Chili cheese i ny tappning

chili_cheese_bites_muffins
Nu kommer vi till ett ”crawings” som många med mig har – chili cheese! Finns det nåt godare tilltugg/snacks? Hett, krispigt och cheesy… :-P :-P :-P

Har ni hängt med ett tag så vet ni att jag har recept på de klassiska som kan köpa på McDonalds, Max o Burger King mm… Det receptet hittar ni HÄR! 

Igår testade jag en mycket förenklad version av överbliven pizzadeg som jag bara tryckte ut i en muffinsplåt. Smälte cheddarost och vanlig riven ost tillsammans med finhackad jalapeno i micron. Ner med smeten i muffinsplåten och skjuts in i ugnen. Enklare blir det inte! Små, naggande goda chili cheese i ny tappning. Servera till fördrink, som snacks eller tillbehör.

Justera mängden jalapeno efter hur starka du vill ha dom. Här gäller det att provsmaka sig fram när du smälter ihop allt. Jag tog 3 msk jalapeno men kunde nog tagit en till. ;-)
Pizzadegen var en pytteliten överbliven deg som jag bara kavlade ut och tryckte ut rundlar av men det funkar precis lika bra med smördeg, pajdeg, sconesdeg…

Det här behöver du : 
Pizzadeg
1 förp skivad cheddarost
2 dl riven ost (edamer)
3- 4 msk finhackad inlagd jalapeno

GÖR SÅHÄR : 
Kavla ut pizzadegen och ta ut 12 st rundlar med ett mått. Tryck ner i smord muffinsplåt. Blanda cheddarost och riven ost samt jalapeno i en skål och värm i micron. Ta ut och rör om ibland. När allt är smält fyll muffinsplåten med ca 1 – 2 msk i varje. Grädda i 200 grader ca 10 min.

hemmagjorda_chili_cheese
Cheddarost, riven ost och jalapeno. In i micron.

chili_cheese_jalapeno_cheddar
Allt smält och blandat. Smaka av! :-P

pizzadeg_chili_cheese
Tryck ut degen i smord muffinsplåt.

chili_cheese_recept_bites
Fyll på med ostsmeten, ca 1 -. 2 msk i varje.

chili_chees_muffinsplåt_recept
Plåten redo för ugnen. 200 grader ca 10 min.

chili_cheese_recept
Dessa funkar perfekt att frysas in och bara ta upp och värma på i micron.

 

chili_cheese
Dom klassiska chili cheese balls. Recept, klicka här >>

Nougatglass med kola och krokant

nougatglass_krokant_kolasås
Jag lovade ju att ni skulle få ett smarrigt glass-tips idag. Om ni som jag är svag för nougat så måste ni prova den här. Det är en väldigt söt glass och bilden är endast arrangerad för avfotografering, inget man lassar i sig på en gång. En kula till kaffet är precis vad jag tycker den passar till. Barnen älskar den och kan nog äta mer! ;-)

Jag har alltså använt mig av två burkar mjölk. En kondenserad och en karamelliserad som är som tjock kolasås som jag ripplat ner i glassen. Krokanten hade jag gjort i förväg och förvarat i en burk, den kan naturligtvis uteslutas om man vill de. Häll upp glassen i en fin form och garnera den lite extra! Galet fint att ställa fram på bordet när man har gäster och alla kan skopa så mycket dom själva vill.

Det här behöver du :
5 dl vispgrädde
1 burk sötad, kondenserad mjölk
200 gram nougat
1 burk karamelliserad mjölk (kolasås)
2 dl krokant
Hyvlad choklad

GÖR SÅHÄR : 
Vispa grädden till mjuka toppar.
Öppna burken med kondenserad mjölk, och rör ihop med grädden. Smält nougaten över vattenbad och ringla ner i glassmeten. Rör om och frys in ca 45 min före du tillsätter kolasåsen (karamelliserad mjölk) och krokant, annars lägger de sig mest på botten så det är en fördel om glassen är lite halvfryst.
När du rört ner kolasås och krokant lite ojämnt i glassen, hyvla över choklad. In i frysen igen.

glass_hemmagjord_nougatglass_3_minutersglass
Ingredienserna till glassen! Krokant kan naturligtvis uteslutas om man vill.

