Köttfärssås, långkokt med smak av tomat och oregano

långkokt_köttfärssås_godaste_köttfärs_färs
Vardagsfavoriten som vi ofta gör här hemma är långkokt köttfärssås. Älskas av alla och jag brukar oftast göra på 1 kg nötfärs och dryga ut med allehanda grönsaker, rotfrukter och tomatsåser så det blir en ordentlig gryta. Smart till matlådor och att frysa in. Köttfärssås går ju att ha till allt nästan! HÄR hittar du dessutom 21 recept och tips på vad du kan göra med överbliven köttfärssås. 😉

Här är min egen storfavorit med massor av smak av tomat och oregano. Receptet innehåller både tomatpuré, finkrossade tomater och ketchup och jag lovar det blir riktigt härliga smaker av allting när det fått småkoka länge på spisen. En liten skvätt grädde rundar av det hela och du har en helt ljuvlig köttfärssås att servera till pasta och massor med riven ost.

När jag lagade den här såsen hade jag visst glömt att fylla på pasta-förrådet så det fick bli en blandning av stora makaroner och spiraler, men helst vill jag ha tunna spagetti. 😛

Det här behöver du : 
1 kg nötfärs
3 msk tomatpuré
3 msk torkad oregano
1 msk torkad basilika
1 burk finkrossade tomater
1 burk vatten
3 dl ketchup (Heinz)
2 msk oxfond
1 dl grädde
Salt och peppar
Riven ost (parmesan eller cheddar)

GÖR SÅHÄR : 
Bryn nötfärsen tillsammans med tomatpurén och de torkade kryddorna så kommer smakerna fram bättre. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och låt puttra på svag värme med lock ca 2 – 3 timmar. Smaka av med salt och peppar.

köttfärssås_recept_färs_köttfärs
Den godaste köttfärssåsen är en långkokt som fått puttra länge med riktigt, härliga och mustiga smaker.

köttfärssås_långkok_köttfärs_färs
Servera med pasta och toppa med en god riven ost och några varv med pepparkvarnen.

Köttfärssås, långkokt med smak av tomat och oregano

långkokt_köttfärssås_godaste_köttfärs_färs
Vardagsfavoriten som vi ofta gör här hemma är långkokt köttfärssås. Älskas av alla och jag brukar oftast göra på 1 kg nötfärs och dryga ut med allehanda grönsaker, rotfrukter och tomatsåser så det blir en ordentlig gryta. Smart till matlådor och att frysa in. Köttfärssås går ju att ha till allt nästan! HÄR hittar du dessutom 21 recept och tips på vad du kan göra med överbliven köttfärssås. 😉

Här är min egen storfavorit med massor av smak av tomat och oregano. Receptet innehåller både tomatpuré, finkrossade tomater och ketchup och jag lovar det blir riktigt härliga smaker av allting när det fått småkoka länge på spisen. En liten skvätt grädde rundar av det hela och du har en helt ljuvlig köttfärssås att servera till pasta och massor med riven ost.

När jag lagade den här såsen hade jag visst glömt att fylla på pasta-förrådet så det fick bli en blandning av stora makaroner och spiraler, men helst vill jag ha tunna spagetti. 😛

Det här behöver du : 
1 kg nötfärs
3 msk tomatpuré
3 msk torkad oregano
1 msk torkad basilika
1 burk finkrossade tomater
1 burk vatten
3 dl ketchup (Heinz)
2 msk oxfond
1 dl grädde
Salt och peppar
Riven ost (parmesan eller cheddar)

GÖR SÅHÄR : 
Bryn nötfärsen tillsammans med tomatpurén och de torkade kryddorna så kommer smakerna fram bättre. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och låt puttra på svag värme med lock ca 2 – 3 timmar. Smaka av med salt och peppar.

köttfärssås_recept_färs_köttfärs
Den godaste köttfärssåsen är en långkokt som fått puttra länge med riktigt, härliga och mustiga smaker.

köttfärssås_långkok_köttfärs_färs
Servera med pasta och toppa med en god riven ost och några varv med pepparkvarnen.

