LCHF recept för Orientaliska köttbullar med currysås


Super enkelt och gott! Testa en ny typ av ”köttbullar” me orientalisk smak och currysting!

LCHF Orientaliska köttbullar med currysås
Portioner: 4 st
Tid: 30 min

Ingredienser
500 g lammfärs
1 dl crème fraiche
smör att steka i
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 msk röd currypasta
2 msk currypulver
10 körsbärstomater
1 tetra kokosgrädde/burk kokosmjölk
2 cm färsk ingefära
2 msk fisksås
salt
peppar
ruccolasallad
3 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger

Gör så här
1. Blanda färsen med crème fraiche, salt och peppar.
2. Hacka löken och pressa eller riv vitlöken. Fräs i smör i en kastrull tillsammans med currypasta och currypulver.
3. När löken är mjuk lägger du riven ingefära och delade tomater och låter allt puttra i en stund.
4. Häll på kokosgrädden och smaksätt med fisksås, salt och peppar.
5. Rulla färsen till bollar och stek i smör. Lägg ner dem en efter en i såsen.
6. Låt såsen småputtra i några minuter så att köttbullarna blir genomkokta.
7. Servera med ruccolasallad med olja och vinäger.

Gästblogg – Glutenfria köket

Mangokyckling med avokado gör garanterat succé på middagsbordet.
Nu när familjen Nilsson har dragit till varmare breddgrader har jag fått äran att gästblogga här på Kryddburken. Jag som skriver heter Linda, är 26 år och driver bloggen Glutenfria Köket. Min stora passion här i livet är matlagning och bakning, att pyssla i köket är bland det bästa som finns. När jag fick min glutendiagnos bestämde jag mig ganska snabbt för att det inte skulle hindra mig från att äta goda saker så som tårtor, bullar, fikabröd och matbröd – med bloggen vill jag dela med mig av recept, sprida inspiration och visa att glutenfritt faktiskt är gott!
För många år sedan googlade jag efter recept på nätet och kom ganska snabbt in på Kryddburken, jag fastnade direkt för bloggens mysiga atmosfär, vackra matbilder och bra recept, sen dess har jag kikat in här nästan varje dag och kommer garanterat att fortsätta med det. Eftersom jag följt Linda och Kryddburken under så lång tid började jag genast att fundera på vad jag skulle bjuda Linda på om vi träffades i verkligheten – valet föll ganska snabbt på en tvårätters meny med två av mina favoriträtter, mangokyckling med avokado och klassisk chokladmousse till efterrätt. Givetvis delar jag med mig av recepten och önskar er en smaklig måltid :-)
Mangokyckling med avokado
Till 4 personer
Det här behöver du :
3 st kycklingfiléer
½ gul lök
1 tsk curry
1 tärning hönsbuljong
3 dl vatten
3-4 msk mango chutney
2 dl creme fraiche
ev 1 dl grädde
2 avokados
GÖR SÅHÄR :
Skär kycklingen i bitar, ca 2 x 2 cm. Hacka löken fint.
Bryn kycklingen och tillsätt sedan löken, låt steka lite till. Tillsätt vatten, buljongtärning, curry och mango chutney och låt puttra några minuter på medelstark värme. Rör ner creme fraiche och smaka av med salt och peppar, tillsätt ev lite mer mango chutney. Vill man ha mer sås kan man ha i ca 1 dl matlagningsgrädde också. Ta av grytan från plattan och strö över tärnad avokado, eller lägg upp avokadon i en skål brevid. Servera med basmatiris.
Chokladmousse
Till 4 personer
Det här behöver du :
100 g choklad, valfri styrka
2 äggulor
2 ½ dl vispgrädde
GÖR SÅHÄR :
Smält chokladen över vattenbad (lägg chokladen i en skål/bunke, sänk ned i sjudande vatten & rör tills chokladen smält, vattnet ska inte koka).
Vispa grädden löst, den är lagom när grädden blir toppig när visparna dras upp.
Separera äggulan från vitan och lägg gulorna i en större bakbunke.
Vispa ner chokladen i gulorna, häll chokladen i en jämn stråle och vispa hela tiden.
Rör ner 1-2 dl av den vispade grädden i chokladen och rör om med en slickepott tills det blandats ordentligt, vänd sedan försiktigt ner resten av grädden – rör inte för mycket.
Häll upp i portionsformar och låt stå kallt minst 1 timme.
Dekorera moussen med tex Noblesse eller choklad dekorationer, eller varför inte med frukt, bär, silverkulor, riven/hyvlad choklad – låt fantasin flöda!

The post Gästblogg – Glutenfria köket appeared first on Kryddburken.se.

Hemma igen från ett Marseille i 25 graders värme

till ett regnigt och kallt Borås… visst brukar man säga “borta bra men hemma bäst” men det vete katten om det stämmer just nu…

Marseille rekommenderas ett besök och jag kan konstatera att 2,5 dagar är för lite. Att sedan besöka Marseille nästa år eller framöver kommer vara en helt annan upplevelse när man ska till att uppleva Vieux-Port/The old Port, för nu bygger man om så gamla hamnen kommer vara bilfri! Marseille blir 2013 Europe capital of culture. Så ska man någon gån besöka Marseille kanske nästa år är året!

 

Vad vi såg i Marseille:

I första hand medelhavet och de vita klipporna

 Det första vi såg på morgonen när vi öppnade vår balkongdörr var
med fängelsen ön If, där romanfiguren Greven av Monte Christo var fängslad
*****

Vart man gick eller åkte så kunde man se Marseilles Notre-Dame de la Garde
Utsikten från Notre Dame är magnifik!
Vackra hus fanns det gott om
Den lilla mysiga byn Cassis fick ett besök, området är känt för sina calanques.


Det hans också med en liten vinprovning i Cassis utkant!
Efter tre timmars vistelse i Cassis och bilturen ner till en calanque
som går att komma åt med bil på hösten, gick färden vidare med Laurent,
vår privatguide som hotellet samarbetade med till det stora lite röda berget ni ser i bakgrunden här 
Där hade  vi en vidunderlig utsikt över Cassis 
och många idkade bergsklättring på den stupbranta vägg… och andra fick vänta på husse och matte ovanför…

Sedan körde Laurent oss till en för turister så gott som helt okänd och svårhittad calanque.
Calanque de Figuerolles 
Oerhört spektakulär och vacker plats!
Denna plats utropades till republik 1956…
Sista dagen njöt vi bara området nära hotellet, Hotel Peron.
Kan varmt rekommenderas om man inte bryr sig så mycket om att man hör andra gäster… men bästa läget i stan? Helt klart!
Mer tillmötesgående hotellägare får man nog leta efter.
Ägg fanns ju som sagt på lilla buffén,
men att de hade gjort sig omaket att köpa glutenfritt sötebröd
(hade ju dock inte behövts men ;) ) och fet skinka till vår frukost enbart för oss
är oerhört gulligt och generöst. Enkelt hotell (2**) men
oerhört tillmötesgående och måna om sina gäster har jag sällan varit med om

*****

Något av detta åt vi inte…


men gulliga är ju grisarna, annat kan man inte säga!

Men detta kunde däremot slinka ner…

Bloggar etiketter:

Blomkålsduchesse
Blomkålsduchesse
Källa: Tobbe Wilson
Portioner: 4

Ingredienser:
1 Blomkålshuvud
1 msk smör
0,5 dl grädde
0,5 dl riven parmesan
Gör så här:
1. Dela blomkålshuvudet i mindre bitar och koka det mjukt.
2. Lägg i smör och grädde, mixa sedan allt med stavmixer.
3. Blanda i den rivna parmesanen.
4. Lägg blandningen i en sprits och spritsa ut fina små toppar på ett bakplåtspapper.
5. In i ugnen i ca 10-15 min på 175 grader, till topparna har fått fin färg.

Mycket gott till det mesta.

Tips!
Dessa går även att göra på Brysselkål.
Kladdig, seg och chokladig kladdkaka – högsta betyg!