krokant_nuogat_julgodis
Krokant

200 gram mandel
2 dl florsocker

GÖR SÅHÄR : 
Skålla mandeln och låt den torka. Hetta upp en stekpanna och lägg i mandlarna med florsocker. Rör om tills allt socker smält och de blir lite karamelliserade på ytan. Häll ut på bakplåtspapper och låt svalna. Mortla eller mixa till önskad konsistens.

nougatglass_hemmagjord_3_minuters
Den vispade grädden med kondenserad mjölk och den smälta nougaten. Rör om försiktigt och häll upp i en form.

hemmagjord_glass_recept_kondenserad_mjölk
Frys glassen ca 45 min och ta ut den och rör ner kolasås och krokant. De lägger sig lätt på botten om man rör i de när glassen är lös så bättre den är lite halvfrusen så blir det jämnt fördelat.

3_minutersglass_kondenserad_mjölk_nougatglass_hemmagjord
Hyvla över choklad. Plasta och frys in. Ta fram glassen ca 30 minuter före servering så blir den lagom i konsistensen. :-P

glass_kondenserad_mjölkOch kula upp! :-P

Pizzeria Öland – Ekerum resort

pizzeria_öland_ekerum_pizza
Påskhelgen här på Öland har verkligen varit ren och skär njutning! Strålande solsken, god mat och mycket folk. Påsken är den högtid då många turister och sommarstugeägare kommer tillbaka och det har märkts i både affärer och i trafiken. Lite kul med liv och rörelse igen efter en lång, tyst vinter. :-P

Restauranger runtom slår upp dörrarna för säsongen så vi passade på att besöka Ekerum – Pizzeria Öland. Ett ställe vi aldrig ätit på tidigare.

Pizzamenyn är väldigt annorlunda. Mycket örter och en salig blandning av smakkombination så det lät spännande när vi kollade in hemsidan först. I fredagskväll åkte vi dit och satte oss för att äta pizza.

Lokalen var ljus och fräsch, lite italienskt stuk med rödrutiga dukar, levande ljus och en allmänt mysig atmosfär. Framme vid disken fick vi menyer och sen satte vi oss vid ett bord. Vi fick gå fram och lämna vår beställning när vi bestämt oss. Ingen bordsservice alltså. Drickorna fick vi över disk direkt. Sallad, bestick, glas, servetter och vatten fick vi hämta vid en annan disk.

Pizzorna serverades dock vid bordet och första intrycket var att dom var gigantiska. Rymdes inte på tallriken. ;-)
Tunna fina bottnar, säregen tomatsås med mycket örter och även torkade örter ovanpå samt ruccola. Smaken var det verkligen inget fel på. Kanongoda verkligen! Vi beställde tre olika och slajsade lite mellan oss.

Jag tog en;
”Ekerum” – Tomatsås, ost, örter, skinka. + extra ost. 
Nicke en;
”Baggio” – Tomatsås, ost, örter, 2 sorters salami, marinerade oliver, tunt skivad rödlök, paprika.
Och Joline en;
”Che Peccato” – Tomatsås, ost, örter, oxfilé, färska små tomater, tunt skivad rödlök, vitlöksfärskost.

Vi var alla tre eniga om att de var bland de godaste pizzor vi ätit. Annorlunda smak i och med alla örter men otroligt goda. Fräscha råvaror och riktigt goda smaker. Pizzasalladen var också en höjdare. Också den med mycket örter i och även vitlök. Annorlunda och otroligt god. Helhetsintrycket väldigt bra så hit återkommer vi fler gånger. Pizzerian ligger alltså i Ekerum vid väg 136. Lätt att hitta och många parkeringsplatser.

Några plus och minus; 

– Självbetjäning vid disken vid beställning och betalning
– Läsk i PET – flaskor

+ Rent och fräscht
+ Salt och pepparkvarnar på borden
+ Gedigna bestick och glas som förhöjde känslan
+ Gratis vatten
+ Trevligt bemötande

pizzeria öland_ekerum
I den charmiga stenladan på Ekerum Resort ligger Pizzeria Öland.
Hemsida, klicka HÄR!

pizza_pizzeria_ekerum_öland_pizzaställe
Rekommenderar verkligen detta ställe. Många restauranger ploppar upp sommartid, både bra och dåliga men detta ställe kommer tillhöra kategorin BÄTTRE! De har dessutom öppet året runt – plus i kanten för de! ;-)

pizzeria_öland
Disken.

