Salladswraps med pestomarinerad majskyckling

Små naggande goda tilltugg som förrätt eller på buffé eller bara till kvällsmys i soffan framför TV:n, dessa godingar måste ni testa att göra.

Som alltid använder jag mig av svensk kyckling. Ni har säkert sett mina tidigare inlägg i samarbete med Svensk Fågel och den berömda Gula Pippin.

Kyckling märkt med Gula Pippin ÄR just svensk kyckling som garanterar att fågeln blivit uppfödd under kontrollerade förhållanden där bonden följer strikt djurskyddslag. Gula pippin garanterar också att ingen antibiotika har använts i förebyggande syfte och att kycklingen är fri från salmonella. De medicineras inte heller slentrianmässigt, ja i många länder är det vanligt att man ger alla kycklingar antibiotika för att motverka sjukdom. Svenska bönder motverkar sjukdom på ett hållbart sätt. Genom att hålla god hygien på gården får vi inte bara friskare fåglar än de importerade, våra bönder bidrar till att motverka antibiotikaresistens. Givetvis kan en sjuk fågel få antibiotika, men då på recept från veterinär och det har inte behövts hittills i år.

Läs mer om Svensk Fågel här!

Jag tycker det är riktigt roligt med den nya gröna vågen som landat. Mycket vegetariska rätter men också gröna rätter med ett mer hållbart protein och där är kyckling ett perfekt alternativ.

Jag har gjort ett par goda salladswraps som en enklare lunch, förrätt eller som med fördel kan serveras på en buffé då de går att äta även kalla. En god grönsaksröra i botten med tomat, paprika, rödlök, groddar och fetaost blir en mättande bas tillsammans med majskyckling som jag valt här. Pesto, tomatsmaken och fetaost är riktigt goda kombinationer ihop med kyckling. Allting toppas som avslutning med knapriga, rostade pinjenötter. Ljuvligt gott! ?

 

6 st

Det här behöver du : 

2 majskycklingfiléer (märkta med Gula Pippin)

1 dl grön pesto

salt och peppar

6 blad romansallad

3 tomater

1 liten rödlök

1/2 röd paprika

60 gram fetaost

2 msk pinjenötter

 

GÖR SÅHÄR : 

Skär varje filé i tre strimlor. Lägg i en plastpåse med peston och förslut. Låt marinera 6 timmar eller gärna över natten. Stek sedan kycklingen i sin marinad, nån ytterligare olja i pannan behövs inte. Salta och peppra. Var noga med att tvätta händer och köksutrustning innan du hanterar andra råvaror. Skölj och lägg upp blad av romansallad på ett fat och fyll varje med hackad tomat, groddar, hackad rödlök och paprika. Lägg en kycklingbit på varje och toppa med smulad fetaost och pinjenötter.

 

Ingredienserna förberedda. Det går utmärkt att montera ihop med både varm som kall kyckling.

Kycklingbitarna stekta i sin pestomarinad.

Upplagda på romansallad med tomat, groddar, rödlök, paprika, fetaost och rostade pinjenötter.

Galet gott, bara att vika ihop, tugga och njut!

 

Inlägg i samarbete med Svensk Fågel

Kycklingsallad med kryddiga makaroner

Vill ni ha ett supergott tips på vad ni kan hitta på med en grillad kyckling? Antingen du köper en färdig eller helsteker/grillar i ugn hemma. Smaken på hel kyckling tycker jag passar bäst till just sallad då det blir saftigt och köttet riktigt mört och gott. Förutom kycklingen så ha jag en gyllene regel när jag gör pastasallader. Jag blandar alltid pastan med dressing direkt när den är avhälld från kokvattnet. Alla smaker lyfts fram och man slipper kall, tråkig pasta som inte smakar nånting. Många föredrar en kall dressing vid sidan om men det behövs absolut inte här, jag lovar. Prova detta och använd de kryddor ni gillar bäst, liksom hettan av chilisåsen efter tycke och smak. Glöm bara inte att blanda ihop allt när pastan är varm. PUSS på er!

 

Det här behöver du :

1 grillad eller helstekt, urbenad kyckling Recept HÄR

3 port kokt pasta

3 msk olivolja

2 tsk D’Elidas chilisås

1 msk tomatpuré

1 msk paprikapulver (ungersk, mild)

1 tsk lökpulver

1 tsk ört/salladskrydda

Nymalen tellicherry svartpeppar

Salt

1 burk majskorn

3 plommontomater

 

GÖR SÅHÄR :

Bena ur köttet från en grillad eller helstekt kyckling. Lägg köttet åt sidan så länge. Koka pasta, här valde jag vanliga idealmakaroner som blir himla gott med kryddorna jag använder till. Slå av vattnet, och medan pasta är varm tillsätter du olivolja, chilisås, kryddor, grönsaker och vänder runt. Blanda i kycklingen och servera.

