Kryddburkens köttfärsrutor TEXAS style!

köttfärsrutor_texas_style_kryddburken_köttfärslimpa
Som ni vet så är min kära make en köttfärs-älskare av högsta rang! Han avgudar färs i alla former! Biffar, hamburgare och köttfärslimpor… Jag skulle kunna servera honom detta 7 dagar i veckan, året om och han skulle somna och vakna med ett leende på läpparna av bara vetskapen om att han får FÄRS till middag! :-P

Det händer då och då att jag smyger in en liten länk i hans favoriter här på datorn… Jag har döpt mappen till ”Kolla här Nicke!!”

För att han överhuvudtaget ska kolla mer än en tredjedels sekund på länkarna jag sparat så måste de va antingen ruffiga grabbar, coola truckers, krom och mullriga V8:or. Kockar som grillar och eldar, lyssnar på Meduza, drar dåliga skämt & dricker öl… De e kul de, tycker han! :-P

Sen kan han faktiskt till och med titta på klipp med ”Pit boys”. DOM går hem!
Har ni missat Pit boys på Youtube så lova att ni söker upp dom! Det är dom legendariska ”ZZ-top-kockar” jag pratar om. Ni förstår vad jag menar när ni ser dom! ;-)

Utifrån ett inspirerat klipp från dom så har jag nu skapat Kryddburkens egen version av köttfärslimpa, eller köttfärsrutor TEXAS style!! Det gick hem hos gubben och barnen med stora tummar upp! Detta ska ni testa, lova mig de!

6 port
Det här behöver du : 
1 kg blandfärs
1 dl kallt vatten
1 ägg
2 tsk Tony´s krydda
½ tsk salt
4 msk BBQ glaze (Santa maria sweet Pineapple)

Topping : 
1 stor gul lök
1  morot
1 orange el. röd paprika
½ purjolök
1 näve körsbärstomater
Salt, peppar & örtkrydda
1 dl vatten
1 burk hela champinjoner

GÖR SÅHÄR :
Skölj och skär grönsaker och lök till toppingen. Stek alltihop i het panna med lite smör så löken får mjuka och alla smaker framträder. Krydda med salt och peppar och örtkrydda. Om det börjar bli torrt i stekpannan kan du tillsätta lite vatten som får fräsa med. När löken mjuknat, ställ åt sidan så länge.

Rör ihop ingredienserna till färsen och tryck ut i en ugnsfast form. Pensla med BBQ glaze och lägg grönsaker och lök ovanpå. Stek i ugn, 175 grader ca 50 min. Lägg över folié på slutet om grönsakerna börjar bli brända ovanpå. Servera med kokt potatis och skysås.

Extra tillbehör : 
D´Elidas chilisås
Inlagd jalapeno

köttfärslimpa_köttfärsrutor
Toppingen till köttfärsen, allt detta bli otroligt gott ihop när det fått fräsa i stekpannan och smakerna fått komma fram.

tillbehör_topping_fyllning_ovanpå_köttfärslimpa_köttfärsrutor
Jag la av till en burk hela champinjoner som jag bara halverade men dom behöver inte fräsa med i pannan så dom rörde jag ner strax innan jag la allt på köttfärsen.

köttfärs_färs_rutor_bbq_meatloaf
Färs i form!

köttfärsrutor_meatloaf_bbq
BBQ glaze… Det är ett MÅSTE! Ta den glaze du tycker bäst om, speciell sort spelar inte så stor roll!

köttfärslimpa_färsrutor_köttfärsrutor_meatloaf
Topping/pålägg är PÅLAGT! Nu skjuts in i ugnen!

köttfärslimpa_rutor
Efter ca 50 min i ugnen.

köttfärsrutor_färsrutor_köttfärslimpa_rutor_meatloaf
Jag tycker det är gott! Det är GOD mat helt enkelt. Andra tycker att detta ÄR ”världens käk” å inget annat… Han har dock inte lyckats få mig att dela detta tycke till fullo, vare sig det gäller färs eller öl, men jag älskar honom ändå! ;-)

The post Kryddburkens köttfärsrutor TEXAS style! appeared first on Kryddburken.se.

Lax i ugn
Källa:
Portioner: 1

Ingredienser:
Fryst laxbit
Majonnäs
Dill
Citron
Gör så här:
Lägg laxbiten i en ungsfast form, salta och peppra, bred över rikligt med majonnäs, täck med ungsfolie. In i ugnen ca 200 gr, i ca 20 min. Lyft på folien efter 10 -15 minuter och låt rätten få lite färg. Servera med blomkål, broccoli, citron och dill! Jättegott och busenkelt!
Färsk ravioli med vitlöksfrästa champinjoner & timjan

ravioli_vitlök_champinjoner_färska
Gokväll alla fina! 

