Carbonara i panna – enkelt och snabbt!

spagetti_carbonara_recept_baconHar ni tänkt på hur smidigt det egentligen är med så lite disk som möjligt när man lagar middag?! JA, jag tänkte väl det! ;-) Ofta vill man laga något gott till vardags men som också går snabbt och där finns det tusentals recept som går jättesnabbt att just LAGA men sen får man stå i en halv evighet vid diskhon och skölja kastruller och diska pannor och plocka vispar och pryttlar.

Även om man har diskmaskin så blir det mycket att ”rensa bort” liksom. Och i vardagen kanske man hellre vill lägga den tiden på annat. Hemma hos oss är det mer orken som tar slut när man sitter där hela familjen runt middagsbordet, mätta och alla har ätit upp. Vem ska resa sig först och börja plocka bort??!! :-P

Vem ska skölja tallrikar och plocka in i diskmaskinen, vem ska torka spisen och diska kastruller, knivar och pannor för hand och vem ska gå med sopor och kompost etc… Ahh! Ja, ni fattar. Därför råkar vi ofta bli sittandes väldigt länge vid middagsbordet, men det i sig är ju både roligt och givande då vi har tid att prata med varann allihopa och få tid tillsammans. Jag vet inte hur invecklad jag behöver bli eller vilket som tar ut det ena eller det andra. Det är roligt att umgås – JA!
Det är inte kul att städa efter en middag så därför brukar jag tänka på att minimera på användning av kastruller o grytor och under tiden jag lagar mat så städar och torkar jag ytor och plockar in i maskinen direkt och alla knivar diskas direkt dom är färdiganvända, just för att jag inte vill att dom ska ligga framme också, (eller råka hamna i diskmaskinen mannen!!) ;-)

Denna carbonara är perfekt middag i EN panna, inget mer! ;-)
Jo en skärbräda, en kniv och ett fat också…

4 port
Det här behöver du : 
3 pkt bacon a 120 gram
3- 4 port tunna spagetti (Barilla Capellini)
2 dl grädde
Trocomare örtsalt
Svartpeppar
2 rejäla nävar riven parmesan (hade ingen hemma, men det blir gott ändå)
3 äggulor

GÖR SÅHÄR : 
Skär baconet i bitar och fräs på i en stek eller traktörpanna med höga kanter. Stek tills de blir knapriga. Lägg upp på ett fat med hushållspapper så de får rinna av och bli riktigt knaprigt. Slå vatten i samma panna som du stekte bacon i, rör lite i botten så du får upp dom goda smakerna. När vattnet kokar lägg i tunna spagetti och koka al dente. Slå bort nästan allt vatten med spara ca 1- 2 dl. Tillsätt grädde och riven parmesan. Koka upp hastigt så det blir krämigt. Krydda med örtsalt och svartpeppar. Smaka av. Precis före servering – tillsätt baconet och äggulorna och vänd runt! Servera.

carbonara

Pasta med krämig fläskfilé

fläskfile_pasta
En återkommande favorit är denna superenkla pastasås med fläskfilé. Du kan även använda kyckling om du vill. Såsen tar inte längre att göra än för pastan att koka. Minut-middag på ett kick. Det behövs inte mycket kött eller kyckling, ja, eller bacon, kassler, svamp… Vad du vill. Allt funkar!

Jag gillar smaken av soltorkade tomater i en pastasås så den ska inte snålas med. Gillar man INTE soltorkade tomater kan man använda lite tomatpuré och vanliga färska tomater, det blir inte samma smak förstås men ett nog så gott alternativ. ;-)

Det här behöver du :
300 gram fläskfilé
1 dl soltorkade tomat i olja
1 burk creme fraiche
1 näven körsbärstomater
1 knippe persilja
1 burk hela champinjoner
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Hetta upp en stekpanna med lite smör i. Skär fläskfilén i mindre bitar, finhacka de soltorkade tomaterna och fräs på nån minut. Slå på creme fraiche och låt koka ihop till en krämig sås. Tillsätt champinjoner, finhackad persilja och körsbärstomater precis före servering. Smaka av med salt och peppar.