 

Bon apetit! ?

 

Lättlagad kyckling med ny kryddblandning
Sist jag var och handlade köpte jag en ny rolig kryddblandning. Den heter kashmiri yakhni och är en ekologisk kryddblandning från Spicemaster. Blandningen består av koriander, spiskummin, kanel, nejlika, vitlök, fänkål och kardemumma och passar fint till lamm och kyckling. Jag gjorde en kycklingrätt som jag smaksatte med denna kryddblandning. Gott och lättlagat! :) RECEPT […]
Köttgryta med grönsaker i mustig buljong

Söndagsmiddagen igår och där passerade en vecka blixtsnabbt som vanligt. Helgen har dock varit lugn och med strålande sol utan blåsiga stormbyar så har vi bara njutit av ledighet tillsammans, tänt ljus på kyrkogården, inte firat nån halloween utan snarare bara tillbringat tid med familjen, grillat korv, pysslat ute och inne och rundade av kvällen med lite strömavbrott. ? Vi hann precis äta färdigt middagen så blev allt svart. Godaste köttgrytan med grönsaker och mustig buljong, enkel gryta jag tycker ni ska prova!

 

6 port

Det här behöver du :

Ca 500 gram fläskytterfilé eller annat fläskkött

Salt och peppar

1/2 zucchini i mindre bitar

1 röd hackad paprika

2 röd finhackad chili (mild)

150 gram färska champinjoner

15 små steklök1 burk hela tomater

3 msk grönsaksfond

1 msk mörk oxfond

5 dl vatten

maizenamjöl + vatten

 

GÖR SÅHÄR :

Skär köttet i bitar. Fräs på i rymlig gryta så de får fin färg. Salta och peppra. Tillsätt zucchini, paprika, chili, champinjoner och steklök. Låt fräsa med nån minut och slå sen på en burk hela tomater, fond och vatten. Låt puttra utan lock på medelvärme ca 20-30 minuter. Red av såsen med maizenamjöl utrört i vatten för att binda ihop smakerna. Koka under tiden ris som tillbehör. Smaka av grytan med salt och peppar.

 

5 favoritgrytor – perfekt höstmat
God morgon! Att jag gillar långkok och grytor har ni nog inte missat. Jag äter gärna långkok året om eftersom jag tycker det är praktiskt, nyttigt och så himla gott! Långkok och mustiga grytor är perfekt höstmat, så idag får du tips på fem goda grytor att testa. Vilken blir din nya favorit? :) Grytan […]
Tre frågor om kyckling!

I annonssamarbete med Svensk Fågel

Minns ni tidigare i somras då jag lagade plankstek med kyckling? En rätt som tilllagats flera gånger  sen dess och som blivit en favorit här hemma. Receptet hittar ni HÄR.

Eftersom jag uteslutande köper Svensk kyckling och funderat en hel del på vad det är vi köper och äter skulle jag bli glad om ni ville svara på tre frågor längre ner i inlägget.

Svensk fågel är en branschförening för svensk kyckling och kalkon. Där kan bönder, slakterier och kläckerier bli medlemmar men måste uppfylla en hel del krav från Svensk fågel. Endast medlemmar som uppfyller kraven och godkänns vid kvalitetskontrollerna får använda sig av kvalitetsmärkningen Gula Pippin som finns på varans förpackning.

Dessa krav kontrolleras noggrant och kontinuerligt och dess regler är skarpare än vad Sveriges lag säger. Det handlar bland annat om djurets hälsa, miljö och uppväxtförhållanden.

I och med att kycklingen är svensk blir det väldigt klimatsmart då ingen kyckling importeras från utlandet. Det ska även vara nära till slakteriet vilket är bra då djuren slipper långa transporter samtidigt som det är mer miljövänligt. Många bönder har även kretsloppsgårdar vilket innebär att kycklingens gödsel sprids på åkrarna där spannmål odlats vilket i sin tur skördas och används till foder och halm för att värma upp stallarna.

Svensk fågel är dessutom salmonellafri. För att göra det enkelt för dig som konsument är all kyckling och kalkon från Svensk fågel märkt med Gula Pippin. Smart och enkelt att hitta när du ska köpa kyckling.

