrigt:
Grillpinnar

Gör så här

  1. Tänd grillen eller ta fram en grillpanna.
  2. Skär köttet i ca 2×2 cm stora bitar.
  3. Riv vitlöken och blanda med chilipulver och spiskummin i en skål. Lägg ner köttet och rör om ordentligt i kryddblandningen.
  4. Låt det vila en timme och tillsätt sedan paprikapulver, vinäger, olja och låt dra ytterligare minst 30 minuter, gärna längre!
  5. Tillsätt sedan salt, trä upp köttbitarna på blötlagda grillpinnar och grilla i grillpanna eller på utegrillen.
  6. Pensla med eventuell överbliven marinad. Peppra lite extra på spetten när de är färdiggrillade.
  7. Gör i ordning paprikasåsen medan köttet marineras. Mixa rostad paprika med balsamvinäger till en jämn smet. Blanda crème fraiche för hand. Riv eller pressa vitlöken och blanda i.
  8. Smaka av med salt och peppar.
  9. Servera grillspetten med såsen och en sallad med gröna blad, olja, vinäger och lite salt och peppar!
Fläskfilé i sötstark sås med ananaschutney


Häromdan gjorde jag nåt himla gott med en burk chuntey. Ananaschutney med sötsyrlig smak, stora härliga bitar av ananas och mango, vitlök och kryddor såsom kardemumma, spiskummin, kryddnejlika mm.

Denna chutney kan naturligvis användas vid sidan om till grillat kött eller som dipp, i en kall sås men jag valde att röra ner den i en varm sås tillsammans med fläskfilé och lite sommargrönsaker. Oj va gott det blev! Annorlunda smak som passar ypperligt som smaksättare till köttgrytor.

4 port
Det här behöver du :
1 fläskfilé (Scan svensk rapsgris)
1 knippe späda morötter
1 knippe salladslök
2 dl hönsbuljong (egen, tärning el. fond)
1 msk sambal oelek
½ burk Geeta´s chutney
1 dl grädde
ev. maizenamjöl + vatten till redning
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfilén och skär i ca 1 cm tjocka skivor. Bryn i stekpanna i smör så de får fin färg. Rör ner slantade morötter och skivad vårlök. Slå på hönsbuljongen. Tillsätt sambal oelek, ananaschutneyn och grädden. Sänk värmen och låt puttra ca 10-15 min. Red ev såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med salt och peppar.


Grisar som får rapsolja på maten och ger ett mer häslosamt kött med högre andel nyttiga, omättade fetter är Scans senaste lansering. Jag har fått div varuprover och idag föll de sig för just fläskfilén tillsammans med den goda ananaschuntneyn.

Citerar; ”Rapsgrisen är det största som hänt svenskt griskött sedan Piggham. Det fina med rapsgrisen är att vi på helt naturlig väg får ett griskött som blir mörare och smakrikare samtidigt som det får en nyttigare fettsammansättning. Responsen vid såväl testlansering på Griffin´s Steakhouse som banketten på Årets Kock 2012 har till och med varit över förväntan. Kockar liksom konsumenter tycker att köttet är extra gott och saftigt ” /Torbjörn Lithell, kvalitets- och miljödirektör Scan
Här kan du läsa mer >>

Egen reflektion; 
All satsning på ”bättre” kött, hantering och uppfödning gillas. Här har man satsat på smaken. Vad jag kunnat läsa mig till än så länge hittar jag inte mkt info eller ”restriktioner” gällande uppfödning/slakt/hantering av ”rapsgris”. Det vill jag veta mer om. Ett griskött som jag otippat kommer att tänka på då blir förstås ”Bodalsgrisen” jag skrivit om tidigare. Där är hela konceptet utvecklat och informationen är sk. kundvänlig.

Jag hade också hellre provat en mer ”ovanlig” styckdetalj än just den uttjatade fläskfilén som ofta redan är väldigt mör och som tycks väljas ut bland de första av styckdelar till varuprover vilket stör mig en smula då vi som ofta lagar mat gärna provar lite udda detaljer och just fläskfilén är så intetsägande så omdömet blir väldigt likgiltig.

Skicka mig en oxsvans, eller en griskind, eller fläsksida så blir det genast mer intressant och fläskfilén får vila sig lite… Den svenska rapsgrisen kommer också med förädlade köttråvaror såsom wienerkorv, köttbullar, falukorv och kassler som vi också ska prova. Jag återkommer till de!


Skivorna av filén är stora och då blir man genast misstänksam och tror att de kommer krympa väldigt mycket i stekpannan men de gjorde de inte. Fint kött så sett var det.


Chutneyn med ananas och mangobitar är så vansinnigt god så den kan man nästan äta direkt ur burken med sked. Hel vitlök hittar man i också, och spännande kryddblandning med bl.a kardemumma, spiskummin och kryddnejlika får ju vilken köttgryta som helst att förvandlas till himmelriket! Vansinnigt god, så denna rekommenderar jag skarpt. Chuntneyn hittar du hos House of Milton.

Jag valde att göra en snabb köttgryta med sås på chutneyn. Späda sommargrönsaker som morötter och salladslök åkte ner också, och lite extra hetta av sambal oelek.


Chuntneyn puttrar med…


Smaklig spis, detta tycker jag ni ska prova! Vad brukar ni använda chutney till? Nån favorit?  

Kvällens middag :

20120711-181746.jpg

Visst va de fläskpannkaka! Så in i bombens gott och så långt ifrån grillat man kan komma! De kan behövas ibland, inte sant?!

Kolbulle, det måste jag verkligen prova snart, fast då får de bli ute på muurikkan!

När jag gör fläskpannkaka steker jag först fläsket på ugnsplåten i ugnen på ca 220 grader tills det är knaprigt och gott, sen slår jag över pannkakssmeten och in i ugnen igen, sänker värmen till 200 grader.

Smeten gör jag på en höft;
Mjöl (vetemjöl eller vad du har hemma, jag brukar blanda grahamsmjöl o fullkornsvete). Ska du göra en stor långpanna så ta knappt en liter mjöl, vispa i mjölk till slät konsistens, ungefär som filmjölk i konsistensen. Tillsätt minst 6 ägg, gärna ett tjog! Salta och vispa ihop.

20120711-181813.jpg
Gräddad ca 30 min på 200 grader.