Ja, det är ju alla hjärtans dag idag, vare sig du eller ni firar den eller inte skänker jag er en extra varm tanke idag bara för att jag tycker om er så mycket och det är så kul när ni kommenterar och engagerar er! Jag är väl inte tipp-topp-piggelin med min hand, den värker ännu efter 3 veckor o MR-röntgen är planerad o gipset är kvar så jag tar allt i min egen lilla takt,, ibland går min egen lilla takt för fort och då får jag väl skylla mig själv när handen protesterar mot mig…

Hur som helst så älskar jag att läsa era kommentarer och det är jättekul om ni skriver nån rad, följer mig på bloglovin, facebook eller instagram ”Kryddburken”… Jag finns lite överallt! :-P

Dagens recept är nåt så busenkelt som färsk ravioli! Så vansinnigt gott och hundra gånger bättre än burk-ravioli. Till dessa har jag bara smörstekt färska champinjoner med vitlök och så lite färsk timjan. Enklare, godare kan de inte bli! Ska bjuda på lite ”alla-hjärtans-dag-bilder” lite senare. Hoppas ni alla haft en fin dag o kväll. Stor kram till er…

2 port
Det här behöver du : 
250 gram färsk ravioli (ica selection)
100 gram färska champinjoner
Salt & peppar
1 msk smör
2 vitlöksklyftor
1 knippe persilja
1 knippe färsk timjan

GÖR SÅHÄR : 
Börja med att pensla bort smuts från champinjonerna. Skär i skivor. Hetta upp en stekpanna på hög värme och lägg i svampen. Låt champinjonerna få vätska ur sig och krydda sen med salt och peppar. Tillsätt, pressad vitlök och en klick smör samt finhackad persilja.

Koka raviolin enligt förpackningen. ringla över en god olivolja, strössla över färsk timjan och blanda med de vitlöksfrästa champinjonerna.

ravioli_svamp_champinjoner_färsk
Den här färska raviolin kan jag verkligen rekommendera, 250 gram låter inte så mycket till 2 portioner men tro mig, det gör de! Grymt god fyllning med tomat, mozarella och basilika. Prova!! ;-)

färsk_ravioli_ica_selection
Stora härliga raviolikuddar som INTE kokar sönder!

vitlöksfrästa_champinjoner
Smörstekta champinjoner med vitlök och persilja. Tillsammans med färsk ravioli och timjan… Ni anar inte hur gott det är! Och enkelt! :-P

The post Färsk ravioli med vitlöksfrästa champinjoner & timjan appeared first on Kryddburken.se.

Kyckling, röd paprika och philadelphiaost

kycklingröra_bakad_potatis_grillad_paprika

Nu ska ni få se! Jenny (Jennys matblogg) och jag har kokat ihop en liten utmaning till oss själva, det är ingen tävling eller prestige av något slag, bara en kul grej. Man måste liva upp även matbloggsvärlden ibland och detta är verkligen grymt roligt! Kanske nånting andra matbloggare kan ta efter, varsågoda i så fall! ;-)

Jenny har valt TRE ingredienser som ska ingå i en varmrätt vi ska laga. Självklart får vi använda övriga ingredienser som våra skafferier & kylskåp erbjuder. Inläggen publiceras samtidigt här och nu och ingen av oss vet vad den andra har lagat! ;-)

De tre ingredienserna är som rubriken lyder; Kyckling, röd paprika & philadelphiaost! 

Nästa vecka, samma dag, samma klockslag kör vi en uppföljare; Dessert förstås!
Då är det jag som väljer de tre ingredienserna och Jenny & jag publicerar våra recept på respektive blogg precis som idag. :-P

Jennys recept hittar du här >>

röd_snackpaprika

Här kommer nu min version :

~
Kycklingröra med rostad
paprikacreme & philadelphiaost
Bakad potatis
~

4 port
Det här behöver du :
4 bakpotatisar
1 helstekt kyckling i ugn ca 1,3 kg
2 röda snackpaprika
1½ tsk D´Elidas chilisås
2 tsk honung
Salt & peppar
1 stor ask philadelphiaost (300 gram)

Kycklingen : 
1 hel, färsk gårdskyckling ca 1,3 kg
½ dl rapsolja
1 pressad citron
1 msk tomatpure
½ msk sambal oelek
2-3 tsk D´Elidas chilisås
Chiliflakes
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skölj kycklingen och klappa den torr med hushållspapper. Skär över bröstbenet och vik ut kyckling. Lägg i en ugnsfast form med skinnsidan uppåt. Pensla hela kycklingen med övriga ingredienser till marinaden. Ställ in i het ugn ca 225-250 grader och låt steka 15-20 min. Sänk värmen till 175 grader och pensla kyckling ytterliggaren nån gång innan den ska tas ut. ca 40-45 min till. Låt den kallna, bena sedan ur köttet.

