Pulled pork grillsallad

sallad_pulledpork_grillsallad
Vad gör ni av överbliven pulled pork? Här blir det inte alltid så mycket över men om man råkar göra för mycket så är det bara till en fördel då det kan användas som pålägg på smörgås och i baguetter och som här i en riktigt läcker sallad.

Det blir såklart lite grillsmak över det hela så den passar utmärkt till sommarens bufféer istället för kycklingsallad te x.

Pulled pork, pulled beef eller pulled chicken – allt funkar! Ta det du har och gillar bäst! Se till att krydda köttet rejält och låt det bli riktigt saftigt med en god buljong då är det som gjort för en matig sallad.

Jag har använt ”grill-kål-sallad” lite kraftigare textur och färska champinjoner som bas. Förbereder man salladen nån timme i förväg så blir champinjonerna marinerade av köttet och allt blir en sagolik blandning av smaker och salladen håller sig krispig. Använd de grönsaker du har hemma eller gillar bäst. Pasta funkar också himla bra att blanda ut med men här har jag enbart grönsaker och pulled pork. Servera med nygräddat bröd och vitlöksdressing.

8 – 10 port
Det här behöver du :
1,5 kilo benfri karré, bog el. skinkstek av gris
2 dl kraftig oxbuljong (2 msk fond + vatten)
½ dl rapsolja
½ dl ketchup
1 msk rödvinvinäger
2 msk råsocker
1 msk D´Elidas chilisås
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk nymalen svartpeppar
Salt o peppar

GÖR SÅHÄR :
Sätt ugnen på 125 grader. Blanda ihop ingredienserna till kryddblandningen. Gnid in köttet noga runtom och lägg i en ugnsfast form med lock eller täck med bakplåtspapper. Stek i ugnen ca 6 – 8 timmar, (jag hade det i ugnen i 7 timmar).Vänd köttet nån gång och se till att det inte blir för torrt, då pytsar du i lite med buljong bara. Här behövs ingen termometer eller nån koll på innertemperatur, det är bara att räkna timmar och luta sig tillbaka.

När du tagit ut köttet, låt det svalna något innan du börjar dela. Enklast är absolut med rena händerna. (använd plasthandskar om du har mkt chili i marinaden). Köttet ska vara så mört och fint och lätt falla sönder i saftiga trådar. Det räcker att ”pilla” lite på det. Blanda runt tillsammans med spadet. Smaka av. Saknar du sälta eller hetta så tillsätt detta nu. Servera sen precis hur som helst! 😉  Tacos, burritos, kebab, till ris, bröd, pasta, i sallad, pita etc…

pulled_pork_pulledpork_chili
Pulled pork i egen hög person! God både kall som varm. 😛

pulledpork_sallad_grillsallad_tillbehör_pulled_pork
Ingredienserna till min grillsallad. Grill-kål, gurka, fetaost, färska champinjoner, rädisor, pärltomater, sockerärtor och majs.

pulledpork_pulled_sallad_grillsallad
Salladen blir godare om den får ”stå till sig” nån timme före servering. Plus i kanten för just en sallad så den går utmärkt att förbereda i förväg.

pulled_pork_sallad_recept
Smaklig sallad! 😉

Pulled pork grillsallad

sallad_pulledpork_grillsallad
Vad gör ni av överbliven pulled pork? Här blir det inte alltid så mycket över men om man råkar göra för mycket så är det bara till en fördel då det kan användas som pålägg på smörgås och i baguetter och som här i en riktigt läcker sallad.

Det blir såklart lite grillsmak över det hela så den passar utmärkt till sommarens bufféer istället för kycklingsallad te x.

Pulled pork, pulled beef eller pulled chicken – allt funkar! Ta det du har och gillar bäst! Se till att krydda köttet rejält och låt det bli riktigt saftigt med en god buljong då är det som gjort för en matig sallad.

