Bakpotatis och massor av tips på röror!

bakpotatis_bakad_potatis
Hej o hå! Nu har jag landat hemma vid datorn efter ett par dagars jobb och personalmöte och pappersarbete att styra upp med. Känns som veckan varit lång som två… Ibland blir det lite för mycket… Min lillasyster Sanna miste sin farmor i söndags och sen dess har det känts motigt och tungt… Vi fanns vid hennes sida och framförallt Sanna som fick hålla hennes hand när hon tog sitt sista andetag. Att mista nån man håller kär, en släkting eller bekant känns i hjärtat och man lider både av sorg och medkänsla. ♥ Veckan rullade på trots allt med jobb och möten…

Men imorgon är det fredag igen och det ska bli skönt med helg och sportlov nästa vecka för barnen med! :-P Hoppas vi kan hitta på något tillsammans med moster Sanna så vi får tankarna på annat håll.

Jag tänkte på det här med bakpotatis, eller säger ni bakad potatis?
Det är ju mest på sommaren som man äter dom, men då är dom faktiskt inte lika goda som på vintern, har ni tänkt på det?!

Det är ju en billig liten knöl som är så vansinnigt enkel att variera med tillbehör och röror. När vi åt det nu sist ville jag bara få känna smaken igen av en riktigt stor, vinter-bakpotatis som skärs upp med två snitt och fylls med vitlökssmör eller bregott och flingsalt…. Heaven!! :-P

Bakpotatis är en smart rätt som den är med en god röra till, eller som tillbehör till kött och bearnaisesås. Som ni ser här så blev det just det sistnämnda… Kunde inte låta bli. :-P

Vill man baka potatis SNABBT så naggar man den med gaffel och kör på högsta effekt i microvågsugnen ca 10-15 min och vänder på den en gång. Smaken blir inte lika god som när den bakas i ugn men det duger, den blir liksom mer ”kokt”. Men ett bra tips om man vill ha en snabbis-potatis! Helst kör jag den i ugnen på 175 grader ca 1½ timme, naggad och utan folie.

RÖROR! 
Jag har massor av tips på röror så jag tänkte lista dom alla här nedan. Att steka kött och servera med bearnaisesås förmodar jag att ni inte behöver utförlig beskrivning på. ;-)

bakpotatis_recept_bakad_potatis_vitlökssmör_röror


Med kycklingröra och knaperstekt bacon >>


Med tonfiskröra >>

bakad_potatis_skinkröra
Med skinkröra >>


Med färsk lax >>


Med bacon & philadelphiaost >>


Med varmrökt lax >>

kycklingröra_bakad_potatis_grillad_paprika
Med Kycklingröra & rostad paprikacreme >>

Varmrökt lax med romsås, och hur du röker din egen lax

varmrökt_lax_romsås
I förra inlägget visade jag rökta kycklingben, och det är väl nåt visst med rökt mat till våren. Att sitta ute på en stubbe och känna den speciella doften av rök och solen som värmer, det är vårkänslor de! ;-)

Den här tallriken med kokt potatis, varmrökt lax och romsås blev en påminnelse att börja salta och röka. Fisken köpte vi hos fiskhandlaren färdigrökt men nästa besök får bli en färsk laxsida som jag ska lägga i saltlag. Kanske till påskbuffén med lite andra goda fiskar.

Godaste romsåsen är ett måste till : 
2 dl cremé fraiche
1 burk röd stenbitsrom (50gram)
½ finhackad rödlök
Flingsalt & nymalen svartpeppar
En liten pyttegnutta pressad citron

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop samtliga ingredienser. Smaka av! Citronen ger det lilla extra till denna sås, men det får inte bli markant, det ska bara ge lite syra.

