Detta att äldre 65+ lever längre med mer protein det väljer jag att ta fasta på vad gäller den nya amerikanska studien (DN och SvD). Det diskuteras friskt idag i flertalet LCHF-bloggar. :)
Yngre och medelålders dör i förtid av för mycket protein. Man nämner IGF-1 som huvudorsaken till cancer och sjukdom och det vet ju väl alla numera att det är det myckna kolhydratsätandet och de därpå följande insulinfrisättningen som är boven i det drama.
Hur något kan vara ofarligt efter man fyllt 65 är för mig obegripligt… kan det vara så att man i USA som ung och medelålders äter annat bjäffs som pommes och vitt bröd och inte att förglömma läsk till sitt protein och de som är över 65 inte gör det i samma utsträckning?
Kolla in denna på riktigt nyttiga hamburgare! Bild ur baka matbröd med LCHF
Hoppas detta med ”mer protein till äldre” slår igenom i äldreomsorgen
Eftersom vi i gamla tider (dvs för 6 år sedan) kunde lyxa till oss med Byttorps Finbageris Krämbullar så vaknade idén igår att varför inte passa på att göra en sådan semmel-variant!
Krämbullar enligt Byttorps Finbageri är en semmelbulle som man sprutar full av härlig vaniljkräm och sedan strösslar man med kanel och strösocker. Kan säga att det är den godaste bullen jag ever smakat
så här får ni nu Krämbullesemla!
4-6 st semlor
Gör enligt mitt tidigare recept på semlor. Givetvis görs inte mandelmassan.
Vaniljkrämen/glasskräm:
1 gelatinblad
2 äggulor
1 dl grädde
0,5 msk bakery+ sötning
0,5 tsk vaniljpulver eller motsvarande essence eller vaniljstång
50 gram osaltat smör
+1 dl grädde som ska vispar rätt hårt och blandas ner i kall vaniljkräm.
Gör så här:
Lägg gelatinet i kallt vatten. Lägg alla ingredienser utom smöret i en tjockbottnad kastrull, låt sakta sjuda under vispning tills den är tjock, får inte koka.
Ta från värmen och vispa ner gelatinet. Lägg i smöret i bitar och vispa ordentligt. Ställ kallt!
Vispa 1 dl grädde rätt hårt och vispa ner den kalla vaniljkrämen. Eventuellt vispa vidare med en elvisp till spritsbar konsistens.
Dela bullarna på lite mindre än hälften. Spritsa lagom mängd vaniljkräm på bullen och lägg till baka locket. Pudra över kanel och bakery+.
Då jag sedan länge inte använder de industiellt tillverkade anti-perspiranterna eller deodoranterna så ramlade jag över denna sida om dels varför man inte bör använda dem och också ett hemgjort alternativ.
Denna måste jag prova att göra. Använt saltsten under flera år nu och jag tycker det fungerar helt ok.
Men detta låter spännande! Någon här som testat denna variant? Eller har en annan bra variant/recept?
Hon som skriver artikeln skriver att
”det inte är fel att det man smörjer på kroppen bör man kunna äta”…
ligger mycket i det, eller hur?
Bilden är från hemsidan
Läs mer här Leva livet nu
Ingredienser:
2 msk bikarbonat
1 toppad msk stärkelse (Maizena eller Potatismjöl)
1 msk kokosolja
5 droppar eterisk olja.
Gör såhär:
1. Blanda alla ingredienserna.
2. Ta-dam – deodoranten är färdig att användas!!
Förvaring: Förvara den i en glasburk med lock. Förvaras i rumstemperatur, men låt inte burken stå i direkt solljus. Deodoranten räcker länge. ta en liten klick/bit och smörj i armhålan. Lycka till!!
Igårkväll gjorde jag en sån hejdundrade god kebabgryta i stark sås. Tomat, lök och paprika och massa chilisås! Det som sätter det lilla extra piffet är den strimlade vitkålen som man på vissa kebabställen får i pitabrödet, det är ju bara sååå gott!!