Jag har använt ”grill-kål-sallad” lite kraftigare textur och färska champinjoner som bas. Förbereder man salladen nån timme i förväg så blir champinjonerna marinerade av köttet och allt blir en sagolik blandning av smaker och salladen håller sig krispig. Använd de grönsaker du har hemma eller gillar bäst. Pasta funkar också himla bra att blanda ut med men här har jag enbart grönsaker och pulled pork. Servera med nygräddat bröd och vitlöksdressing.

8 – 10 port
Det här behöver du :
1,5 kilo benfri karré, bog el. skinkstek av gris
2 dl kraftig oxbuljong (2 msk fond + vatten)
½ dl rapsolja
½ dl ketchup
1 msk rödvinvinäger
2 msk råsocker
1 msk D´Elidas chilisås
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk nymalen svartpeppar
Salt o peppar

GÖR SÅHÄR :
Sätt ugnen på 125 grader. Blanda ihop ingredienserna till kryddblandningen. Gnid in köttet noga runtom och lägg i en ugnsfast form med lock eller täck med bakplåtspapper. Stek i ugnen ca 6 – 8 timmar, (jag hade det i ugnen i 7 timmar).Vänd köttet nån gång och se till att det inte blir för torrt, då pytsar du i lite med buljong bara. Här behövs ingen termometer eller nån koll på innertemperatur, det är bara att räkna timmar och luta sig tillbaka.

När du tagit ut köttet, låt det svalna något innan du börjar dela. Enklast är absolut med rena händerna. (använd plasthandskar om du har mkt chili i marinaden). Köttet ska vara så mört och fint och lätt falla sönder i saftiga trådar. Det räcker att ”pilla” lite på det. Blanda runt tillsammans med spadet. Smaka av. Saknar du sälta eller hetta så tillsätt detta nu. Servera sen precis hur som helst! 😉  Tacos, burritos, kebab, till ris, bröd, pasta, i sallad, pita etc…

pulled_pork_pulledpork_chili
Pulled pork i egen hög person! God både kall som varm. 😛

pulledpork_sallad_grillsallad_tillbehör_pulled_pork
Ingredienserna till min grillsallad. Grill-kål, gurka, fetaost, färska champinjoner, rädisor, pärltomater, sockerärtor och majs.

pulledpork_pulled_sallad_grillsallad
Salladen blir godare om den får ”stå till sig” nån timme före servering. Plus i kanten för just en sallad så den går utmärkt att förbereda i förväg.

pulled_pork_sallad_recept
Smaklig sallad! 😉

Pulled pork grillsallad

sallad_pulledpork_grillsallad
Vad gör ni av överbliven pulled pork? Här blir det inte alltid så mycket över men om man råkar göra för mycket så är det bara till en fördel då det kan användas som pålägg på smörgås och i baguetter och som här i en riktigt läcker sallad.

Det blir såklart lite grillsmak över det hela så den passar utmärkt till sommarens bufféer istället för kycklingsallad te x.

Pulled pork, pulled beef eller pulled chicken – allt funkar! Ta det du har och gillar bäst! Se till att krydda köttet rejält och låt det bli riktigt saftigt med en god buljong då är det som gjort för en matig sallad.

Jag har använt ”grill-kål-sallad” lite kraftigare textur och färska champinjoner som bas. Förbereder man salladen nån timme i förväg så blir champinjonerna marinerade av köttet och allt blir en sagolik blandning av smaker och salladen håller sig krispig. Använd de grönsaker du har hemma eller gillar bäst. Pasta funkar också himla bra att blanda ut med men här har jag enbart grönsaker och pulled pork. Servera med nygräddat bröd och vitlöksdressing.

8 – 10 port
Det här behöver du :
1,5 kilo benfri karré, bog el. skinkstek av gris
2 dl kraftig oxbuljong (2 msk fond + vatten)
½ dl rapsolja
½ dl ketchup
1 msk rödvinvinäger
2 msk råsocker
1 msk D´Elidas chilisås
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk nymalen svartpeppar
Salt o peppar

GÖR SÅHÄR :
Sätt ugnen på 125 grader. Blanda ihop ingredienserna till kryddblandningen. Gnid in köttet noga runtom och lägg i en ugnsfast form med lock eller täck med bakplåtspapper. Stek i ugnen ca 6 – 8 timmar, (jag hade det i ugnen i 7 timmar).Vänd köttet nån gång och se till att det inte blir för torrt, då pytsar du i lite med buljong bara. Här behövs ingen termometer eller nån koll på innertemperatur, det är bara att räkna timmar och luta sig tillbaka.