Köttfärssås, långkokt med smak av tomat och oregano

långkokt_köttfärssås_godaste_köttfärs_färs
Vardagsfavoriten som vi ofta gör här hemma är långkokt köttfärssås. Älskas av alla och jag brukar oftast göra på 1 kg nötfärs och dryga ut med allehanda grönsaker, rotfrukter och tomatsåser så det blir en ordentlig gryta. Smart till matlådor och att frysa in. Köttfärssås går ju att ha till allt nästan! HÄR hittar du dessutom 21 recept och tips på vad du kan göra med överbliven köttfärssås. 😉

Här är min egen storfavorit med massor av smak av tomat och oregano. Receptet innehåller både tomatpuré, finkrossade tomater och ketchup och jag lovar det blir riktigt härliga smaker av allting när det fått småkoka länge på spisen. En liten skvätt grädde rundar av det hela och du har en helt ljuvlig köttfärssås att servera till pasta och massor med riven ost.

När jag lagade den här såsen hade jag visst glömt att fylla på pasta-förrådet så det fick bli en blandning av stora makaroner och spiraler, men helst vill jag ha tunna spagetti. 😛

Det här behöver du : 
1 kg nötfärs
3 msk tomatpuré
3 msk torkad oregano
1 msk torkad basilika
1 burk finkrossade tomater
1 burk vatten
3 dl ketchup (Heinz)
2 msk oxfond
1 dl grädde
Salt och peppar
Riven ost (parmesan eller cheddar)

GÖR SÅHÄR : 
Bryn nötfärsen tillsammans med tomatpurén och de torkade kryddorna så kommer smakerna fram bättre. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och låt puttra på svag värme med lock ca 2 – 3 timmar. Smaka av med salt och peppar.

köttfärssås_recept_färs_köttfärs
Den godaste köttfärssåsen är en långkokt som fått puttra länge med riktigt, härliga och mustiga smaker.

köttfärssås_långkok_köttfärs_färs
Servera med pasta och toppa med en god riven ost och några varv med pepparkvarnen.

Hamburgare och hamburgerbröd à la LCHF och Paleo

Hamburgare LCHF och Paleo

Äkta hamburgare

Ja, vad är nu det? Äkta hamburgare, det är det många som kallar sitt malda kött som läggs mellan två bröd.

För mig är hamburgaren ett riktigt snabbt, gott och näringsrikt sätt att få i mig en måltid.

Köttet ska helst vara nymalet och framförallt komma från gräsbetande djur som fått leva ett gott liv ute i det fria.

De enda kryddor som behövs för att smaksätta detta goda kött är salt och peppar.

Många hamburgerfabriker blandar i en hel del andra tillsatser, ofta för att dölja smaken på färsen som inte alltid är av så hög kvalitet.

Kvaliteten på köttfärs har varit på tapeten många gånger senaste åren. Färs packas ofta i en så kallad skyddande atmosfär.

Förpackningstekniken gör att färsen behåller sin röda färg och ser färsk ut i många dagar. Men färs håller sig bara färsk ett kort tag efter malningen.

Bryter man en bit av färsen från ett sånt paket så är innandömet betydligt gråare och lukten lätt härsken.

Jag ringde till Scan häromåret och frågade varför det skulle behöva vara så här, varför kunde vi inte få köpa färs som packats utan denna skyddande atmosfär.

Det var vi konsumenter som krävde det, blev svaret. Vi köper inte färs som inte är röd…

Jag tillhör de konsumenter som då hellre är utan. Alternativ finns, många butiker mal idag färsen medan man väntar.

Eller så kan man förstås köpa en köttkvarn och mala själv, högrev är speciellt gott till färs.

Det finns också bra frysta burgare, t. ex. Black Angus från Lindströms, som bara innehåller just nötfärs, salt och peppar.

Hamburgerbröd hör väl inte hemma i en LCHF-kost kanske många tänker, men med mitt glutenfria bröd bakat på ägg, mandelmjöl, kokosmjöl och kokosolja så funkar det riktigt bra.

Vill du inte ha bröd till så blir det gott att bara svepa in burgaren i ett salladsblad istället.

Här hittar du recept på en riktigt god hamburgerdressing och kålrotspommes.

Här finns recept på getostsmöret, turkisk haydari och ketchupen som jag serverade till mina burgare.

Glutenfritt Hamburgerbröd LCHF/Paleo

Hamburgerbröd 4 port

2 ägg

3 msk mandelmjöl

2 msk kokosmjöl

2 msk kokosolja

1 msk sesamfrön + lite till garnering

½ msk fiberhusk

½ tsk bakpulver

ca 1 krm salt

Vispa äggen riktigt tjockt med elvisp. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten tillsammans med kokosoljan.

Blanda om väl men med lätta tag så luftigheten i äggsmeten bevaras. Smaka av om smeten är lagom salt.

