Skördefesten på Öland 2012, del IV Sannas galleri


Då har vi landat i Törneby, dag 2 på skördefesten. Här Finns Sköldpaddsmuseum som drivas av Anna Sjöqvist och under skördefesten hade hon även ordnat med stor loppis, pumpaförsäljning kaffe och fika. Och en o annan utställare. Det får nämligen plats en hel del i alla lador, längor och maskinhallar i Törneby, jag återkommer till sköldpaddsmuseumet i följande inlägg.

En av utställarna på plats som jag gillar skarpt är Sanna. Hon är förälder till en kille i Jolines klass och har verkligen känsla och talang för det konstnärliga för att inte tala om uppfinningsrikedom! :-P Massor av inspiration att botanisera runt bland.

Sannas hemsida hittar ni här >>

Sannas Betong & galleri på facebook hittar ni här >>


Akvareller…


Gamla takpannor som Sanna gör om till väggamplar, lyktor, blomlampetter eller som de översta till hänge/smyckesförvaring.


Dom här gillar jag! Betongstrutar som ljuslyktor. En av dessa fick följa med hem, men de ska bli en present till min kära ***så jag avslöjar inte vilken… ;-)


Jag är ju så där lagom jobbig när jag ser nåt jag gillar så jag bara måste beställa mer, och specialbeställa dessutom… Lämnade lite mönsterförslag till Sanna med en retro 50-tals känsla som hon får experimentera fritt med, det ska bli spännande att se vad hon hittar på, ska givetvis visa er det senare.


Betongpumporna blev jag också lite kär i… Å jag kan ju inte ha EN sak av nånting, måste ju alltid ha TRE, så nu står dessa fina pumpor på köksbordet här hemma, har inte riktigt börjar ”halloween-piffa” än men dom är verkligen ett maffigt inslag med ljusslingor omkring!


Takpannor, decoupage och lyktor! Otroligt vackert allting, gå in på Sannas hemsida så hittar du massor av mer tips på dekoration och hantverk och så får ni se hur vackert hon bor här på Öland också! ;-)

The post Skördefesten på Öland 2012, del IV Sannas galleri appeared first on Kryddburken.se.

Kostdoktorn dricker pepsi

och mäter ketonerna.
Han missar dock fler saker. Ingen av oss vet hur ketonerna beter sig under en vanlig dag (eller vet vi?) då han äter som han säger strikt LCHF, vad nu strikt LCHF är i detta ketonsammanhang. För strikt LCHF betyder så oändligt mycket för olika människor.
I “ketonsammanhang” är strikt LCHF – massor med fett minst 85% av energin ska komma från fett och max 12% från protein och då blir det bara ett par tre procent över till kolhydrater.

Kostdoktorn borde först haft som ett jämförelsevärde ett sådant test med “hur beter sig ketonerna i blodet under en normal dag”, sedan borde det också uppmätts vad koffeinet gör dvs kanske dricka svart kaffe? Blir ju jätteintressant om han genomför sådana också!

Eftersom detta underförstått var meningen att testa av sötningsmedel och i detta fallet aspartam (kemiskt sötningsmedel) borde det endast druckits vatten med detta sötningsmedel i för att riktigt avgöra vad är det som påverkar vad.

Så nu sprids det antaganden som kallas sanningar återigen i lchf-bloggsfären. Nu är det 100% garantier på att ” “sötningsmedel” påverka ketonerna negativt” och därmed går man inte ner i vikt. Visst kanske det är så, men OM man vill veta borde testerna gjorts på de andra sakerna först eller nu i dagarna efter och framförallt kanske man skulle först berättat allt när man anser sig veta innan antaganden sprids som sanningarna?

Jag är definitivt ingen expert på detta området, men då jag själv mäter ketoner när jag har lust, så “vet” jag också något om hur somligt påverkar min kropp, och det är inte som man kanske tror kan jag säga,  eller som “man”  kanske vill det ska vara…
Kanske jag redovisar det här på bloggen en dag…  behöver veta mer först…

Sedan kanske det mest viktiga, för de som läser lite här och där i bloggsfären lär uppmärksamma att somliga kan dricka vin, somliga kan äta grädde, somliga kan det inte. Vad säger er detta om ketoner och kost?
Att vi alla är olika och vad som gäller för en person kanske inte gäller för nästa. Sedan kanske det tom kan vara så att ibland tål man något och ibland inte! Vad kunde det bero på?