När du tagit ut köttet, låt det svalna något innan du börjar dela. Enklast är absolut med rena händerna. (använd plasthandskar om du har mkt chili i marinaden). Köttet ska vara så mört och fint och lätt falla sönder i saftiga trådar. Det räcker att ”pilla” lite på det. Blanda runt tillsammans med spadet. Smaka av. Saknar du sälta eller hetta så tillsätt detta nu. Servera sen precis hur som helst! 😉  Tacos, burritos, kebab, till ris, bröd, pasta, i sallad, pita etc…

pulled_pork_pulledpork_chili
Pulled pork i egen hög person! God både kall som varm. 😛

pulledpork_sallad_grillsallad_tillbehör_pulled_pork
Ingredienserna till min grillsallad. Grill-kål, gurka, fetaost, färska champinjoner, rädisor, pärltomater, sockerärtor och majs.

pulledpork_pulled_sallad_grillsallad
Salladen blir godare om den får ”stå till sig” nån timme före servering. Plus i kanten för just en sallad så den går utmärkt att förbereda i förväg.

pulled_pork_sallad_recept
Smaklig sallad! 😉

Pulled pork, pulled beef, pulled lamb och pulled turkey på mitt sätt
Pulled pork "Afelia" Foto Mikael Eriksson

Pulled pork ”Afelia”
Foto Mikael Eriksson

Långkokt, dragen gris

Pulled pork eller mera svenskt, draget fläsk, är väldigt hett i dessa dagar. Varje blogg med självaktning har recept på olika långkok av den här typen. Så då måste jag ju dela med mig av mina bästa också.

Namnet pulled pork kommer av att köttet tillagas mycket länge på svag värme, för att vid serveringen dras isär med två gafflar.

Köttet blir så mört så det faller sönder i trådar. Här hittar du mina recept på pulled turkey/chicken, pulled lamb och här på pulled beef.

De flesta marinader som används i recept jag sett innehåller färdigköpta marinader med både socker och glutamat.

Min dragna gris har fått inspiration av Afelia, en gryta på rödvinsmarinerat fläskkött.

Ett mustigt långkok som förekommer på traditionella restauranger i både Grekland och på Cypern, här kommer min variant från Långkok för LCHF och Paleo.

Just nu kan du köpa långkokboken för bara 49 kr Här. Mina två tidigare böcker finns också med för samma låga pris fram till och med den 17 september. Du hittar dem och mängder med andra LCHF-böcker Här.

Birgitta Höglunds kokböcker

Pulled pork ”Afelia”  8-10 port

ca 1,5 kg hel fläskkarré

2 dl rödvin

2 stora, röda lökar

1 hel vitlök

1 dl kallpressad olivolja

2 msk krossade korianderfrön

2 tsk torkad timjan

2 tsk grovmald svartpeppar

2 tsk kanel

ca 1 msk salt

Skala och skär rödlöken i smala klyftor. Dela vitlöken mitt itu. Rör samman alla ingredienser till marinaden. Stoppa två stora fryspåsar i varann och fördela hälften av lökblandningen i den.

Skölj av karrén, torka och gnid in med saltet. Lägg ner i påsen, häll resten av marinaden över. Pressa ut all luft, knyt igen och lägg köttet i en bunke. Ställ i kyl i minst 12 timmar, gärna längre.

Sätt ugnen på 125º. Häll ner köttet och marinaden i en stekgryta, lägg på tättslutande lock och ställ in grytan i nedre delen av ugnen i 5-6 timmar. På bilden har jag kokat köttet i en elektrisk långkokare, här en Crock-Pot. Köttet blev mycket saftigt och gott i den.

I en sån gryta blir köttet klart på ca 8-12 timmar på låg effekt, lite beroende på vilken gryta man använder.

