Min bästa äppelkaka

Skala och kärna ur äpplena och skär dem i 6-8 klyftor. Koka klyftorna i vatten, vin och strösocker till en ganska lös kompott.  Rör samman ingredienserna till täcket så det blir en jämn smet.  Bred ut äppelkompotten i en smord ugnssäker form och täck med mandelsmeten. Grädda kakan i 225 graders ugn cirka 20 minuter. […]

Inlägget Min bästa äppelkaka dök först upp på Äppelpaj.se.

Min bästa äppelkaka

Skala och kärna ur äpplena och skär dem i 6-8 klyftor. Koka klyftorna i vatten, vin och strösocker till en ganska lös kompott.  Rör samman ingredienserna till täcket så det blir en jämn smet.  Bred ut äppelkompotten i en smord ugnssäker form och täck med mandelsmeten. Grädda kakan i 225 graders ugn cirka 20 minuter. […]

Inlägget Min bästa äppelkaka dök först upp på Äppelpaj.se.

Fläskfilégryta med vitt vin och vitlök

fläskfilegryta_vitt_vin
Häromdan gjorde jag en så otroligt god gryta med massa goda smaker, allt för att väcka smaklökarna ett snäpp här hemma. Vitlök ska de va när man är förkyld – massor med vitlök! Det är dock lite svårt att smaka av dock när man knappt har nån näsa kvar men jädrans så gott det blev.

Denna enkla rätt tog mig två timmar i köket att få till, men har man inte ”slow-motion-mode” påkopplat borde det inte ta mer än 30 min. ;-) Tyckte jag var himla duktig i alla fall och det var gott med lite ”riktig” mat efter alla helger, julmat och festmåltider. Jag är något seg med uppdateringarna här just nu, men det känns som vi alla är på bättringsvägen ändå. Peppar, peppar…

Och som Vickan (Matplatsen) skrev till mig på instagram…
- ”Du och dina champinjoner”… :-P
Ja – så är det! Kan inte va utan dom!

4 port
Det här behöver du :
1 fläskfilé ca 450 gram
Smör till stekning
Trocomare örtsalt
Svartpeppar
3 vitlöksklyftor
2½ dl vitt vin
2 små rödlök
1 grön paprika
1 burk hela champinjoner
2 dl grädde
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfilén och skär i skivor. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn fläskfilén så den får fin färg. Krydda med trocomare örtsalt och rikligt med svartpeppar. Pressa över tre vitlöksklyftor och slå på vinet.

Skär lök och paprika i strimlor, dela dom stora champinjonerna men låt dom små vara hela. Tillsätt i grytan.

Slå på grädden och låt koka ihop till en krämig sås, ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris, pasta, potatis eller en matig sallad.

fläskfile_köttgryta_vitt_vin

Fyllda kycklinglår

Sommarmat med basilikafylld kyckling och varma tomater. Eftersom rätten är ganska mager kan det passa med en ostbricka för mer mättnad!

Gör så här
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Lägg basilikablad i mitten av lårfiléerna och rulla sedan ihop dem.
3. Stek i smör eller kokosfett och lägg dem sedan i en ugnsfast form. Salta och peppra.
4. Häll på vitt vin och halvera cocktailtomater. Skär rödlöken i strimlor och strö över.
5. Baka i ugnen i 15 minuter.
6. Servera med sallad och hackad gräslök!

Vi firade mamma…

per_morberg_vin_rödvin_vitt_vin_flaska
Igår fyllde min mamma 51 år… Ja, jag har en ung mamma… Hon och pappa var 15 och 16 år när jag föddes men tiden går. Jag är snart lika ”gammal” som henne, borde ju komma ikapp nån gång! :-P Vi var hemma där allihopa på eftermiddan och kvällen, jag lagade lasagne och banoffee pie.

Fina presenter, blommor och uppvaktning. Nicke köpte med sin två flaskor av Per Morbergs vin från Kalmar, det var uppskattat av både en och flera anledningar! ;-) Bjuder på några bilder jag hann ta innan kalaset tog slut…

hemma_hos_mamma_mia
Å var ska jag få plats med all mat då?? ;-)

presenter_födelsedag
Många fina presenter som väntade…

mamma_51
Fina, älskade mamma…

mamma_mia_rosa_rosor
Ett typiskt stilleben hemma hos mamma… Rosa, rosor, pärlor, spets, vitt, habby chic…

lasagne_plåt
Lasagne är något som både stora och små älskar! ;-)

lasagne
Lasagne extra allt, hemkokt bechamel, en riktigt mustig köttfärssås, färska lasagneplattor och massor av ost… Recept, fler bilder med beskrivning hittar du här >>

banoffee_paj_dulce_de_leche
Två burkar kondenserad mjölk har kokat (sjudit) i 2½ timme, å då blir det sån här läcker, krämig kolasås. Dulce de leche. :-P

banoffee_pie_banoffipaj
Recept på Banoffee pie hittar du här >>

The post Vi firade mamma… appeared first on Kryddburken.se.

LCHF recept för Buljongkokt kyckling med vitvinsås

Att sjuda kycklingen i buljong gör den saftig, och en liten rotfrukt i såsen gör den lite krämigare men kör du striktare LCHF så är det bara att skippa den.

