Äppelpajen

Kanske den godaste äppelpajen som gjorts någonsin! Smarrig och god! Ingredienser (4 portioner) Pajdeg 2 dl vetemjöl 1 msk sockar 75 g smör 2 tsk vatten Fyllning 3 msk vatten, rumstempererat 4 st äpplen, stora 3 msk socker Gör så här Pajdeg Rör mjöl, socker och smör i en matberedare tills smöret är jämnt fördelat […]

Inlägget Äppelpajen dök först upp på Äppelpaj.se.

Äppelpajen

Kanske den godaste äppelpajen som gjorts någonsin! Smarrig och god! Ingredienser (4 portioner) Pajdeg 2 dl vetemjöl 1 msk sockar 75 g smör 2 tsk vatten Fyllning 3 msk vatten, rumstempererat 4 st äpplen, stora 3 msk socker Gör så här Pajdeg Rör mjöl, socker och smör i en matberedare tills smöret är jämnt fördelat […]

Inlägget Äppelpajen dök först upp på Äppelpaj.se.

Ostpaj – Västerbottenpaj

DSC_0594Här kommer en jättegod ostpaj eller om man så vill en Västerbottenostpaj!

4-6 portioner

Pajskal:
100 gram mjukt smör normalsaltat
1 dl pofiber
1 dl mandelmjöl (kan bytas ut mot 0,5 dl pofiber)
1 msk fiberhusk
0,5 tsk bakpulver
lite salt
1 ägg
0,5 dl grädde

Fyllning:
3 dl grädde (eller 2 dl grädde och 1 dl vatten)
4 ägg
2-3 dl riven smakrik ost typ västerbotten
lite salt och vitpeppar

Gör så här:
blanda torra ingredienser och arbeta ihop det med smöret. Sked brukar funa fint å jobba med. Arbeta ner ett ägg och tillsist grädden.
Tryck ut degen i en pajform och relativt högt upp på kanten.
ställ kallt 30 min, och förgrädda i ca 8-10 minuter.

Vispa upp äggen och ta i grädden och lite kryddor  till fyllningen och vispa samman väl. Rör sedan ner den rivna osten.

Ta ut det förgräddade pajskalet och slå i fyllningen. Grädda vidare i ca 30 minuter, eller tills pajen fått fin färg och har stannat. Lite ”daller” gör inget den sätter sig när den svalnar.

Serveras med fördel till kallrökt lax, räkor eller kräftor.

 

 

Öländsk kroppkakspaj

öländsk_kroppkakspaj
Det här receptet har jag hållit på ett BRA tag… Gjorde ett experiment efter en dröm jag hade. Helt sant faktiskt så drömde jag att jag hade lagat kroppkaks-paj. Knasigt JA… Men sen när jag vaknade kunde jag ändå inte släppa tanken helt på den där drömmen så jag var tvungen att prova samma dag dessutom.

Helt uppåt väggarna vansinnigt o tillverkat i en dröm?!? Är det möjligt att förverkliga drömmar av detta slag?

Jag provade i alla fall och ja, ta mig tusan så gott det blev. Har aldrig nånsin själv hört talas om en paj på kroppkakor men det är just vad detta är! :-P Samtliga i familjen gav tummen upp så kanske är det inte så tokigt ändå. En nyuppfunnen öländsk maträtt, haha!

Prova om ni vågar, eller bara tyck att jag är knasig! ;-)

Det här behöver du : 
4 stora rårivna potatisar
3 små kokta potatisar
1 ägg
Salt

200 gram rimmat fläsk
1 finhackad gul lök
2 tsk nystött kryddpeppar

1 förp färdigkavlad smördeg

GÖR SÅHÄR : 
Tryck ut smördegen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Skär remsor till galler.

Skär fläsket i små tärningar, blanda med finhackad gul lök och nystött kryddpeppar.

Skala och riv potatisen på finaste rivskivan i matberedaren, helst ”kroppkaksskivan” den med små hål i som river riktigt fint.

