Ja, ibland är man bara bäst…..

........en flaska vin från goa kollegan när man hjälpt till med något arbetspass :)).......klart man gör !!




Amaltea från producenten Loxarel i Penedès i nordöstra Spanien är ett bra, gott och enkelt rödvin som passar till det mesta av höstens viltkött och långkok. Familjen Mitjans levererar en välgjord blandning av merlot och cabernet sauvignon till ett otroligt bra pris. Biodynamiskt dessutom vilket betyder att producenten spenderar en hel del tid i vingården och ser till att den är i balans. Det ger bättre druvor och, enligt min erfarenhet, allt som oftast mer komplexitet. Men som sagt, det är inget svårt vin, det är ett utmärkt husvin med bra syra, lite halvsträva tanniner, en touche ek och mogen frukt. Köp en låda (alltså ett gäng flaskor, ingen trist box) så har du alltid någonting hemma att dricka till ost och mat eller att ta med till grannen på middag. Artikel 316901, 79kr

                                                                                                  Från artikel i Allt om Mat
Mer protein till de äldre!

IMG_0504Detta att äldre 65+ lever längre med mer protein det väljer jag  att ta fasta på vad gäller  den nya amerikanska studien (DN och SvD).   Det diskuteras  friskt idag i flertalet LCHF-bloggar.  :)

Yngre och medelålders dör i förtid av för mycket protein.  Man nämner IGF-1 som huvudorsaken till cancer och sjukdom och det vet ju väl alla numera att det är det myckna kolhydratsätandet och de därpå följande insulinfrisättningen som är boven i det drama.

Hur något kan vara ofarligt efter man fyllt 65 är för mig obegripligt… kan det vara så att man i USA som ung och medelålders äter annat bjäffs som pommes och vitt bröd och inte att förglömma läsk till sitt protein och de som är över 65 inte gör det i samma utsträckning?

Kolla in denna på riktigt nyttiga hamburgare! Bild ur baka matbröd med LCHF

Hoppas detta med ”mer protein till äldre” slår igenom i äldreomsorgen ;)

 

Krämbullesemlor – LCHF-Semlor med vanilj och kanel

DSC_0106Eftersom vi i gamla tider (dvs för 6 år sedan) kunde lyxa till oss med Byttorps Finbageris Krämbullar så vaknade idén igår att varför inte passa på att göra en sådan semmel-variant!
Krämbullar enligt Byttorps Finbageri är en semmelbulle som man sprutar full av härlig vaniljkräm och sedan strösslar man med kanel och strösocker. Kan säga att det är den godaste bullen jag ever smakat ;)

så här får ni nu Krämbullesemla!

4-6 st semlor
Gör enligt mitt tidigare recept på semlor. Givetvis görs inte mandelmassan.

Vaniljkrämen/glasskräm:
1 gelatinblad
2 äggulor
1 dl grädde
0,5 msk bakery+ sötning
0,5 tsk vaniljpulver eller motsvarande essence eller vaniljstång
50 gram osaltat smör

+1 dl grädde som ska vispar rätt hårt och blandas ner i kall vaniljkräm.

Gör så här:
Lägg gelatinet i kallt vatten. Lägg alla ingredienser utom smöret i en tjockbottnad kastrull, låt sakta sjuda under vispning tills den är tjock, får inte koka.
Ta från värmen och vispa ner gelatinet. Lägg i smöret i bitar och vispa ordentligt. Ställ kallt!
Vispa 1 dl grädde rätt hårt och vispa ner den kalla vaniljkrämen. Eventuellt vispa vidare med en elvisp till spritsbar konsistens.

Dela bullarna på lite mindre än hälften. Spritsa lagom mängd vaniljkräm på bullen och lägg till baka locket. Pudra över kanel och bakery+.

Helgen till ända…..
Det hanns med en hel del under helgen, minsann. 
Kollade en del av lillans handbollsträning på lördag förmiddag........allt trevlig att träffa andra föräldrar och snacka en stund.

Senare på dagen hade större tösen fotbollsmatch på Härlanda IP. Aningens kyligt ute, men även där sammanstrålning med ett glatt föräldragäng. Plussar även för frisk luft.