Gör så här
1. Skör rödlök och morot i stora bitar och lägg tillsammans med kycklingsfileérna i en kastrull.
2. Tillsätt lagerblad och häll på kallt vaten så att det precis täcker. Ställ åt sidan.
3. Finhacka schalottenlöken och skala och skär jordärtkockan i bitar. Fräs i smör i en kastrull. Häll på vin och låt koka ner till hälften.
4. Tillsätt vatten, fond och grädde. Koka tills rotfrukten är mjuk.
5. Koka också upp kycklingen och låt sjuda ca 10 minuter. Skär dem sedan i sneda skivor.
6. Hacka dillen och lägg i såsen tillsammans med mjölk. Mixa såsen slät och smaka av med salt och peppar.
7. Koka sparrisen och servera med kycklingen och såsen.

LCHF recept för Stekt röding med kantarellsås

En smarrig fiskrätt med kantareller och grädde!

Gör så här
1. Blötlägg kantarellerna i 2 timmar. Skölj dem sedan och låt dem rinna av.
2. Skölj och torka fiskfiléerna.
3. Strö rikligt med flingsalt i pannan. Gnid in filéernas skinnsidor med olivolja, lägg dem i stekpannan med skinnsidan ner.
4. Låt dem ligga stilla i pannan tills de är genomstekta.
5. Finhacka löken och fräs den tillsammans med kantarellerna i smör tills svampens vätska har kokat in. Häll å vinet och låt det koka upp. Låt puttra i några minuter och tillsätt därefter grädden. Koka sedan på svag värme i ca 10 minuter.
6. Smaka av med salt och peppar och lite citronsaft.
7. Servera med kokt haricot verts.

LCHF recept för Kycklinggryta med svamp och citron

En kryddig och god kycklinggryta för dig som äter enligt LCHF.

LCHF Kycklinggryta med svamp och citron
Portioner: 4 st
Tid: 25 min

Ingredienser
1 stor purjolök
250 g skogschampinjoner
600 g kycklingfilé
2 msk olivolja
3 msk smör
2 dl vitt vin
1 kruka färsk persilja
3 dl vispgrädde
1 citron
valfria grönsaker

Gör så här
1. Skölj purjolöken och skär den i småbitar.
2. Skiva svampen och kycklingsbrösten.
3. Fräs kyckling, svamp och purjolöken i olivolja och smör. Tillsätt vitt vin, svamp, salt och peppar. Låt grytan puttra i ca 5 minuter.
4. Finhacka under tiden persiljan och lägg i grytan. Tillsätt även grädden och skivade champinjoner.
5. Rör om och låt grytan koka upp igen. Låt den sedan puttra på låg värme i ca 10 minuter.
6. Skär citronen mitt itur och pressa ner saften från ena halvan i grytan innan servering. Smaka av med salt och peppar.
7. Servera med lättkokta grönsaker.

LCHF recept för Ugnsbakad torsk med kokt broccoli och kantarellsås


Ett enkelt och såsigt recept på torsk som passar perfekt som lunch eller middag!

LCHF Ugnsbakad torsk med kokt broccoli och kantarellsås
Från: Josefina på http://josefinaslowcarblife.wordpress.com/
Portioner: 2 st
Tid: 30 min

Ingredienser

Torskpaket
500g torskfilé
1tsk dill
1tsk persilja
2msk smör
salt
chiliflakes (efter tycke)
Vitlökspulver (efter tycke)
Lökpulver (efter tycke)

Sås
150g kantareller
2dl grädde
1dl vitt vin
1/2 liten lök
1/3 fiskbuljongtärning
Smör (att steka i)

Gör så här
Sätt ugnen på 200grader. Lägg torsken på en stor bit folie. Lägg på smör, dill, persilja, salt, vitlökspulver, lökpulver och chiliflakes. Stick i stektermometer på fiskens tjockaste del. Ställ timern på 55 grader. vik över folien över fisken och gör ett luftigt paket.

Dela broccolin och koka upp den i saltat vatten.

Rensa kantarellerna. Skär kantareller i mindre bitar och finhacka löken. Stek i smör tills de får lite färg. Häll på vinet och låt det förångas en liten stund. Lägg i buljongtärningen och häll sedan på grädden. Låt puttra till såsen når önskad konsistens.

Min bästa rabarberkaka

Skala och kärna ur rabarberna och skär dem i 6-8 rabarberskivor. Koka rabarberskivorna i vatten, vin och strösocker till en ganska lös kompott.  Rör samman ingredienserna till täcket så det blir en jämn smet.  Bred ut äppelkompotten i en smord ugnssäker form och täck med mandelsmeten. Grädda kakan i 225 graders ugn cirka 20 minuter. Servera den ljum med iskall vaniljsås.

Ingredienser 4-5 port.:
# 4-5 stora, syrliga rabarber
# 1 dl vatten
# 1 dl vitt vin eller matlagningsvin
# 1/2-1 dl socker (beroende på rabarbernas syrlighet)
# Täcke:
# 100 g smör
# 1 dl strösocker
# 100 g skållad och mald sötmandel
# 1 ägg

Originally posted 2009-09-17 02:12:15. Republished by Blog Post Promoter

Inlägget Min bästa rabarberkaka dök först upp på Rabarberpaj.se.