Vid serveringen dras köttfibrerna isär med två gafflar och blandas väl med stekskyn.

Smaka av om det behövs mer salt. Köttet smakar mycket gott på en skiva valnötsbröd, tillsammans med fetaost, oliver, avocado och gärna en klick aioli.

Det bildas rätt mycket sky vid kokningen, använd det som blir kvar som stomme i en soppa eller sås.

Här nedan några bilder från en utflykt till Norderön i går kväll, fantastiskt väder för att vara den 15 september.

Solnedgång över fjällen sedd från Tivars Gård på Norderön

Solnedgång över fjällen sedd från Tivars Gård på Norderön

Solnedgång över Storsjön

Solnedgång över Storsjön

Sunne kyrkoruin och nya kyrka

Sunne kyrkoruin och nya kyrka


Pulled pork med Per Morbergs BBQ sås, pitabröd och goda tillbehör

pulled_pork_pitabröd_per_morberg
Häromdan gjorde jag pulled pork och bakade pitabröd. Min tanke var att prova Per Morbergs nya BBQ sauce Sweet smokey under tillagningen.

Jag gned in hela picnicbogen (1,6 kg) rejält med såsen på bägge sidor. Täckte med bakplåtspapper och lät hela steken stå i ugnen 7½ timme på 100 grader. Efter halva tiden tog jag ut den, vände och hällde på lite extra bbq sås.

Oh jädrans så perfekt gott det blev, inte för rökigt som det annars kan bli men väldigt smakrikt och med lite sötma.

Jag gjorde en stark vitlökssås till med massa vitlök, salt och peppar och en gnutta citronsaft. Serverade även med bbq såsen och inlagd rödlök. köttet drog jag isär och smaksatte med två matskedar D´Elidas. Sen blandade jag köttet med strimlad vitkål och fyllde pitabröd med. Det var så sjukt gott, en riktig fullträff. :-P

per_morberg_bbq_sauce

Det här behöver du : 
ca 1½ kg picnicbog alt. karré
1 flaska BBQ sauce (Per Morbergs sweet smokey)
Pitabröd, recept HÄR >>
Strimlad vitkål
Inlagd rödlök, recept HÄR >>
Vitlökssås, recept HÄR >>

pulled_pork_tillbehör

pulled_pork_pitabröd_tillbehör_per_morberg

pitabröd_pulled_pork_per_morberg_bbq_sauce

Långkokt fläskstek, eller pulled pork i gryta på spisen!

fläskstek_pulled_pork_saftig_skysås
Det är inget nytt tilltag med pulled pork, snarare lite uttjatat för ALLT ska vara ”pullat” nuförtiden. Pulled beef, pulled chicken, pulled lamb, pulled fish?!? mm.
Jag kan dock inte bortse ifrån att det är väldigt gott och praktisk rätter att variera med. Däremot tycker jag man kan förfina den svenska klassiska söndagssteken med ett lite mörare och saftigare kött. Slippa torra, sega köttskivor? Den här söndagssteken kan alla lyckas med. Inte bara farmor… ;-)

Hur??
Ta bort stektermometern och bry er inte om varken tid eller temperatur!
KÄNN på köttet istället! :-P

En helt vanlig stek av antingen nöt eller gris blir sååå mycket godare, mörare och saftigare om det får tillagas ytterligare förbi alla normer och temperaturer.
Använd en god buljong, lite grönsaker, lök och vätska som täcker halva steken i en gryta. På med lock och låt sjuda/småkoka på låg värme flera timmar, tills det känns mört. Ingen hård stenklump, utan en fjädrande mjuk stek. Du kan ”riva” lite med en gaffel och släpper det lätt då precis som pulled pork så är det klart, mer än väl. Vill man kunna skära skivor som håller ihop tar man upp köttet lite tidigare. Med fördel kan steken vila i kylskåp över natten då är det också enklare att skära skivor av så mört kött.
Fördelen med att göra den typ av pulled pork i gryta med vätska är att du får en riktigt god såsbas, antingen för att servera till steken eller frysa in som soppbas. Fiffigt va! :-P

saftig_stek_söndagsmiddag_fläskstek_skinkstek_recept
Steken i grytan. Här bara lätt brynt runtom, sedan har jag lagt i morötter, gul lök, purjolök och kryddor som paprika, vitpeppar, örtkrydda. Samt en kraftig buljong med vatten och oxfond och lite grönsaksfond. Täck köttet till hälften med vätska. Fyll på efter hand om det kokar bort.