Kladdkaka var evigheter sen jag gjorde så jag tyckte de va på tiden till gårdagens lilla kalas. Tack söta ni för gratulationer både här och på facebook! :-P

Jag sökte ett bra recept och lyckades som jag tidigare skrev hitta ett inne hos Nadja där hon följt Mia Öhrns recept, kladdkakornas drottning! Å nog jädrans blev det bra alltså. Den här kladdkakan blev både seg, och chokladig och kladdig med frasigt yttre och den höll sig fin i formen utan att sjunka ihop i mitten, det är sällan den håller sig så jämn och fin men denna blev kanon så jag måste rekommendera den förstås.

Den mörka chokladen kan du givetvis byta ut mot ljus och du vill, jag la till vaniljsocker i receptet för att ”möta” den mörka chokladen lite. Kanongott alltså. Och med dajmgrädde ovanpå blir det en fin tårta att servera till många.

Det här behöver du :
200 gram smör
200 gram mörk choklad
4 ägg
2 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker (inte i originalreceptet)
1 krm salt

GÖR SÅHÄR : 
Ta fram en rund springform ca 21-25 cm i diameter. Klä botten med bakplåtspapper som du smörjer lätt.
Smält smöret i en kastrull. Ta av från plattan och bryt ner chokladen så den får smälta. Rör till en slät smet. Tillsätt resten av ingredienserna direkt i kastrullen och blanda noga. Häll smeten i formen, grädda i 200 grader ca 15 min. Låt svalna något, ställ sedan i kylskåp så den hinner bli riktigt kall innan servering.

Servera med lättvispad grädde som du blandar med finhackad dajm.


Med ett smort papper i botten på formen behöver du inte servera kakan på ”bottenplattan”. Efter några timmar i kylen kan du vända kakan upp och ner och dra av pappret.


Chokladen som smälter i smöret.


Dags för gräddning. 200 grader 15-20 min.


Och här är kakan färdig, nu tror man att mitten ska sjunka ihop något när man tagit ut den… Men det gör den inte! En riktigt fin kladdkaka som håller måttet. ;-)

The post Kladdig, seg och chokladig kladdkaka – högsta betyg! appeared first on Kryddburken.se.

Kladdkaka mitt i allt också…


Gomorron darlings! Här är det full rulle idag. Jag har precis skjutsat barnen till bussen och i ugnen står nu en kladdkaka och gräddas till kvällens lilla kalas, det är ju nån som prompt är tvungen att gå å fylla år mitt i allt också… :-P Undra vem de kan vara…

Receptet på denna kladdkaka hittade jag hos Nadja som följt Mia Öhrns recept och det ser lovande ut. Får återkomma med smakbetyg senare. Nu ska jag städa undan lite och börja packa så smått!

Det här behöver du :
200 gram smör
200 gram mörk choklad
4 ägg
2 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker (inte i originalreceptet)
1 krm salt

GÖR SÅHÄR : 
Ta fram en rund springform ca 21-25 cm i diameter. Klä botten med bakplåtspapper som du smörjer lätt.
Smält smöret i en kastrull. Ta av från plattan och bryt ner chokladen så den får smälta. Rör till en slät smet. Tillsätt resten av ingredienserna direkt i kastrullen och blanda noga. Häll smeten i formen, grädda i 200 grader ca 15 min. Låt svalna något, ställ sedan i kylskåp så den hinner bli riktigt kall innan servering.
Den här ska jag servera med dajmgrädde senare ikväll.


Chokladen som smälter i smöret…


Och skjuts in i ugnen en kvart! Se till så kakan är ordentligt kall före servering, det blir godast så! ;-)

The post Kladdkaka mitt i allt också… appeared first on Kryddburken.se.

Marseille – Franska rivieran ska njutas i helgen

Nu åker jag och Mikael till Marseille och njuter lite medelhavsluft.
Här ser ni Marseille och bilden under är hotellet vi ska bo på, de har ägg på frukostbuffén detta har jag givetvis kollat av  ;)


Vi brukar fixa en väldigt bra LCHF-mat på våra resor och vi hoppas att även
Maresille kan bjuda på god LCHF-mat!
Ha det gott alla och vi hörs!