Pastagratäng med krämig ostsås

pastagratäng_recept
Ikväll blev det pastagratäng här hemma! En enkel rätt bara att skjutsa in i ugnen när man har lite stökigt (läs KAOS) på köksbänken av dagens julgodis-kok. ;-)

Har man överbliven köttfärssås så är lasagne eller pastagratäng alltid tacksamt att tillaga och inga rester behöver slängas. Det mindre roliga med gratänger ”allt-i-ett” är väl att de inte blir så bildsköna, för hur sjutton fotograferar man en snygg pastagratäng där allt flyter ut och blandas i en hög av ostsås, köttfärs och pasta…?Nåja, det är i alla fall jäsikens gott! Rivna morötter och tomater är ett måste till.

Imorgon ska ni få se mitt experiment av julgodis jag provade idag… Säger bara krokant och nougat… Hujdamej! :-P

6 port
Det här behöver du : 
Kokt pasta till 4 port
ca 600 gram köttfärssås
1 sats ostsås
Riven lagrad ost
Svartpeppar
Malen paprika

1 sats
Krämig ostsås : 
50 gram smör
4 msk vetemjöl
6 dl gräddmjölk (50/50 grädde o mjölk)
Salt och vitpeppar
En gnutta riven muskotnöt
2 dl riven, lagrad ost

GÖR SÅHÄR :
Koka pasta enl. anvisning eller använd kall, överbliven.
Smält smöret i en kastrull. Pudra över vetemjölet och vispa slätt. Späd med gräddmjölk och krydda. Sänk värmen och vispa i såsen hela tiden ca 5 – 10 min. Riv ner en god ost på slutet. Smaka av med salt och peppar.

Montera gratängen med hälften av ostsåsen i botten av en ugnsfast form. Därefter pasta, köttfärssås och ostsås. Toppa med riven ost, svartpeppar och lite malen paprika. Gratinera i 200 grader ca 20 min.

gratäng_pasta_köttfärs_bechamel_ostsås
Ostsås i botten. Ett lager pasta. Ett lager köttfärssås…

pastagratäng_bechamelsås_köttfärs…och sen toppas med ett sista lager ostsås, lite riven ost och kryddor.

pasta_köttfärsgratäng
Gratinera i 200 grader ca 20 min.

Makaronipudding med falukorv

makaronipudding_recept
Något av det enklaste att göra med överblivna makaroner är makaronipudding. En slatt falukorv till det och du har en god middag allt-i-ett! Jag tycker det blir allra godast med falukorv i och den ska även stekas på före den åker ner i formen. Makaronerna, där kan du använda vanliga kokta, kalla eller varma eller allra helst stuvade makaroner om man fått det över. :-P Snabbt, enkelt och väldigt gott med massor av ketchup och en god sallad.
Jag vet att en del föredrag lingonsylt till makaronipudding, men det förstår jag inte!? ;-)

4 port
Det här behöver du :
Kokta makaroner
ca 400 gram falukorv
5 dl gräddmjölk
2 ägg
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skär korven i mindre bitar och fräs på i stekpanna. Blanda med kokta makaroner i en ugnsfast form. Vispa ihop gräddmjölk ägg, salt och peppar och slå över formen. Gratinera i 200 grader ca 20 min.

makaronipudding_makaronilåda

makaronerilåda_pudding_makaronipudding

Sesamkryddad kycklingwok med nudlar

kyckling_sesamkyckling_wok_nudlar
Hallå igen! Är ni beredda på en riktig smakbomb? Detta är en av mina favoriter med kyckling. En riktig wok med asiatiska smaker och härligt krispiga grönsaker. Att få till en riktigt god wok kräver lite pill med ingredienser så låt er inte avskräckas av den långa listan.

Såser som ostronsås, kinesisk soya, fisksås, mirin och sesamolja är billiga ingredienser om man vill lyckas med smakerna, de är dessutom så pass dryga att de räcker till många, många middagar så köp hem lite roliga flaskor och börja experimentera.