Laxen : 
Du kan antingen salta fisken genom saltlag som den får ligga i eller låta den ligga framme i rumstemperatur med salt och kryddor, det är en smaksak. Rökt blir det iallafall, sältan styr du helt själv. Jag använder muurikkas elrök som är hur smidig som helst och kan flyttas runt dit man vill ha den, en elkontakt är det som behövs. Ingen eld eller ved. Jag brukar ha den stå ute på verandan med bara en förlängssladd. Spån måste man också ha men sen är det bara att salta och röka, inget svårt alls! :-P

Under kategorin ”Muurikka rök” hittar du fler tips och recept på vad man kan röka. Klicka HÄR >>

muurikka_elrök_rök_rökt_lax
Elröken från muurikka. Här ser ni laxen på galler överst, dropp-plåt under och längst ner en plåt med rökspån. Elröken finns att köpa hos muurikkas återförsäljare i butik eller online. Läs mer här >>

Det här behöver du :
1  bit laxsida
Saften från ½ pressad citron
1 msk flingsalt
½ tsk chiliflakes

GÖR SÅHÄR : 
Pressa en halv citron över laxen. Klappa in flingsalt och chiliflakes och låt den ligga och ”dra” i rumstemperatur. Placera sen laxen med skinnsidan nedåt på gallret. Häll på alspån på den lilla plåten som ska placerar under laxen i röken. tillsätt 2 teskedar strösocker eller 2 sockerbitar i spånet. In i röken ca 40-60 min, sen är det bara att vänta… Smaklig måltid!

varmrökt_lax_laxsida_muurika_rök_elrök
Hemrökt lax, enklare än man kan tro! :-P

Krämig citronpasta med grönsaker och varmrökt lax

citronpasta_lax_varmrökt_laxpasta
Bröllopsdagsmiddan (långt ord) blev pasta & lax! Detta är en busenkel och lättlagad middag där allt serveras på samma fat. En krämig sås med smak av citron och dill med små pastasnäckor. Lite blandade grönsaker, en god parmesanost och såklart lax. Här valde jag en varmrökt lax men det går naturligtvis bra med både färsk/stekt eller kallrökt som också är himla gott i en ”laxpasta”.

Ät den varm, ljummen eller kall – lika god vilket som och gärna skurna baguetter med aioli. En riktig kalasmiddag på bröllopsdagen för en tokförkyld familjen Nilsson. ;-)

Det här behöver du : 
kokt pasta 4 port
2 dl creme fraiche
1-2 msk pressad citron
1 fiskbuljongtärning
1 knippe dill
Vitpeppar

1 bukett broccoli
2 salladslök
2 tomater
½ gul paprika
1/3 gurka, urkärnad
1 näven riven parmesan

200 gram varmrökt lax
Citron & dill

GÖR SÅHÄR :
Förbered grönsakerna och koka broccolin i saltat vatten.  Kärna ur gurkan och skär allt i mindre bitar. Riv parmesanost.

Koka pastan al dente. Häll av pastavattnet och rör ner en burk creme fraiche. Pressa i citron och tillsätt fiskbuljong. Vänd runt och låt allt koka ihop 1-2 minuter. Krydda med vitpeppar och smaka av. Rör ner finklippt dill sist av allt.

Häll upp pastan på ett stort fat, lägg över grönsaker, riven parmesan och varmrökt lax på toppen. Servera med ett gott bröd och vitlöksaioli.

pasta_med_lax_grönsaker
Urkärnad gurka är otroligt gott till lax och det gör ingenting alls att den blir ljummen av pastan, det är faktiskt dögott! :-P

baguette_vitlöksaioli_aioli
Vitlöksaioli med skurna baguetter! Bröd till maten är lyx, men på bröllopsdag får man såklart lyxa lite!

bröllopsdag_7år
Jag arrangerade om blommorna från Mors dag i små glasvaser. Det blev gulligt ihop med den stora, lila buketten.

bröllopsdag_linda_nicke_öjkroken
7 år som gifta – Yllebröllop minsann! ;-)

pasta_lax_laxpasta
Pastafatet innan laxen.

laxpasta_pasta_lax_varmrökt
Smaklig spis – festligt och gott!

Bilder på påskmat

påskmat_recept_ägg_lax_janssons
Påskaftonens påskbuffé här hemma! Vi dukade upp med ägghalvor, vitlökssill, varmrökt & kallrökt lax från Nisses Fisk i Borgholm, och deras supergoda favoritsås, passar sååå bra till lax och kokt potatis istället för romsås om man vill variera sig!

