Lite nya rutiner
Mitt förra inlägg blev ett av de absolut mest välbesökta sen jag startade min blogg i juni 2009.
Tack för alla besök, det värmer att så många är intresserade av att ta del av min livsstil och matfilosofi.
Jag har nu levt med lågkolhydratkost i 6 år och gått från att tidigare ha varit rejält sjuk, tablettberoende, överviktig och handikappad till ett mycket friskare och gladare liv.
Har jag då levt som jag lär hela tiden?
Ja, faktiskt, det enda som ändrats är att jag hela tiden lärt mig nytt och därmed förändrat mitt sätt att äta lite då och då under tiden.
Nu senaste åren har det inneburit att jag dragit ner mycket på mejeriprodukterna, utom smör som jag äter ännu mer av idag.
Grädde och ko-ost har jag för det mesta bytt mot kokosgrädde, majonnäs och get/får-ost, vilket har gjort att jag mått ännu bättre.
Anledningen till att jag numer avstår från nästan all den goda grädden, crème fraichen, yoghurten och de flesta ostar har inget med viktminskning att göra, även om det för många hjälper till även där.
Jag märkte efter många år med en hög gräddkonsumtion att mina magproblem som jag lidit av ända sen jag var barn började komma tillbaka.
Jag blev bra i min mage när jag helt tog bort gluten på hösten 2009, det kändes förstås fantastiskt efter alla krånglande år när läkarna inte hittade något fel trots många undersökningar.
Enligt den läkare jag träffade då så tydde alla mina symptom på att jag är glutenintolerant, även om inte proverna visade något.
Men då för ett par år sen kröp sig liknande magbesvär på mig igen, trots att jag åt helt glutenfritt.
Min släkt på mammas sida kommer från Pargas i Finland och flera är både gluten- och laktosintoleranta, så jag bestämde mig för att prova om det gällde även mig.
Efter att jag gått över till min typ av LCHF/Paleo så har jag blivit mycket bättre i mage och tarm, även snarkningen och slembildningen i halsen har försvunnit.
Så jag kommer att fortsätta äta så här, men gör ibland ett medvetet avsteg till fest och njuter då av grädde, hemgjord glass eller goda, vällagrade ostar.
Både jag och Lennart snarkar natten efter en sån fest, men det får vi stå ut med ;)
Jag har under de här åren levt efter filosofin att man ska äta 3 mål mat om dagen för att få i sig alla näringsämnen kroppen behöver.
För mig som tycker om att laga mat har det här inte varit något som helst problem, det finns ju så fantastiskt mycket goda råvaror att variera med när man bara äter naturlig mat.
Men för Lennart blev det lite jobbigare att ändra om sin livsstil, efter många år av uteätande, färdiga rätter från frysdisken och snabbmat till att nu laga maten från grunden i sitt lilla kök hemma i Stockholm.
Vi lever tillsammans på våra resor, men i Sverige bor han på Kungsholmen och jag i Östersund.
Så den här vintern har vi ändrat lite på rutinerna så att han också ska få matlagningslust och inspiration till ett sätt att äta som fungerar bra även på hemmaplan, när han inte har personlig kock 24 timmar om dygnet ;)
Vi börjar varje morgon med nötfrukost vid 8-tiden, något vi båda ätit nu i 3 år.
Det är den absolut godaste frukost vi vet, så ”lättlagad” och mättande.
Bara att hälla upp 1 dl blandade nötter i en skål och blanda ner ca 30 gram smör i små kuber.
I vinter har vi också lagt till en osvavlad aprikos i små tärningar, så nu är vår frukost ännu mer njutbar och riktigt bra för magen.
Efter frukosten kör vi mitt kombinerade sjukgymnastik/yogaövningar, det sätter fart på hela kroppen och är så bra för stela leder och muskler.
Vid 10-halv 11 dricker vi en energidryck på färskpressat granatäpple, blodgrape, citron, ingefära, kryddor, hett vatten och kokosolja.