Jo, hur högt/djupt i ketosen är du!!
Ju “högre upp”  eller ju  “djupare in i” ketos du är ju mer “ketonsänkande kost” kan du äta…

Så för alla de som forskar i detta är det inte lätt…

Så när du läser om “saker och ting”, ta lätt på dem och låt dem inte bli manifesterade sanningar, låt de vara just antaganden och framför allt tro inte att du kan äta detsamma som någon annan.

Edit: Tommy Runesson ska också experimentera fast med cola zero hoppas han gör mer rätt och har mer att jämföra med.
För visst är det intressant!

 

 

Ny forskning: genmanipulerad vete kan ge allvarliga leverskador

Detta visar en undersökning gjord av  molekylärbiologen Jack Heinemann vid Universitet i Canterbury i Australien.
Torbjörn Sassersson skriver i News Voice

“Heinemann har publicerat en rapport som beskriver denna upptäckt i detalj och han uppmanar det vetenskapliga samhället att göra fler tester på djur innan veteprodukter säljs på marknaden. Enzymhämmaren i vetet kan angripa ett enzym som medverkar i produktionen av glykogen vilket i sin tur reglerar blodsockerhalten.

Upptäckten gör gällande att en beståndsdel i vetet med avsikten att ”tysta” eller ”släcka” vissa gener i vetet även kan ”tysta” gener i människan.

Forskarna som ställer sig bakom upptäckten har funnit en stor mängd potentiella matchningar mellan två gener i det genmodifierade vetet och mänskliga gener. Över 12 matchningar är identiska och har orsakat utsläckningen av gener i experiment. Upptäckten är helt säkerställd och det ger forskarna anledning att uppmana kollegor i forskarvärlden att göra sina egna försök och det måste göras omgående innan allt för många människor äter detta vete.”

Läs gärna resten av artikeln i länken ovan!

Bloggar etiketter: , ,

Ost & skinkfyllda gifflar


Hej svejs på er igen! Nu har jag lite gott att bjuda på här, nämligen ost & skinkfyllda gifflar… Hallå?! Hur gott är inte detta alltså? Receptets mängd räcker till 2 runda pizzabottnar. Dubbla eller tredubbla receptet för dom går verkligen åt i ett nafs. Gör dom till helgsnacks, buffé eller tilltugg. Barnen älskar såna här så kanske ett tips till barnkalset?

Ketchup att doppa i är ett måste! ;-)

Degen är en helt vanlig pizzadeg som jag kavlat ut till två tunna bottnar. De skar jag sedan upp i trekanter och rullade små gifflar av. Lätt som en plätt. Variera fyllningen och ta det ni gillar bäst, ja sånt där vet ni ju för de tjatar jag ju om hela tiden. Man tager vad man haver och att experimentera är ju halva nöjet! :-P

På varje liten giffel har jag ½ skiva rökt skinka, en ”tärning” brieost och en nypa grillkrydda*.
* Grillkrydda utan glutamat finns att köpa på ÖoB. 

2 runda pizzabottnar
Pizzadeg :
2 dl vatten (37 grader)
1/4 pkt jäst (12,5 gram)
5 – 6 dl durumvetemjöl
½ dl rapsolja
Salt

GÖR SÅHÄR :
Arbeta degen väl för hand ca 5 min. Jäs i bunke 25 min. Dela degen i två delar. Tryck ut varje deg på mjölat bakbord med lätt oljade fingrar. Lägg på valfri fyllning, grädda i 200 grader ca 10-15 min.


Fyllning på plats.


Rulla från den breda sidan mot den smala.


Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön.


Woooilaaa! :-P


Njuuut….

Äntligen viktnedgång! Är 3 år lång platå bruten?