Grillade paprikor : 
2 stora röda snackpaprikor
1½ tsk D´Elidas chilisås
2 tsk honung
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skölj och kärna ur paprikorna och ta bort de vita ”väggarna”. Halvera och lägg på ugnsfast fat. Grilla i ugn 250 grader ca 10 – 15 min tills paprikorna fått svarta blåsor.
Ta ut och lägg över i en skål. Täck med plastfolie och låt svalna däri. Värmen och ångorna som stängs inne behåller smakerna och du kan lätt dra av skinnet när de svalnat.
Mosa paprikaköttet med D´Elidas chilisås, honung, salt & peppar. Rör ihop med philadelphiaosten.

bakpotatis

Bakad potatis : 
Baka potatisarna i ugnen, helst utan folie för att få ett knaprigt skal, ca 1 timme i 200 grader. Känn med sticka om potatisen är helt färdig.

grilla_paprika_ugn
Skölj och kärna ur och ta bort de vita ”väggarna” i paprikorna. Halvera och lägg dom med skinnsidan uppåt.

grillad_paprika_i_ugn
Grilla i ugn på 250 grader ca 10 min tills paprikorna fått svarta blåsor.

skala_grillad_paprika
Lägg över i en skål, täck med plastfolie och låt stå tills de har svalnat. I och med att du stänger inne värmen och ångorna behålls smakerna och du kan enkelt dra loss skinnet när de svalnat.

philadelphiaost_recept_med_grillad_paprika_kyckling
De tre ingredienserna klara att ”monteras”.

grillad_paprika_philadelphiaost
Rör ihop den mosade paprikan med philadelphiaosten.

kycklingröra_grillad_kyckling_paprika_philadelphiaost
Vänd ner det urbenade kycklingköttet.

bakad_potatis_kycklingröra_philadelphiaost_paprika
Fyll rykande heta bakpotatisar med kycklingröran! Ringla över olivolja och servera med en  god sallad och lite extra paprikapulver på toppen. :-P

The post Kyckling, röd paprika och philadelphiaost appeared first on Kryddburken.se.

Chokladsemlor – LCHF

ChokladsemlaI dag är det fettisdagen och då äter ju alla semlor…
Här ska jag bjuda på chokladsemlor så
de stora chokladnördarna ska få sitt…

4 chokladsemlor eller 6-8 st små

4 ägg
50 gram smält osaltat smör
1 dl grädde
0,5 dl kokosnötsmjöl
3 msk fiberhusk
2 msk kakao
1,5 msk bakery+ sötning
2 tsk bakpulver

Mandelmassa:
1,5 dl skållade skalade mandlar och sedan malda gärna med 1 bittermandel i ( 150 g mandelmjöl)
1 msk grädde eller vatten
1,5 msk bakery+ sötning
+ 40 riven mörk choklad 90%

2 dl grädde
1 msk kakao
ev 0,5 msk bakery+ sötning

Gör så här:
Vispa ägg fluffigt i några minuter. Vispa ner smält smör och grädden väl.
Blanda alla torra ingredienser väl och blanda ner dem väl i smeten, låt svälla några min.
Forma med lite blöta händer 4 bullar, tryck inte ihop dem för hårt.
Grädda 175 grader i ca 25 minuter. Gör du 6-8 st minska gräddningstiden.
Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

Mandelmassan kan förberedas och den kan också frysas. Vispa malda mandlar med sötning i några minuter i en matberedare med knivar. Ta i grädden/vatten till lämplig konsistens. Förvaras svalt eller frys. Riv den grovt och blanda den väl med riven choklad och ta i ev lite mer grädde för rätt konsistens.

Vispa grädden med kakao och ev sötning.

Skär av ett lock på bullen och bred chokladmandelmassan rikligt på den undre delen av bullen. Bred eller spritsa ut chokladgrädden över och lägg på locket och pudra med bakery+  eller kakao.

 

 

Bloggar etiketter: ,

God köttgryta med fläskschnitzel, rotfrukter & rött vin

köttgryta_recept_rödvin
Köttgrytor till vardags behöver inte ta lång tid alls. Har man grönsaker och rotfrukter förberett så är det bara att steka schnitzel och därefter pyttsa i resten av ingredienserna efter hand, inget krångel till riktigt god mat!

