Njutbara småkakor
De här kryddiga och lite mjuksega småkakorna hittade jag på till min första kokbok ”LCHF för seniorer” som jag skrev med Annika Dahlqvist.
Den såldes slut för många år sen, men kom ut på nytt i en omarbetad utgåva med titeln ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt” med tillägg av många recept från ”Långkok för LCHF och Paleo”.
Även den såldes slut och kommer inte att tryckas upp på nytt, men mina bästa recept på vår svenska husmanskost, matbröd och bakverk finns som tur är att ladda ned som E-bok i den här länken.
De här kakorna får namnet pepparkakor till jul, men nu mitt i sommaren får de heta kryddkakor för de är ju lika goda året runt.
Kan du inte tänka dig att äta julsmakande kakor på sommaren, så hoppa bara över nejlikor och ingefära och öka på kanel och kardemumma, det blir också väldigt gott.
Kryddkakor ca 20 st
100 g smör
2 dl mandelmjöl
2 msk psylliumhusk
2 msk valfri sötning
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald kardemumma
1 tsk mald kanel
2 krm mald ingefära
1 ägg
Lägg smör och kryddor i en kastrull. Ge ett hastigt uppkok, rör om väl och låt sen svalna lite. Rör ner vald sötning.
Blanda mandelmjöl och psylliumhusk i en bunke. Vispa ner kryddblandningen. Rör sist i ägget, blanda väl.
Ställ i kylen att svälla en halvtimme. Rulla matskedsstora bollar och platta till ordentligt.
Lägg på bakplåtspapper och gör mönster i degen med en gaffel.
Grädda på 200° i 10-12 minuter och låt svalna en stund, flytta sen över dem försiktigt med en stekspade och låt kallna på galler.
Smöret och fettet i mandelmjölet kan krypa ut ur kakorna lite under gräddningen, men det dras tillbaka igen när de får svalna någon minut på plåten.
Frys in och ta fram kakorna eftersom, fräscha gärna upp dem lite i en varm ugn.