Allt sedan den 1 augusti så har jag justerat min proteinmängd och ökat fettandelen över dagen. Läs inlägg här från 2/8 och här från 5/8.
Detta sedan bloggläsaren Henrik tipsade mig i somras om att jag bör äta mindre protein och då mer fett.
Sedan har det numera efterhand de senaste 2 veckorna stått helt klart för mig att detta med att dra ner på proteinet och öka fettet är något som fler gör inom LCHF-sfären.
Lite lustigt att jag började med detta och andra gjorde det också men av olika anledningar. De mäter ju ketonerna i blodet,  det gör inte jag. Kul att se att tom kostdoktorn numera mäter ketoner i blodet, kanske det blir rumsrent nu då ;) det vart ju ett herrans liv i lchf-sfären om både ketoner och LCHF-kaffe…

Men tillbaka  till mig och mitt lilla experiment. För NU för första gången på över tre år (lååång platå det) visar vågen stadigt neråt! Ingen rasning i vikt inte, men en stadig liten viktminskning. 1 månad – 2 kg på vågen.
Man kan ju inte “ropa hej” ännu, men fortsätter detta så har jag hittat vart min sko klämde och det är ju det viktigaste.
Ska erkänna att jag kanske börjar mäta ketoner jag också, då jag nu är 100% säker på att vi alla gör samma sak. Får avvakta och se, det kan ju vara en idé om man den vägen kan upptäcka sina skavsår ;) . Dvs vad kan jag äta och vad kan jag inte äta, vad drar mig ur ketos och vad gör det inte. Visst går det att använda sin kropp för att bara se, men kan man få snabbare svar är det ju bättre. Men som sagt om detta avvaktar jag lite.

Min träning fortsätter jag 3 gg veckan, den kan man säga har inte bidragit med ett enda gram neråt på vågen… men däremot styrka, vilket är ju gott också.
För er som vill ha lite siffror på hur jag äter så kommer några här:
runt 200 gram fett/dagen
min 60 max 70 gram protein/dagen då jag tränar, max 60 gram protein/dagen då jag inte tränar
kolhydraterna ligger på allt mellan 10-20 gram /dagen, möjligt att dessa går att öka något mer.
Detta uppnår jag så här:
LCHF-kaffe varje morgon på 1 dl kaffe, 1 dl kokt vatten med 30 g smör och 30 g kokosfett
Lunch  och middag fördelas dessa ovan beskrivna gram av protein och kolhydrater och fett.
För den som är rädd att alla vi som äter massa fett svälter oss så kan jag meddela att mina kcal ( som ju är ett mått på detta) uppgår till allt mellan 1800-2100 kcal. Ingen svält här alltså.
Om nu detta visar sig att inte fungera i längden så finns det bara en enda sak kvar att prova och det är detta med kalorirestriktion, men dit vill jag ju inte som de flesta av er vet ;)
För den nytillkomne läsaren kan meddelas att jag har 10-15 kg kvar att gå ner och är man riktigt petig så är det 15 kg och kanske mer… men jag är nöjd om 10 kg kan försvinna.

Sedan måste jag få nämna att här för leden när tidningarna basunerad ut om det myckna proteinätandet inom LCHF så befarar jag att de hade delvist rätt. Då gick duskussionerna heta och alla mer eller mindre hävdade att de minsan inte åt “massa protein” (även jag).
Jag tror många behöver se över sitt proteinintag, man kan se att många inom LCHF äter mindre fett till förmån för mer protein.
Man kan också förstå det nu då man läser kommentarer “överallt” i svallvågorna efter “ketoner och MBC debatten” från människor som liksom jag fått ta sig sig själv upp till revidering och faktiskt titta med “sanningens ögon” på sitt ätande och många har liksom jag insett att visst i katten äter jag för mycket protein.

Glädjande nog så är jag numera då ännu mer miljövänlig ;)

Krama varandra i trafiken på nätet…

 

 

Bloggar etiketter: , ,

LCHF- baka och viktnedgång

Många tror att man inte kan gå ner i vikt av att baka och äta lchf kakor, FEL!
Min man är ett levande exempel på att det går utmärkt, minus 24 kg på vågen med ett väldigt mumsande på mina bakverk. ;)
Att jag själv inte går ner har inte med bakverken att göra som jag berättat om tidigare, jag går inte ner i vikt av vare sig av strikt lchf, fakir, ufo, utan mejerier eller utan kakor…

Däremot ser det ut som att vågen rör på sig liiite av att minska på proteinet och öka fettet. Snart ska jag göra en liten utvärdering av mitt nya experiment och jag ska också räkna över hur det skulle bli med kakor i kosten. Just nu bakas det inte då jag vill först köra detta och utvärdera, sedan lär det ena och det andra läggas till för att se vad händer, men hela tiden hålla mig inom ramen för mängden protein över dagen.
Som sagt det blir 70-max80 gram protein, ca 200 g fett och 10-20 gram kolhydrater.
Det är möjligt att jag ska ner ännu mer i proteinet, men detta avvaktar jag med, då jag ju också tränar.