Klicka ut smeten på bakplåtspapper med hjälp av två skedar. Blöt handen och forma smeten till runda bullar.

Strö på sesamfrön och grädda på 200º i 10 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna på galler.

Hamburgare 4 port

500 g gräsbetesfärs

2-3 msk smör till stekning

Salt och peppar

Forma färsen till fyra hamburgare. Bryn på båda sidor i smöret, krydda med salt och peppar.

Låt steka ca 2 minuter på var sida om du vill ha dem mediumstekta. Samma tid om du istället grillar dina burgare, då blir de förstås ännu godare.

Stäng av plattan och låt dem ligga kvar och dra till sig i pannan en stund om du vill ha dem mer åt det välstekta hållet.

Jag serverade mina hamburgare med en grönsallad, ett stekt ägg och olika tillbehör.

Tillbehör till mina hamburgare

Tillbehör till mina hamburgare


Hamburgerdressing med sting

Hamburgerdressing

Snabbmat med hög njutfaktor

Idag får du ett litet inlägg om en av mina absoluta favoriträtter. Hamburgare står högt i kurs, både när jag lagar mat hemma och äter ute.

Det kan faktiskt vara riktigt bra mat även på restaurang, om man som jag hoppar över den onödiga utfyllnaden i form av bröd och pommes frites.

Många restauranger med självaktning serverar idag finaste färsbiffar av högrev, fjällko, bison och andra typer av smakrikt kött från djur som fått gå ute och äta det de är gjorda för, nämligen gräs.

På långsemestrarna i Alanya köper jag alltid nymald färs av traktens köttbönder direkt hos slaktaren. Det kan man få i många matbutiker här hemma också, be personalen i charken att mala det kött du vill köpa.

Är just nu i Stockholm, där köper jag ofta färdigpressade högrevsburgare på gotländskt gräsbeteskött i charken på Coop Daglivs vid Fridhemsplan. De är otroligt saftiga och goda.

Särbo Lennart bor på Kungsklippan så det blir många och långa promenader runt i vår vackra huvudstad. Som den matnörd jag är så blir det förstås en hel del besök i de olika saluhallarna också.

Efter receptet följer lite bilder från senaste veckan då Stockholm bjöd på sitt finaste höstväder

Hamburgerdressing

Hamburgerdressing med sting 2 port

1 dl majonnäs

1 saltgurka

4 cocktailtomater

1-2 tsk Mapuche Fire

Några droppar balsamvinäger

Skär saltgurka och tomater i små tärningar. Blanda majonnäsen med kryddblandningen. Rör försiktigt ner tomat och gurka, låt stå en stund så smakerna utvecklas.

Har du inte Mapuche Fire, en ekologisk kryddmix från Herbaria, så går det lika bra med en tacokrydda eller annan kryddmix med hetta.

Se bara till att du köper kryddmixer utan glutamat, de ekologiska innehåller aldrig den tillsatsen som benämns E621.

För en mildare och mer barnanpassad dressing kan du använda min Rhode Island som bas.

Hamburgare med dressing

Söderhallarna

Söderhallarna

Söderhallarna

Söderhallarna

Söderhallarna

Söderhallarna

Spröda frökex från Huså Bröd hos M Seger på Östermalmshallen

Fredrika Bremer i Humlegården

Fredrika Bremer i Humlegården

Af Chapman

Af Chapman

Norr Mälarstrand

Norr Mälarstrand

Norr Mälarstrand

Norr Mälarstrand


Varma mini-baguetter med het färs och chiliröra

baguetter_varma
Varma mackor?? Det har verkligen funnits i alla tider så länge jag minns…. Sen min barndom, alltså urminnes tider med andra ord! ♥
När jag var liten var det inget konstigt med skivad falukorv o ketchup på ett rostbröd och sen skjuts in i ugnen. Ja, ostskivor och aromat va de också på…. ;-)
IDAG känns det mer som nostalgi och aromat är inget jag nånsin köper hem, men kan ju säga att jag är uppväxt med den ”kryddan” av alla…
Vem var inte det på 80-talet?? ;-)

Men för att bryta trenden och skapa nåt nytt o ”modernt” så lägger jag i alla fall ut detta recept som blivit en riktig klassiker hemma hos oss.

Dessa är såååå mycket godare än varma mackor på rostbröd och gärna lite sådär avsvalnade och lagom ljumna ska dom vara också. Fyllningen är en favorit som min kära make önskat för länge sen så jag hakar faktiskt på trots hettan för tillsammans med creme fraiche i fyllningen och riven ost uppepå så blir dessa små baguetter oslagbara! JAG LOVAR!