Köttbullar, prinskorv, janssons frestelse, eget smör och tunnbröd. Påskmust inte att förglömma! Jösses va mycket mat i dagarna två. Har lite lax kvar som jag nog får göra nån god röra på tror jag. Påskdessert var det ingen som orkade så den tog vi dan efter. En söt liten påskbakelse bakad på vaktelägg, kommer inom kort! :-P

janssons_frestelse
En riktigt god janssons frestelse UTAN hela bitar anjovis gör jag alltid. Jag använder bara spadet för ingen här hemma tycker om dom små fiskarna. ;-) Men smaken vill man ju åt. Handskurna små ”stavar” av potatis ska det också vara. Istället för vanligt ströbröd på toppen använder jag panko och så tar jag inga ”klickar smör” över det hela, det blir så flottigt då. Len, krämig och gräddig ska den vara men inte smörig! :-P

janssons_frestelse_anjovis
Abbas anjovis, den burk som innehåller mest spad! ;-)

påskmat_ägghalvor
Ägghalvor med löjrom, majonäs, en vippa dill!

påskmat_lax_rökt
Kallrökt lax och två sorters varmrökt.

påskmat_köttbullar_prinskorv
Köttbullar och prinskorvar.

påsk_recept_mat_påskmat
Påskbuffén uppdukad.

påskmat_påskbuffe
Hoppas ni alla haft en riktigt god påsk! Nu blir det nya tag med ny vecka, nyttiga matlådor och andra roliga recept! ;-)

Rökt lax med kalla såser, skördeost & pumpernickel


Tjolahopp vilket sent inlägg det blev ikväll, men det är ju lördag imorgon! ;-)
Vilken kanonmysig eftermiddag vi haft idag på Ekerums mat & hantverksmarknad alltså, dit ska ni åka om ni är här å far.

DÄR kan vi prata matmarknad med gediget utbud av bästa klass. Världstrevliga knallar som bjöd på både ost, korv, fjällröding, karameller, rökt kött, marmelader, marsipan, ostkaka, knäckebröd, olivoljor, bönchips, hemkokt kola, brända mandlar, sillburgare, serranoskinka, italienska ost, mögelostar, fetaostar, skördeostar, honung, glögg, kalvdans, nougat och ja gud vet allt!

När man är på marknad ska man ska ta sig tid att prata med utställarna inte bara hasta förbi och roffa åt sig ”gratis-plock” av det som bjuds även om det är trevligt att gå runt och provsmaka ditt och datt så är det snäppet trevligare att höra historierna bakom, vilka dom är, vilken tid och kärlek dom verkligen lägger ner i sitt mathantverk och så ofantligt många som tänker ekologiskt och närodlad, det är en ren fröjd och jag skulle kunna gå runt o mingla timvis, vilket jag också gjorde. Härliga bekantskaper som man knyter i samma veva. Jag återkommer till Ekerum i nästa inlägg, måste smälta alla intryck för dagen. Så länge får ni gårdagskvällens middag som jag plockade ihop tills maken kom hem. ”Gott-så-in-i-bombens-gott”… Och nu blir det SOV gott! :-P

Just de, nån som lyssnade på P4 Kalmar i eftermiddags runt kvar i fyra sådär? ;-) Mitt i allt där på marknaden så råkade jag komma med i direktsändning i radio också med Lennart Palm. Vilket energiknippe, han gjorde ett bra jobb där han rusade fram och snappade upp både de ena och det andra. Nä, nu är det god natt och sov gott Öland! Ses imorgon. Då ska vi vi gå på sköldpadds-museum och senare på kvällen hälsa på liemannen…


Är man på tur runt skördefesten så är det skönt att bara komma hem, lite trött i benen och svänga ihop en enkel men ack så god middag av ”dagens fynd”. Här blev det förstås skördeost som fick sällskap av hemkärnat smör & flingsalt på pumpernickel. En trevlig liten förrätt medan potatisen till laxen kokar.

Varmrökt lax och kalla såser kan aldrig bli fel. Här hittade vi två såser inne på Nisses fisk som vi provade. Romsås kan man göra vansinnigt goda själv men man måste smaka sig fram bland utbudet också, särskilt om det är fiskhandlaren själv som rekommenderar. Klart godkänd. Den andra såsen som hette ”favoritsås”, var lite söt i smaken och påminde mycket om remouladsås, fantastiskt god, den tycker jag ni ska prova om ni stöter på.

