Tuttifrutti-morgon!

fruktsallad
Idag kickade vi igång morgonen tidigt här hemma med bl a. yoghurt och fruksallad till frukost och ojjj vad man vaknar till liv av alla färgglada vitaminer! :-P

Till lördagens melodifestival i helgen gjorde Joline en fruktsallad som vi åt med glass. Det blev en rejäl skål fylld med härlig frukt så vi har haft goda tuttifrutti-morgnar därefter!

Jag tycker att fruktsallad bara blir godare och godare om den får stå nån dag, förutsatt att man inte har banan i då… Russin däremot är ett MÅSTE! :-P

Quesadillas med ost & skinka

quesadillas_ost_skinka
Vi styr kosan mot Mexico till stora tortilla-land! :-P Quesadillas äts ofta som frukost eller lättare mellanmål med en rejäl bit salt ost som fyllning, men går såklart att variera oändligt hur man själv vill ha de. Som enkelt mellanmål eller som en piffigare kvällsrätt framför TV:n eller som tilltugg till drinken.

En god salsa att dippa i är ett måste till de sistnämnda men här gjorde jag dom som mellanmål till barnen häromdan, perfekta att äta med en hand i vikta kaffefilter och de går åt i ett nafs och är verkligen busenkla att göra! ;-)

12 snittar
Det här behöver du :
4 tortillabröd
Rökt skinka
Riven ost
1 bifftomat
1 rödlök
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Skölj tomaten och skiva den riktigt tunt. Skiva rödlöken tunt. Skär skinkan i strimlor och riv osten. Fördela allt på två runda tortillabröd, lägg ett bröd som lock på varje. Stek i torr panna på medelvärme tills de fått fin färg och osten börjat smälta. Skär varje quesadillas i 6 tårtbitar. Servera gärna med en god salsa.

quesadillad_ost_recept
Enkelt fyllning som barnen gillar!

quesadillas_fyllning_recept
Fördela allt på två tortillabröd. Täck med varsitt tortilla som lock.

quesadillas_mexikansk_recept
Prova även denna hetare variant med ost, färsk chili, koriander och het salsasås >>

The post Quesadillas med ost & skinka appeared first on Kryddburken.se.

Quesadillas med ost & skinka

quesadillas_ost_skinka
Vi styr kosan mot Mexico till stora tortilla-land! :-P Quesadillas äts ofta som frukost  eller lättare mellanmål men en rejäl bit salt ost som fyllning, men går såklart att variera oändligt hur man själv vill ha de. Som enkelt mellanmål eller som en piffigare kvällsrätt framför TV:n eller som tilltugg till drinken.

En god salsa att dippa i är ett måste till de sistnämnda men här gjorde jag dom som mellanmål till barnen häromdan, perfekta att äta med en hand i vikta kaffefilter och de går åt i ett nafs och är verkligen busenkla att göra! ;-)

12 snittar
Det här behöver du :
4 tortillabröd
Rökt skinka
Riven ost
1 bifftomat
1 rödlök
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Skölj tomaten och skiva den riktigt tunt. Skiva rödlöken tunt. Skär skinkan i strimlor och riv osten. Fördela allt på två runda tortillabröd, lägg ett bröd som lock på varje. Stek i torr panna på medelvärme tills de fått fin färg och osten börjat smälta. Skär varje quesadillas i 6 tårtbitar. Servera gärna med en god salsa.

quesadillad_ost_recept
Enkelt fyllning som barnen gillar!

quesadillas_fyllning_recept
Fördela allt på tv åtortillabröd. Täck med varsit tortilla som lock.

 

quesadillas_mexikansk_recept
Prova även denna hetare variant med färsk chili, koriander och het salsasås >>

The post Quesadillas med ost & skinka appeared first on Kryddburken.se.

Mellanmål, läxor, höststorm och sockerkaka

20121009-161231.jpg

Hujedamej va de regnar och blåser på ön idag, riktig höststorm så löven yr! Här är vi i full gång med läxor och mellanmål. I ugnen står en sockerkaka och gräddas, var ju bara tvungen att prova min nya form! Testade ett annat recept också mot vad jag brukar använda och nu håller vi tummarna att det blir en hög fin sockerkaka! Ni ska få se sen. :-P

The post Mellanmål, läxor, höststorm och sockerkaka appeared first on Kryddburken.se.

Hemmagjord risifrutti


Brukar ni göra egen risifrutti? Eller kanske mannafrutti? Inga konstigheter alls och bra mycket nyttigare än dom man köper, dessutom kan du göra större mängd till ett riktigt lågt pris också. :-P

Koka risgryn eller mannagryn i vatten eller mjölk. Låt svalna. Rör ut med antingen yoghurt blandad med honung, eller lättvispad grädde. Servera med fruktmos eller bär. Perfekt till mellanmål, utflykter eller ett litet kvällsfika.