Om det nånsin blir stekt färs över hemma hos oss så äts den kall på smörgås till frukost dagen efter… Av kära maken, ja – förstås! :-P

12 små baguetter
Det här behöver du : 
2 förp 6-pack små baguetter
500 gram nötfärs
2 msk D´Elidas chilisås
1 msk tomatpuré
2 tsk soya
2 dl creme fraiche
Trocomare örtsalt

Port salut riven ost
Pommeskrydda (finns glutamatfri på ÖoB)
Grovmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Bryn färsen i het stekpanna. Tillsätt resten av ingredienserna och sänk värmen något. Låt puttra ihop ca 5 minuter.

Skär upp baguetterna och fyll med färsröran. Strö över riven ost, krydda med pommeskrydda och svartpeppar.
(port salut tycker jag är den godaste rivna osten om man ska gratinera så den rekommenderar jag varmt)

(Hit kan förberedas om man vill, ställ plåten med baguetterna i kylskåp, redo att skjutsas in i ugnen innan det ä dags att äta)

Gratinera mitt i ugnen ca 10-15 minuter i 220 grader tills osten smält och de fått fin färg. Servera dom något avsvalnade tillsammans med en krispig sallad, vitlökssås eller BBQ-sås. Eller bara precis som dom är! :-P

TIPS! 
Till alla småbarnsföräldrar;
Stoppa baguetterna i melitta/kaffefilter, billigt utan spill om man ska äta för hand.

ica_mini_baguetter_varma_fyllda_fyllning
6-pack små baguetter kostar ibland inte mer än 5kr/förp på ICA så passa på när det är kampanj!

mini_baguetter_fyllda_varma
Mini-favoriter!

varma_baguetter_recept
Delade och fyllda. Toppade med riven port salut, pommeskrydda och svartpeppar. Skjuts in i ugnen nu!

varma_baguetter_färs_chili_fyllning
Lägg ett bakplåtspapper och en kökshandduk över. Låt svalna 10-15 minuter, sen är dom som godast.

Min hemliga ingrediens i godaste köttfärssåsen

köttfärssås_fyllig_rotselleri
Att få till en riktigt fyllig och smakrik köttfärssås är inte svårt och alla har nog sina favoritrecept och knep. Mitt hemliga vapen är den klumpiga, lilla knölen rotselleri! :-P Jag har sagt det innan, men det tål att upprepas. Den missar inte många köttfärssåser i mina grytor. Smaken blir otroligt mustig och fyllig. Jag grovriver den och fräser med färsen i början sen smälter den in fint i såsen med övriga ingredienser och ingen brukar kunna gissa att det är rotselleri i men många undrar vad som gör den så god! ;-)

Det som till 99% alltid finns i min köttfärssås är förutom nötfärs; Rotselleri, morot och lök.

6 port
Det här behöver du : 
400 gram nötfärs
150 gram rotselleri
1 morot
2 msk tomatpuré
4 dl kraftig köttbuljong
3 dl ketchup
1 tsk oregano
½ tsk vitpeppar
½ tsk grovmalen svartpeppar
1½ dl grädde
Maizenamjöl utrört i lite vatten till redning

GÖR SÅHÄR :
Börja med att bryna färsen i en rejäl traktörpanna eller gjutjärnsgryta. Under tiden färsen bryns skalar du rotselleri o morot och river grovt.

Tillsätt i färsen tillsammans med tomatpuré och låt allt få fräsa ihop några minuter. Häll sedan på buljong, ketchup, kryddor och grädde. På med lock och låt köttfärssåsen få puttra på svag värme minst en timme, gärna längre om du har tid.

Red av åsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Klar att servera med spagetti.

rotselleri
Rotsellerin skalar du enklast med en osthyvel.

riven_rotselleri
Och river sen på grova sidan av rivjärnet.

fyllig_köttfärssås_rotselleri

Mozzarellabiffar

mozzarellabiffar_recept_mozzarella
En av de godaste färsrätterna jag vet är helt klart fyllda biffar. Speciellt ostfyllda biffar! ;-)
Jag har gjort många varianter genom åren både med vanlig hårdost, fetaost, mögelost och som dessa med mozzarella och dom blir bara såååå goda! Använd en riktig buffelmozzarella om du hittar, de både smakar bättre och håller bättre konsistens. Servera sen biffarna med en krämig sås, tomater, och ytterligare lite mozzarella på toppen… :-P