Grytan ska bräsera ca 45 min när alla ingredienser är  på plats så under den tiden kan man njuta av lugnet även en vardag, kanske fixa läxor, duka bordet eller bara umgås och känna doften av denna härliga gryta.

Jag har valt en gryta med både lök, rotfrukter, grönsaker och blomkål allt-i-ett och smaksatt med en skvätt rött vin.

Det här behöver du : 
600 gram fläskschnitzel i skivor
Salt & peppar
3 schalottenlök
2 msk tomatpuré
1 msk kikkoman soya
1-2 tsk soya color
2 dl rött vin
ca 1 liter köttbuljong
1½ dl grädde

GÖR SÅHÄR : 

Koka lätt i saltat vatten :
1 litet blomkålshuvud
2 palsternacka
1 knippe minimorötter

Dela blomkålen i mindre buketter. Skölj morötterna och skala palsternacka. Skär i slantar, minimorötterna kan vara hela som dom är. Lägg allt i en kastrull med saltat vatten, behöver bara koka några minuter. Häll av kokvattnet och skölj med kallt vatten eller sätt durkslaget i ett isbad.

Stek schnitzlarna i het stekpanna i lite smör. Salta och peppra. När alla är stekta vänd ner skivad schalottenlök och rör om tills den blivit något mjuk. Tillsätt därefter tomatpuré, soya (soya color; enbart för färgens skull) och rött vin. Rör i stekpannan med träsked så du får upp alla goda smaker från botten. Slå på buljongen, koka upp. Sänk därefter värmen till medel och låt allt bräsera ca 45 min. Rör ner grädde, smaka av med salt & peppar, ev. soya och en nypa socker. Om du vill ha tjockare konsistens på såsen reder du av den med maizenamjöl utrört i lite vatten.

Vänd ner rotfrukter och blomkål före servering så får du en riktigt mustig och härlig köttgryta. Ris, potatis vid sidan om eller bara en enkel grönsallad.

köttgryta_recept_mör_schnitzel
Fläskschnitzel är ett tacksamt kött till vardagsgrytor då det snabbt blir mört.

köttgryta_morötter_rotfrukter
Köttet har bräserats på medelvärme. Här har jag tillsatt en skvätt grädde och ska vända ner rotfrukter och blomkål. Klart att serveras!

The post God köttgryta med fläskschnitzel, rotfrukter & rött vin appeared first on Kryddburken.se.

Ättiksgurka, pressgurka, smörgåsgurka

ättiksgurka
När det vankas köttbullar och mos, eller klassisk söndagsmiddag här hemma brukar jag alltid göra en liten skål ättiksgurka, det är vansinnigt enkelt och mycket godare än de man köper på burk. Bara skaka ihop, vatten, ättika och socker i shaker. Blanda med skivad gurka, persilja och dill. Lätt som en plätt och ett av de godaste tillbehören till just köttbullar och potatismos också! :-P

Barnen tycker också det är gott som pålägg på leverpastejsmörgåsar så blir det något över efter middagen så gör det inget alls!

Idag är det fredag och kära maken och jag ska ut på stan och luncha tillsammans innan helgen tar vid! Ääääntligen fredag! :-P

Det här behöver du : 
1 gurka + 2 tsk salt
2 dl vatten
½ dl socker
3 msk ättika (12%)
Persilja + dill

GÖR SÅHÄR : 
Skölj gurkan, skiva den med osthyvel över ett durkslag  eller sil. Strö över saltet och rör om lätt. Låt stå över vasken ca 10 min och droppa av. Saltet drar ut vätskan från gurkan. Tryck lätt med handen över gurkskivorna och häll sedan över dom i en skål.

Skaka ihop vatten, socker och ättika så att sockret löser sig. Lagen kan också kokas upp och svalna innan man slår den över gurkan. Blanda med gurkan, finklippt persilja och dill. Häll upp i skål eller glasburk och låt stå till sig några timmar före servering. Håller 2 veckor i kylskåp i burk med tätslutande lock.

Före servering kan man hälla av lite av lagen och tillsätta dill och en gnutta vitpeppar.

köttbullar_potatismos_sås
Ett klassiskt tillbehör till husmanskost.

ättiksgurka_inlagd_gurka
Ättiksgurka, pressgurka, smörgåsgurka… Är en inlagd gurka med sötsyrlig smak till skillnad mot saltgurka som är inlagd i en lag med ättika och salt.

köttbullar_inlagd_gurka
Bon apetit, godaste köttbullarna, potatismos, ättiksgurka och lingonsylt.

