Mascarponeglass
Mascarponeglass
Källa:
Portioner: 6

Ingredienser:
500 gram mascarpone.
5 äggulor.
stevia efter behag (höfta till).
vaniljpulver
kanel efter behag (höfta till).
rivet skal av 1 apelsin.
3 dl vispgrädde.
Gör så här:
Blanda mascarponeosten, socker och vaniljsocker.
Vispa grädden.
Rör ner äggulorna, en i taget, i ostmassan och blanda samtidigt med grädden.
Kör i en glassmaskin tills glassen är fast.

Då glassen smälter snabbt så ska den serveras direkt från frysen. Vid serveringen kan man lägga lite färska hallon (eller andra bär) på den om man vill.
Besöket i Pisa, Tirrenia och Lucca

Denna lilla minisemster var helt ljuvlig, att få ta en snabbvisit till medelhavet är guld värt. Vädret (vi nordbor pratar väl inte om annat…) var som en svensk vanlig sommar… dvs varvat med soligt, mulet och växlande molnighet och med 14-17 grader och någon liten regnskur här och där…
vackert att gå på den milslånga sandstranden i Tirrenia och se de snöklädda Appenninerna i bakgrunden…
IMAG1140
När man är i Italien (man=jag) måste man=jag äta glass, finnes inte godare glass på jorden. Detta innebar att det blev 2-3 små kulor glass varje dag. Min favorit är nocciola (hasselnöt) och makens pistacchio (pistage).
IMAG1165

Vin… är ju ett kapitel för sig och också ett måste… blev ett glas till lunch och ett till middag… Vadå!? Är man i ett vinland så får det bli så bara.
IMAG1241

Sedan kan meddelas att lutande tornet i Pisa det lutar alltså, långt mycket mer än man tror och ser på bilderna… det lutade så att det blev obehagligt att gå invid tornet där det lutar över som mest.
IMAG1263

Kommer ni någon gång til Pisa kan jag rekommendera en tur med tåg till Lucca, en mycket väl bevarad (läs obombad) medeltidsby. Mysigt att gå där i de trånga, men mörka gatorna. Detta amfiteater-torg är väldigt charmigt!
IMAG1232

IMAG1233

Italien i vårskrud är vackert, praktfullt blommande mimosaträd  här och där i trädgårdarna.
IMAG1209

 

och magnolior, både rosa och vita som kantade gatorna, hela alléer!

IMAG1246IMAG1245

Helt centralt i Pisa, vid turistinformationen finns det små gulliga apelsinträd!

IMAG1201

 

 Kort sagt en härlig helg vid medelhavet…

 

 

 

 

br /

Fruktos får det ingå i en LCHF kost?

puh13Det beror nog på vilken sorts person man är och hur känslig man är. Är man sockerberoende och insulinresistent är det nog så att fruktosen får ryka. Var hittar man fruktosen? Den största källan är i vanligt vitt socker sk Sackaros, sackaros består av lika delar fruktos och glukos. Honung är ca 40% fruktos, ju mer fruktos ju mer flytande är honungen.

Frukt består inte bara fruktos vilket man kunde tro, den består av lika delar fruktos och glukos. Äpple, päron och druvor är de med mest fruktos innehåll. Torkad frukt ännu mer, det blir nästan koncentrerad fruktos/socker. Frukt har länge ansetts som nyttigt, men blir numera mer och mer ifrågasatt. Fruktosen har en tendens enligt en ny undersökning att öka aptiten, och ökar ofta sötsuget.

Är man frisk och smal så är det ingen fara att äta någon frukt då och då. Problemet uppstår då man redan har blivit överviktig och gärna vill ner i vikt. Insulinresistenta eller de som har ett sockerberoende att kämpa med bör kanske också hålla sig från frukt Fruktos – ett socker som beter sig som fett.

Uttalanden som ”att frukt innehåller lika mycket socker som läsk” är sant, fast det är lättare att dricka 50 cl läsk än 500 g frukt. Sedan innehåller ju också frukt vattenlösliga fibrer och lite vitaminer och mineraler, vilket läsk inte gör.