 

 

 

Bloggar etiketter: ,

Uffe Ravnskov KO-anmäler Unilever för sin reklam för Becel

Fick ett viktigt mail igår kväll från Elisabeth Puur om att  Uffe Ravnskov KO-anmäler Unilevers reklam för Becel.
Detta får mer än gärna spridas, nedan kan ni se hennes mail och Uffes anmälan.
Detta är långt , men kopiera gärna och sprid!

 

Min kära kollega, den väldigt kompetenta läkaren Uffe Ravnskov gör nu en KO-anmälan angående Unilevers reklam för sitt industrifett Becel pro activ. Unilever har under många år, i de flesta länder – från myndighetshåll tillåtits sprida sin vilseledande och falska reklam om Becel pro activ. Allt detta utan tillstymmelse till bevis för industrifettets ofarlighet eller vad tillsatsen växtsteroler kan tänkas ställa till med i människokroppen. Läs, bli rättmätigt upprörda och sprid informationen vidare. Våra myndigheter lär inte sprida den här informationen frivilligt.
Elisabeth Puur
————————————————
Ärende:  Vilseledande reklam och ojust marknadsföring 


Meddelande: Vilseledande reklam för livsmedel innehållande växtsteroler


Unilever har i många år marknadsfört sitt margarin Becel pro-activ och vissa yoghurtprodukter med argumentet att de sänker kolesterolet. Samma är fallet med Carlshamns margarin Benecol. Denna sänkning uppnår man genom att ersätta normalt kolesterol med växtsteroler utvunna ur soja och finskt timmer med extraktionsbensin. Resultatet blir att upptaget av normalt kolesterol i tarmen minskar till fördel för upptaget av växtsteroler. Därmed minskar halten av normalt kolesterol i blodet medan halten av växtsteroler ökar.


Nu till problemet. Åtskilliga vetenskapliga studier har visat, att en förhöjd halt av växtsteroler ökar risken för åderförkalkning, hjärtinfarkt och för tidig död. I det följande skall jag helt kort redovisa för de viktigaste av dessa studier. Jag har även infogat länkar till originalartiklarna.


Det finns en sällsynt medfödd sjukdom som kallas sitosterolemi. Patienter med denna sjukdom har kraftigt förhöjda halter av växtsteroler i blodet och utvecklar tidigt i livet xantomer, dvs kolesterolrika knutor i huden av samma typ som man finner hos människor med familjär hyperkolesterolemi (referens 1). 


Andra forskare har visat, att patienter med sitosterolemi blir åderförkalkade i ung ålder och kan dö redan i tonåren av en hjärtkärlsjukdom (referens 2 – 5).


Att växtsterolerna har en skadlig effekt på cellväggarna har visats på råttor som utfodrats med växtsteroler. Detta hade dessutom till effekt att råttornas livslängd förkortades (referens 6).


I en senare analys av ett av de första statinexperiment, kallat 4S, fann forskarna med Tatu Miettinen i spetsen att 25 procent av patienterna hade förhöjd halt av växtsteroler i blodet. Dessa patienter hade ingen nytta av statinbehandlingen; tvärtom ökade risken för hjärtkärlsjukdom i denna grupp (referens 7).


Det tycks alltså vara skadligt att ha förhöjda halter av växtsteroler i blodet. Både Becel pro-activ och Benecol höjer halterna och är alltså potentiellt skadlig. 