Ett riktigt gott sätt att få i oss den nyttiga kokosoljan och drinken ger energi till flera timmars promenad.
Plus att orken räcker till att handla och laga en riktigt god och stadig lunch/middag som vi brukar äta vid 14-15-tiden.
Här kommer den största förändringen i vår mathållning den här vintern.
Istället för att äta en lättare lunch vid 12 och sen middag vid 17, så har vi slagit ihop de målen till ett.
Vi har nu i några veckor ätit en rejäl lunch med en stor köttbit, fisk eller kyckling/kalkon på ca 200-300 gram.
Lite smörstekta grönsaker som paprika, zucchini, champinjoner, broccoli, lök, tomater m.m.
Grönsakerna har jag stekt i smör och kokosolja och kryddat med chili, örter och med en god syra från vinäger eller citron, det lyfter smakerna enormt.
Halva tallriken består av en stor sallad på gröna blad, rucola och bladpersilja är alltid stommen.
En mild och god kallpressad olivolja, granatäppelvinäger, äppelcidervinäger, citron eller en majonnäsdressing över, ibland även pumpakärnor, tärnat äpple eller jordgubbar.
1-2 stekta ägg som tillbehör om vi äter fisk eller kyckling, för vi har märkt att det mättar inte lika bra som till exempel proteinrikt kalkonbröst, en välmarmorerad entrecôte eller lammkött med mycket fett.
Här kan du läsa mer om mättat fett i en ny undersökning som Ann Fernholm skrev om igår.
Som tillbehör till det här blir det ibland kryddsmör men ofta bara en rejäl klick nykärnat smör inköpt på grönsaksmarknaden.
Drycken till maten är alltid friskt vatten, på de här hälsoresorna blir det ingen alkohol överhuvudtaget.
Ibland när vi ätit en kalventrecôte på uppåt 250-300 gram har det blivit periodisk fasta ända till nästa dags frukost, det är som du förstår mycket mättande.
Jag har länge ätit enligt periodisk fasta 14:10 utan att tänka på det som en fastevariant.
Du som följt min blogg har ju tidigare sett att jag inte är så förtjust i viktminskningsmetoder som 5:2, jag vill kunna äta rejäla portioner mat med ordentligt med smör varje dag.
Men nu de senaste veckorna har det faktiskt blivit ända upp till 18 timmars fasta några gånger och det har gått riktigt bra.
Tidigare försök att äta med långa mellanrum har fått mig att bli orkeslös och få mer värk, men nu har det istället gett mer energi och lett till mindre värk i lederna.
Då har jag ätit mindre portioner, med lägre halt av protein och fett, så det här är en modell som fungerar mycket bättre just för mig.
Märker en klar skillnad om vi äter kyckling eller fisk, då blir det ett litet kvällsmål med en kopp te vid 18-tiden.
Oftast en skiva bröd, särskilt mitt nya proteinbröd blir riktigt gott att smörsteka och täcka med smör och ett gott pålägg
Varierar pålägget med getost, kallrökt lax, sill, varmrökt makrill, räkor eller rimmad kalkon.
Ibland blir det istället en kall tallrik med kokt ägg och räkor eller kallskuret och oliver som en lätt kvällsmåltid.
Det här har fått oss båda att bli lite slankare och fastare i kroppen.
Vi har helt enkelt fått mer muskler och det är ju aldrig fel :)
Vill du ta del av fler recept än de som finns här på bloggen, så finns nu mina kokböcker Långkok för LCHF och Paleo och Grillmat LCHF till det smått otroliga priset av 49 kr att förboka inför bokrean på Bokus.
Ann Fernholm skrev ett mycket intressant förord just om fettets betydelse för smak, mättnad och näring i Långkok.
Anna Hallén skrev hur viktigt det är med vitaminer, mineraler och spårämnen i vår dagliga mat i Grillmat.