Då kör vi lite färgglada nyttigheter igen!
Att man äter med ögonen är verkligen ingen myt för de färgsprakande, krispiga grönsaker som just en wok bjuder på är som balsam för själen, som en solskens-injektion direkt till ”må-bra-hjärnan” och inget smakar så gott som när maten fått lite extra kärlek vid uppläggning. Alla färger och smaker möts i en explosion av kryddiga dofter från det asiatiska köket och det klorofyllstinna grönsakerna. Mat ÄR kärlek!
Här har jag gjort en LCHF wok med grönsaker och fläskkött. Köttet har fått bräsera på svag värme i stekpannan i en mörk soya-marinad tills det blivit riktigt mört, det betyder således att du nödvändigtvis inte behöver använda dig av fläskfilé, schnitzel eller annat lite ”mörare” kött utan vanlig hederlig skinkstek som du strimlar funkar alldeles ypperligt eftersom köttet ändå får koka länge så det blir mört. Det värsta som finns i en wok är hårda sega köttbitar, det ska vara mjukt, näst intill sönderfallande och smälta i munnen tillsammans med de krispiga grönsakerna. Ja, då kör vi!
6 port
Det här behöver du :
700 gram fläskkött
olivolja + smör
Salt
Svartpeppar
6 dl mörk oxbuljong
½ citron (pressad)
Soya
D´Elidas chilisås
Sambal oelek
1-2 tsk honung
2 buketter broccoli
150 gram salladsärtor
1 vitlöksklyfta
150 gram färska champinjoner
Salt
1 msk smör
1 burk minimajs
1 burk bambuskott
1 burk vattenkastanjer
1/4 rödkålshuvud
2 salladslök
2 morötter
1 röd paprika
1 gul paprika
GÖR SÅHÄR :
Strimla fläskköttet och fräs på i het panna med olivolja och en klick smör så det får fin färg. Salta och peppra. Slå på lite av buljongen och låt bräsera på svag värme ca 45 minuter. Häll på mer buljongen eftersom. När nästan all buljong fått koka in och köttet är riktigt mört avsluta med att pressa över en halv citron, en skvätt soya, chilisås, sambal oelek i valfri mängd och 1-2 tsk honung, vänd runt och låt stå så länge tills det ska blandas ner i woken.
Förbered en kastrull med broccoli som ska kokas i saltat vatten. Skölj och skär salladsärtorna i små strimlor och lägg i vatten med lite salt, dessa behöver bara få lite kokande vatten att stå i nån minut så är dom klara.
Skölj och strimla rödkål. Skär morötter, paprika och lök i bitar. Finhacka vitlöken.
Skär champinjonerna i kvartar och torrstek i het panna. Salta och tillsätt den finhackade vitlöken. När svampen vattnat ur sig, tillsätt en klick smör. Mata sen på med resten av grönsakerna i pannan och vänd runt, se till att pannan är riktigt het. Nån minut räcker. Vänd ner broccoli och salladsärtor samt fläskköttet och skyn från pannan. Servera!
Det roligaste med wok är alla härliga ingredienser, låt dig inte skrämmas av den långa listan, det är värt det!
Allt som ska ner i woken förutom broccoli och fläskköttet.
Fläskköttet är strimlad och ska bräsera länge på svag/medelvärme tills det nästan smälter i munnen.
Svampen torrsteks med vitlök och saltas. När de har vätskat ur sig och krympt tillsätter jag smöret.
Efter svampen åker resten av wokgrönsakerna ner.
Fläskköttet och den kryddiga skyn från pannan, allt monterat och färdigt att njutas!
Efter en sen frukost (idag också) med uppstekta kroppkakor från gårdagskvällen så tänkte jag att det skulle bli en riktigt lat, härlig söndag innan allvaret sätter igång imorgon igen… Barnen plockade fram ritblock och pennor och dukade om köksbordet till en regnig innedag med pennorna i högsta hugg.
Kära maken placerade sig framför datorn och ”Blocket” o jag vet inte riktigt VAD som flög i mig när jag började plocka av julgranen helt i det blå, så rofyllt och mysigt allting… Om jag bara kunde begränsa mina impulser ibland och låta det stanna vid en tanke och inget annat!?
Sen åkte granen ut… Det var ju meningen förstås, lite barr å så dammsuger man väl upp i ett nafs… Men sen då??