Jämför gärna kolhydratshalten i en Coca-cola och Brämhultsfärskpressad apelsinjuice, väldigt förvånad blir man allt ändå, eller hur?

 

 

Bloggar etiketter:

Julig marängsviss
Nyårsdesserten blev enligt barnens önskemål-marängsviss.
Det blev lite blandade tillbehör och jag ville gärna testa pepparkakskolasås.
Så det blev en marängsviss med vaniljglass, maräng, apelsinklyftor, grädde och pepparkakskolasås. Dagen eftertestade jag med hallon istället för apelsin och det var faktiskt godare.
Kolasåsen hittade jag här hos Helena: http://www.helenaljunggren.com/varldens-basta-kolasas/
Och tillsatte 1 tsk pepparkakskryddor med alla andra ingredienser.
 
Det där va jättegott :)
Kyckling i stark sås

kyckling_wok_het_sås_asiatisk_mat_recept
Efter en sen frukost (idag också) med uppstekta kroppkakor från gårdagskvällen så tänkte jag att det skulle bli en riktigt lat, härlig söndag innan allvaret sätter igång imorgon igen… ;-) Barnen plockade fram ritblock och pennor och dukade om köksbordet till en regnig innedag med pennorna i högsta hugg.

Kära maken placerade sig framför datorn och ”Blocket” o jag vet inte riktigt VAD som flög i mig när jag började plocka av julgranen helt i det blå, så rofyllt och mysigt allting… Om jag bara kunde begränsa mina impulser ibland och låta det stanna vid en tanke och inget annat!?

Sen åkte granen ut… Det var ju meningen förstås, lite barr å så dammsuger man väl upp i ett nafs… Men sen då??

Nånstans där i förbifarten råkade jag nämna för gubben att vi kanske skulle hjälpas åt å fixa lite i garderoben, plocka upp lite lådor på vinden och kanske… VIPS – TJOHOPP – JÄDRANS VILKEN GALOPP så va vi igång!!

Herregud vad allting tog fart från en stilla söndag till en närmast likt fullbemannad lastkaj på DHL i värsta rusnings-lastningen eller nånting… Lådorna flög till höger och vänster och det rensades, och garderoben blev tom och städad, julgardinerna åkte ner i ett svisch. Adventsstakarna, juldukar, tomtar, lyktor, glitter och kransar! ALLT PÅ EN GÅNG!!

Jag ska verkligen inte gnälla då jag har en flyttgubben till karl men herregud va tungt allting är när man ska kånka och bära kartonger och stuva, lyfta upp för vindstrappen och ha sig… Svettigt och stressigt!!? Hellre så städar jag nog ihjäl mig… Men när Nicke är i farten då går det undan! Å när en annan sliter så svetten sprutar för att få tyngsta pjäsen som skulle upp på vinden att ens rucka på sig så kommer han ner och tar den under en arm och knatar upp för vindstrappen lätt som en plätt… Jag tror det är starke Adolf jag är gift med, eller nåt sånt! ;-)

Men nu är det gjort! Ja – julen är utdansad alltså! Garderob o vind städad, rensad, fylld, köket i ny skrud, inte ett spår av minsta lilla tomte finns längre… :-P

Nu ska jag jobba dubbelpass i dagarna två nere i stan så de va ganska skönt å få det gjort faktiskt! Har ni julen kvar ännu, eller har den åkt ut??

