Påsklov och påskmat

SpenattårtaNu är det påsklov för många och även för mig. :)

Tänkte bara ge er lite olika förslag på påskmat och desserter!

Här får ni ett litet urval av det som brukar finnas på vårt påskbord förutom kokta ägg, sillar av olika slag, potatis till de som så önskar. ;)

Dessa 4 rätter är mycket omtyckta i vår familj:
Ugnsomelett med champinjonstuvning
Laxcheseecake
Laxpaj
Spenattårta med kallrökt lax

Chokladtårta med nötmarängbotten LCHFNär det kommer till dessert så gör jag alltid en tårta, och någon av dessa 4 brukar alltid gå hem då:
Mandeltårta – Oscar II tårta  - lite påsk över den då den är gul ;)
Chokladtårta med nötmarängbotten – choklad går ju alltid hem…
Mandeltårta med limekräm- och jordgubbar – Lime och jordgubbar säger bara mmmm
Budapestrulle – Sveriges mest älskade tårta?

GLAD PÅSK till er alla!

 

Sista chansen med 20 rabatt!

Passa på bokus_kakor_och_desserter_med_lchf_181x265_boka.jpgatt köpa nya bakboken med 20 kr i rabatt!
Klicka in på länken här eller bannern i högermarginalen,
glöm inte skriva dessert i kassan.

nu bör boken landa hos köparna vilken ”sekund” som helst. Boken finns i lager from NU!

 

Påsktema – Budapestbakelse med påskägg

marängrulle_budapeststubbe_bakelse_budapest_påsk
God morgon härliga torsdag! Här på ön skiner solen och vi ska börja dagen med att presentera vårt PÅSKTEMA jag och Jennys matblogg kommer ha på våra bloggar framöver. Idag blir det bakat – och det kan man ju tolka hur som helst, matbröd, vetebröd eller ett bakverk som en bakelse och det är precis vad jag har gjort. :-P

Jag tycker den klassiska budapestrullen är så vansinnigt god och går att variera och dekorera efter årstid. Dessutom är den naturligt glutenfri.

Jag har ingen kakao i mina rullar, jag tillsätter istället 50 gram marsanpulver då blir den precis så där god som på konditorer. Så prova de och blanda med de malda nötterna innan de åker ner i marängsmeten.

Som dekoration till dessa bakelser rullade jag små marsipanägg med smält choklad ringlad över. ;-)

8 bakelser
Det här behöver du : 

6 äggvitor
3dl strösocker
50g marsanpulver
100g finhackade hasselnötter*

*Hasselnötterna kan bytas ut mot mandel eller uteslutas helt om man är nötallergiker. 

Fyllning : 
3 dl vispgrädde (vispas)
2 burkar konserverade mandariner

GÖR SÅHÄR :
Vispa äggvitorna till ett fast skum. Börja tillsätta sockret med ca ½dl i taget och vispa ca 1min innan du tillsätter mer.  Blanda marsanpulvret med den finhackade nötkärnorna och vänd försiktigt ner i smeten. Inte vispa. Fyll en spritspåse med smeten och spritsa ut 9 - 10 längder på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda marängbottnen i 175 grader ca 20 – 25 minuter. Låt bottnen svalna på galler med bakplåtspappret kvar. Vänd sedan försiktigt den upp & ner på ytterliggare ett bakplåtspapper och lossa försiktigt. Bred sedan på fyllning, vipsad grädde och en burk konserverade mandariner.. Rulla ihop, kantskär och garnera. Fler bilder på beskrivningen hittar du HÄR.

bakelse_påskbakelse_påsk_budapest
Ljuvliga påskbakelser till påskens högtid.

IMG_7857
Det här är Jennys påskfina kladdkaka, vilken läcker gul färg det blev och med några Jelly beans på toppen passar den verkligen in på påskbordet. För att komma till Jenny´s recept, klicka HÄR >>

Här kan ni se Jennys och mina utmaningar vi gjort hittills.
Klicka på bilderna för att komma till recepten.

3 lika ingredienser ”Kyckling, paprika, philadelphiaost”
bakad_potatis_kycklingröra_philadelphiaost_paprika IMG_7083

3 lika ingredienser ”Kondenserad mjölk, mandel och röda bär”
tjinuskitårta_kondenserad_mjölk_recept jennys_matblogg

Julgodis
oreo_fudge_julgodis_recept polkabräck

Julgodis
hemmagjord_daim_godis_recept banan_chokladfudge

Vårtema varmrätt
laxpaj_sparris IMG_7388-001

Vårtema dessert
kladdkaka_spett_dessert kitkat_tårta

Vårtema – Kokosströsslade ananasspett med kladdkaka, lemon curd och grädde

kladdkaka_spett_dessert
Nu är det dags igen för Jenny´s och mitt vårtema här på bloggarna. Förra söndagen fick ni tips på vårinspirerade varmrätter och idag är det dags för dessert! ;-)