Det asiatiska köket är en stor favorit och jag brukar laborera länge och väl för att få fram den rätta smaken och känslan. Det är bara att blanda på, våga och smaka av ofta! :-P Sesamolja använder jag inte så jätteofta och den ska inte överdoseras då den är ganska skarp och säregen i smaken men precis som fisksås så tillför den just det där lilla extra. Sesam och kyckling är en oslagbar kombination. Prova!! ;-)

 Det här behöver du : 
1 förp äggnudlar (250 gram)
700 gram kycklingfilé
1 brocolibukett
1 burk minimajs
1 burk skivade vattenkastanjer
½ röd paprika
1 röd lök
1 röd spansk peppar

Sås :
2 dl kycklingbuljong
3 msk kinesisk soya
2 msk ostronsås
1 msk vitvinsvinäger
1 msk sesamolja
1 msk tomatpuré
1 msk farinsocker
1 msk finriven ingefära
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk flingsalt

GÖR SÅHÄR : 
Börja med att blanda alla ingredienser till såsen i en skål.
Skär kycklingen i bitar och bryn i het panna med olja. Förkoka broccolin i mindre buketter i saltat vatten. Koka nudlarna enligt förpackningen och skölj dom direkt i kallt vatten. Skär minimajs i bitar och paprika, lök och chili i strimlor.

När kycklingen är fint brynt och genomstekt slå på såsen och låt puttra några minuter. Tillsätt sen minimajs, vattenkastanjer, paprika, lök och chili och sist broccoli. Vänd ner nudlarna och strö över sesamfrön. Rosta dom gärna lätt i en het, torr panna så kommer smakerna fram bättre. Klart att serveras!

kycklingwok_nudlar_sesamkyckling_recept
Några av ingredienserna till woken. Låt er inte skrämmas av antalet såser – det är gott att ha dom hemma och man får fram så ofantligt goda smaker.

kycklingwok_nudlar_sesamkyckling
Ni skulle känna doften här alltså… ;-) Smaklig måltid!

Carbonara med bacon

carbonara_bacon_gröna_ärtor
Snabbmatens absoluta höjdare här hemma och säkert hos många andra också är väl ändå en pasta carbonara. Allt i en och samma panna och går fort att tillaga. :-P
Jag använder gärna frysta gröna ärtor i, det blir så himla gott.

En sak jag stötte på dock var när jag skulle röra ner äggulor, jag brukar ta tre-fyra stycken men varje ägg jag knäckte visade sig innehålla DUBBLA gulor?! Har aldrig sett det innan… Knäckte ett till och samma sak tills jag bytte förpackning efter femte ägget då fick jag EN gula… Varför blir det så? Så blir det ju aldrig av hemsprättande värphöns… Eller?! Inte vad jag sett i alla fall.

Nåja, många äggulor ska de ju va så det blev ju bara bonus, och mycket svartpeppar och en viktig detalj – en mugg av pastavattnet som gör att såsen blir härligt krämig och god.

Min carbonara-skiss : 

  1. Valfri mängd pasta. Färdigkokt och förberedd.
  2. Bacon eller rökt sidfläsk. Jag brukar räkna 80 gram/person.
  3. Svartpeppar, mycket svartpeppar!
  4. Kokvattnet från pastan, så mycket som behövs för en krämig sås.
  5. Grädde, mängd efter eget tycke och smak.
    (kan också uteslutas helt, de gjorde jag – de blir gott ändå)
  6. Valfri mängd frysta, gröna ärtor.
  7. Minst 2 äggulor/person.
  8. Valfri mängd finriven parmesan.

carbonara_med_bacon_recept
Stek baconet riktigt knaprigt och rejält med svartpeppar.

pasta_carbonara
Blanda ner pasta, pastavatten, gröna ärtor och äggulor.

carbonara_pasta_bacon_ärtor
Vänd runt och tillsätt finriven parmesan. Nu blir det såhär vansinnigt krämigt och gott. ;-)

carbonara_bacon
Servera med en extra äggula som får rinna ner i pastan. Smaklig måltid!