I en översiktsartikel från 2003 (referens 8), där man hade analyserat alla studier som använt växtsteroler i behandlingen, påstår författarna att växtsterolerna är oskadliga. Studien har finansierats av Unilever, huvudförfattarens forskning är även betald av Unilever; två av författarna har patent på margarin med tillsatta av växtsteroler; en av dessa har aktier i det finska företag Raisio som producerar Benecol och som tidigare ägde Carlshamns mejerier. I artikeln hänvisar författarna till djurexperiment, som inte skulle ha visat några skadliga effekter, men de ignorerar den nämnda råttstudien (referens 6), som publicerats tre år tidigare. Studierna, som visat att patienter med sitosterolemi drabbas av åderförkalkning och hjärtkärl-sjukdom, avvisas med följande argument: ”Denna risk är huvudsakligen hypotetisk och den lilla ökningen av blodets halt av växtsteroler mer än övervägs av den minskade LDL-halt i blodet” (This risk is believed to be largely hypothetical, and any increase due to the small increase in plasma plant sterols may be more than offset by the decrease in plasma LDL). Man påstår också, att en studie har visat, att patienter med sitosterolemi kan äta växtsteroler utan risk (referens 9). Denna studie har emellertid endast studerat växtsterolernas effekt på blodets halt av kolesterol och växtsteroler. Aven Miettinens tidigare studie (referens 7) som visat, att statinbehandling ökar risken för hjärtkärl-sjukdom hos människor med förhöjd halt av växtsteroler i blodet, ignoreras, trots att Miettinen står som medförfattare till översiktsartikeln. 


Möjligen kommer Unilever och Carlshamns mejerier att hänvisa till en rapport från European Food Safety Authority, som publicerades 2008 (referens 10), men här har man inte tagit ställning till eventuella biverkningar. Man konkluderar, att växtsterolerna sänker kolesterolet, men påpekar samtidigt, att inga experiment har visat, att de även minskar risken för hjärtkärlsjukdom. Det bör också tilläggas, att många studier har visat, att effekten av statinerna, de preparaten som fram för allt används i kolesterolsänkande syfte, inte beror på själva kolesterolsänkningen; nyttan är den samma vare sig kolesterolet sänks maximalt eller blott lite grand. Härmed bortfaller industrins huvudargument, att växtsterolerna minskar blodets halt av kolesterol. Fenomenet förklarar även, varför patienterna i 4S-studien med hög halt av växtsteroler i blodet inte fick någon nytta av behandlingen trots att deras kolesterol minskade lika mycket eller mer än hos de övriga.


Ett minimikrav är att Unilever och Carlshamns mejerier åläggs att bevisa att förhöjda halter av växtsteroler i blodet är ofarligt. I väntan på detta bör den gravt vilseledande annonseringen om påstådda hälsoeffekter stoppas. Frågan är väl också om man över huvud tagit får sälja produkter, som innehåller växtsteroler. 


Jag har tidigare påpekat detta i en artikel i Dagens Medicin (http://www.dagensmedicin.se/debatt/annu-en-myt–det-hjartvanliga-becel
utan att några myndigheter har reagerat, möjligen för att jag glömde nämna, att det endast gällde Becel pro-activ, inte vanligt Becel. 


Uffe Ravnskov, med dr, docent 
Magle Stora Kyrkogata 9, 22350 Lund
tel +46 46145022  eller  +46-702580416


Exempel på vilseledande reklam:
Becel pro-activ: http://www.becel.se/proactiv/?gclid=COirl7HT5LECFeQumAodCA8AMg


Här kommer referenserna till de vetenskapliga artiklarna:


1. Bhattacharyya and Connor 1974. Sitosterolemia and Xanthomatosis. A newly described lipid storage disease in two sisters.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC333088/pdf/jcinvest00641-0079.pdf


Utdrag av abstract: Although the usual diet may contain 150-250 mg of plant sterols, chiefly f8-sitosterol, only trace amounts of these sterols have heretofore been found in human or animal blood and tissues. We now report elevated plant sterol levels in the blood and tissues of two sisters with extensive tendon xanthomas but normal plasma cholesterol levels. Besides. P-sitosterolemia and xanthomatosis, no other physical, mental, or biochemical abnormalities were detected….. We suggest that increased absorption of P-sitosterol must be considered as one cause of this disease. The reason for the extensive xanthomatosis in these two patients remains unknown. Perhaps in some way plant sterols initiated the development of xanthomas with otherwise normal plasma cholesterol levels. Clinical atherosclerosis has not yet occurred.”