8 små port
Det här behöver du :
4 port kokta risgryn eller mannagryn (koka enligt förp.)
5-6 dl naturell yoghurt (alt. lättvispad grädde)
Honung efter tycke och smak

Plocktallrik till barnens mellanmål


Fredagen är här!! Hurra, va härligt! Sol och grilla, koppla av med familjen och bara njuta. Jag ska jobba en sväng imorgon till lunch men sen är jag ledig. Vi ska göra i ordning på altanen på baksidan. Trädgårdsmöbler och dynor ska fram och det ska piffas lite fint och njutas av god mat framåt kvällen. Hur ser det ut hos er, har våren kommit för att stanna eller finns det fortfarande nån som kanske till och med har snö kvar??

Nu ska jag klura vidare på något gott till lördagkvällen… :-P

Just de, dagens mellanmål till Joline och en kompis som nyss kom hem med skolbussen fick bli en plocktallrik med frukt och grönt, lite nötter och ägg, ost och skinka. Nu sprang dom iväg till hästarna, fåren och lammen så det kan behövas lite energi.

Frukt & grön plocktallrik : 
Honungsmelon, avocado, gurkskivor, kvisttomater, päron, kiwi, skinka, ost, pumpakärnor, valnötter, kokta ägg…

Vetelängd EXTRA ALLT


Heeeej! Har saknat er massor!!! Ja, jag börjar så för de känns så nu när jag börjar skriva på inlägget. :-P Nu är jag på banan igen, mår så mycket bättre och allt går snabbt åt rätt håll. Har både bakat och lagat mat och fejat och donat i köket i helgen så det stått härliga till. I fredagskväll gjorde vi pizza, (ni som följer Kryddburken på facebook får lite mer ”direkt-updates” med vad jag grejar med så ni vet ju redan det). ;-)

Igår satte jag en vetedeg och bakade vetefläta samtidigt som slottsteken fick puttra i nya Le creuset-grytan. Oj så gott de blev, redig mat och rejält bullbak och så fick vi lite snöstorm på det också så gårdagen var synnerligen en annorlunda dag på alla sätt, men både god och mysig med sprakade brasa inomhus.

Vetelängd kan jag få för mig att göra lite då och då så här får ni receptet på EN fläta som går snabbt att svänga ihop men en lagom liten och smidig deg att handskas med, och du behöver inte stå å kavla och rulla en hel förmiddag. En vetelängd, that´s it. Sen kan du förstås dubbla receptet, då blir det på en halvliter degvätska och 2 stora flätor istället.

Det här behöver du :
2,5 dl mjölk
100 gram rumsvarmt smör
½ pkt jäst (25 gram)
½ dl strösocker
1 krm salt
5 -7 dl vetemjöl

Fyllning : 
150 gram rumsvart smör
2 msk marsanpulver
3 msk vaniljsocker
2 tsk kanel

Före gräddning :
1 ägg
Pärlocker
Flagad mandel

Topping efter gräddning : 
1 dl marsamkräm
2 msk florsockerglasyr (florsocker + vatten)

GÖR SÅHÄR :
Ljumma mjölken och rör ut jästen med. Tillsätt det rumsvarma smöret, sockret, saltet och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig, gärna i maskin. Använd en ugnsplåt täckt med bakplåtpapper eller teflongaller. Ta ut tre delar av degen och kavla till ca 35-40cm * 15cm. Bred på fyllningen och rulla ihop. Gör likadant med resterade två. Fläta en vetelängd, börja från mitten och fläta ut mot varje ände som du fäster under flätan.  Täck med en bakduk och låt jäsa 30 minuter. Pensla flätan med uppvispat ägg och strö över pärlsocker samt flagad mandel. Grädda i 175 grader ca 25-30 min, eller tills den fått fin färg. Låt svalna på galler. Dekorera sedan med marsankräm som du klickar ut ovanpå och sedan ringlar florsockerglasyr över sist av allt.


Flätan är klar.


Jag gräddar vetelängden på teflongaller, direkt på ugnens galler i 175 grader ca 25-30 min.


Vetelängd på svalning. Helt ”opimpad” :-P


Pimpad och klar! Det blev både marsankräm och florsockerglasyr.
Extra allt ska de vara så behöver man bara ta en bit gott och väl! Eller vad säger ni? ;-)


Överblivna skivor, (?!) ta vara på de torra bitarna och gör rika riddare på norrländskt vis. Recept här >>


Hur brukar du ”pimpa” din vetefläta?