The post Ättiksgurka, pressgurka, smörgåsgurka appeared first on Kryddburken.se.

Kycklingleverpastej – krämig, mild och fet

leverpastej grundreceptDet finns hundratals recept på leverpastej och min gör jag så här.

Grundrecept:
450 gram findelad kycklinglever
1 gul lök finhackad
salt och peppar
25 gram smör till stekning
2 dl grädde

150-200 gram smör

Variationer av smaksättning  som jag funnit goda:
* 1 tsk torkad mejram, 1 tsk torkad timjan, 0,5 dl färsk finhackad persilja, 7 sardeller/ansjovis och 2 msk konjak
* 1-2 tsk mortlad grönpeppar, 150 gram finstrimlad bacon
*  200 gram skivade champinjoner, 100 gram rimmat fläsk i bitar, 2 tsk timjan och 1 msk vitvinsvinäger

Gör så här:
Stek lever, lök och vald (torra) smaksättnings alternativ ( ej det blöta) i smör i stekpanna, låt den stekas i ca 5-8 minuter. Lägg över allt och grädden (+ annat blött) i en matberedare och lägg i 150 gram smör och låt den köras till en jämn smet.
Klä en sockerkaksform med plastfolie och häll i leverpastejen och packa om den med plasten, ställ  kallt över natt, leverpastejen går fint att frysa in.

Varför inte äta på ett gott knäckebröd ur Baka matbröd med LCHF.
Bilden visar grundreceptet utan smaksättning.

 

Bloggar etiketter: ,

Kycklinggryta med curry och zucchini
Kycklinggryta med curry och zucchini
Källa: Angelica - Vardagsliv med LCHF
Portioner: 4-6

Ingredienser:
1 kg kycklingfilé
1 dm purjolök
ca 150 g färska champinjoner
1 zucchini
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
0,5 tärning ekologisk grönsaksbuljong
salt
peppar
curry, ca 0,5 tsk
Gör så här:
Skär kycklingen i mindre bitar och stek i stekpanna eller gryta. Stek lök, champinjoner och zucchini för sig under tiden. Lägg över grönsakerna i kycklingen. Häll på grädde och creme fraiche. Lägg i buljongtärningen, och krydda. Låt grytan puttra ihop ett tag, cirka 10-15 minuter. Servera med valfria grönsaker.
Pasta bolognese

bolognese_pasta_ragu_köttsås

En äkta italiensk bolognese som härstammar från Italiens Bolgona innehåller inte färs utan nötkött skuret i mindre bitar, en ragu, en köttsås helt enkelt som fått koka ner med lök, morötter, rotselleri, buljong, tomat etc. Gärna en bit pancetta i också. Den serveras också klassiskt med tagliatelle men sällan med spagetti. Annan pasta såsom canneloni, rigatoni och som här fusilli bucati är vansinnigt gott!

Det här är en ren och skär restmiddag från kylskåpet. Inte så mycket bolognese fanns kvar så jag drygade ut maträtten med extra färska tomater, grön paprika, en kruka persilja och riven ost! Allting går! :-P Inte kasta…

Bolognese 8 port : 

200 gram pancetta alt. sidfläsk (knaperstekt)

ca 750 gram biffkött (ryggbiff, entrecote, fransyska, högrev, rostbiff etc)
2 gula lök
2 morötter
100 gram rotselleri
2 tsk torkad oregano
2 lagerblad
1 tsk nymalen svartpeppar
2 msk tomatpuré
1 liter kraftig köttbuljong (egen alt. tärning/fond + vatten)
1 burk finkrossade tomater
2½ dl vitt vin

En nypa socker
Salt o peppar

GÖR SÅHÄR :
Skär pancetta i mindre bitar och knaperstek i het stekpanna med lite olja. Låt torka på hushållspapper så länge.

Skär köttet i små tärningar. Bryn i het panna med lite smör el. olja. Tillsätt finhackad gul lök, finhackad morot i små tärningar och grovriven rotselleri. Vänd runt med köttet. Tillsätt de torra kryddorna; oregano, lagerblad och svartpeppar. Fortsätt med tomatpuré, finkrossade tomater och rör om kraftigt på hög värme. Slå sedan på buljongen och vinet. På med lock och sänk till låg värme.

Låt ragun få puttra ihop ca 3-4 timmar. Rör om då och då. Smaka av med en nypa socker, salt  o peppar. Tillsätt knaperstekt pancetta i såsen strax före servering.

 

bolognese_köttsås_ragu

Ragu, bolognese, köttsås… Himmelskt gott. Varsågoda!

 

The post Pasta bolognese appeared first on Kryddburken.se.