Ölandsost - skördeost med smak av pepparrot

Nisses fisk (facebook-sida)

Borgens romsås (finns att köpa på Nisses Fisk)

Blomlöfs rökeri favoritsås  (finns att köpa på Nisses fisk)


Varmrökt lax från Nisses Fisk i Borgholm… Vissa gillar ändbitar och vissa gillar mittbitar, då får man liksom ta bägge två! ;-)


Skördeosten gör sig exemplarisk ihop med en bit pumpernickel och hemkärnat smör förstås.


Pressad citron på en god bit varmrökt lax är som heaven… Behövs egentligen inte mer!


Det var gårdagens middag de från allehanda skördefest-inköp.

Rökt lax med muurikkas elrök


Valborgsmässoafton idag och brasorna tänds ikväll. Här hemma ska vi ha gäster på middag med en liten norrlandsinfluerad meny då jag har för mig att vi aldrig tidigare bjudit dom på detta! ;-) Kan bli spännande. Dessert ska vi också göra, så jag återkommer till kvällens gastronomiska episoder imorgon.

Nu tänkte jag visa er röken från muurikka. Elröken som är enklare att använda än man kan tro. Det första vi rökte var som jag tidigare skrivit; Lax! Bra nybörjar-råvara… ;-)

Nån eld eller värme behöver du inte tänka på, utan enbart ett bra rökspån + förberedelser av det du ska röka samt hålla koll på tillagningen. Vi använde ca 1½ dl alspån + 2 tsk strösocker i spånet, vilket ger en djupare, lite karamelliserad smak och yta på laxen.

Laxen förberedde vi med salt, kryddor och pressad citron, sen fick den ligga i rumstemperatur ca 1 timme innan den åkte in i röken.

Rekommenderad tid var 40-60 min, kanske något kortare tid beroende på hur man vill ha den tillagad, det är ju en smaksak. Man kan öppna och kolla den nån gång och se.

Väldigt smidigt måste jag säga. Och allt som är smidigt gör ju att man bara blir mer sugen på att testa nya grejer i den.

Smaken var fantastisk. Salt, rökig men ändå len i smaken. När du saltar och röker fisken direkt får du inte exakt den där smaken som på varmrökt lax du köper eftersom den legat i saltbad först och då tränger saltet in mer i hela fisken och smaken blir därefter. Den här smakar som en blandning av rökt och ugnsbakad. Nästa steg blir förstås att prova göra saltlag själv och experimentera sig fram.

Tänk bara hur gott det skulle vara att röka en fin bit renstek? Sådär rejält salt och mör i tunna skivor… ;-)

Vill man fuska lite så kan man alltid köpa färdigrimmat kött såsom lägg, skinka, sidfläsk tex, det blir vansinnigt gott också, men man ska naturligtvis försöka sig på egna saltlagar då blir det desto roligare ju!

Det här behöver du :
1  bit laxsida
Saften från ½ pressad citron
1 msk flingsalt
½ tsk chiliflakes

GÖR SÅHÄR : 
Pressa en halv citron över laxen. Klappa in flingsalt och chiliflakes och låt den ligga och ”dra” i rumstemperatur. Placera sen laxen med skinnsidan nedåt på gallret. Häll på alspån på den lilla plåten som ska placerar under laxen i röken. tillsätt 2 teskedar strösocker eller 2 sockerbitar i spånet. In i röken ca 40-60min, sen är det bara att vänta… Smaklig måltid!


Fin, färsk laxsida saltad och kryddad med pressad citron och chiliflakes. Här har den legat 1 timme i rumstemperatur och ska nu in i röken.


Efter 50 min i röken.


Riktigt fin röksmak.


Här serverat med kokt potatis, späda morötter, citron och en kall dillsås.

Bildtext till översta bilden; 
Elröken från muurikka. Här ser ni laxen på galler överst, dropp-plåt under och längst ner en plåt med rökspån. Elröken finns att köpa hos muurikkas återförsäljare i butik eller online. Läs mer här >>

Frallor med lax, påskens sista rester…


Nu ryker sista laxen sen är påskmaten slut! Grova frallor av surdeg, några kokta ägg, sallad, majonäs lite piff med citron o dill och du har härliga smörgåsar till lunch eller som som matigare kvällsfika.

Använd sista kantbiten av den rökt laxen, varm eller kall, eller gravad? Räkor kanske? Köttbullar, eller bara ägg?! Det är inte så knusligt, ta de rester du har kvar i kylskåpet och lyxa till det med ett gott bröd.