 

 

1. Vad spelar in i ditt val när du handlar kyckling?

2. Vilken del av kycklingen gillar du bäst?

3. Vilka får använda sig av kvalitetsmärkningen Gula Pippin?

 

Kycklingplankan jag tillagade deltog även i en tävling och vinnarreceptet samt vinnarna hittar ni HÄR.

Krämig kycklinggryta i Wonderbag

Energisnålt långkok

Idag får du det recept som var med i artikeln om Wonderbag i Hemmets Journal för några veckor sen.

Fick ett Facebookminne idag som påminde att det gått två år sen jag träffade Anneli Jern och Hakan Ökmen på Wonderbag Sweden för första gången.

De hade då erbjudit mig att testa en Wonderbag, då de sett att jag lagade mycket långkok här på bloggen.

Här hittar du receptet från mitt första försök, en långkokt grytstek jag gjorde på vedspisen i min stuga i Dalarna.

Långkokt grytstek i Wonderbag…

Jag är så glad och stolt att få representera Wonderbag i Sverige.

Den här långkokningspåsen/kylbagen är på flera sätt värdefull för både maten och miljön, den bevarar näringsämnen och smaker tack vare den varsamma tillagningen.

Den minskar även energiförbrukningen, något som är nödvändigt idag, när vi behöver bygga ett mer hållbart samhälle.

Ett bra tips är att ta med den i bilen med en kylklamp i, så kan du använda den som kylbag när du varit och handlat.

Då håller sig maten kall tills du kommer hem, riktigt bra under varma dagar.

Här en bild från artikeln i Hemmets Journal, där de berättar om Sarah Collins i Sydafrika som uppfunnit Wonderbag.

Sarah Collins och Wonderbag i Hemmets Journal…

Sarahs vision är att hjälpa så många som möjligt världen över att få möjlighet att laga mat med ett minimum av energi.

För varje Wonderbag som säljs, skänks även en till en behövande familj i Sydafrika.

Så många har nu fått ett lite lättare liv, inte minst har rökskadorna från matlagningseldar minskat.

Efter några veckor med problem med beställningar via Klarna på Wonderbags hemsida så fungerar nu allt som det ska igen, du kan beställa din här.

Krämig kycklinggryta 4 port

500 g benfritt kycklinglår eller kycklingbröst

250 g cocktailtomater

2 röda spetspaprikor

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

2 dl kycklingbuljong

2 dl grädde eller kokosgrädde

2 msk tomatpuré

2 tsk oregano

1-2 tsk chiliflingor eller 1 hackad, färsk chili

Saft och rivet skal av 1 ekologisk citron

Salt efter smak

50 g smör eller kokosolja till stekning

Skär kycklingen i bitar, ca 3×3 cm, lägg dem i en bunke.

Häll över pressad citrussaft, skal och lite salt, blanda om väl och låt stå en stund för att dra åt sig smakerna.

Skär tomaterna i klyftor och paprikan i tärningar. Strimla löken och vitlöken fint.

Börja med att bryna smöret och steka kycklingen så den får lite färg, krydda med lite mer salt, chili och oregano.

Tillsätt lök, paprika och tomatpuré och låt fräsa med några minuter.

Häll på tomater, buljong och grädde, låt koka upp och puttra 15 minuter under lock, rör om någon gång under tiden. Smaka av om du vill ha mer kryddor.

Ställ ner grytan på ett underlägg i Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt igen väl.

Låt grytan lagas klart på eftervärmen, det tar ca 4 timmar tills den är färdig.

Den kan hållas varm ända upp till 10 timmar om du vill laga till grytan på morgonen eller kvällen.

Här kan du läsa om hur du lagar en väldigt näringsrik kycklingbuljong och om de effekter den haft på min hälsa.


Plankstek med ostfyllda kycklinglårfiléer, parmesanduchesse och citronaioli

Inlägg i annonssamarbete med Svensk Fågel

Kyckling är riktig sommarmat tycker jag. Så otroligt gott att både grilla, äta kall i pastasallader eller göra fräscha woker av med sommarprimörer. I det här receptet byter jag ut det röda köttet mot kyckling och gör en klassisk plankstek men med just kyckling istället.

Här har jag valt att använda lårfile då jag tycker det är mer smakrikt och saftigt. Lårfileerna bankade jag ut lätt med köttklubba och fyllde dom sedan med pesto, mozzarella, basilika och soltorkade tomater innan jag rullade ihop dom med bacon runtom. Himmelsk gott!