Eftermiddagen innehöll en hel del fix för lillans party. Lokalen i området var bokad och på menyn stog det trerätters.

Förrätt - tunnbrödssnittar med rostbiff och potatissallad

Huvudrätt - potatisgratäng, dubbelmarinerad fläskfilé och rödvinssås.

Dessert - Glassbägare toppad med mandarinklyftor, kiwi och minimarschmallows.

Snacksskålar och läsk fanns uppdukat under hela kvällen.

Avslutningsvis utdelades det de obligatoriska godispåsarna :))

Kul så länge det varade och väldigt skönt att ha det gjort

Söndagmorgonen tillbringades på jobbet (egentligen inte min arbetshelg, men pga sjukdom så blev det så)

Eftermiddagen tillägnades matlagning och viss softning.

Nu under kvällen så ser jag väldigt mycket fram emot en hel del soffhäng framför tv:n.

Ha en trevlig söndagkväll !!




Wokad Kyckling med Cashewnötter

Wokad Kyckling med Cashewnötter

4 port

500g finstrimlade kycklingfileér
2 msk rapsolja
1/2 grovt strimlad purjolök
1 dl skivade vattenkastanjer (på burk)
2 msk  ostronsås
3 msk ljus kinesisk soya
1 msk strösocker
1 msk maizena majsstärkelse
1 dl vatten
2 dl  cashewnötter
Häll oljan i en wokpanna och stek kycklingstrimlorna under omrörning. Tillsätt purjo och vattenkastanjer och stek i några minuter under omrörning.
Blanda ostronsås,soya,socker ,majsstärkelse och vatten i en skål och rör sedan ner det i wokpannan.
Sänk värmen och låt det puttra i ett par minuter så att såsen tjocknar till den typiska kinesiska simmiga konsistensen. Blanda ner cashewnötterna precis innan servering.
Servera tillsammans med ett gott ris.
Hemgjord effektiv deodorant – recept

hemgjord-deodorantDå jag sedan länge inte använder de industiellt tillverkade anti-perspiranterna eller deodoranterna så ramlade jag över denna sida om dels varför man inte bör använda dem och också ett hemgjort alternativ.
Denna måste jag prova att göra. Använt saltsten under flera år nu och jag tycker det fungerar helt ok.
Men detta låter spännande! Någon här som testat denna variant? Eller har en annan bra variant/recept?
Hon som skriver artikeln skriver att
det inte är fel att det man smörjer på kroppen bör man kunna äta”…
ligger mycket i det, eller hur?

Bilden är från hemsidan
Läs mer här Leva livet nu

Ingredienser:
2 msk bikarbonat
1 toppad msk stärkelse (Maizena eller Potatismjöl)
1 msk kokosolja
5 droppar eterisk olja.

Gör såhär:
1. Blanda alla ingredienserna.
2. Ta-dam – deodoranten är färdig att användas!!
Förvaring: Förvara den i en glasburk med lock. Förvaras i rumstemperatur, men låt inte burken stå i direkt solljus. Deodoranten räcker länge. ta en liten klick/bit och smörj i armhålan. Lycka till!!

 

Kebabgryta i het tomat och paprikasås med vitkål

kebabgryta_vitkål
Igårkväll gjorde jag en sån hejdundrade god kebabgryta i stark sås. Tomat, lök och paprika och massa chilisås! :-P Det som sätter det lilla extra piffet är den strimlade vitkålen som man på vissa kebabställen får i pitabrödet, det är ju bara sååå gott!!