öland_ekerum_pizza_pizzeria
Del av pizzerian.

pizzeria_öland_ekerum_restaurang_pizza
Salladen var grymt god!

pizza_ekerum_pizzeria_öland
Nickes pizza med 2 sorters salami.

pizza_öland_pizzeria_ekerum
Jolines med oxfilé och vitlöksfärskost. Min med ost och skinka på översta bilden.

Påskmiddag för två

påskmat_för_två
Hej på er! Hoppas ni alla haft en fin påsk såhär långt. Skönt med långhelg! :-P Idag har varit en riktig njutardag här hemma. Sovmorgon, lite pyssel i köket på förmiddan och sen åkte vi hem till min mamma och lämnade lite påskgodis och drack kaffe. Joline ville stanna kvar så Nicke och jag fortsatte till fiskaffären i Kårehamn och sen ner till Mellösa en sväng med Kean i vårsolen. Vilket väder alltså!Kean badade i alla vattentag han kunde hitta i vanlig ordning… Det luktar ju så himla gott när dom badat ute i leran…!! *NOT*

Väl hemma bakade vi rulltårta tillsammans och förberedde lite påskmat som janssons, köttbullar, prinskorv, ägghalvor mm. Inget vidunderligt påskbord utan i väldigt liten skala men ack så gott! Fastän vi tyckte att vi lagade till väldigt lite till bara oss två så blev det mer än hälften över… Att man aldrig lär sig!?!

Efter det tog vi en sväng ut i skogen med Kean innan det började skymma. Skönt att röra på sig efter maten, annars blir man lätt fast i ett soffhörn… ;-) NU däremot är det slappa framför TV:n som gäller. Fler goda recept kommer imorgon, bland annat en hemmagjord glass ni inte får missa. So long sålänge. /Puss!

påskris_fjädrar_påskpynt

påskmat_påskbuffe_påskmiddag_påskafton_för_två

påskmat_recept_buffe_påsk

påskbakelser_rulltårta_recept
Påskbakelser ett MÅSTE! :-P

mellösa_öland_badplats_strand
Mellösa, östra Öland.

kean_dobermann_mellösa_öland

öland_mellösa_videVide! ♥

blåsippor
Ljuvliga blåsippor

Påskpyssel – godis

påskpyssel_diy_easter_godis_jellybean
Hej på er! Kikar in en snabbis här med lite påskpyssel! Är ni många som är lediga över påsk nu? Jag har ett par bra pysseltips till både stora och små. Fina påskpresenter att ge bort och väldigt enkla att göra! Blommorna här, eller de ”färgglada påskliljorna” är en fin dekoration till påskbordet kanske. Färgat papper som du klipper ut som en blomma. Limma på en knäckform och fyll med jelly beans. :-P

Morots-strutarna längre ner är gjorda av cellofan, tejp och rullat papper som jag tejpat på bara! Lite festligt. ;-)

jellybeans_candy_diy_easter_påskpynt_godis

påskpynt_diy_crafts_godis_jellybean

 

påsk_morötter_strutar_godis
Stor och lite morot. Den stora med drage-egg och den lilla med jelly beans. Snurrat papper gör man enkelt genom att vira pappret runt en penna! ;-‘)

godis_påskgodis_strutar_morötter

 

 

Påskbakelser – kladdkakemuffins med morotsland

marsipanfigurer_morötter_kladdkakemuffins
Ett styck morotsland kommer här! :-P
Enkla kladdkakemuffins med dekoration av grädde och marsipanmorötter. Festligt att bjuda jobbarkompisarna på till exempel eller varför inte som dessert på påskbuffén. Garanterat uppskattade av både stora och små. ;-)

12 st muffins i silikonformar
Det här behöver du :
2 ägg
2½ dl strösocker
3 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
100 gram smält smör el. margarin

GÖR SÅHÄR :
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ihop vetemjöl med kakao, vaniljsocker och salt. Vänd ner i smeten och rör om. Tillsätt smöret. Blanda till en slät smet. Fyll upp muffinsformar till 3/4. Grädda i 175 grader 12-14 min, absolut inte mer om du vill ha dom kladdiga. (Placera formarna på en vanlig ugnsplåt) Ta ut ur ugnen.