Lägg den rivna potatisen i en finmaskig sil och pressa ut vätskan med händerna över en skål. Det som bildas i botten är ren stärkelse, vitt och ”knastrigt” torrt. Detta i botten ska användas i smeten. (Häll av vätskan, stärkelsen fastnar i botten och är lätt att ta upp med fingrarna eller med en sked)

Blanda sedan den rivna, urvattnade potatisen med kokt pressad potatis, stärkelsen från botten av skålen samt 1 ägg och ca 1 tsk salt. Blanda noga. Fördela smeten i pajskalet och fläsket ovanpå. Tryck ner det lite.

Lägg på remsorna som galler. Grädda i ugn ca 50 – 60 min på 175 grader. Servera med lingon, grädde och riktigt smör.

IMG_2858.JPG

rimmat_fläsk_fyllning_kroppkakakor_kroppkakspaj

kroppkakspaj_urvriden_potatis_råriven

recept_kroppkakspaj_potatismjöl_urvriden_potatis

recept_kroppkakspaj_öland

recept_kroppkakspaj_fläsk_rimmat_kroppkakor_öland

kroppkakspaj_recept_öland

kroppkaka_paj_kroppkaksjpaj_öländksa_recept

paj_öländska_recept_kroppkakspaj

kroppkakspaj_öländsk_recept

Vit vinbärspaj med crème fraîchefyllning

vinbärspaj_creme_fraiche
Har ni plockat mycket bär i sommar ännu? Blåbären i skogen är på god väg och det sägs bli riktigt mycket i år med allt regn som kommit tidigare. Jordgubbar och andra trädgårdsbär finns det också gott om ännu. Här hemma har vi en gammal buske med vita vinbär som bara dignar av söta bär så den går snabbt att plocka av om man vill ha några deciliter till en paj.

Denna paj är väldigt krämig och saftig och bör stå till sig och gärna svalna något före servering. När du tar ut den är den väldigt lös då den är varm men låt den med fördel stå i kylskåpet en dag så blir den extra god. Servera den som den är, lite syrlig eller tillsammans med glass eller vaniljsås. En perfekt sommarpaj! :-P

Det här behöver du : 
125 gram smält smör
3½ dl vetemjöl
1½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Fyllning : 
4-5 dl vita vinbär (alt. röda)
½ dl strösocker
3 dl creme fraiche

GÖR SÅHÄR : 
Smält smöret. Blanda ihop vetemjöl med socker, vaniljsocker och bakpulver. Rör ihop med det smälta smöret och tryck ut smeten i en pajform. Jag använde en form ca 23 cm i diam. Ställ formen kallt under tiden du gör i ordning fyllningen.

Rör ihop vinbär med socker och creme fraiche. Häll i pajskalet. Grädda ca 35 – 40 min i 200 grader.

vinbärspaj_vita_vinbär

vita_vinbär_paj_recept

vita_vinbär_recept_paj_vinbärspaj

Knäckig rabarberpaj

knäckig_rabarberpaj
Igår bakade jag en väldigt speciellt god rabarberpaj. Seg och knäckig, precis som jag tycker dom ska vara. Nog för att smulpaj är god, men denna är godare! :-P
Hittade receptet inne på Bakverk och fikastunder, där finns galet mycket hembakat och smarrigt så in och kika för att få lite (läs mycket) inspiration!

Det här behöver du :
ca ½ kg rabarber
125 g smör
0,5 dl sirap
0,5 dl grädde
2 dl havregryn
1,5 dl socker
1,5 dl mjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR : 
Skölj, skala och skär rabarbern i bitar. Smöra en pajform på 24 cm och täck bottnen med rabarber. Koka upp smör, sirap och grädde och tag av kastrullen ifrån plattan. Blanda alla torra ingredienser och rör ner dem i smörblandningen. Bred massan över rabarberna. Grädda i 150 gr i 50 min.

rabarber_rabarberpaj_recept

Världens godaste päronpaj

päronpaj_creme_fraiche
I helgen bakade vi en supergod päronpaj, typ världens godaste! :-P När man inte har bär i frysen till goda dessertpajer får man botanisera på frukt och gröntavdelningen i affären. Päron är något som jag sällan bakar med men dessa små fina päron var så mjuka och goda så det fick bli en paj. Du kan självklart använda konserverade päron men färska går lika bra, bara de inte är stenhårda. Det blir lite mörkare i färgen än om du använder päron på burk men mycket godare och inte lika sötsliskigt! ;-)