Som vanligt vet vi inte vad vi har lagat och inget vi pratar om förrän inläggen i princip är klara och det är lika spännande varje gång att se vad Jenny (Jennys matblogg) har hittat på och hur vi tänker. :-P

Jag försökte att inte krångla till det utan göra det enkelt men fräscht, vårigt och lite fruktigt. Ananas och kokos är ju en given kombination och vem älskar inte kladdkaka? Uppläggning med att trä både ananas och kladdkaka på spett gör hela desserten lite mer ”piffig” och rolig att servera. Vid sidan om har jag lemon curd som ger fin syrlig sömta och grädde förstås. Ingen kladdkaka utan grädde. ;-)

6 st spett
Det här behöver du : 
1 Kladdkaka skuren i små bitar
1 ananas
Kokos
Lemon curd
Vispad grädde

GÖR SÅHÄR : 
Skär kladdkaka och ananas i mindre bitar. Trä upp på spett. Strö över koks och servera med lemon curd och grädde. Busenkelt! ;-)

Kladdkaka :
200 gram smör
200 gram mörk choklad
4 ägg
2 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker 
1 krm salt

GÖR SÅHÄR : 
Ta fram en rund springform ca 21-25 cm i diameter. Klä botten med bakplåtspapper som du smörjer lätt.
Smält smöret i en kastrull. Ta av från plattan och bryt ner chokladen så den får smälta. Rör till en slät smet. Tillsätt resten av ingredienserna direkt i kastrullen och blanda noga. Häll smeten i formen, grädda i 200 grader ca 15 min. Låt svalna något, ställ sedan i kylskåp så den hinner bli riktigt kall innan servering.

dessert_kladdkaka_ananas_lemoncurd_spett
Enkla ingredienser som du snabbt trollar fram en läcker dessert utav.

fruktspett_ananas_kladdkaka
Hoppas ni fått inspiration till en god dessert. Jenny och jag är snart tillbaka med nya utmaningar, det får kanske bli ”påsk-tema” nästa gång, vem vet.. :-P

kitkat_tårta
Här har vi Jennys vårinspirerade dessert, KitKat tårtan! :-P Ser ju så proffsigt ut med all choklad och så en liten rosett runtom, en given dessert lagom till påsk också. För att komma till Jennys recept - Klicka HÄR >>

Provläs/baka ur Kakor och desserter med LCHF

Nu kan du också provläsa och bläddra i min tredje bakbok!

Klicka in på länken nedan så uppenbarar sig 18 sidor ur boken!

Kakor och desserter med LCHF

Där finner du också fyra goda recept som du kan provbaka, bla
Blåbärsmousstårtan, Rabarber- och kanelmuffins,
Apelsinrutor och Kokos- och hallonmazarin.
IMG_2766IMG_2990

 

 

 

 

 

 

IMG_0229IMG_2869

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mitt eget bok-exemplar har kommit!

DSC_0425DSC_0426Detta är ju alltid lika spännande den dagen första exemplaret dyker upp i brevlådan!
När man får KÄNNA och SE boken!

Jag känner mig jättenöjd! Den är så fin!

Hoppas nu alla köpare också kommer tycka det!

Glöm inte att det sjunger på sista versen att förboka boken till ett extra förmånligt pris!
Skriv dessert i kassan och du får 20 kr i rabatt.

 

 

Carte d’Ors – läcker dessert för extra guldkant i vardagen!

carte_dor_glass_strawberry_paj_dessert
Att trolla fram en dessert med glass är inte så svårt, ofta räcker det med en skål och en glasskopa! :-P Vill man däremot lyxa till det och kanske machta in som dessert vid en middagsbjudning till exempel kan man med fördel servera glass till ett bakverk med lite festligare uppläggning eller kanske servera med bubbel och en passande bär eller chokladsås till.

En riktigt god glass är Carte d’Ors nya dessertglass Strawberry & Meringues. Härligt len ripplad jordgubbsglass med små marängen doppade i vit choklad. Ja, bara namnet säger allt.. Du får en dessert som verkligen sticker ut. Låt dig inspireras och sätt lite extra guldkant på vardagen! ;-)

I detta receptet har jag valt en fräsch och lite syrlig körsbärspaj att servera med glassen, smakerna tillsammans blir härligt somriga och dom små marängerna gör desserten galet god!

8st små minipajer, ca 10 cm i diam
Pajdeg : 
125 gram smör
3 dl vetemjöl
1 msk strösocker
2 msk kallt vatten

GÖR SÅHÄR : 
Mät upp smör & vetemjöl i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna. Nyp snabbt ihop degen till en boll. Tryck ihop den lätt på mjölat underlag och kavla ut den ca 0,5 cm tjock. Ta ut rundlar lite större än tarteletteformar. Tryck ut pajdegen lätt i alla formar och nyp bort överflödig deg runt kanten högst upp. Överbliven deg kavlar jag ut och använder till galler sen. Ställ formarna på en bricka och täck med plastfolié. Ställ in i kylskåpet ca 30 min.

Fyllning : 
500 gram urkärnade körsbär + ½ dl florsocker

Creme fraichefyllning : 
1 ägg
2 dl creme fraiche
1 dl strösocker

GÖR SÅHÄR :
Blanda körsbären med florsockret, fördela i formarna. Rör ihop creme fraiche-fyllningen i en bunke. Slå smeten i pajformarna. Grädda i 175 grader ca 30-40 min.

Fler härliga recept med just Carte d’Ors hittar du på GB glass hemsida här >>

carte_dor_dessert
Just Strawberry & Meringues är en av GB´s Carte d’Ors senaste nyheter och nu kan du ta chansen att gå med i Smartson för att få prova den helt gratis. Klicka här >>

carte_dor_desert

dessert_paj_glass_carte_dor
Inlägget i samarbete med Carte d’Or

2 msk Bakery+ = 3 msk sötrix o 1/4 krm stevia

IMG_2766Det uppstår frågor omkring dosering av bakery+ i förhållande till min  sötning i boken Baka med LCHF.

I Baka med LCHF så använder jag  ca 3 msk sötrix-flor, som är erytritol och finns i märken som sukrin, sötin, sötrix och ICA-Sötströ.
Dessa 3 msk blandade ajg med 1/4- 1/2 krm stevia ca 300 gånger sötare än socker. Denna blandning är min uppfinning, denna blandning som sedan kom att spridas snabbt i lchf bak-kretsar. Vid den tiden då Baka med LCHF kom ut fanns inte några färdiga blandningar stevia-erytritol överhuvudtaget.

De blandningar som finns på marknaden har kommit till under de sista två åren. Företagen upptäckte att man kan blanda dessa två efter att jag upptäckte att bästa sötman är när man blandar dem. Då kom det ut Sukrin+ som är 2 gånger sötare än socker och sedan kom Bakery+ som är 3 gånger sötare än socker och som jag själv varit med om att ta fram och som också är det bästa sockret på marknaden just nu.

Jag nämner inte de blandningar som är 5 gånger sötare än socker för dom fungerar inte, det är för mkt steviasmak i dem och då får man ändå blanda ut dom med  ca 2 msk erytritol och då är ju tanken med ”1 påse att ta ifrån” borta ändå så…

Så jag hoppas att alla kan ha överinseende att min sötningsuppfinning i boken Baka med LCHF  är som den är, då det var det enda som fanns tillgängligt då och NU så finns Bakery+ och min nya bok Kakor och desserter med LCHF som utkommer 7 april där kommer Bakery+ stå i recepten! Den kan nu förbokas till 20 kr i rabatterat pris skriv dessert i kassan bara! Bilden visar Blåbärmoussetårtan ur boken Kakor och desserter med LCHF.

Ber så mycket om ursäkt om detta ställer till det för nya bakare.

 

 

Förboka boken Kakor och desserter med LCHF 20 kr billigare!

bokus_kakor_och_desserter_med_lchf_181x265_boka.jpgPåminner om att kampanjen för boken Kakor och desserter med LCHF pågår för fullt!

Glöm inte att förboka ditt exemplar 20 kr billigare, kampanjen slutar 7/4

Jag kommer att påminna en sista gång när det närmar sig slutet.

klicka in via länken här eller bannern till höger och glöm inte skriv dessert i kassan

Detta är en gåva till alla trogna bloggläsare!

Önskar redan nu alla en trevlig helg, då jag själv tar helg from idag och hjälper dottern att flytta hemifrån till eget litet boende!

 

 

 

Köpa signerad exemplar av nya bakboken för 240 kr?

978153406_KakorchdestRGB_9990Jag har nu möjlighet att låta alla ni som ville köpa ett signerat ex av boken Kakor och desserter med LCHF göra det!

Det ni måste göra är att betala in i förskott 240 kr till Länsförsäkringar bank 9020 61 393 16,
och fyll noga i namn och adress.
Maila mig gärna samtidigt namn och adress för säkerhets skull.
kontakt snabela mariannslchf.se
eller via kontaktformuläret här på bloggen.
Bor du i annat land så kontakta mig så kollar  vi upp vilken kostnad det blir då.

Betalningen bör vara mig senast tillhanda fredag 28/3. om du vill köpa en signerad bok, efter där kommer det inte att finnas böcker hemma hos mig för utskick.

Efter 1/4  beställer jag rätt antal böcker och så fort böckerna anlänt här så sätter jag mig och skriver frakt-påsar och signerar böckerna!

När böckerna anlänt här hemma så gör jag ett blogginlägg om det så vet alla att nu är den signerade boken i faggorna!