2. Beaty et al 1986. Genetic Analysis of Plasma Sitosterol, Apoprotein B, and Lipoproteins in a Large Amish Pedigree with Sitosterolemia
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1684791/pdf/ajhg00153-0088.pdf


”We previously reported the finding of phytosterolemia, xanthomatosis, and hyperapobetalipoproteinemia (hyperapoB) in five siblings in a large Amish pedigree ascertained through a 13-year-old boy who died suddenly from advanced coronary atherosclerosis…..The plasma levels of total and low density lipoprotein (LDL) sterol remain normal or moderately elevated in sitosterolemia [1-9]. Each of the 16 reported cases developed tendon xanthomas before the age of 10 years, and atherosclerosis of the coronary arteries,aorta,and aortic valve (producing aortic stenosis) occurred as early as the second decade of life [1-9].”


3. Salen et al. 1985: Lethal atherosclerosis associated with abnormal plasma and tissue sterol composition in sitosterolemia with xanthomatosis.
http://www.jlr.org/content/26/9/1126.full.pdf


”These results indicate that cholesterol, plant sterols, and 5a-stanols are deposited prematurely and are associated with accelerated atherosclerosis in subjects with sitosterolemia with xanthomatosis.”


4. Assman G. et al. 2006: Plasma sitosterol elevations are associated with an increased incidence of coronary events in men: Results of a nested case-control analysis of the Prospective Cardiovascular Münster (PROCAM) study.
http://www.nmcd-journal.com/article/S0939-4753(05)00081-5/abstract


“Conclusions: Elevations in sitosterol concentrations and the sitosterol/cholesterol ratio appear to be associated with an increased occurrence of major coronary events in men at high global risk of coronary heart disease.”


5. Weingärtner et al. 2009. Controversial role of plant sterol esters in the management of hypercholesterolaemia
http://eurheartj.oxfordjournals.org/content/30/4/404.full.pdf


”Summary points: Currently there are no data available indicating that functional foods supplemented with plant sterol esters reduce cardiovascular events. Findings in patients with the hereditary disease of sitosterolaemia, data from epidemiological studies, as well as recently published in vitro and in vivo data suggest that plant sterols potentially induce negative cardiovascular effects. Prospective clinical studies testing relevant clinical endpoints are needed, before a diet supplementation with plant sterol esters can be recommended.”


6. Walisundera et al. 2000. Vegetable Oils High in Phytosterols Make Erythrocytes Less Deformable and Shorten the Life Span of Stroke-Prone Spontaneously Hypertensive Rats.
http://jn.nutrition.org/content/130/5/1166.full.pdf


”This study suggests that the high concentration of phytosterols in CA and the addition of phytosterols to other fats make the cell membrane more rigid, which might be a factor contributing to the shortened life span of SHRSP rats.” 


7. Miettinen TA et al. 1998. Baseline serum cholestanol as predictor of recurrent coronary events in subgroup of Scandinavian simvastatin survival study. 
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC28514/pdf/1127.pdf


“The risk of recurrence of major coronary events increased 2.2-fold (P<0.01) by multiple logistic regression analysis between the lowest and highest quarter of cholestanol.
Conclusions: Measurement of serum cholestanol concentration revealed a subgroup of patients with coronary heart disease in whom coronary events were not reduced by simvastatin treatment.” 


8. Katan MB et al. 2003. Efficacy and Safety of Plant Stanols and Sterols in the Management of Blood Cholesterol Levels
http://download.journals.elsevierhealth.com/pdfs/journals/0025-6196/PIIS0025619611631443.pdf


9. Stalenhoef AFH et al. 2001. Effect of plant sterol-enriched margarine on plasma lipids and sterols in subjects heterozygous for phytosterolaemia 
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1046/j.1365-2796.2001.00788.x/full


10. European Food Safety Authority 2008. SCIENTIFIC OPINION. Plant stanol esters and blood cholesterol
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/825.pdf


”There are no human intervention studies demonstrating that plant stanols reduce the risk of coronary heart disease.”
” The product may not be nutritionally appropriate for pregnant and breastfeeding women and children under the age of five years. Patients on cholesterol lowering medication should only consume products with added plant stanol esters under medical supervision.”



 

 

Bloggar etiketter: ,

Prickig kaka-inuti

Sonen fyller 10 år imorgon men vi firade idag istället. Jag gjorde en prickig kaka som jag inte är 100% nöjd med, prickarna helt ok men själva kakan skall jag experimentera lite mer med. Så därför kommer inget recept ännu men när jag är nöjd med resultatet så visar jag hur man gör.
LCHF Glass i Glassmaskin
Källa: eget experiment
Portioner: 3-4 (små portioner!)