Nånstans där i förbifarten råkade jag nämna för gubben att vi kanske skulle hjälpas åt å fixa lite i garderoben, plocka upp lite lådor på vinden och kanske… VIPS – TJOHOPP – JÄDRANS VILKEN GALOPP så va vi igång!!
Herregud vad allting tog fart från en stilla söndag till en närmast likt fullbemannad lastkaj på DHL i värsta rusnings-lastningen eller nånting… Lådorna flög till höger och vänster och det rensades, och garderoben blev tom och städad, julgardinerna åkte ner i ett svisch. Adventsstakarna, juldukar, tomtar, lyktor, glitter och kransar! ALLT PÅ EN GÅNG!!
Jag ska verkligen inte gnälla då jag har en flyttgubben till karl men herregud va tungt allting är när man ska kånka och bära kartonger och stuva, lyfta upp för vindstrappen och ha sig… Svettigt och stressigt!!? Hellre så städar jag nog ihjäl mig… Men när Nicke är i farten då går det undan! Å när en annan sliter så svetten sprutar för att få tyngsta pjäsen som skulle upp på vinden att ens rucka på sig så kommer han ner och tar den under en arm och knatar upp för vindstrappen lätt som en plätt… Jag tror det är starke Adolf jag är gift med, eller nåt sånt!
Men nu är det gjort! Ja – julen är utdansad alltså! Garderob o vind städad, rensad, fylld, köket i ny skrud, inte ett spår av minsta lilla tomte finns längre…
Nu ska jag jobba dubbelpass i dagarna två nere i stan så de va ganska skönt å få det gjort faktiskt! Har ni julen kvar ännu, eller har den åkt ut??
Söndagsmiddan idag blev en härligt god kyckling i stark sås. Bara att lufta fjädrarna och snyta snoken nu – det här är GOTT!! Vi hörs imorgon… Gissa vem som ska sova gott snart…
6 port
Det här behöver du :
3 kycklingfiléer
Smör till stekning
1½ msk maizenamjöl
Salt & peppar
Såsen :
½ purjolök
3 finhackade vitlöksklyftor
3 msk finhackad ingefära
1 röd färsk chili (spansk peppar)
1 pressad citron
1 pressad lime
½ liter stark kycklingbuljong el. fond
2 msk koncentrerad apelsinjuice
3 msk tomatpuré
2 msk kikkoman soya
2 msk hoisinsås
2 tsk D´Elidas chilisås
2 tsk flytande honung
2 burkar skivade vattenkastanjer
1 burk minimajs
1 burk böngroddar
1 burk hela champinjoner
1 bukett broccoli, delad i mindre bitar, lätt förväld i saltat vatten
GÖR SÅHÄR :
Skär kycklingfiléerna i strimlor. Smält smöret i en stekpanna. Bryn kycklingen så den får fin färg. Pudra över maizenamjölet, salt och peppra och rör om. Lägg upp på ett fat vid sidan om sålänge.
Vispa ur pannan med kycklingbuljongen. Tillsätt sedan alla övriga ingredienser till såsen. Smaka av.
Tillsätt sist av allt vattenkastanjer, minimajs, böngroddarna, champinjoner och broccoli.
Kycklingen är brynt med salt o peppar.
Såsen är på gång. Här har vi massa goa, starka saker… Kycklingbuljongen ska snart slås i, DÅ kan man börja smaka av!
Minimajs, böngroddar och vattenkastanjer… Om man älskar vattenkastanjer så tar man två burkar! Om man älskar burkchampinjoner så tar man en sån burk också!
Här har vi den, kyckligen i stark sås. Och så spetsar vi till det med lite härlig broccoli också!
The post Kyckling i stark sås appeared first on Kryddburken.se.
Vi tackar och bockar för alla härliga förslag som inkommit. Roliga, intressanta bidrag till namnförslag på muurikkas wok. Tack alla ni som deltog. En vinnaren är nu framtagen för bästa förslag med följande motivering :
”Muurikka stekgryta såklart! För det är ju precis vad det är!”
GRATTIS Kristina D!
Maila dina adressuppgifter till anna@hornells.com så kommer din wok på posten inom kort!