Söndagsmiddan idag blev en härligt god kyckling i stark sås. Bara att lufta fjädrarna och snyta snoken nu – det här är GOTT!! Vi hörs imorgon… Gissa vem som ska sova gott snart… ;-)

6 port
Det här behöver du :
3 kycklingfiléer
Smör till stekning
1½ msk maizenamjöl
Salt & peppar

Såsen : 
½ purjolök
3 finhackade vitlöksklyftor
3 msk finhackad ingefära
1 röd färsk chili (spansk peppar)
1 pressad citron
1 pressad lime
½ liter stark kycklingbuljong el. fond
2 msk koncentrerad apelsinjuice
3 msk tomatpuré
2 msk kikkoman soya
2 msk hoisinsås
2 tsk D´Elidas chilisås
2 tsk flytande honung

2 burkar skivade vattenkastanjer
1 burk minimajs
1 burk böngroddar
1 burk hela champinjoner

1 bukett broccoli, delad i mindre bitar, lätt förväld i saltat vatten

GÖR SÅHÄR :
Skär kycklingfiléerna i strimlor. Smält smöret i en stekpanna. Bryn kycklingen så den får fin färg. Pudra över maizenamjölet, salt och peppra och rör om. Lägg upp på ett fat vid sidan om sålänge.

Vispa ur pannan med kycklingbuljongen. Tillsätt sedan alla övriga ingredienser till såsen. Smaka av.

Tillsätt sist av allt vattenkastanjer, minimajs, böngroddarna, champinjoner och broccoli.

het_sås_kyckling_thai_asiatiskt
Förbereder söndagens middag!

kyckling_kyckling_het_sås_wok
Kycklingen är brynt med salt o peppar.

het_sås_kyckling_asiatiskt_mat_recept
Såsen är på gång. Här har vi massa goa, starka saker… ;-) Kycklingbuljongen ska snart slås i, DÅ kan man börja smaka av!

wok_grönsaker_minimajs_vattensakstanjer_böngroddar
Minimajs, böngroddar och vattenkastanjer… Om man älskar vattenkastanjer så tar man två burkar! Om man älskar burkchampinjoner så tar man en sån burk också! ;-)

kyckling_het_sås_asiatisk_mat_recept
Här har vi den, kyckligen i stark sås. Och så spetsar vi till det med lite härlig broccoli också!

kyckling_i_stark_sås
Smaklig måltid!

The post Kyckling i stark sås appeared first on Kryddburken.se.

Dubbelmarinerad kalkonfilé med apelsin & och örter

kalkon_file_recept
Vill du ha ett gott tips på hur du kan tillaga enkla kalkonfiléer till ett härligt saftigt kött i tunna skivor? Just kalkonfilé tendera ofta att bli torrt och tråkigt då passar en dubbelmarinering perfekt och är absolut inget krångligt. Filén får ligga i marinad 1 dygn före den bryns i stekpanna och får eftersteka i ugn till en innertemperatur på 65-68 grader. Därefter får köttet vila och värmeutjämna innan det skärs upp i tunna skivor och åker ner i en andra marinad av örter, vinäger, apelsinskal mm. I den marinaden bör skivorna ligga ca 8-12 timmar. Därefter kan det serveras som ett härligt kallskuret kött till t ex. potatisgratäng.

Första marinaden : 
½ dl rapsolja
2 msk vit balsamvinäger
½ pressa vitlök
Grovmalen svartpeppar

Andra marinaden : 
½ dl vit balsamvinäger
2 msk rapsolja
1 msk flytande honung
Rivet skal från 1 apelsin
1½ tsk torkade örter
1 liten nypa chiliflakes
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop ingredienserna till första marinaden i en plastpåse. Lägg i en rå kalkonfilé och låt marineras ett dygn.

Ta upp filén ur marinaden och torka den lätt. Bryn i het stekpanna i smör så den får fin färg runtom. Lägg upp ett ugnsfast fat, stick in en stektermometer i köttets tjockaste del. Täck med aluminiumfolie och stek i ugn 150 grader tills innertemperaturen visar 65-68 grader. Ca 20-30 min tar det.