Ingredienser:
1 ägg
0,5 dl sukrin (kan uteslutas)
1 dl philadelphia
1-1,5 dl vispgrädde
0,5 tsk vaniljpulver

Smaksättning
Hallon
Blåbär
rivet limeskal
hackad choklad
Kakao
Lingon + kanel
Gör så här:
OBS! Jag använde ca 2 dl frusna hallon, lät dom tida upp lite och mixade dem sedan lätt. Glassen kräver smaksättning, den blir ganska tam i smaken endast som "vaniljglass" och beroende på vilken smaksättning man använder kanske man måste justera mängden sötning.

1. vispa ägg och sukrin pösigt (använder du ingen sötning vispar du bara ihop philadelphia och ägg tills det blir lite fluffigt)

2. vispa ihop philadelhia och äggvispet

3. vispa grädden hårt, blanda sedan grädden med resten

4. rör i valfri smaksättning

5. kör i glassmaskin ca 30 min (det beror på vilken sorts glassmaskin man har, i min tar det jättelänge)

6. ät direkt eller frys ner den till senare. fryser man ner den ska den stå framme 10-20 minuter innan man äter.
Mindre protein och långt mer fett

Jag nämnde ju i mitt tidigare inlägg om styrketräning och fasta mm att jag ändrar lite from augusti till att dra ner på proteinet och öka fettintaget.
Detta efter lite grunnande i sommar om att för mycket protein omvandlas till glukos och därmed blir proteinet insulinhöjande.
Jag fick ju den kommentaren i ett inlägg sent i våras eller när det nu var om att dra ner på proteinet och öka fettet. Det är alltså det jag nu provar.

Det kanske är någon som undrar lite om hur min fördelning ser ut. Jag har valt att starta dagen med att få i mig fett för att få upp fettandelen över dagen. Då fett och vatten inte tilltalar mig har det blivit kaffe med fett och det är smör och kokosfett jag använder mig av. Jag tar ca 30 gram av varje i 1 dl kaffe och 1 dl vatten som mixas. Detta står jag mig givetvis länge på, jag är ju van  att fasta så ;) . Vid lunch runt 12 äter jag 2 ägg och 2 gulor och smör eller koksfett ca 50 gram fett tillsammans. Middagen blir 250 gram kött/fiskråvara + ca 50 gram smör och en massa goa grönsaker.

Min fördelning blir ca:
81% fett – 163,22 g
18% protein – 83,70 g
0 % kolhydrater – 1,87 g ( spenat därav lite kh)
och för alla som kanske tror jag svälter:
kcal:  1810,80

en annan dag:
83% fett – 197,11 g
14% protein – 76,35 g
3% kolhydrater – 16,87 g ( Blomkålsmos och ett par skivor nektarin)
Kcal: 2132,23 1810,80

En tredje dag:
85 % fett – 225,74
13% protein – 77,13
2 % kolhydrater – 10,31 (Vitkål och 1 tomat)
kcal: 2365,61

Det vore kul om du som gav mig rådet att minska på proteinet hade kommentar på detta!

Jag förstått att det är fler inom lchf-sfären som verkar (jag vet ju inte riktigt vad de gör) dragit ner på proteinet och ökat fettet och tar blodprov och undersöker ketonerna. Fick kommentar här på bloggen om LifeZone som tar blodprover och nu läser jag  om att Margareta på KiF gör det också + några fler. Undra om det jag gör är detsamma?
Det får väl tiden utvisa när de avslöjar vad/hur de gör, det verkar vara ett väldans “hemlighetsmakeri” (edit: fel ordval inser jag)  omkring det. De skriver båda om det men väldigt luddigt. Finns säkert en orsak till det…

Ser också att Jimmy Moor experimenterar också i saken, intressant att läsa hela hans inlägg och alla kommentarer. SSS- Sten Sture Skaldeman kommentar om viktuppgång på LCHF är ju sannerligen intressant, 35 pounds = 15 kg viktuppgång på LCHF…

Jag får säkert anledning att återkomma i denna sak.

 

 

Bloggar etiketter: