Vilket godis tror ni Doctors på tv4 rekommendrar?

Tv programmet Doctors  går på tv 4 kl 10 och kl 10.30, då är jag som oftast på gymmet vilket gör att jag ibland kan se snuttar på 5-10 min när jag ändå går på gåbandet…

Idag så pratade de om om något snacks/godis när man blir sugen när man exemplevis tankar bilen. En av doktorerna knallar in  på en bensinstation och rafsar bland påsar och lyfter upp muffins och choklad och ställer frågan till tittarna är detta sånt vi ska äta när vi blir sugna?
Näe fattar ju alla, ja iaf jag och förväntar mig att nu blir det frukt som man visar fram istället. Men jag får mitt livs chock (liten överdrift) och kommer på mig själv att småle undertiden jag går. Vad han nämligen visar fram är Beef Jerky (torkat kött) och fläsksvålar! Han säger också att detta är bra när man blir sugen för här finns inga kolhydrater och därmed höjs heller inget blodsocker!!

Det finns hopp folk, det finns hopp

Bilden kommer från ask the meatman och där finner ni recept på hur denna delikatess kan tillverkas hemma.

Expressen listar 24st LCHF restauranger – LCHF.se listar 4st

Expressen listar upp 24 restauranger som serverar LCHF mat och som sist i raden så står hamburgerkedjan MAX, dock är den bara lowcarb alltså INTE LCHF det får man då försöka göra själv med extra tillbehör så som ex bacon.

LCHF.se sajten har en LCHF-certifiering och där finns bara 4 st restauranger, troligtvis pågrund av det kostar något att få denna certifiering.

Sedan är det ju relativt lätt att på alla restauranger be om en sallad istället för potatis, pasta och ris. Värre är det att få smör!
LCHF-certifieringen garanterar smör på de restaurangerna.

Frågar man efter smör så har de det säger dom och kommer fram med Milda, det behövs en utbildning bland serverings-kökspersonal i vad som är smör och vad som är margarin. Råder stor brist i sådan (tycker jag) baskunskap på många restauranger…

 

Bloggar etiketter:

Nättidningar stoppar annonser om bantningspiller

Foodmonitor skriver häromdagen om att många av bantarpillerföretagen har blivit anmälda till konsumentverket för vilseledande marknadsföring mm, trots detta marknadsför de sig via nätttidningar ändå.
Nu har ändå några nättidningar självmant valt att stoppa eländet.
Heder åt dem som känner någon etik!

Jag har ju som alla kan se valt att ha min blogg utan reklam (ex adsens) jag vägrar göra reklam för bantarpiller och annat skräp bara för att jag ska tjäna pengar. Jag tror och hoppas bloggläsarna uppskattar att slippa se reklam för bantarpiller, fat-blocker och carb blocker mm.

Snart dyker väl det just senaste bantningspillret på himlen upp, carb blocker  på sådana reklamplatser…  fettdiarré-pillrens kusin (carb blockers biverkningar1 och biverkningar2) fast är tänkt att blockera för kolhydrater. Man kan också fortfarande se att man uppmanas på en  LCHF sajt:
“Carb blocker – En ny och mer hälsosam livsstil
Nu kan du fuska ibland och äta stärkelserik mat som potatis, ris, bröd och pasta utan att behöva oroa dig för kolhydraterna! – Carb blocker är lösningen.”

Tidigare på samma sajt stod det också :
Tips: Carb blocker passar bra att kombinera med TopFormula Fat blocker.

Nu har de i alla fall haft den goda smaken att åtminstone ta bort de raderna som ju rimmade något alldeles väldigt illa med sajtens  (påstådda?) syfte, som väl borde vara att främja en LCHF diet, eller är det kanske inte deras syfte i grunden?

Kan borttagandet vara på grund av tidigare negativ uppmärksamhet från flera håll? Blev man rädd att det kunde innebära en risk till mindre intjänade pengar?

Girigheten kan gå långt för att tjäna pengar till varje pris, det vet vi väl alla vad gäller läkemedelsbolagen och livsmedelsbolagen. man vill inte alltid andra väl man vill ofta bara sin egen plånbok väl…
Så…
Vi alla måste alltid använda vår urskiljningsförmåga för så att säga skilja agnarna från vetet… ;)

 

 

/p

Bloggar etiketter:

LCHF-kakor och vikt

Ibland händer det att jag får frågan om jag går ner i vikt när jag äter så mycket lchf-kakor.
Dessa funderingaruppstår givetvis hos några då jag redovisar att min vikt inte rör sig neråt. Finns säkert de som tänker just på min bakning.