Macaroni and cheese bacon (vegetarisk)

mac_n_cheese_bacon
Det här med vegetarisk vecka är riktigt kul och nu har jag gått loss på Hälsans köks produkt ”A la bacon”.

Oavsett av vilken anledning man vill äta vegetariskt eller utesluta kött hör jag ofta att det  är saknaden och smaken av bacon som fattas mest. Därmed är jag grymt imponerad av denna produkt som är ytterst lik äkta bacon och som med ett trollspö kan tillgodose ett sådant behov. :-P Denna har dock en ganska djup röksmak och passar väldigt gott att blanda i gratänger, strö på pizza, till varma mackor eller till frukost med ägg. Det sistnämnda återkommer jag till i nästa recept under morgondagen.

Här har jag gjort en klassiker; ”Mac n cheese” med vegetariskt bacon.
Ni behöver inte ens fundera på om det är gott – det är VANSINNIGT gott! ;-)

Till fyra portionsformar
Det här behöver du :
4 dl okokta makaroner
3 ägg
2 dl grädde
1 tsk colemans senapspulver
1/2 tsk trocomare örtkrydda
En nypa chiliflakes
2 dl riven lagrad ost
1 påse hälsans kök a la bacon (240 gram*2)

GÖR SÅHÄR :
Koka makaronerna enligt förpackningen. Häll av vattnet.
Vispa upp ägg, grädde, örtkrydda, senapspulver, chiliflakes och ost med en gaffel. Vänd ner de varma makaronerna. Häll i påsen med veg. bacon. Fyll fyra portionsformar/ramekiner. Toppa med lite extra riven ost. Gratinera ca 10-15 min i 220 grader.

a_la_bacon_hälsans_kök_recept
Tärningar a la bacon hittas i frysdisken. Varje påse innehåller 240 gram.

vegetarisk_makaroni_and_cheese
Ramekiner fyllda med röran av makaroner, ägg, ostsmet och bacon.

macaroni_and_cheese_bacon
Ljuvligt krämiga. Gratinera i ugnen på 220 grader ca 10-15 min.

mac_n_cheese
Servera nygräddade och varma!

mac_n_cheese_bacon

logo-seInlägg i samarbete med Hälsans kök

Kycklingsallad med fetaost och sweet chilisås

pastasallad_recept_kycklingsallad
Jag är ingen vidare effektiv bloggare just nu men ibland måste jag ändå sätta mig och kolla av mailen och jag vill ju hemskt gärna uppdatera kryddburken också så då blir jag här vid datorn små stunder i taget. Det tar sin tid… Har svårt att sitta ner längre stunder med de gipsade benet, de börjar värka och svullna och då måste de upp i högläge. Men mest ont har jag i andra foten som jag hoppar på och i händerna efter kryckorna… Galet hur en bruten fot kan ställa till det. :(

Nu har jag dessutom fått besked av ortopedläkaren som granskat mina röntgenplåtar ytterligare att det lutar åt en operation. Vi får väl se… Ska in på torsdag och ”diskutera” saken. Tack alla goa som skriver till mig och visar sån omtanke, ni är så gulliga! ♥

Dagens recept blir en riktig gomiddag; kycklingsallad med pasta, fetaost och sweet chili. Det blir en rejäl middag som räcker till många och så fantastiskt gott, krispigt och kan bara ösas upp när på en liten tallrik när man blir sugen. Håller sig i kylskåp c 3-4 dagar.

Måtten jag brukar hålla när jag gör pastasallader är EN del sallad, en halv del kyckling och en halv del pasta. Tillbehör som sås efter tycke och smak. ;-) Då brukar det bli som bäst tycker jag!