Ta ut kalkonfilén och låt den vila i foliet en halvtimme innan du skär upp den i tunna skivor. Rör ihop den andra marinaden och lägg skivorna i den, se till så alla skivor får ordentligt med marinad. Täck med plastfolie och låt stå i kylskåp ca 8-12 timmar före servering.

kalkonfile_marinad
Kalkonfilén har stekt klart i ugnen och ska nu ligga i den andra marinaden ca 8-12 timmar före servering.

kallskuren_potatisgratäng_middag_helgmiddag
K
allskuret kött kan kombineras med fler sorter, som helstekt kotlettrad, rostbiff, tjälknöl etc.

The post Dubbelmarinerad kalkonfilé med apelsin & och örter appeared first on Kryddburken.se.

Gästbloggare – Diana Skogh Valkola

diana_calle
Hej alla söta bloggläsare!

Jag heter Diana och jag har fått äran att gästblogga hos Linda och hennes fina blogg nu i december. Kryddburken var en av de bloggar jag fastnade mest för när jag började läsa bloggar och den följer med mig hela tiden. Lindas blogg är ren inspiration för mig, både till vardag och fest…

Jag skriver inte i någon egen blogg men däremot finns jag på instagram under namnet Diana_s_valkola… där lägger jag upp lite bilder på vovven Calle, (bilden) mat jag lagar eller sånt jag bakar. Ibland kommer mannen Mikael med på ett hörn.

Jag har ju fått December att gästblogga i. Inte dumt alls för oss baknördar. :-) Vissa år har jag gått loss som en tok för att jag ska hinna baka så mycket som möjligt och göra godis till så många som möjligt. Å jag börjar planera tidigt…

Det ska bakas femtielva sorters kakor och bullar och göra trehundra sorters godis, men inte sjutton orkar man äta upp allt ändå.
Nåja december är mysigt! Om man inte jobbar inom handel (livsmedel) för då är man allt som oftast trött på tomtar, pepparkakor, glögg och julmusik och allt annat som har med julen att göra redan i mitten på december.

Varför ska man stressa??? Först stressar man fram julen genom att börja julpynta och käka julmat i oktober. Sen stressar man sig igenom hela december för att på nyårsdagen ligga som ett kolli nedbruten av ångest och stress :-)
NJUT! Ta det lugnt…

Jag ska faktiskt få vara ledig helgen innan jul. För första gången på säkert 10 år! Jag har alltid jobbat till stängning dagen innan julafton, eller slutat 20:00 om jag har haft tur. Och då gått på julklappsjakt på stora varuhuset i storstan som haft julöppet till 22. Men nu ska jag ta det lugnt. Baka lite bröd, städa lite, bädda rent, kolla tv, ta mig lite glögg.

Julklapparna hittar jag på nätet och jag funderar allvarligt på om vi ska beställa catering istället för att göra all mat själv. Visst lite grann lär jag ju få göra men det mesta går ju att köpa färdigt.

Jag har dock en dröm, en liten drömjul så som jag vill att den ska vara.
Ett litet hus mitt i mörka skogen, massa snö, en lång morgonpromenad med vovven och en skön låååååångfrukost med risgrynsgröt och ”mammabröd” med julskinka och senap.

En lång skön bastu med tillhörande snödopp och in i värmen igen!
Kalle anka en tradition som måste följas. Göra i ordning julbordet med alla roliga saker som finns. Allt lagat från grunden med hjärtat, och ett gottebord som heter duga, med allt från clementiner till smarrig fudge.
Att sitta framför en öppen brasa och dricka en go caffe latte, käka clementiner, öppna julklappar och bara njuta av att ha det lugnt och skönt. Spela spel och kolla tv och gå o skrota i mysbrallor och tofflor.
Och det bästa av allt – inget jobb! :-)

Nåja jag kan ju inte få allt men delar av min drömjul blir det i alla fall och jag delar med mig av mitt gottebord. Här kommer några recept på saker som kommer att finnas med.

pepparkaksmacarons
Glöm konditorernas perfekta skapelser… hembakat ska se ut som hembakat och dessa är gudomliga säger min glutenintoleranta arbetskompis. Hon agerar försökskanin till mina glutenfria påhitt.

Pepparkaksmacroner med apelsinfyllning (glutenfria)

Det här behöver du : 
4 st äggvitor, rumstempererade
0,5 dl socker
150 g mandelmjöl
4 dl florsocker
1 msk pepparkakskryddor (1tsk kanel, 1 tsk malda nejlikor, 1 tsk malen ingefära)
till smörkrämen
100g smör rumsvarmt
1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 st äggula
rivet skal av en apelsin

GÖR SÅHÄR : 
Vispa äggvitor hårda, tillsätt socker, blanda mandelmjöl och florsocker och se till att det inte är klumpar. Blanda ihop äggvispet och mandelblandningen, fyll en sprits och spritsa ut kakor på bakplåtspapper i form av små rundlar ca 5 kronas storlek.
Låt plåtarna stå i 30 minuter innan det ska in i ugnen. Grädda i 150 grader på ugnen och ca 12 minuter.
Låt svalna och gör smörkrämen under tiden. Lägg ihop kakorna två och två med kräm emellan…

bountybollar
Hann inte doppa dom i choklad innan dom försvann i mannens mage… Ler med öppen mun passar åxå den glutenintoleranta.

Bountybollar (glutenfria)

Det här behöver du : 
50 g smör
0,5 dl sirap
0.5 dl florsocker
2dl grädde
1 påse kokosflingor
200g choklad

GÖR SÅHÄR :
Blanda smör, sirap florsocker och vispgrädde i en kastrull. Låt koka ca 5 minuter tills smeten blir lite seg tillsätt kokos och låt smeten svalna och rulla små bollar som ska stå kallt i en timme. Smält chokladen och doppa bollarna å ställ kallt igen.

lussebullar_apelsinsmör
Lite ovanligt men underbart gott då saffran och apelsin är superduperkompisar. Lika enkelt som kanelbullar.

Lussebullar med apelsinsmör

Det här behöver du : 
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
50 g färsk jäst (den blå varianten)
1 ½ dl strösocker
½ tsk salt
100 g mjukt smör
1 ägg
ca 11 dl vetemjöl special
0,5 g saffran
fyllning
200 g mjukt smör
1 dl råsocker
rivet skal av 1-2 apelsiner

ägg att pensla med och pärlsocker till garnering

GÖR SÅHÄR : 
Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken och blanda ner saffranet. Häll ner mjölken, grädden, socker salt, smör och ägg. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman tills degen i maskin börjar släppa från kanten av bunken. Knåda i minst 20 minuter. Spara lite mjöl till utbakningen. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 60 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och tryck försiktigt ut vetedegen (utan att knåda den) till en avlång platta, cirka 2 cm tjock. Bred apelsinsmöret på degen rulla ihop degen och skär som vanliga kanelbullar.

Jäs under bakduk till dubbel storlek (cirka 45 minuter).
Pensla bullarna med uppvispat ägg å strö över pärlsocker
Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

glutenfri_saffranskaka
Istället för lussekatter till min glutenintoleranta försökskanin!

Glutenfri saffranskaka

Det här behöver du : 
3 ekologiska ägg
2 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk 3%
0,5 g saffran
50 g smör
3 1/2 dl glutenfri ljusmjölmix
2 tsk bakbulver
1 nypa salt
1 msk ljus rom (kan hoppas över)
Smör och kokosflingor till formen

GÖR SÅHÄR : 
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt poröst.
Koka upp mjölken med saffran och tillsätt smält smör, blanda det med äggsmeten.
Blanda mjölmix, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
Fyll en smord och kokosströdd sockerkaksform.
Grädda saffranskakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
Låt saffranskakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller brödgaller.

rockyroad_fudge
Lättgjord, söt men inte för sött godis. Min första julklapp till mitt offer. Numera äkta man. Blinkar

Rocky road fudge med kondenserad mjölk 

Det här behöver du : 
200 g mörk marabou
200 g ljus marabou
1 burk kondenserad mjölk
25 g smör
1 tsk vaniljsocker
minimarschmallows
1,5 dl cashewnötter naturella

GÖR SÅHÄR : 
Smält chokladen tillsammans med smöret. Rör ner den kondenserade mjölken och vaniljsockret. Blanda i marshmallows och nötter. Bred ut på bakplåtspapper och låt stelna.
Superdundergott och enkelt!

diana

Jag önskar er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år,
å njut av stunden å låt bli att stressa!

Tack för mig och tack Linda för att jag fick sno lite plats av dig 

 

The post Gästbloggare – Diana Skogh Valkola appeared first on Kryddburken.se.

Julbordspremiär på Sjöstugan i Borgholm

sjöstugan_julbord
Ikväll åt vi årets första julbord på Sjöstugan i Borgholm! Vi har hållt oss ifrån julmaten förutom skinka o tomtegröt, å vörtbröd jag gjorde tidigare i veckan men nu så var det dags för det traditionella julbordet med goda vänner. Vi bokade bord på Sjöstugan i Borgholm. Ett litet, gemytligt gammalt torp från 1940-talet med tidstypisk inredning, knarrande trägolv och stora härliga balkar i taket.

Jag ångrar nu efteråt att jag inte hade stora Canon med mig utan endast Iphonen som kamera, men jag ska försöka återge i både bild och text ändå. Detta julbord är det absolut mysigaste jag varit på, såhär ska de se ut! Helt och hållet min stil. Litet, vällagat, stämningsfullt och med en rustik känsla av jul och den goda maten! Grymt imponerad är jag…

julbord_sjöstugan_borgholm
Strax före 19 stod vi utanför detta vackra hus, Sjöstugan i Borgholm. Snötäckt med julgran, flammande marschaller och en inbjudande entré. Jag hade nästan kunnat nöja mig med att bara stå där och njuta men det var väl onödigt att gå miste om all den goda maten och insidan av huset… När vi öppnade ytterdörren möttes vi av doften av varm glögg och ljudet av en sprakande brasa med vacker julmusik i bakgrunden… Helt magiskt!

sjöstugan_borgholm_julbord
Vackert… Galet vackert!!

sjöstugan_julbord_borgholm
Intill vårt bord i ”salen” som kanske rymde 20 personer totalt sprakade brasan… Å brasor gillar jag! :-P

20121215-213037.jpg
Inredning och miljö i rustik trä med filtar i fönsterna för att inte vinden ska dra, fårskinn längs bänkarna, fluffiga kuddar, linnedukar och fotogenlampor…

julbord_i_bogholm_sjöstugan
Det vackra lilla rummet före buffén och drinkbaren…

sjöstugan_julbord_julmat_borgholm
Sjöstugans julbord som serverades efter välkomstglöggen.
Nu ska jag försöka minnas allt gott;
5-6 sorters sill, nubbesill, ägghalvor med majonäs och räkor, gravad lax och gravlaxssås, kallrökt lax, paté/rullsylta? Lite osäker där… Julskinka, rökt vildsvin, kålsallad, kokt potatis, vörtbröd o några sorter till av mjukt bröd och tunt knäcke, smör, julost, brie, grönmögel, druvor… Har säkert glömt något…
Varma;
Köttbullar, revben, snittade prinskorvar, små stekta minikroppkakor, janssons frestelse, kokt potatis…
Godisbord;
Kaffe, the, pepparkakor, saffranskaka, fruktkaka, ris a la malta, saftsås, apelsinfiléer, mandelmusslor, grädde, marsipantomtar och grisar, fudge, kola, knäck, skumtomtar mm…

Precis så lagom mycket att välja på så man slipper få ångest av att tagit till sig överfulla tallrikar som man inte orkar äta upp. Och framförallt när det är så otroligt vällagat med fina råvaror behövs inte lika mycket. Ingen smörig flottig janssons här inte utan en krämig med grädde, välsmakande köttbullar som inte smular sönder eller är torra, små kroppkakor som verkligen smakade hemrullade, och de utvalda sillsorterna för att bara nämna några.

