Lucka 12 – Chokladtryfflar från kokboken Viktiga Barn

Lördagsgodis i juletid

Idag gästas Tomtens Adventskalender av Monique Le Roux Svalberg från bloggen LifeZone.

Monique och hennes man Anders har skrivit boken Viktiga Barn – Kokboken tillsammans, dagens läckra chokladtryffelreceptet kommer från den.

Så här beskriver hon sitt fina recept;

Här kommer en favorit bland barnen här hemma!

Den går alltid hem och kan varieras genom att rulla i olika ”pulver” såsom kokosflingor, lakritspulver, gojibärpulver, krossade nötter osv.

Kan serveras som julgodis eller som en efterrätt, lägg upp två och dela den ena på hälften, servera med en klick vispad grädde!

God Jul från mig till dig ❤

Chokladtryffel

100 g mörk choklad, minst 70%

50 g smör

0,5 dl vispgrädde

1 tsk vaniljextrakt

1 äggula

1 krm flingsalt

2 msk kakaopulver

Smält smör i en kastrull och tillsätt grädden. Koka upp och låt sjuda i en minut.

Ta av från värmen och bryt ner chokladen i bitar och lägg i kastrullen, rör runt tills chokladen smälter. Blanda i salt.

Tillsätt äggulan och rör under tiden.

Ställ i kylen ca 30 minuter tills den svalnar och stelnar.

Rulla till bollar och vänd runt i kakaopulver.

Förvaras i frysen eller i kylen.

Om sötningsmedel, sockerfri kokbok och tomattips

Lär dig leva sockerfritt av Monique Le Roux Forslund

Ett sockerfriare liv

Som många vet så har jag aldrig varit en vän av sötningsmedel som sukrin och stevia, erythritol och steviolglykosider.

Fick en bra bekräftelse på varför förra veckan när jag provade Heinz ketchup 50%, sötad med just stevia.

Jag har alltid upplevt steviasmaken som metallisk och bitter, när jag använde den här ketchupen så fick jag en stickande metallsmak i munnen som satt kvar i flera timmar.

Jag provade 3 gånger, för att vara säker på att det inte var något annat i maten som orsakade den obehagliga smaken. Samma resultat varje gång…

Läs mer om sötningsmedel här på Kostdoktorn – Tips – Sötningsmedel är inte din vän.

Vill du laga enkel vardagsmat helt utan socker och sötningsmedel så rekommenderar jag Monique Le Roux Forslunds (Lifezone) bok Lär dig leva sockerfritt.

Pizza från Lär dig leva sockerfritt

Boken innehåller mängder med lättlagade recept för hela familjen med många vackra foton till, så det finns gott om inspiration till hur du lever ett sockerfritt liv.

Här hittar du recept på min sockerfria ketchup.

Ett ännu enklare sätt att njuta av tillagade tomater är att torka dem i ugnen.

Ugnstorkade Cocktailtomater med Flingsalt och Timjan

Marinerade cocktailtomater

2 askar cocktailtomater

Flingsalt

Torkad timjan

Kallpressad olivolja eller rapsolja

Halvera tomaterna och lägg i en ugnsform.

Strö lite flingsalt och torkad timjan över och torka i ugnen på 75° i 6 timmar.

Lägg i burkar och täck de varma tomaterna med olja.

Lägg gärna ner några skivor vitlök också, så smakar det ännu godare.

Inlagda Tomater


Semlor Paleo à la PriMaten och olika glutenfria semlor LCHF
Semlor på PriMaten Deli

Semlor på PriMaten Deli

Semmeldags

Fettisdagen är nu på tisdag den 17 februari och du har väl väntat tills dess med att äta dem också?

Såg att det såldes semlor för fullt redan när jag var hemma i december…

Jag har fått frågan om jag inte har något recept och nej, det har inte blivit av att baka såna sen jag startade bloggen 2009.

Jag är ju alltid utomlands i semmeltider, så dem har jag inte haft en tanke på tidigare.

Nu hade jag planerat att baka ett recept som jag fick av Lars Fahlén på PriMaten Deli i Uppsala när jag var hemma över jul.

Men det har blivit rätt mycket glutenfritt bakande i vinter, så när jag skulle göra dem nu i helgen så var kokosmjölet slut…

Fick be Lars att ta bilder av deras populära Paleo-semlor och skicka, så idag är det PriMaten som står för både recept och bild.

Passar riktigt bra, för nu håller vi på och försöker få ihop allting inför hemresan på tisdag morgon.

Kanske blir en semla eller två när jag kommer hem istället ;)

För dig som hellre vill ha en semla som är anpassad efter LCHF, så klicka dig vidare via bilderna till de olika recepten.

Bilderna har jag lånat från respektive blogg.

Alla semlor är förstås glutenfria men bakade med olika sorters mjöl och sötning, så du kan lätt hitta en variant som passar just dig.

Cupcakesemlor från Jillsmat.se

Cupcakesemlor från Jillsmat.se

Semla LCHF från Mariannslchf.se

Semla LCHF från Mariannslchf.se

LCHF-semlor från Lifezone.se

LCHF-semlor från Lifezone.se

LCHF/Paleo-semla från 56kilo.se

LCHF/Paleo-semla från 56kilo.se

Paleosemlor från Paleoskafferiet på Undervårttak.se

Paleosemlor från Paleoskafferiet på Undervårttak.se

Minisemlor från 4health.se

Minisemlor från 4health.se

Mjölkfri semla från Nillaskitchen.com

Mjölkfri semla från Nillaskitchen.com

Semlor med kvarg från Kvinnaicentrum.blogspot.com

Semlor med kvarg från Kvinnaicentrum.blogspot.com

Semlor Paleo à la PriMaten

Semlor Paleo à la PriMaten

PriMatens Paleosemlor 8-12 släta bullar

6 ägg

1 dl kokosnötmjöl

1 dl kokosolja

½ dl kokosmjölk

4 msk fiberhusk

3 msk honung

2 tsk kardemumma

2 tsk bakpulver

1 ägg till pensling

 Fyllning:

2 dl mald mandel

2 msk kokosgrädde

1 msk honung

Garnering:

Vispad kokosgrädde

Smält kokosoljan. Vispa ägg och honung kraftigt.

Häll i olja och kokosmjölk och fortsätt vispa.

Blanda de torra ingredienserna och häll ner i smeten. Rör ihop allting.

Låt degen stå och svälla 15 minuter.

Dela degen i lika stora bitar och rulla till bullar. Pensla tunt med vispat ägg på bullarna.

Grädda 20 minuter på 160º. Låt svalna på galler.

Blanda ingredienserna till mandelmassan och vispa kokosgrädden.

Skär ett lock av bullarna och fyll med mandelmassa och kokosgrädde.

Mandelträd i blom i de gamla stadsdelarna i Alanya

Mandelträd i blom i de gamla stadsdelarna i Alanya