picnicbog_fläskstek_skinkstek_saftig_söndagsstek
Efter ca 4 timmar lyfter jag upp köttet då jag känt på det och provat en bit. Sen bild nedan.

saftig_skinkstek_fläskstek_stek
Väldigt saftig och mör stek som faller isär när man ”drar” med gaffel. Denna steken åker in i kylskåpet till dagen efter. Då går det lätt att skära fina skivor och köttet är lika saftigt och mört då.

stek_koka_gryta_söndagsstek_fläskstek_picnicbog
Sila skyn från grytan. Spara lök, grönsaker och morötter om du vill servera till steken. Om inte så ”mosa” ihop allt med rotfruktsstöt till såsen och sila sedan.

skysås_pulled_pork_stek_fläskstek_söndagsstek
Skyn är silad och den fick stå i kylskåp en natt så där tog jag även bort den tjocka fetthinnan som bildades. Sen har jag bara kokat upp skyn i en kastrull ca 30 min, tillsatt ½ dl grädde, smakat av med lingonsylt, salt och peppar. Red av med maizenamjöl utrört i lite vatten om du vill ha tjockare konsistens på såsen.

fläskstek_skinkstek_saftig_söndagsmiddag_söndagsstek
Steken, uppskivad och klar att serveras med varm skysås, kokt potatis och grönsaker.

stek_gryta_fläskstek_saftig_mör_picnicbog
Smaklig måltid! :-P

Pulled pork – recept och tillagning

pulled_pork_kryddor
En bit kött, kryddor & en ugn och så en herrans massa timmar! = PULLED PORK ♥

Alla kan laga till detta vansinnigt goda kött, långlagat i många timmar i låg ugnstemperatur är allt som krävs för att lyckas.
Köttet väljer du helt och hållet precis vilket du vill, experimentera och hitta din favorit. Så länge du har ett fint kött, (helt eller i skivor funkar också) så kan du använda dig av både gris och nöt. Pulled pork är ju just gris och där tycker jag karréstek är det allra godaste. Det är en fördel med lite insprängt fett som ger extra smak och saftighet. Skinkstek, bog, lägg, kotlett fungerar också fint!

Vill du göra pulled beef med nötkött är tillagningen exakt densamma, inga konstigheter. Välj då fransyska, entrecote, biff, flank etc. (Recept o bilder HÄR)

Kryddorna till denna rätt är väldigt varierad och har egentligen inga gränser eller mått. Jag gör nog aldrig samma nån gång när jag tänker efter, men lite hetta ska de vara, antingen med harissa, chilipasta eller D’Elidas brukar jag använda.

Det här behöver du :
2 fina karréstekar ca 1,5kg/st
3 msk oxfond
2 dl stark ketchup el. bbq-sås
2 msk flytande honung
1 msk D’Elidas chilisås
1 msk bbq grillkrydda

1 gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta
Vatten/buljong

GÖR SÅHÄR :
Ta fram en ugnsfast form. Lägg i karréstekarna. Rör ihop alla ingredienser till kryddblandningen och täck köttet på bägge sidor. Hacka den gula löken och lägg runtom.
Ta ett vanligt bakplåtspapper och täck över, tryck ner det lite i kanterna i formen.
Stek i ugn ca 7-8 timmar 100 grader tills köttet är så mört att det lätt går att dra isär.
Efter halva tiden brukar jag vända stekarna och slå på vatten/buljong så det täcker botten i formen.

När rättten är klar och du dragit sönder köttet kan du alltid krydda extra efteråt om det behövs mer sälta, mer chili eller vätska såsom vatten eller buljong. Smaka dig fram.