Det goda med pajer är ju också fyllningen, vilken smet eller smuldeg man använder. Här har jag vispat ihop en röra på creme fraiche och det blir ett mjukt, fluffigt täckte som fullkomligt smälter i munnen. Servera pajen ljummen med vaniljsås eller glass. Den godaste vaniljsåsen får du om du vispar ihop vanligt marsanpulver och mjölk till en sås och sen blandar med lättvispad grädde… ;-)

Botten :
2 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
125 g smör
1 ägg

Fyllning :
ca 800 gram päron färska el konserv
2 ägg
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk vetemjöl
2 dl creme fraiche
Mandelspån

GÖR SÅHÄR :
Nyp ihop ingredienserna till bottnen. Låt vila i kylskåp ca 30 min. Tryck sedan ut pajdegen i en form, gärna med lös botten, ca 35-40 cm i diam.
Förgrädda pajskalet 15 min i 175 grader.

Skala o kärna ur päronen.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst. Rör ner vetemjöl och creme fraiche.

Lägg ut päronhalvorna i det förgräddade pajskalet. Slå på smeten. Toppa med mandelspån. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 35 min i 175 grader.
Pudra över florsocker och servera med vaniljsås.

päron_baka_paj_päronpaj

päron_baka_päronpaj_paj_recept

världens_godaste_paj

päron_paj_recept_baka

världens_godaste_päronpaj_paj

päronpaj_baka_päron_paj

päronpaj_dessertpaj_päron

Ost och skinkpaj med vitlöksdressing

paj_ost_skinka
Hej alla fina bloggläsare! Hur har ni det i adventstider? Planerar ni julen för fullt och kokar julgodis och köper julklappar eller har ni is i magen ett tag till? Jag är helt klar med mina inköp av julklapparna, ska bara fixa till lite smått o gott som också ska med men i övrigt helt färdig. :-P

Vi har tjuvstartat julen en hel del här hemma, både med julgodis, klappar och julmat faktiskt. Så fort julskinkorna kom ut i butik köpte jag hem en färdigkokt. Det är ju så förbenat gott den där allra första smakbiten till tunnbrödsblöta (tunnbröd doppad i kokt mjölk med en smörklick till) Recept HÄR >>
Den kombinationen kan jag inte vara utan och är nog den jag längtar mest efter i till just julskinkan.

Ett annat tips med julskinka som blir över, (man kan ju inte äta tunnbrödsblöta varje dag) ;-) är att strimla den och använda till pajer, pizza, skink och purjolåda, smörgåspålägg etc. Just här tog jag sista biten och svängde ihop en mycket enkelt ost och skinkpaj.

Till matpaj tycker jag att en kall sås eller dressing är ett måste vid sidan om salladen, jag har väldigt svårt för att släppa såser som ni vet så även här gör sig en sådan grymt bra. En kall, snabbt ihopvispad dressing av creme fraiche o vitlök och en gnutta honung är som pricken över i:et till alla slags matpajer. Ni måste bara prova om ni inte gjort det innan! :-P

Världens godaste vitlöksdressing till paj : 
1 burk creme fraiche
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 msk flytande honung
Flingsalt o malen vitpeppar

Grundrecept pajdeg :
200 gram vetemjöl
125 gram smör
2 msk kallt vatten

GÖR SÅHÄR :
Mät upp 200 gram vetemjöl i en bunke. Tillsätt kallt smör i tunna skivor och nyp snabbt ihop degen till finfördelade smulor. Tillsätt vattnet och forma till en slät deg. Slå in i plastfolie och låt vila i kylskåp en halvtimme. Ta ut degen och lägg den mellan plastfolie och kavla den till en tunn platta. Dra bort ena sidan av plasten och lyft den kavlade degen över en pajform, dra av det andra plastfoliet och tryck ut försiktigt i formen & upp mot kanterna, eller stansa ut rundlar till minipajer. Överbliven pajdeg kan förvaras i kylskåp en vecka.

