LCHF Pannkaka/Wraps/Crepes

Enkla och snabblagade pannkakor/wraps/crepes (beroende på vad du använder det till), går att göra oändliga versioner av detta!

Gör så här
Vispa ägg och vispgrädde
blanda ner de torra ingredienserna
Låt svälla en stund
Om smeten blir för tjock blanda i mer grädde.

Grädda i stekpanna på medelhögvärme vänd en gång.

Utmärkta att använda till crepes, pannkakstårta, Wraps med olika fyllningar

Hallon- och blåbärmuffins med smul

Dessa hallon- och blåbärsmuffins är mycket saftiga, och framförallt goda, och är smaksatta med vanilj och kanel (förutom bären). Smaken förhöjs ytterligare av den smuldeg som fördelats på varje muffins topp. Vi rekommenderar att man tar ut muffinsen när de fortfarande är relativt kladdiga. De kommer att få en perfekt saftig konsistens när de fått stå till sig ett tag (några timmar eller eventuellt över natten).

Gör så här
Muffins:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt ägg, grädde och smör. Fördela smeten i muffinsformar. Rör försiktigt ner bären (jag använder frysta som fått tina) eller tryck ner bären i varje muffins.

Smulöverdrag:
Blanda de torra ingredienserna med rumsvarmt smör. Strö över smulet på muffinsen.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter.

Tack till: Marja Folcke från http://bakasockerfritt.se/

Chokladbollar

Har din energinivå nått botten och du behöver lite mer energi för att klara av resten av dagen/kvällen? Testa då dessa chokladbollar! Förutom energi så fyller du även din chokladabstinens!

Varje chokladbollar innehåller per bit: 81 kcal, 1 g protein, 0 g kolhydrater, 7 g fett.

Blanda rumsvarmt smör och ev sötning med elvisp, rör sedan ner övriga ingredienser och vispa ihop! Rulla små bollar och rulla i kokosflingor och ställ sedan kallt!

1. Börja med att blanda rumstempererat smör och sötning med elvisp.
2. Rör sedan ner resterande ingredienser och vispa ihop.
3. Rulla chokladbollarna efter önskad storlek.
4. Rulla sedan chokladbollarna i kokosflingor.

Servera dessa kalla!

Har du någon annan favorit LCHF chokladboll? Tips på hur man kan variera?

Köttpaj

En smarrigpaj innehållande bacon, korv och champinjoner som fyllning.

Gör så här
1. Börja med att sätta ugnen på 200 grader.
2. Mixa ihop ingredienserna för degen (3 dl mandelmjöl, 1 msk fiberhusk, 50 gram smör, 2 nypor, salt, 1 ägg) i en matbredare och tryck sedan ut det i en pajform. Nagga med en gaffel.
3. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
4. Stek fyllningen innehållande 1 pkt bacon, 1 korv och några champinjoner.
5. Lägg fyllningen i pajdegen och häll över äggstanning (5 ägg, lite grädde, salt och peppar).
6. Täck pajen med ost och kör in i ugnen tills osten får önskad färg.

Servera med en fräsh sallad och vitlökssås (creme fraiche, vitlöksklyftor och salt/peppar).

Omvandla mandelmjöl och kokosnötsmjöl i recept

Sockerkaka - LCHFFår ofta frågor om man kan byta ut mandelmjölet mot kokosmjöl och ibland kommer det också frågor om tvärtom.
Detta är inga problem att göra i allra flesta fall, här ska ni få lite ”hur ska man tänka” omkring båda dessa mjöler.

Man kan inte byta rakt av då kokosnötsmjölet suger upp vätska långt mer än mandelmjölet gör. Vi börjar med att kika på mandelmjöl till kokosmjöl då de flesta undrar mest över det.

1 dl mandelmjöl kan bytas ut till:
*2 msk kokosnötsmjöl
*0,5 dl pofiber
*1 msk fiberhusk
Du kan också välja att ta i lite av varje av dessa

Man får också prova sig fram och se hur konsistensen blir, är det något som ska hanteras och formas så bör ju degen också bli sådan att det går ta annars i lite mer. Är det muffins och mjuka kakor så kan den vara rätt lös.

Om du vill byta ut kokosnötsmjölet mot mandelmjöl eller annat tänker du så här.
1 dl kokosnötsmjöl kan bytas ut till:
*2 dl mandelmjöl + 1,5 msk fiberhusk
*0,5 dl pofiber + 1 dl mandelmjöl + 1 msk fiberhusk

Detta är lite generellt alltså ingen regel, så prova dig fram och våga strö lite extra om det känns för löst.

 

Bloggar etiketter: , ,

LCHF recept för Muffins med extra protein


Enkla och goda muffins för dig på lchf-dieten!

LCHF Muffins med extra protein
Portioner: ca 14 st
Tid: 15 min
Från: Sara på på sarasworkout.se/

Ingredienser
1 ägg
1 dl kesella
1 dl suckrin
0,5 msk kardemumma
1 tsk vaniljpulver
1 dl bakprotein
2 msk pofiber
1 msk fibershusk
2 msk mandelmjöl (..eller sojamjöl/kokosmjöl)
2 tsk bakpulver
75 g smör

Gör så här
1. Vispa ihop ägg och suckrin fluffigt och tillsätt därefter kesellan. Blanda i kardemumma och vaniljpulver och fortsätt vispa till en riktigt härlig smet.

2. Blanda de torra ingredienserna i en separat skål; bakprotein, pofiber, fiberhusk, mandelmjöl och bakpulver. Rör sedan i dessa i smeten.

3. Smält smöret och låt det svalna till rumstempererat innan du avslutningsvis vispar ned det i smeten. Vill du att det ska gå fortare? Rör i en matsked kesella när smöret är smält.