Täck muffinsarna med plastfolié och låt dom svalna i kylskåpet så blir dom sådär perfekt kladdiga som man vill ha dom. Dekorera.

Dekoration :
Vispad grädde med socker och kakao
1 msk smulad digestive + 1 msk riven choklad + ½ msk strösocker
Marsipanmorötter

kladdkakemuffins_kladdkaka_muffins

marsipan_marsipanfigurer_marsipanmorötter_morötter_marsipangodis_godis_påskgodis

påskmuffins_påskbakelse_påskbaka_recept

kladdkakemuffins_påskbakelse_marsipan_morötter

Påskgodis – marsipanfigurer

marsipanfrukt_marsipan_marsipangodis_godis_marsipanfigurer
Något som är riktigt kul att göra är marsipangodis. Figurer av alla de slag. Superkul att låta fantasin styra! Det finns ju färdig marsipan i olika färger men också vit som du kan färga själv med vanlig hushållsfärg. Den blå och den röda har jag färgat själv. Grön och rosa är färdigköpta och smakar även päron och jordgubb. ;-) Till skaft har jag använt ändar av salta pinnar.

påsk_godis_hemmagjort_påskägg_påskgodis
Som ni ser är det galet mycket godis och plock i mitt kök just nu, :-P Självklart äter vi inte upp allt detta själv utan väldigt mycket ska ges bort i påskpresent och påskägg. Älskar att fixa med små överraskning till höger och vänster. Några idéer med figurer bjuder jag på. Det kommer bli mer marsipan men inte idag så jag får fylla på detta inlägg med bilder efterhand istället.

marsipan_marsipanfigurer_marsipanmorötter_morötter_marsipangodis_godis_påskgodis
Morötterna var roligtast att göra. Skåra dom lätt med en vas kniv, blöt fingret i vatten o doppa i kakao och stryk på så ser dom lite jordiga ut! ;-)

 

marsipanfigurer_marsipan_marsipanägg_påskgodis_ägg_hemmagjort
Marsipanägg med spritsad kristyr. Förvara marsipanen i rumstemperatur under plastfolie.

kristyr_påskgodis
Kristyren består av florsocker, lite citronsaft och hushållsfärg. Du kan också smälta vit choklad och färga och dekorera med.

påskgodis_hemmagjort_godis
Börjar bli fullt på köksbänken så nu ska jag ut i köket igen och rensa upp och påbörja nästa lilla projekt där morötterna är delaktig. Den kondenserade mjölken och nougaten ska också trollas med… Ska bli spännande o se om min idé blir lyckad. Uppdaterar er om det senare. Hoppas ni fått lite tips och inspiration såhär långt. :-P

Påskgodis – fågelbon

fågelbo_godis_påskgodis_påskägg_hemmagjort_pyssel
Hej å hå, nu var jag tvungen att sätta mig en stund. Måste ju hinna med att dela med mig av allt pyssel i köket också. ;-) Först ut har vi dessa söta små fågelbon, helt ätliga små  söta ägg i. Det enklaste godis man kan göra faktiskt! Smält choklad, bryt ner salta pinnar i chokladen och skeda ut på bakplåtspapper. Toppa med ett par påskägg i choklad. Låt stelna. Klart!

Prova att göra både stora och små. Servera dom till påskbuffén eller dekorera påsktårtan med. :-P

Jag har inga direkta mått eller pekpinnar till recept, bara smält choklad av valfri sort och så salta pinnar och godisägg i den mängd du själv önskar. Lätt som en plätt!

fågelbon_påskgodis_godis_påskägg_salta_pinnar

påskgodis_fågelbon_ägg_påskägg_godis

Toscapäron med vaniljglass

tosca_toscapäron_recept_toscasmet_dessert_päron
Det är inte ofta det blir dessert efter kvällsmaten här hemma men i söndags till Farmen-finalen fick det bli lite gott! :-P Knäckiga, ljumna toscapäron med vaniljglass är en riktig favorit, det är barnsligt gott! Toscasmeten är busenkel och värms upp i en kastrull alla ingredienser på en gång och klar på 1 minut. Den kan även användas till toscakaka, topping på muffins eller andra bakverk.

Idag har jag varit iväg och gjort en massa ärenden, påskhandlat och planerat både pyssel, hemmagjort påskgodis och små presenter. Ni kommer få en massa fina, roliga påsktips de närmsta dagarna så häng med.

Glöm inte att följa mig på instagram @kryddburken som jag uppdaterar flera ggr per dag, då hänger ni med på allt jag gör om dagarna också! Vi ses lite senare. ♥

Det här behöver du : 
50 gram smör
2 msk vetemjöl
2 msk socker
2 msk grädde
100 gram flagad mandel

GÖR SÅHÄR : 
Blanda alla ingredienser i en kastrull och smält under omrörning så allt blandas. Täck päronhalvorna med toscasmeten och grädda i ugn ca 10 min i 225 grader.

Vaniljglass (3-minutersglass med kondenserad mjölk)
Det här behöver du : 

5 dl vispgrädde
1 burk sötad, kondenserad mjölk (ca 400 g)
1 vaniljstång el. vaniljpulver

GÖR SÅHÄR : 
Vispa grädden till mjuka toppar.
Öppna burken med kondenserad mjölk, och rör ihop med grädden och skrapa ur fröna från en vaniljstång.
Häll ut smeten i en form, täck med plastfolie och frys 5 – 6 timmar.
Ta fram ca 30 – 40 min före servering och låt tina något i kylen.

toscapäron_delmonte_päron_ugn
Ingredienserna till toscasmeten förberedd i kastrull och ska bara värmas på.

toscapäron_toscasmet
Fördela toscan över päronen.

toscapäron_toscasmet_tosca_recept_dessert
Grädda i ugn ca 10 min i 225 grader.

toscapäron_recept
Servera med hemmagjord, snabb vaniljglass. Glöm inte att ringla lite av såsen i botten på formen över glassen! ;-)

Orecchiette i smakrik tomatsås

orecchiette_små_öron_pasta_recept Orecchiette är en favoritpasta hos mig sedan länge men det är inte alltid jag hittar den i butik. Nu finns den i Barillas nya sortiment av academia pasta som är bronsvalsad med lite skrovligare yta på pasta så den bättre kan suga smak och sås. Behöver alltså inte leta ihjäl mig längre… :-P

Klassiskt så lagas denna pastasort med broccoli, vitlök, ansjovis och chili och härstammar från Apulien i Italien. Den varianten lockar dock inte så jättemycket just idag.

Jag gillar ju mustiga tomatsåser så denna variant blir med en kryddig tomatsås med oregano, timjan och vitlök. Otroligt gott och enkelt. Tomatsåsen kokar jag ihop under tiden pastan kokar så ca en kvart tar hela anrättningen sen har du middagen på bordet. Lite passande en måndag kanske?! ;-)

4 port
Det här behöver du :
4 port kokt orechiette
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 tsk torkad timjan
2 tsk torkad oregano
3 msk balsamvinäger
1 burk finkrossade tomater
1 burk körsbärstomater
2 msk kalvfond
Salt och nymalen svaretpeppar
Färsk timjan

GÖR SÅHÄR : 
Koka upp pastavattnet och lägg i pastan. Finhacka gul lök och vitkök och fräs i het panna med olivolja och de torra kryddorna. Tillsätt balsamvinägern när löken mjuknat och blivit genomskinlig. Låt allt få fräsa ihop några minuter. Sänk värmen och slå på tomaterna samt kalvfond. Småputtra ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner pastan i tomatsåsen. Toppa med färsk timjan.

pasta_pastasås_orecchiette

pasta_orecchiette_små_öron
Orecchiette betyder små öron! :-P

tomatsås_italiensk_pastasås_orecchiette
Härligt bubblande tomatsås…

orecchiette_pastasort_recept
Den färska timjanen smaksätter jag med precis före servering.

orecchiette_recept_tomatsås_pasta
Bon apetit! :-P