Det här behöver du :
1 sats pajdeg

200 gram strimlad julskinka el. rökt skinka
3 ägg
2 dl gräddmjölk
3 dl riven ost
½ tsk chiliflakes

GÖR SÅHÄR :
Förgrädda pajskalet ca 8-10 min i 200 grader. Skär skinkan i strimlor och lägg ner i pajen. Toppa med riven ost.Vispa ihop ägg och gräddmjölk och slå över pajen. Strö över chiliflakes. och grädda ca 20-30 min tills pajen fått fin färg i 200 grader.

ost_skinkpaj_hjärtanform
Redo för ugnen.

julskinka_paj_recept
Färdiggräddad efter ca 30 min i 200 grader.

skinkpaj_ost_recept
Smaklig paj, godare än godast med denna kalla vitlöksdressing! ;-)

Körsbärspaj med creme fraiche

körsbärspaj
Det råder knappast nån brist på fantasi när man ska bjuda på dessert sommartid. Färska bär med glass är oftast det enkla och goda och passar ju till allt! Men självklart vill vi ju ta tillvara genom att safta och sylta och göra goda bakverk av all härlig frukt och bär också.

Det här är mitt klassiska recept på små minipajer, alltid samma pajdeg och fyllning med creme fraiche, ägg och socker. Bär och frukt kan du variera precis som du vill… Jordgubbar, hallon, persikor, blåbär eller som här körsbär! :-P

8st små minipajer, ca 10 cm i diam
Pajdeg : 
125 gram smör
3 dl vetemjöl
1 msk strösocker
2 msk kallt vatten

GÖR SÅHÄR : 
Mät upp smör & vetemjöl i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna. Nyp snabbt ihop degen till en boll. Tryck ihop den lätt på mjölat underlag och kavla ut den ca 0,5 cm tjock. Ta ut rundlar lite större än tarteletteformar. Tryck ut pajdegen lätt i alla formar och nyp bort överflödig deg runt kanten högst upp. Överbliven deg kavlar jag ut och använder till galler sen. Ställ formarna på en bricka och täck med plastfolié. Ställ in i kylskåpet ca 30 min.

Fyllning : 
500 gram färska urkärnade körsbär + ½ dl florsocker

Creme fraichefyllning : 
1 ägg
2 dl creme fraiche
1 dl strösocker

GÖR SÅHÄR :
Blanda körsbären med florsockret, fördela i formarna. Rör ihop creme fraiche-fyllningen i en bunke. Slå smeten i pajformarna. Grädda i 175 grader ca 30-40 min.

körspaj_dessertpaj_minipajer_körsbär_bär

paj_dessertpaj_körsbärspaj

minipaj_körsbärspaj

körsbärpaj_dessertpaj_bärpaj

 

Kycklingpaj – Världens godaste




Ja, nu är det väl så att man kanske inte har smakat på alla världens Kycklingpajer, men den här skulle absolut kunna hamna på topp-tio.

Lagade den idag, innan jobbet, så finns det när barnen kommer hem från skola och jobb. Har jag tur finns det kvar till mig ikväll :))

Spännande smaker av soltorkad tomat,parmesan,pinjenötter mm...

Pajskal
150 g smör
3-4 dl vetemjöl
3 msk vatten.

Blanda ihop ingredienserna till pajskalet. Tryck ut degen i en pajform och ställ sedan in i kylen för att vila, i ca 20 minuter.
Nagga Pajskalet och förgrädda sedan 220 grader i 10 min.

Fyllning
1 grillad kyckling
1/2 röd lök
8 coctailtomater
6 soltorkade tomater
ca 3 msk fryst basilika eller 1/2 kruka färsk
3 ägg
3 dl grädde
salt och peppar
ca 2 dl riven parmesanost
1/2 dl pinjenötter

Rensa kycklingen och dela sedan i mindre bitar. Fördela i det gräddade pajskalet.. Skala och skiva löken och fördela det över kycklingen.
Halvera coctailtomaterna, strimla soltorkade tomater och hacka basilikan (om du använder färsk).
Fördela alltsammans i pajen och täck sedan med parmesanosten.
Rör ihop ägg,grädde,salt och peppar och häll äggstanningen över pajen.
Toppa med pinjenötterna.

Grädda sedan i ugnen, 220 grader, ca 25-30 min tills pajen fått fin färg.