Idag på förmiddan har jag förberett lite smått och gott till kvällens grillning, bland annat ett supergott recept på kryddsåsen chimichurri. Ni ska få se sen. Riktigt het sås som jag både ska marinera köttet i och servera till. Nu ska jag fortsätta tvätta nypotatisen och plocka i köket. Ha en underbar fredag alla fina läsare! ♥

10 st
Det här behöver du :
800 gram blandfärs
1 dl vatten
1 msk oxfond
3 msk havregryn
Salt
Vitpeppar
1 mozzarellaost

Såsen :
1 burk creme fraiche
1 dl vatten
1 tsk tomatpuré
1 buljongtärning italiensk ört
Salt o peppar
Maizenamjöl + vatten till redning

GÖR SÅHÄR :
Blanda ingredienserna till färsen. Forma till tio stycken runda bollar och platta till. Skär mozzarellaosten i tio bitar och baka in varje bit i varsin biff. Stek i het panna så de får fin färg på bägge sidorna. Lägg på en ugnsplåt och efterstek dom i ugnen på 175 grader tills de är genomstekta, ca 10 min.

Vispa ur pannan med creme fraiche och vatten. Tillsätt övriga ingredienserna till såsen. Red av med Maizenamjöl och vatten om du vill ha tjockare och krämigare konsistens. Smaka av med salt och peppar. När biffarna är klara i ugnen, lägg ner dom i såsen och servera!

färs_biffar_mozzarellaost

biffar_mozzarellabiffar

Nyttig färspanna med vitkål

färspanna_vitkål
En av veckans höjdpunkter i köket har varit denna supergoda färspanna fullproppad med massa nyttigt och gott som vitkål, morötter och krispiga grönsaker. Kryddad med het chilisås och serverad med en kall dressing är det väldigt svårt att tröttna på dessa smaker, en riktig fullträff! :-P

Fler nyttiga och goda recept hittar du i kategorin ”Nyttiga matlådor” i menyn till höger, eller klicka HÄR >>

Det här behöver du : 
800 gram nötfärs
½ vitkålshuvud
3 morötter
1 gul paprika
1 röd paprika
1 rödlök
D´Elidas chilisås
2 msk grönsaksfond
En skvätt vatten
2 nävar gröna ärtor

GÖR SÅHÄR : 
Skär vitkålen och morötter i strimlor/slantar, bryn tillsammans med färsen i en rymlig panna tills allt fått fin färg och vitkålen mjuknat något. Hacka, paprika och rödlök och rör ner. Droppa i lite chilisås efter eget tycke och smak och tillsätt 2 msk grönsaksfond och en skvätt vatten. Låt allt få fräsa ihop ca 5 min. Avsluta med att strö över ett par nävar gröna ärtor. Servera med en god dressing gjord på creme fraiche och sweet chili.

färspnna_lchf_vitkål_grönsaker_nyttig_lunch
Färs, vitkål och morötter får brynas tillsammans.

färs_panna_vitkål_lchf
Tillsätt sedan paprika och lök. Några droppar chilisås, grönsaksfond och en skvätt vatten.

färspanna_vitkål
Rör ner gröna ärtor sist av allt, de behövs bara värmas så smakar dom som bäst.

nyttig_lunch_matlådor_färs
Matlådor packade, servera röran med en klick creme fraiche som du blandar med sweet chilisås.

Nötfärs och morotsbiffar

biffar_morotsbiffar
Igår lagade jag ett gäng goda matlådor i form av nötfärsbiffar med rivna morötter i, en purjolöks och vitkålsgratäng och kokt broccoli till! Riktigt mumsigt och gott! :-P

Med rivna morötter i biffarna blir dom extra smakrika och saftiga och kan med fördel piffas till med lite starkare kryddor och chili som passar bra ihop med sötman från morötterna.

Recept på purjolök/vitkålsgratäng kommer också! ;-)

10 stora biffar
Det här behöver du :
1 kg nötfärs
4 finrivna morötter
1,5 dl vatten
2 msk potatismjöl
Några droppar D’Elidas chilisås
2 tsk Tony’s krydda
2 krm vitpeppar
Salt

GÖR SÅHÄR :
Blanda ihop alla ingredienserna och forma till 10st biffar. Stek i panna på medelvärme ca 2-3 min på varje sida.

biffar_morotsbiffar_nötfärs

biffar_nötfärs_morotsbiffar

nötfärs_morotsbiffar

morotsbiffar_nötfärsbiffar_biffar

nyttiga_matlådor_lchf