Krispigt, hett och såsigt! Vill man äta denna kebab i pitabröd går det alldeles utmärkt att dra ner på mängden vätska/sås i receptet och servera med en kall kebabsås till istället. Recept på godaste kebabsåsen hittar du HÄR>>
Vill du göra ditt eget kebabkött så finns steg-för-steg HÄR >>
4 -6 port
Det här behöver du :
1 kg kebabkött/flarn
2 gula lök
3 msk tomatpuré
1 msk D´Elidas chilisås
4 dl vatten
2 msk oxfond
1 burk finkrossade tomater
1 röd paprika
1 gul paprika
1/4 vitkålshuvud
Salt & peppar
GÖR SÅHÄR :
Hetta upp en stekpanna med olja. Fräs på kebabköttet. Strimla lök och fräs med. Tillsätt tomatpuré, chilisås och slå sen på fond, vatten, krossade tomater och strimlad röd och gul paprika. Låt koka upp. Strimla vitkålen och lägg i. Smaka av med salt och peppar.
Kebabgrytan puttrar på spisen…
Tillsätt strimlad vitkål strax före servering så den håller sig krispig.
Smaka av med salt och peppar, ev. spiskummin om man gillar det.
Servera grytan med ris, klyftpotatis etc.
Hemmagjord kebab – recept HÄR >> och godaste kebabsåsen, recept HÄR >>
En av veckans höjdpunkter i köket har varit denna supergoda färspanna fullproppad med massa nyttigt och gott som vitkål, morötter och krispiga grönsaker. Kryddad med het chilisås och serverad med en kall dressing är det väldigt svårt att tröttna på dessa smaker, en riktig fullträff!
Fler nyttiga och goda recept hittar du i kategorin ”Nyttiga matlådor” i menyn till höger, eller klicka HÄR >>
Det här behöver du :
800 gram nötfärs
½ vitkålshuvud
3 morötter
1 gul paprika
1 röd paprika
1 rödlök
D´Elidas chilisås
2 msk grönsaksfond
En skvätt vatten
2 nävar gröna ärtor
GÖR SÅHÄR :
Skär vitkålen och morötter i strimlor/slantar, bryn tillsammans med färsen i en rymlig panna tills allt fått fin färg och vitkålen mjuknat något. Hacka, paprika och rödlök och rör ner. Droppa i lite chilisås efter eget tycke och smak och tillsätt 2 msk grönsaksfond och en skvätt vatten. Låt allt få fräsa ihop ca 5 min. Avsluta med att strö över ett par nävar gröna ärtor. Servera med en god dressing gjord på creme fraiche och sweet chili.
Färs, vitkål och morötter får brynas tillsammans.
Tillsätt sedan paprika och lök. Några droppar chilisås, grönsaksfond och en skvätt vatten.
Rör ner gröna ärtor sist av allt, de behövs bara värmas så smakar dom som bäst.
Matlådor packade, servera röran med en klick creme fraiche som du blandar med sweet chilisås.
ja det finns ju många exempel att dra upp ang det dolda sockret. Det socker vi kanske inte tänker på…
så som coca-cola innehåller 10,2 gram kolhydrater och en Brämhults färskpressad apelsin juice 12 gram…
Man kan också jämföra 33 cl coca-cola innehåller 9,7 sockerbitar och det gör också en 175 g Risifrutti. Hur många har inte gett sina barn en sådan till mellanmål?
och mindre nogaräknade eller kunnande idrottsmän/kvinnor gör reklam för en sådan sockerbomb som Risifrutti!?
Näe, ge era barn en äkta ”Risi”frutti dvs en Kesofrutti!
Genom att klicka på denna länk in till BOKUS och bakboken
och skriva kampanjkoden dessert i kassan så ska det bli 20 kronor avdraget i kassan.
Så priset för boken blir 154 kr!
Observera att det är ett förbokningspris, boken kommer inte skickas ut förrän runt 7 april.
Förbokningsrabatten gäller bara fram till 7 april.