4. Välj vilken smak du vill ha på dina muffins! Jag har provat blåbär, äpple och hallon och de har fungerat utmärkt! Ha i dessa i smeten innan du gräddar dem i ugnen på 250 c i ca 7-10 min!

LCHF recept för Paleo-Pannkakakor

Har du aldrig prövat Paleo-pannkakor? Snabblagat, gott, enkelt och LCHF!

LCHF Paleo-Pannkakakor
Portioner: 2-3 st
Tid: 20 min
Från: http://sarasworkout.com/

Ingredienser
5 ägg
3 msk kokosmjölk
1 krm salt
1 st banan
2 msk mandelmjöl

Gör så här

  1. Knäck äggen i en mixer, tillsätt kokosmjölk, salt, banan och mandelmjöl och mixa.
  2. På med spisen, välj om du vill köra helt på Paleo genom att steka i kokosfett – Annars stek i smör
  3. Servera tillsammans med färska frukter! Vi valde hallon och banan vilket var en fantastisk kombo! Tillåter dieten rekommenderar jag även en liten klick grädde till. Supergott!
LCHF recept för Blåbärsmuffins


Ett recept på blåbärsmuffins! Fullproppad med söta blåbär och toppad med en len och gräddig topping!

LCHF Blåbärsmuffins
Från: Marja på http://bakasockerfritt.blogg.se/
Portioner: 6 st
Tid: 40 min

Ingredienser
Muffinsen:
70 gram smör
2 ägg
1 dl mandelmjöl
30 gram finhackade pecannötter
2 msk riven kokos
1½ msk kokosmjöl
7-8 msk stevia strö
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
140 gram söta blåbär

Blåbärstopping
100 gram mascarpone
1 dl vispgrädde
4 msk stevia strö
1 krm vaniljpulver
ca 70-80 gram söta blåbär

Gör så här
Muffinsen:
Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser. Separera äggulan från äggvitan. Tillsätt äggula och smält smör i de torra ingredienserna och rör om. Vispa äggvitan hård med elvisp och rör ner i smeten. Rör därefter ner blåbären. Lägg i muffinformar som gärna får stå i en muffinsplåt (eller använd annars dubbla formar). Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter tills muffinsen börjar bli fasta.

Blåbärstopping
Vispa mascarpone och vispgrädde tillsammans med stevia strö, vaniljpulver och blåbär till en fluffig kräm med en elvisp.

När muffinsen svalnat så spritsa eller bred på toppingen på muffinsen. Garnera gärna med blåbär!

LCHF recept för Chokladmuffins

Har du en timme över och är sugen på lite chokladmuffins? Missa då inte dessa muffins som är perfekt för dig som äter enligt LCHF.

LCHF Chokladmuffins
Portioner: 5 st
Tid: 50 min
Från: Marja från http://bakasockerfritt.blogg.se/

Ingredienser
70 gram smör
1 ägg
30 gram mörk sockerfri choklad
1 ½ dl mandelmjöl
3 msk riven kokos
8 msk stevia strö
1 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver

Glasyr:
40 gram smör
60 gram mascarpone
3 msk stevia strö
ca 30 gram mörk sockerfri choklad
1 krm vaniljpulver
Ev. sockerfri mörk choklad till garnering

Så här gör man
Smält smöret försiktigt tillsammans med den mörka chokladen (jag gjorde det i micron). Blanda alla torra ingrediener med varandre. Tilsätt ägget och det smälta chokladsmöret. Häll i fem stycken muffinsformar som gärna får stå i en muffinsplåt (alternatvit använd dubbla formar). Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter tills muffinsen blivit fasta (men eventuellt får vara lite kladdiga i mitten).

Glasyr:
Smält smöret till glasyren försiktigt tillsammans med chokladen. Tillsätt mascarpone. Rör väl så alla klumpar försvinner. Tillsätt stevia strö och vaniljpulver och blanda väl.

När chokladmuffinsen svalnat brer eller spritsar du på glasyren ovanpå muffinsen (är muffinsen varma smälter glasyren). Om du vill så använder du en potatisskalare för att hyvla choklad som sedan läggs på glasyren som dekoration!

LCHF recept för Schackrutor

Varför inte vispa ihop lite shackrutor till helgen? Super goda och kan avnjutas för dig på LCHF-dieten.

LCHF Schackrutor
Portioner: 5 st
Tid: 30 min
Från: Marja på http://bakasockerfritt.blogg.se/

Ingredienser
1 ½ dl malda hasselnötter utan skal
30 gram smör
4-5 msk + ½ msk stevia strö
1 msk kokosmjöl
1 msk + ½ msk mandelmjöl
1 kryddmått vaniljpulver
2/3 – 1 msk kakao

Gör så här
Mal/mixa hasselnötterna till mjöl. Blanda mjölet med rumsvarmt smör, 4-5 msk stevia (efter smak), kokosmjöl och 1 msk mandelmjöl och vaniljpulver. Dela degen i två delar. I den första delen av degen blandar du i kakao och i den andra ½ msk extra mandelmjöl (så att degen inte blir för lös). Degen ska vara ganska fast, är den för lös kan du tillsätta lite mer mandelmjöl. Dela både den ljusa och chokladdegen i två delar var, så det blir totalt 4 delar.

Rulla varje del till längder på ca 15 centimeter. Lägg en ljus brevid en mörk och ovanpå en ljus ovanpå en mörk. Så att de bildar ett schakmönster! Skär längden i skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut kakorna en aning. Se till så att du inte lägger kakaorna för tätt, då de komer smälta ut lite. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 7-8 minuter. Håll noga koll på kakorna, de blir väldigt fort klara och lättbrända. Låt kakorna svalna innan du rör dom, de är väl
digt mjuka när de är varma.