Våfflor över öppen eld…


Igår när jag kom hem från jobbet satte vi oss ute i solen på baksidan och ”grillade” våfflor över öppen eld! Min gamla gjutjärnslagg jag fick av fin vän förra sommaren kommer då väl till pass. Det är tungt och rejält och det blir aldrig så goda våfflor som det blir i såna här klenoder. Det är såhär våfflor ska smaka och det spelar inte så stor roll vilket recept du använder dig av, dom blir härligt frasiga hur man än gör. Sen är det lite av en konst att få till rätt värme på laggen, ungefär som när man lär sig laga mat med muurikkan. Värmen är viktig och hur man ska vända och hur mycket smör som behövs. Men efter några våfflor så sitter de, men det är varmt vill jag lova, så jag satt på bänken med Nickes stora svetsarhandskar på mig och gräddade våfflor i gassande sol, måste sett lite kul ut! :-P

Vansinnigt gott, har ni provat nån gång?? 
Ibland kan man fynda såna här gjutjärnslaggar på marknader och loppis, man får ge nånstans mellan 300-600kr. Om man inte har så snälla vänner som jag då som ger bort ett sånt här till mig! ;-)

Receptet jag har använt…

8-10 mättande våfflor
Det här behöver du :
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
5 dl grädde
2 ägg
150-200 gram smält smör
1 dl kallt vatten

GÖR SÅHÄR :
Rör ut mjölet med bakpulver & salt tillsätt grädden med en slev, inte en visp för smeten blir väldigt tjock. Knäck i äggen och häll i smöret och vattnet. Rör ihop smeten ordentligt. Grädda!


I en sån här gjutjärnslagg behövs lite extra smet, ända ut i kanterna för den reser sig inte så mycket eller flyter ut runt kanterna.


Har ni inget sånt här är det en mycket trevlig investering till sommaren tycker jag!


Joline passade på att plocka lite vårblommor; krokusar och blåsippor! Visst är det härligt med alla färger? :-P

 

Banan & citronmuffins i solskenet


Tänkte överraska barnen idag när dom kommer hem från skolan med nybakade muffins! Första skolveckan efter sportlovet avklarat och imorgon får dom (läs: jag) äntligen sovmorgon igen! ;-) Det är en alldeles fantastiskt fin fredag, solen skiner, lite kyliga vindar som biter i kinderna när man står ute i bara foppatofflor och T-shirt och fotar muffins, jojomen! Tur vi inte har några grannar som undrar vad jag pysslar med på morgonen med en skärbräda full med muffins och två glas mjölk men ingen annan i närheten!? Linda är visst sugen på muffins idag??! :-P

Detta recepet har jag modifierat från ett tidigare med äppelmuffins. Där ska vara 2 dl filmjölk eller yoghurt i smeten men det bytte jag ut mot 1 dl mjölk och tre mosade bananer istället. Smeten blev precis som jag ville ha den och muffinsarna höga och saftiga! Så detta kör vi på till alla fula bananer därute! Som vanligt gör jag smeten i _två_ skålar, en ”blöt” smet och en skål med ”torra” ingredienser som sedan bara slarvigt rörs ihop, inget vispande alls!

18 normalstora muffins
Det här behöver du :
”Blöt” smet :
3 fula mosade bananer
125 gram smält smör
Rivet skal från 1 citron
2 ägg
1 dl mjölk

”Torr” smet :
4 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR : 
Blanda de blöta ingredienserna i en skål och de torra i en annan. Rör snabbt ihop med sked. Inte vispa. Fördela smeten i muffinsformar, använd med fördel en muffinsplåt eller silikonplåt + pappersformar. Grädda i 175 grader ca 35-40 min.


Ha en underbar fredag allihopa!!!

Gnistrande vinterdag, pulkabacke och varm choklad…


Helt underbart vilken vinter vi fick till slut!! Det är nästan så man kan undra om inte solen också längtat efter dom vita flingorna, för det är först nu när hela landskapet är snötäckt och vitt som solen verkligen vill titta fram!

Det finns nog inga vackrare vinterdagar än när termometern visar minus och solen bländar en med sina strålar!! Pulkaväder – de är sånt jag gillar!! Och vad passar väl bättre är rykande varm choklad, ett värmande renskinn i en snödriva och en påse bullar! Stekta ägg på limpsmörgås är också gott! Nu bjuder på lite bilder från i helgen… (Iphonebilder allihopa.)


Vårt hus sett från den lilla vägen som leder mot skogen!


Mitt favoritträd i korsningen Öjvägen mot Källingemöre… Visst är det vackert!! Ett riktigt ”sparbanken-träd”! ;-)


Lindbybacken full av snö!!


Hemma i Öjkroken efter en dag i pulkabacken… Det är nu det ska kokas palt! :-P