Bloggar etiketter: ,

Fisk, potatis och remouladsås


Nedräkning pågår och de sista inför resan är snart klart. Tre dagar kvar… :-P
Färdigpanerad fisk från frysdisken får funka emellanåt, inte så tokigt faktiskt med en hemmagjord remouladsås, citron, kokt potatis och varma grönsaker…

Vilken är den godaste såsen till panerad fisk tycker du?

Remouladsås (blir ca 350 gram färdig sås) :
25o gram hemmagjord majonäs
1 dl bostongurka
1½ msk hackad kapris (inlagd)
2 tsk citronsaft
Salt & finmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop, smaka av!

Majonäs (250 gram)  : 
2 äggulor + 1 helt ägg
2 dl rapsolja
1½ tsk vitvinsvinäger

GÖR SÅHÄR :
Häll ner alla ingredienserna till majonäsen i en skål. Kör med stavmixer tills konsistensen blir som majonäs.

The post Fisk, potatis och remouladsås appeared first on Kryddburken.se.

Knäckebröd (frukostknäcke)
Knäckebröd (frukostknäcke)
Källa: Våra LCHF recept
Portioner:

Ingredienser:
2,5 dl mandelmjöl
1,5 dl solrosfrö (mixade till mjöl)
0,5 dl sesamfrö
0,5 dl olivolja
0,5 dl fiberhusk
3 msk pofiber
3 dl varmt vatten
flingsalt

Gör så här:
Blanda allt utom saltet, häll ut på ett bakplåtspapper. Platta till degen lite, lägg ett annat bakplåtspapper över och kavla ut degen till en tunn platta (täcker en hel plåt). Strö över flingsalt (inte för mycket).
Grädda i 175 grader i ca 40 minuter, ta ut brödet och skär det i rutor. Ställ in brödet igen, stäng av ugnen och låt brödet stå kvar på eftervärmen. Brödet ska se torrt ut och ha fått färg.
Pasta med kyckling och citronsås


Ja så va de måndag igen! Vilka härliga kommentar jag fick på facebook tidigare idag, det har liksom blivit lite tradition för måndagar då vi alla oftast tillagar och äter nån form av falukorv eller köttfärssås på måndagar. :-P

Här hemma fick det bli pasta och lite rester från helgen… En kycklingfilé hade vi kvar från det kallskurna vi åt i lördags, en ynka bit gul paprika, citron och i frysen fanns massor av gröna ärtor till barnens enormt, _stora_ förtjusning, hehe… ;-)

Det blev hur gott som helst, barnen åt med god aptit trots alla gröna ärtor så prova gärna. Ett enkelt recept med pasta och sås som tillagas under tiden pastan kokar.

Det här behöver du :
Kokt pasta till 3 port (Fusilli bucati)

1 gul lök
1 pressad citron + ev. mer
2 msk kycklingfond
1 burk creme fraiche (2 dl)
Nymalen svartpeppar

Pastavatten

1 stekt eller grillad kycklingfilé
½ liten gul snackpaprika
1 skål gröna ärtor
Persilja

Salt & peppar + ev. mer citron

GÖR SÅHÄR : 
Skala och finhacka löken. Fräs på i stekpanna med lite olja. Stek tills löken mjuknat. Pressa över citronsaften, tillsätt creme fraiche och svartpeppar. Sänk värmen och låt koka ihop ca 5-10 min. Under tiden kokar du pasta. Späd såsen med pastavattnet så mycket som du vill ha till sås. Såsen reder sig av stärkelsen från pastavattnet till en fin krämig konsistens.

Strax före servering när pastan är al dente lägger du över den i stekpannan + ev lite mer pastavatten, tillsätter kyckling, paprika och gröna ärtor som bara precis behöver värmas lite. Smaka av med salt och peppar och ev. mer citron. Toppa med persilja.


Förberedd! :-P


Såsen med lök, citron och creme fraiche har fått koka ihop till en krämig konsistens med lite extra pastavatten.


Nu är kyckling, ärtor och paprika i. Behöver bara värmas en halv minut eller så…


Ner med pastan i såsen och mer pastavatten om man vill. Smaka av med salt och peppar och ev. lite mer pressad citron.

The post Pasta med kyckling och citronsås appeared first on Kryddburken.se.