Gillar du mitt recept kan du gå in och rösta  och vara med och tävla om fina priser på Svensk Fågels hemsida HÄR

 

2 port

Det här behöver du : 

4 kycklinglårfiléer (2st/port)

Salt o peppar

4 tsk röd pesto

1 mozzarella

Färsk basilika

4 hackade soltorkade tomater

8 skivor bacon

 

GÖR SÅHÄR : 

Banka ut kycklinglårfiléerna. Salta och peppra. .bred på en tesked pesto på varje filé samt en skiva mozzarella i bitar. Avsluta med färsk basilika och hackad soltorkad tomat. Rulla ihop och linda två baconskivor runt varje. Stek i het panna så baconet får färg runtom. Efterstek sedan i ugnen på plankan med duchessmoset och tillbehören tills kycklingen är helt klar, ca 20 min i 220 grader.
Parmesanduchesse :

ca 400 gram potatis
3 äggulor
½ dl vispgrädde
2 msk smör
3 dl finriven parmesanost
Salt & finmalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :

Skala och koka potatisen mjuk. Pressa potatisen i en bunke med en potatispress. Tillsätt äggulorna, grädde, mjölk, smör, ost och kryddor. Moset ska vara ganska fast i konsistensen. Låt det svalna något innan du spritsar ut det på plankorna.

 

Citronaioli :

1 äggula
2-3 pressade vitlöksklyftor
2 msk pressad citronjuice
Riven zest från 1 citron
2 dl rapsolja
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :

Blanda alla ingredienser utom olja i en skål. Använd stavmixern och mixa samman allting. Tillsätt oljan, först droppvis sedan kan man hälla på lite mer när aiolin blivit vit och tjocknat något. Mixa hela tiden. Smaka av med salt och peppar.

 

När jag köper kyckling är jag väldigt petig med att den ska vara svensk. Kött från friska kycklingar utan salmonella o utan avklippta näbbar. 

 Att de slipper sitta i trånga burar utan kan sprätta omkring fritt är också viktigt.

Deras fötter kontrolleras också noga så dom inte får frätskador. Kycklingarnas foder innerhåller heller inte något fiskmjöl för att inte haven ska fiskas ut pga av foder till djuren. Ett krav som gäller kycklingfoder till kycklingarna som föds upp enligt Svensk Fågels krav.

 Det är just de villkoren som Svensk Fågel står för bland annat och det känns då som ett tryggt val. Så gör som jag, titta alltid efter Gula Pippin så kan du som konsument känna dig trygg att det du köper är noga kontrollerat och att det ställts höga krav på god djurhälsa.

Inlägg i annonssamarbete med Svensk Fågel

Kycklinggryta i Slow Cooker, typ Wonderbag, Crock-Pot eller Nordic Cooker

Kycklinggryta i Wonderbag…

Lättlagad kycklinggryta

Långlagad mat är riktigt på modet igen, det märks på alla recept för Slow Cookers som dykt upp på nätet.

På svenska kan vi ju kalla det att slökoka, det är faktiskt ett riktigt bra ord som beskriver precis hur det går till.

Det krävs varken mycket energi för att laga till maten, inte heller mycket av kocken som lagar den.

Med en lätt arbetsinsats får man till riktigt god mat som sen kan serveras rykande varm efter arbetsdagen, träningen eller när du nått ditt mål efter en långresa.

Crock-Pot och Nordic Cooker är båda elektriska slökokare som med bara lite energi, typ samma förbrukning som en glödlampa, lagar maten klar på låg värme.

Wonderbag är en värmeisolerande tygpåse, där du ställer ner grytan när den kokat ca 20 minuter, för att sen lagas klart helt utan strömtillförsel i upp till 10 timmar.

Nordic Cooker, Crock-Pot och olika typer av grytor som passar till långkok…

Grönsakssoppa i Wonderbag…

I en Crock-Pot och Nordic Cooker behövs inte lika mycket vätska som vid kokning på spis, i ugn och i Wonderbag.

En av fördelarna med Wonderbag är att i den bevaras grönsakernas struktur, vitaminer och annan näring på ett mycket bra sätt, eftersom du inte tillför mer värme än under uppkoket.

Du kan också ta med den i bilen, båten eller husvagnen på en långresa, helt utan behov av ett eluttag eller spis för uppvärmning.

Jag använder den mycket i vår hyrda lägenhet i Alanya på vintrarna, där vi bara har tillgång till gasspis och i sommarstugan där jag har vedspis.

Den här grytan lagade jag förra veckan på en arbetsresa till Skagen, tillsammans med min vän och kompanjon Therese Renåker.

Nu blir det några veckor till av skrivarbete, innan jag kan njuta fullt ut av sommarvärmen.