Här vill jag då göra de som tror att lchf-kakorna ligger mig i fatet uppmärksamma på att mina ca 15 kg gick jag ner under mina första ca 8 månader.
Sedan går jag upp och ner 3-4 kg, och detta verkar inte bero på så mycket vad jag äter. Utan om jag rör mig eller inte.

Jag har för den som följt bloggen sedan start april 11 och/eller läst allt, provat det mesta, Fakir, UFO, inga mejerier (bara smör), inga lchf-kakor under 2,5 år. Tränat intensivt osv osv…
Ja ni läste rätt. INGA LCHF -kakor under ca 2,5 år och ändå händer inget. Dessa “utsvävningar” ( fakir, UFO, inga mejerier) gjordes ca 6 månader in i LCHF och under ca 6 mån. Efter ca 1 år har jag bara ätit strikt LCHF och vikten är där den är.

Varför åts det inga kakor de första 2,5 åren, kanske någon undrar?
Jag började baka några få lchf-kakor, de som stod att finna på nätet (inte många) runt hösten/julen 10 (av familjeskäl ;) ) men inget var gott upptäckte vi alla,
Men när jag införskaffade kokosmjölet av en händelse jan 11  och upptäckte dess egenskap som basmjöl och kom på hur jag skulle blanda sötningen så blev det bakat massor. Som sedan resulterade i att bakboken blev antagen ev Bonnier Fakta maj/juni 11 och sedan släpptes januari 12.
Så från februari 11 kan man säga att det blivit mer fikabröd hos familjen Andersson. Min vikt har varken gått upp eller ner under det sista året och fram till nu. Däremot har ju maken tappat 27 kg med min mat och bakverk ;)

Så jag kan konstatera att  jag går varken ner eller upp, med eller utan bakverk. Detta betyder att mitt LCHF liv kommer alltid att få innehålla fikabröd och det blir aldrig  mer att jag kommer bjuda på ohälsosamma bakverk heller.

 

Bloggar etiketter: , ,

BT: Nya sötningsmedel försvårar för diabetiker

Så sant som det är skrivet i Borås Tidning och det försvårar inte bara för diabetikerna, det är många som inte förstår de nya naturliga sötningsmedlen, stevia och erythritolen. På båda står det på förpackningen att de innehåller 100% kolhydrater.
I tidningen skriver de att dietisten Frida säger att diabetiker räknar kolhydrater och när de då tror att stevia innehåller 100% sådana vet de inte hur de ska ställa in insulindosen.

Hur kan det vara 100% och ändå inte påverka kroppen?
Erythritol är en sockeralkohol det gör att det smakar lite sött men kroppen upplever inte det söta och därmed så får man ingen blodsockerhöjning. Precis det som alla diabetiker borde undvika.

Stevia är en växt sötflockel på svenska, den har till och med använts för att förebygga diabetes i sydamerika. Denna växt är våldsamt söt men kropppen tar inte upp det som socker och därmed får man ingen blodsockerhöjning av stevian heller.

Det bästa för en diabetiker är att byta ut allt socker och hellre välja dessa två nya sötningsmedel. MEN man lurar sig om man fortfarande bakar på vetemjöl, för vetemjölet har ett högre GI än socker ;)

Därför borde alla och även diabetiker alltid baka allt enligt LCHF!

 

 

Bloggar etiketter: , ,

24 timmars fasta…

I dag har jag inlett en dag med 24 timmars fasta, ja rättare sagt igår inleddes den efter kl 17.00.
I dag åt jag nu alltså först kl 17.
Detta ska nu testas under några veckors tid och se om det kan få fart på mig ;)

Jag väljer att köra 1-2 dagar i veckan, målet är 2 dagar i veckan med 24 timmars fasta .
Som vanligt blir det bara vatten fram till 17.00.
Jag forstätter min lilla PF där jag “svälter” fram till lunch, hoppas det kan funka att blanda med denna 24 timmars fastan.
Annars bryter jag den  och provar bara 24 timmars .

Lär återkomma och redovisa.

 

Bloggar etiketter:

Ketos – när är man i och när är man ur?

Kort och enkelt så betyder ketos att kroppen ställt in sig på att använda fett som främsta bränsle. Det gör den när man äter tillräckligt lite kolhydrater.
Ofta betyder det att de flesta är i ketos om man äter under 100 gram kolhydrater om dagen.
Gränsen för att hamna i ketos är individuell och ligger nånstans mellan 80-120g. Det går på nån dag, eller kanske ännu fortare att vara i ketos.
Så fort glukosen är slut så bränner kroppen fett och protein.