Muurikka behöver din hjälp med förslag på ett nytt namn till deras wok. En wok är ju en wok och alla vet vad man kan göra i en wok, men med muurikkawoken kan fantasin flöda några snäpp ytterliggare och det är där vi behöver er hjälp! Kom med ditt förslag (lämna i kommentarsfältet) på namnändringen som gör att muurikkas wok får ett mer rättvist namn för sin produkt.
TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!
En regel är att namnet måste innehålla ordet ”muurikka”, sen är det fritt fram för ditt bästa tips.
En vinnare koras för bästa förslag och självklart är vinsten just en wok också!
Tävlingen pågår fram till och med söndag den 16 september, därefter presenteras vinnaren här på kryddburken.
Muurikka wok, 43 cm
Fakta:
Djup ca 8,5 cm, 3 st ca 22 cm långa löstagbara ben
Tillverkad av varmvalsat stål
Vikt 5 kg
Ca butikspris: 1395:-
Art.nr.: 840195
Du har väl inte missat dessa stora köttbullar i tomatsås som fått puttra i woken, ett oslagarbart recept för hela familjen! Här är woken placerad på muurikkas sommarkök men kan enkelt flyttas och benen skruvas på för att användas med gasol eller över öppen eld.
Tävling i samarbete med MUURIKKA
”…Kärleken är evig när vi är tillsammans…
Ingenting är större än det här….
Drömmen om dig än gång, drömmen om dig är sann…
För alltid tillsammans…”
Tog mig en liten bloggpaus igår eftersom tiden som ”gräsänka” tog slut, tack o lov! Det är ytterst sällan numera Nicke är iväg på flyttresor med jobbet men nu var det smått kris i semestertider och allt och han åkte i måndags morse och kom hem igår, en dag tidigare än planerat. Skulle kommit hem idag egentligen men flyttarna hade gått bra och lastbilen rullat på så igårkväll… Äntligen…
I åtta år har vi levt ihop och jag älskar honom till månen och tillbaka varje sekund. Påtagligt jobbigt att inte ha honom vid min sida som vanligt i vardagen, men nu har han semester och vi kan rå om varann och familjen mer än nånsin! Fy bubblan va glad jag är!!
Fredagen är här och ikväll ska vi grilla nötkött som legat i god marinad. Har du tips på något gott tillbehör förutom de vanliga salladerna, klyftpotatisarna och gratängerna?
Här kommer recept och bilder från onsdagskvällen då Joline o jag lagade mat ute på muurikkan.
2-3 port
Det här behöver du :
250 gram nötytterfilé (utskuren ryggbiff)
2 salladslök
1 röd finhackad chili
1 näven sugarsnaps
1 lime
1 påse blue dragon hosin/woksås (vitlök)
1 burk wokgrönsaker
1 burk vattenkastanjer
1 burk små hela champinjoner
Vatten
Salt
Hoisinsås
GÖR SÅHÄR :
Koka upp vatten till nudlarna. Låt dom precis bli al dente. Häll av vattnet och skölj dom i kallt vatten, sen behöver dom bara vändas ner i woken för att bli klara. Skär köttet i tunna skivor. Hetta upp en stekhäll, muurikka eller panna. Tillsätt olja och bryn köttet på hög värme. Pressa över saften från 1 lime. Så fort det fått lite färg tillsätter du resten av ingredienserna. Detta är en snabb wok så var förberedd med allt upplagt i skålar. Fräs runt allting i nån minut, blir det på tok för varmt slå på lite vatten, det kokar snabbt bort. Tillsätt hoisinsåsen och vänd ner nudlarna. Salta lite. Servera med extra hoisinsås vid sidan om.
Förberedd! Muurikkan lyfte jag bara upp på eldkorgen efter jag fått till en bra eld. funkar fin-fint de också!
Snabbmat färdigt på ett par minuter när man väl börjat steka.
Hettan på en muurikka justerar man enkelt med lite vatten om det blir på tok för varmt, den dunstar bort snabbt. Hosinsåsen slår du på strax innan nudlarna.
Vänd ner nudlarna. Nu är det i princip klart. Släck elden under muurikkan med vattenflaska så maten inte blir bränd.
Smaklig spis, detta är verkligen bland det godaste jag vet!
Snabbmat i sitt esse med biffwok och nudlar på muurikkan, en helt vanlig dag…