Servera ungefär såhär : 
Pitabröd, tortillawraps, hembakade tunnbröd, som gyros till klyftpotatis, till ris och en kall tzatziki, i baguette etc etc.

pulled_pork_recept_kryddor
Förbereder kryddning och lök.

pulled_pork_kryddning
Pensla kryddblandningen på köttet och lägg ner lök och vitlök.

pulled_pork_i_ugnen_recept
Täck formen med ett bakplåtspapper och tryck ner det runtom kanterna. In i ugnen nu 100 grader en sisådär 7-8 timmar… ;-)

pulled_pork_kött_recept
Efter halva tiden vänder jag köttbitarna och tar bort bakplåtspappret och pytsar på med lite buljong.

pulled_pork_recept
Färdiglagat, nu går det att pilla eller dra sönder köttet lätt och det är så mört så det bara smälter i munnen. Smaklig måltid!

Kebabrulle med pulled pork i het chilisås


Vi kör en favorit i repris tycker jag. Pulled pork, den dragna grisen. Ett kött som steks i ugnen flera, flera timmar på låg ugnsvärme. Behövs ingen termometer, bara skjuts in i ugnen med köttet och efter 6-8 timmar har du ett fantastiskt mört och fint kött som går att ”dra isär” med bara fingrarna, därav namnet ”pulled pork”.

En väldigt uppskattad rätt här hemma som du kan variera nästan hur mycket som helst. Använd köttet till t ex. kebabrulle som här, eller som pizzapålägg, som tacos istället för färs. I ugnsgratinerade burritos eller varför inte crepes. Blanda köttet med ris eller pasta. Värm upp det ute på muurikkan och ät i baguettebröd. Eller till pommes som en kebabtallrik, i pitabröd med sallad och dressing… Ja, ni fattar? ;-)

Det här behöver du :
1,5 kilo karré, bog el. skinkstek, hel kotlettrad etc (fungerar alldeles utmärkt även med nötkött)

Gnid in karrén med : 
½ dl olivolja
1 pressad citron
3 msk tomatpuré
3 msk D´Elidas chilisås
2 msk rödvinvinäger
1 msk råsocker
2 msk harissapasta
1 msk kinesisk soya
1 msk Tony´s krydda
1 tsk spiskummin (ta mer om du gillar spiskummin)

+vatten

Smaka av när köttet är klart, då kan du bättra på med ovanstående ingredienser om det behövs. Salta och peppra.

GÖR SÅHÄR :
Sätt ugnen på 120 grader. Blanda ihop ingredienserna till kryddblandningen. Gnid in köttet noga runtom och lägg i en ugnsfast form, slå på vattnet runtom steken så det täcker botten ca 2-3 cm. (Köttet ska inte brynas i stekpanna innan) Jag använde en form som rymde steken med en tom yta ca 3cm runtom. Täck hela köttet med bakplåtspapper och tryck ner pappret i formen runtom steken. Stek i ugnen ca 6-8 timmar. Vänd köttet nån gång och se till att det inte blir för torrt, då pyttsar du i lite vatten bara. Här behövs ingen termometer eller nån koll på innertemperatur, det är bara att räkna timmar och luta sig tillbaka.

När du tagit ut formen ska köttet ska vara så mört och fint och lätt falla sönder i saftiga trådar där du drar i det, därav namnet ”pulled pork”.  Blanda runt tillsammans med spadet i formen. Vill du ha mer kebabsåskänsla så tillsätter du ingredienser från kryddblandningen du gned in köttet med från början. Jag brukar bättra på med tomatpuré, mer chilisås, ev vatten och salt & peppar.


Nu är jag helt nöjd med köttet och det är riktigt hett och passar utmärkt i en kebabrulle och sååå mycket godare än köpes! ;-)


Har du aldrig provat, gör de! Det är enkelt, billigt och vansinnigt gott. Och man kryddar förstås köttet efter eget tycke och smak! Servera som här med lavash tunnbröd, strimlad vitkål, tomatklyftor, vitlökssås och rulla ihop!