Skaldeman skriver i boken Ät dig ner i vikt att ens frizon ökar markant ju längre man lever konsekvent enligt LCHF. Om kroppen under lång tid har anpassat sig efter att använda fett (ketoner) som bränsle, är det lättare för kroppen att återhämta sig efter kortvariga slarv. Den kommer snabbt att gå tillbaka till fettet som bränsle efter att du är tillbaka på banan. Du kan alltså slarva till det ganska rejält någon dag eller två, förutsatt att du har varit noggrann och konsekvens månaderna innan.
Så när du läser  om att du inte kan äta kolhydrater i stor mängd en dag för att man då “hamnar man ur ketos i en vecka” så är det troligtvis fel, i alla fall enligt Skaldeman.
Låter också lite ologiskt i mina öron då alla är i ketos efter en natts sömn innan frukost… även de kolhydratsdrivna ;) (sägs det)
Inte för att jag uppmuntrar till överdrivet kolhydratsintag, men att det tar en vecka och komma tillbaka i fettförbränning  låter ju då helt ologiskt.
Viktigt att också veta:
Att vara i ketos betyder inte det samma som att man går ner i vikt, det betyder endast att du använder fett som bränsle.

 Länk 1

Länk 2

Bloggar etiketter:

Hur äter ni helst färska jordgubbar?

Ja det vill säga om ni äter dem…
Så här äter jag de allra helst…
Delade medans de är i gräddmjölken i mindre bitar… grädden blir rosa och smakar lätt jordgubb, mumma det :)

 

anti-bakarnas missförstånd

Det råder stora missförstånd bland de superstrikta och gravt sockerberoende LCHFarna om vad vi som lchf-bakar egentligen gör.
Man verkar tro att vi äter kakor istället för mat!?
Att vi är kvar i träsket, att vi bara bytt ingredienser men fortfarande är sockerberoende eller kakberoende  eller skräp beroende.

De verkar välja att missförstå.

Är det för att de i grunden är lite avundsjuka på oss som faktiskt bara kan äta en kaka och sedan tycka det är nog och känner oss nöjda?
Jag börjar mer och mer tro det. Det är oftast de  gravt sockerberoende som gapar högst och vill få alla att “åka samma tåg”. Som har svårt att se de med ett tidigare normalt förhållande till socker och självklart då kan ha ett normalt förhållande även till dessa kakor.

Varför ser de allt så himla svart och vitt? Vart tog färgskalan däremellan vägen?
Är det så att de vill att alla “solidaritet äter”  på samma sätt? Allt för att själva slippa känna. De måste ha att hela världen gör som de, äter på exakt samma sätt.

De sockerberoende människorna måste vara värre än de med alkolberoende. De nyktra alkoholisterna skriker inte om att alla måste sluta dricka…

Varför blir det plötsligt så “syndigt” att baka en kaka som har samma grund som omelett? Där enda skillnaden är 0,5 dl kokosmjöl mot  100 gram purjo?
Så om jag väljer att göra ex en rabarberfrittata  till lunch så är det värre och anses syndigt än en motsvarande omelett?
Det är denna fanatism som gör att de som kallar LCHF en sekt får vatten på sin kvarn… think outside the box, är en bra kommentar i denna debatt…
Att tro och begära att alla människor i världen ska sitta med “ost, nötter och oliver och dricka vatten” i alla festliga lägen är en utopi…

För mig kommer det alltid vara bättre om alla övergick till hälsosam bakning. Man kan inte kräva att alla ska leva superstrikt LCHF, det tåget kommer att bli bra tomt i framtiden när alla gamla sockerberoende trillat av pinn…
I min framtida värld har alla övergått till hälsosam bakning av både bröd och bakverk OCH äter naturlig mat.

När då också några tycker att man hellre ska “synda” (när blev ex min rabarberfrittata en synd?) med “äkta vara” = socker o vetemjölsvaror, ja då är man verkligen ute och cyklar…
Fast nu finns det carbblocker så vi riktigt kan hålla fast i den gamla skiten…

När ska de svart/vita LCHF´arna förstå att världen är full av färger och att :
Alla är inte sjuka, överviktiga och sockerberoende
?

 

 

em

Bloggar etiketter:

I Göteborgs norra skärgård

befinner jag mig idag. Här ska jag njuta norra skärgården och hälsa på min mor och far.
Är osäker på om det blir badväder, men fötterna måste ju få känna på det goa salta vattnet hur som helst.
Hoppas också att några solstrålar kan nå lite bar hud… gratis D vitamin säger man ju inte nej till ;)

Översta bilden visar var jag kommer doppa min små fossingar…

Nästa bild visar vart min far fångade den vilda laxen med magen full av dill och lök ugnsbakad i folie som vi ska äta till middag. Det är LYXmat det i våra moderna tider… ;)

Sista bilden är utsikten från stugan :D