Glutenfri pizza – Vegetarisk LCHF

Blomkålspizza

Häromdagen testade jag att göra en glutenfri pizzabotten med blomkål som huvudingrediens.

Det låter kanske lite märkligt, men resultatet blev riktigt gott.

Jag har tidigare gjort halloumipizza, som blivit väldigt populär bland mina läsare.

Den här gången använde jag en krämig fårost som smaksättare till degen, som fick stabilitet av kokosnötmjöl.

Fårosten tog effektivt bort smaken av kokos, något jag uppskattade mycket, då jag blivit rätt trött på kokossmak efter några år med lite för mycket kokosolja i min mat.

Den här botten blir mer porös än halloumipizzan, men vi tyckte båda att det blev riktigt gott.

Jag gjorde en helt vegetarisk pizza den här gången, anledningen till det var att jag ville testa en fin buffelmozzarella som jag köpte på Mezza och ostronskivling från marknaden, som jag hade marinerat i en kryddig citronlag.

De smakerna blev fantastiska ihop, så testa det om du vill göra en vegetarisk pizza.

Blomkålspizza 2 port

6 dl mixad, färsk blomkål

150 g fetaost

2 ägg

½ dl kokosnötmjöl

Mixa blomkålen fint i matberedare, häll upp i en bunke.

Smula ner osten i mixerbunken och tillsätt ägg och kokosmjöl, mixa till en slät smet.

Blanda samman väl med blomkålen, låt svälla en liten stund.

Fördela smeten i en större eller två mindre högar på bakplåtspapper.

Lägg på plastfilm och tryck med handen ut smeten till rundlar eller en större, fyrkantig pizzabotten.

Ta av plasten och grädda i mitten av ugnen i 10 minuter på 225º.

Min pizza à la Vego före gräddning…

Höj värmen till 250º, ta ut pizzabottnen och lägg på valfri fyllning.

Jag hade tomatpuré med chiliflingor, oregano och olivolja som jag bredde i ett tunt lager på pizzan.

Den här gången fick det bli en vegetarisk pizza på min citronmarinerade ostronskivling, röd och grön paprika, tomater, svarta oliver, skivad vitlök, oregano, valnötter och buffelmozzarella.

Jag gräddade den i mitten på ugnen på 250º i 7-8 minuter, strödde över färsk basilika och ringlade över en god olivolja.

Skar sen pizzan i tårtbitar och serverade den med en pizzasallad, som jag gör så här:

Börja med 1 liter finstrimlad vitkål, den är enklast att strimla med osthyveln.

Häll ett par dl kokande vatten över vitkålen, häll av efter en minut.

Det här gör salladen extra saftig.

Strimla 1 röd paprika och blanda en vinaigrette på 1 dl olivolja och 2-3 msk vit balsamvinäger.

Blanda alltsammans till salladen i en bunke, krydda med salt och svartpeppar efter smak och rör ner 1 dl pumpakärnor.

Kyl pizzasalladen en stund innan serveringen.

Pizzasallad