Dels håller jag på att göra färdigt sammanställningen av recept till nyutgåvan av två av mina tidigare kokböcker.

Den ges i sommar ut under namnet Gammaldags husmanskost, där kommer du att hitta många recept för långkokning.

Jag håller också på att ta fram recept till den nya kokbok jag nu gör tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.

Så det blir några veckor när jag helt säkert kommer att använda slökokningsmetoden en hel del, så jag kan koncentrera mig mer på skrivandet.

Lättlagad kycklinggryta 4-5 port

800 g kycklinglår

1 kg blandade grönsaker, jag hade fryst, grillad aubergine, paprika, lök och spenat

50 g smör/kokosolja

2-3 dl kycklingbuljong

1 burk krossade tomater

1 dl oliver

1 dl rödvin

2 msk Resi, ekologisk kycklingkrydda

2 vitlöksklyftor

Örtsalt och peppar

Jag köpte ekologiska kycklinglår med skinn och ben men du kan även använda urbenade.

Krydda kycklingen med kryddmixen och salt, hemgjord tacokrydda eller paprikapulver går förstås också fint.

Fräs grönsakerna som fått tina och rinna av, krydda med örtsalt.

Jag använde en fryst grönsaksblandning, men har du tillgång till färska grönsaker så skär du dem i bitar och bryn en stund tillsammans med skivad vitlök.

Blanda ner tomater, oliver, rödvin och buljong, låt koka en stund.

Under tiden bryner du kycklingen väl på båda sidor.

Lagar du till grytan i Crock-Pot eller Nordic Cooker blandar du alla ingredienser till grönsaksröran direkt i grytan.

Lägg sen ner den brynta kycklingen, täck med lock och låt koka på låg effekt i 6-8 timmar.

För tillagning i Wonderbag fräser du grönsakerna i en stekgryta med lock.

Lägg ner den brynta kycklingen i såsen som du spätt med lite mer buljong, vin eller vatten och koka upp under lock i 20 minuter.

Ställ ner grytan på ett underlägg i bagen, lägg på tyglocket och knyt igen väl.

Låt stå i upp ca 8 timmar, ta fram grytan och servera.

Har du ingen slökokare, så kan du låta grytan puttra på spisen i ca 2 timmar på svag värme, rör då och då så det inte bränner vid.

I ugnen kan du laga till den under tättslutande lock på 75-100º i ca 6-8 timmar.

Använder du kyckling med ben så se till att den är välkokt innan serveringen, det ser du genom att sticka in en kniv till benet.

Kycklingköttet ska då inte avge någon röd/rosa köttsaft och lossna lätt från benet, då är den färdig.

Med de här typerna av långkokning är risken minimal att den inte skulle vara klar.

Så om du är rädd för Campylobacter i kycklingen är långkokning en metod jag verkligen rekommenderar.

Här en bild på min matlagningsassistent Therese, när hon njuter av den varma kycklinggrytan efter fotograferingen på vår blåsiga picknick i Skagen.

Resterna av kycklinggrytan åt vi sen som en näringsrik soppa, med tillsats av mer kycklingbuljong och strimlad vitkål, grönkål och morot.


Krämig grönsakssoppa med kyckling

Efter påskens alla fester…

Nu är det nog många som känner att det blivit lite väl mycket av både mat, dryck och mer godsaker än vanligt.

Då passar det bra med lite lättare mat, som den här färgstarka och mustiga soppan.

Den är dessutom rena hälsokosten med sitt innehåll av antiinflammatoriska egenskaper.

Här kan du läsa mer om de hälsosamma effekterna hos benbuljong och gurkmeja.

Jag serverade soppan med mina nya frökex från Huså Bröd, hälsosamma även de, med smak av nässla, libbsticka och vitlök.

Den vackra servetten under skålen hittar du här.

Kycklinggul soppa 2 port

3 dl kycklingbuljong

2 dl kokt kycklingkött

1 kokt morot från buljongkoket

10 cocktailtomater

2 röda paprikor

2 vitlöksklyftor

2 tsk paprikapulver

2 tsk gurkmeja

1 tsk pressad citron

½ tsk svartpeppar

Salt

50 g smör till stekning

50 g mjuk getost, typ Chèvre eller Chavroux

Strimla grönsakerna och stek dem mjuka i smöret.

Krydda med paprikapulver, gurkmeja, svartpeppar och salt.

Låt kryddorna bryna med en liten stund, häll så på citronsaft och buljong.

Mixa med stavmixer i kastrullen tillsammans med getosten.

Värm soppan försiktigt tillsammans med kycklingköttet.