Det här behöver du : 
1 hel ugnsstekt eller grillad kyckling
250 gram kokt pasta av valfri sort
Olivolja
Trocomare örtsalt
Malen paprika

En rejäl sallad bestående av;
Isbergssallad
½ gurka
1 gul paprika
1 burk majskorn
½ purjolök

Fetaost
Sweet chilisås

GÖR SÅHÄR : 
Bena ur kycklingen och lägg upp köttet på ett fat. Vänd runt den kokta pastan med olivolja, örtsalt och malen paprika. Skär salladen och lägg i en stor form eller på ett fat. Blanda alltsammans och toppa med fetaost (gärna i marinad så kan man ta lite av marinaden att dressa salladen med också). Toppa med sänk av sweet chilisås.

pastasallad_med_kyckling

kycklingsallad_pasta_kyckling_recept

kycklingsallad_recept

Nudelwok med renskav

nudelwok_renskav
Hej på er! Hur har ni det i värmen? Det är verkligen högtryck nu, både vad gäller väder och göromål! Det är alltid fullt upp i maj/juni då skolavslutningarna närmar sig. Det har varit utflykter, temadagar, utvecklingssamtal och för Joline besök på nya skolan (högstadiet) Herregud vart tog tiden vägen??

Joline har också varit iväg på skolresa (VidaBlick) helgen som varit och fullt ös med aktiviteter och saker som ska fixas och hinnas med för på torsdag slutar dom skolan och det kommer bli ett välbehövligt sommarlov.

Dom är trötta och har avlöst varann lite på sistone med förkylningar och feber. Idag har jag Joline hemma då hon inte alls var pigg i morse, illamående och ont i magen men det verkar rätat till sig nu. Har varit och handlat lite frukt och A-fil så det ska nog gå att härda ut till torsdag! :-P Fredag blir första dagen på sommarlovet och då har vi planerat en dag på stranden, ska bli sååå jätteskönt!

Det är mycket på gång här på Kryddburken också, ett par tävlingar står på tur med finfina vinster. ;-) På torsdag förmiddag kommer ni också få inlägg av mig och Jenny med Temat; ”Midsommarnattens tilltugg”.

Det kommer lite inspirerande boktips inför sommarens utflykter och vandringar och så glömmer ni för guds skull inte bort TÅRT-TÄVLINGEN – skicka in era bidrag på er finaste midsommartårta!

Nu till dagens recept och middagstips som du snabbt svänger ihop på mindre än en halvtimme. En wok med krispiga grönsaker, renskav och nudlar och såklart lite hetta därtill, måste ju matcha vädret ju! ;-)

4 port
Det här behöver du : 
250 gram äggnudlar

450 gram renskav
Salt och peppar
5 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk mushroom soya
1 msk D´Elidas chilisås
1 msk flytande honung

1 morot
1 rödlök
1 knippe rädisor
1 näven sugar snaps
10 cm gurka

GÖR SÅHÄR : 
Skala och skär grönsaker och lök i strimlor/skivor. Kärna ur gurkan och och skär i bitar. Fräs på renskaven i het stekpanna med lite smör. Salta och peppra. Slå på vatten och tillsätt buljongtärningar, soya, chilisås och honung. Låt koka upp. Tillsätt grönsaker och lök och vänd ner tillsammans med nudlarna som du förkokat al dente. Smaka av med salt och peppar.

wok_grönsaker_nudelwok

wok_nudlar_grönsaker_renskav

nudlar_recept_wok

nudelwok_wok_recept_renskav

Tortellinisallad

tortellinisallad_ost 
En väldigt enkel, snabb och god pastasallad är denna med tortellini. En matig sallad med smakrik vinegrette, precis så passande en varm sommardag som denna! :-P

Det här behöver du :
3-4 port kokt tortellini
150 gram tärnad ost
1 ask körsbärstomater
2 dl majskorn
Isbergssallad
Salladskrydda

Vinegrette :
0,5 dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger
2 tsk dijonsenap
1 tsk flytande honung
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :
Blanda ingredienserna till vinegretten i en burk med lock/shaker. Skaka om och dressa tortellinin och grönsakerna med. Toppa med extra salladskrydda. Ät salladen ljummen eller kyld.