Krispigt, hett och såsigt! Vill man äta denna kebab i pitabröd går det alldeles utmärkt att dra ner på mängden vätska/sås i receptet och servera med en kall kebabsås till istället. Recept på godaste kebabsåsen hittar du HÄR>>

Vill du göra ditt eget kebabkött så finns steg-för-steg HÄR >>

4 -6 port
Det här behöver du :
1 kg kebabkött/flarn
2 gula lök
3 msk tomatpuré
1 msk D´Elidas chilisås
4 dl vatten
2 msk oxfond
1 burk finkrossade tomater
1 röd paprika
1 gul paprika
1/4 vitkålshuvud
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Hetta upp en stekpanna med olja. Fräs på kebabköttet. Strimla lök och fräs med. Tillsätt tomatpuré, chilisås och slå sen på fond, vatten, krossade tomater och strimlad röd och gul paprika. Låt koka upp. Strimla vitkålen och lägg i. Smaka av med salt och peppar.

kebabgryta_kebab_vitkål
Kebabgrytan puttrar på spisen…

kebab_kebabgryta_recept
Tillsätt strimlad vitkål strax före servering så den håller sig krispig.

kebabgryta_vitkål
Smaka av med salt och peppar, ev. spiskummin om man gillar det.

kebabgryta_ris
Servera grytan med ris, klyftpotatis etc.

kebabtallrik kebab_tallrik
H
emmagjord kebab – recept HÄR >> och godaste kebabsåsen, recept HÄR >>

Nyttig färspanna med vitkål

färspanna_vitkål
En av veckans höjdpunkter i köket har varit denna supergoda färspanna fullproppad med massa nyttigt och gott som vitkål, morötter och krispiga grönsaker. Kryddad med het chilisås och serverad med en kall dressing är det väldigt svårt att tröttna på dessa smaker, en riktig fullträff! :-P

Fler nyttiga och goda recept hittar du i kategorin ”Nyttiga matlådor” i menyn till höger, eller klicka HÄR >>

Det här behöver du : 
800 gram nötfärs
½ vitkålshuvud
3 morötter
1 gul paprika
1 röd paprika
1 rödlök
D´Elidas chilisås
2 msk grönsaksfond
En skvätt vatten
2 nävar gröna ärtor

GÖR SÅHÄR : 
Skär vitkålen och morötter i strimlor/slantar, bryn tillsammans med färsen i en rymlig panna tills allt fått fin färg och vitkålen mjuknat något. Hacka, paprika och rödlök och rör ner. Droppa i lite chilisås efter eget tycke och smak och tillsätt 2 msk grönsaksfond och en skvätt vatten. Låt allt få fräsa ihop ca 5 min. Avsluta med att strö över ett par nävar gröna ärtor. Servera med en god dressing gjord på creme fraiche och sweet chili.

färspnna_lchf_vitkål_grönsaker_nyttig_lunch
Färs, vitkål och morötter får brynas tillsammans.

färs_panna_vitkål_lchf
Tillsätt sedan paprika och lök. Några droppar chilisås, grönsaksfond och en skvätt vatten.

färspanna_vitkål
Rör ner gröna ärtor sist av allt, de behövs bara värmas så smakar dom som bäst.

nyttig_lunch_matlådor_färs
Matlådor packade, servera röran med en klick creme fraiche som du blandar med sweet chilisås.

Det dolda sockret…

Risifrutti - Rispuddingja det finns ju många exempel att dra upp ang det dolda sockret. Det socker vi kanske inte tänker på…

så som coca-cola innehåller 10,2 gram kolhydrater och en Brämhults färskpressad apelsin juice 12 gram…

Man kan också jämföra 33 cl coca-cola innehåller 9,7 sockerbitar och det gör också en 175 g Risifrutti. Hur många har inte gett sina barn en sådan till mellanmål?

och mindre nogaräknade eller kunnande idrottsmän/kvinnor gör reklam för en sådan sockerbomb som Risifrutti!?

Näe, ge era barn en äkta ”Risi”frutti dvs en Kesofrutti!

 

 

NU kan man börja förboka bakboken med 20 kr i rabatt!

978153406_KakorchdestRGB_9990Genom att klicka på denna länk in till BOKUS och bakboken

KAKOR OCH DESSERTER med LCHF

och skriva kampanjkoden dessert i kassan så ska det bli 20 kronor avdraget i kassan.

Så priset för boken blir 154 kr!

Observera att det är ett förbokningspris, boken kommer inte skickas ut förrän runt 7 april.

Förbokningsrabatten gäller bara fram till 7 april.