Jag o barnen drack julmust, Nicke och P skålade med Mariestads, skåne akvavit och Xanté päroncognac till kaffet.

julbord_julstämning_sjöstugan_borgholm julbord_julmat_sjöstugan_borgholm julbord_sjöstugan_borgholm_godisbord
Med en mätt mage, väldigt nöjd med kvällens matupplevelse kommer jag leva länge på den här kvällen! :-P  Stort tack för i år till Kjell & Ylva för god mat, bemötande och en stämningsfull julbords-kväll!

The post Julbordspremiär på Sjöstugan i Borgholm appeared first on Kryddburken.se.

Vegetariska nuggets wraps med sweet chili


Ni vet hur det är med julmaten, den är vansinnigt god och lockande men efter ett par sittningar med skinka, janssons, köttbullar och prinskorv börjar det till slut bli lite mäktigt. Det är lätt att älska årstidens fröjder men väldigt lätt att tröttna för fort också så lagom dos är bäst tycker jag.

Jag tänkte bjuda på ett ett otroligt gott alternativ till all julmat, kanske det godaste du bjuder vänner och släkt på under mellandagarna?! Att receptet dessutom är vegetariskt och framtaget i samarbete med Hälsans Kök gör att det passar många. En vegetariskt fräsch rätt av sesam nuggets, baserat på vete och soyaproteiner med en frasig panering av sesamfrön.

Gillar ni kycklingnuggets så gillar ni garanterat dessa, jag tyckte dessutom dom var godare och hade en mer lätt, smakrik panering som inte kändes så flottig.

Nuggets kan du steka och servera tillsammans ris, wokade grönsaker, goda ostar och sallader. En ljummen rotfruktssallad med fetaost och goda dipper kanske? Eller små naggande goda spett att doppa i heta såser, eller varför inte som plockmat på tandpetare med en liten körsbärstomat och brieost?

Här har jag dock valt att göra ett avbrott till all julmat med en enkel wrap av mjuk tortilla, salladskål, rödlök, gul snackspaprika & gurka. Färska champinjoner, lätt brynta i smör tillsammans salt, peppar och rivet skal från apelsin ger en härlig konstrast. Ni måste bara prova. :-P

Sitter du själv inne med något vegetariskt tips på julmat?
Lämna gärna inspiration i kommentarsfältet.


Basingredienserna förutom smör/olja till stekning, salt och peppar. Väldigt enkelt att förbereda och servera goda wraps på nolltid!


Sesam nuggets, här lätt upptinade för att sedan stekas på i stekpanna i smör/olja på medelvärme tills de blir härligt gyllenbruna.


Montera sedan på mjuka tortillabröd, salladskål, sweet chilisås, nuggets, rödlök, gurka och paprika.


Dom smörstekta champinjonerna med härlig smak av rivet apelsinskal sätter en fräsch ton på hela rätten.


Rulla ihop och svep om med bakplåtspapper, servera direkt!

 


För fler recept och inspiration besök Hälsans kök hemsida.

Lycka till!

The post Vegetariska nuggets wraps med sweet chili appeared first on Kryddburken.se.

Solgul vitaminbomb


God morgon solstrålar! Vet ni vad?? Inatt kom första snön här på Öland, hurra va fint det är och lagom till advent också!
En stärkande morgondrink med massor av härlig frukt och nypressad juice kan säkert få fart på adventspysslet här hemma med! Idag ska fönsterna putsas, (ja, insidan iaf) och mina röda adventstakar upp! Så fint de ska bli… :-P

Önskar er alla en finfin dag, se till och få i er lite vitaminer ni också! ;-)

ca 1½ liter
Det här behöver du :
1 liter pressad juice från clementin, apelsin, citron
1 ananas
2 bananer

GÖR SÅHÄR :
Skär ner frukterna i bitar i en tillbringare, slå på apelsinjuice och mixa med mixerstav eller blender. Servera genast!

The post Solgul vitaminbomb appeared first on Kryddburken.se.