Öländska bönchips med kanarisk mojo
Foto Amelie von Essen
Både nyttigt och gott
Idag får du lite goda tips på vad du kan göra för att dra ner på sockret i ditt och dina barns liv.
Det går riktigt bra att servera sånt som är både nyttigt och gott, som dessutom gillas av både barn och vuxna.
Vi behöver ju inte äta sötsaker i mängd bara för att det är helg, läs gärna mer i det ämnet hos Ann Fernholm.
Jag äter inga sötsaker alls annat än lite frukt i maten, tycker det är mycket godare med salt än sött.
Här hittar du recept på ett riktigt gott chips, mina grönkålschips med tacokrydda och i det inlägget finns även recept på heta nötter.
Heta nötter
Foto Mikael Eriksson
Bilden ovan på mitt nya favoritsnacks tog jag på en lång promenad i backarna från Borgen i Alanya häromdagen.
Det har varit ett mål i flera år att jag skulle klara de branta stigar och trappor som leder ner till stan genom skogen, men jag har inte vågat mig på den promenaden förrän nu.
Med hjälp av många år med bra mat och träning har jag nu nått det målet, det känns förstås väldigt bra.
Utsikt på väg ner från Borgen
I morgondagens inlägg kan du läsa mer om de förändringar jag gjort och hur jag tänker kring maten och träningen.
En förändring som du säkert läst om härinne är att jag numer äter en liten mängd bönor varje dag.
Det har lett till ett nytt, spännande samarbete, jag är nu ambassadör för Öländska bönchips och kommer under året att dela med mig av några recept på deras hemsida.
Här kan du ta del av min kanariska mojo, en paprikaröra som smakar mycket gott till bönchipsen, den fina bilden högst upp i inlägget och de på hemsidan är tagna av Amelie von Essen.
Här nedan hittar du ett gott och enkelt snacks att göra hemma.
Ostkexen blir ett läckert tillbehör till tapas eller att dippa i den kanariska mojon.
Gör gärna en dubbel sats då de är försvinnande goda.
Kex med ost och mandel 10-12 st
2 dl riven ost
1 dl flagad mandel
½ dl sesamfrön
½ dl vatten
1 tsk fiberhusk
Lite salt
Rör samman de torra ingredienserna, blanda ner ost och vatten och blanda ordentligt.
Låt smeten stå och svälla i 10 minuter.
Forma till små bollar, lägg på bakplåtspapper och platta till.
Strö gärna över lite svartkummin som ger extra god smak och färg, dem hittar du i orientaliska butiker eller kryddbutiker.
Grädda i 225° i 10-12 minuter, tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.
Hallongelé
2 dl ekologiska hallon
50 g smör eller kokosolja
3 tsk gelatinpulver utrört i 0,5 dl kallt vatten
Koka upp hallonen, rör i smör och gelatin, blanda väl.
Häll upp i en liten fyrkantig form eller i konfektformar i silikon.
Låt svalna och ställ i kyl att stelna helt, skär i bitar om du hällt den i form eller tryck ut gelégodisarna ur silikonformen.
Vill du ha tips på några andra versioner av ett lite nyttigare lördagsgodis, så klicka på bilderna nedan så kommer du till recepten.
Ischokladtryffel med hjortron Foto Mikael Eriksson
Chokladgodis med kokos och kanel