Igår kväll var vi bortbjuden till en god vän till oss. Med hemlig meny o massa förberedelser satte vi till bords, överförtjusta och smått förväntansfulla. Det skulle minsann bjudas på raclettegrillade charkuterier med grönsaker, ost och tillbehör. Så vansinnigt gott och nånting som jag inte ätit på år och dar…
Minns att pappa gjorde något liknande när jag var liten men de va på 80-talet de…
Och det är ju just en sån här 80-tals klassiker som man blir så där barnsligt förtjust över att få uppleva igen i ny tappning. Värdinnan för kvällen hade dukat upp två bord med varsin raclettegrill på varje med tillhörande fat charkuterier, grönsaker och ost. Gissa om det såg ljuvligt gott ut redan innan?
Raclettegrillarna värmdes och vi grillade tunna skivor oxfilé, fläskfilé, sidfläsk, eldslukarkorv från Rosas handel och bresaola och plockade ner på våra tallrikar allt efter som det blev färdigt, och snabbt gick det. Grönsaker grillade vi bredvid köttet eller tillsammans med osten i racletteformarna som man sticker in under grillen.
Till detta hade hon kokat små, ljuvliga mandelpotatis som vi hällde osten över… Nybakat bröd som vi grillade och vitlökssås, ja nu fattar ni!? - Så otroligt gott det var allting!
Som avslutning värmde vi brieost som serverades med nykokt hjortronsylt… Finer inga ord…
Några av er kanske har just en sån här stående i något skåp där hemma?
Fram med den då och plocka ihop lite goda fat med diverse plockmat och sätt er ner vid bordet; grilla, smält, ät, njut och umgås!
MEN!
Ni ska få pricken över i:et för det fanns ett till tillbehör som inte gick av för hackor och som verkligen satte den där lilla extra piffen på allting! Jag trodde hon ställde ut små snapsar med turkisk peppar eller annan shots på bordet framför oss, å tur var väl de att innehållet avslöjades innan skålen höjdes för i dom fina snapsglasen var det nämligen - Jack Daniels glaze! Skål för den!
Denna glaze ringlade vi över det grillade köttet direkt på tallriken… Precis lika gott till grönsaker som kött och champinjoner och lite på brödet och lite på hjortronen och… Lite brieosten också… Åhh gud så gott!
Nu följer receptet, tusen tack Ulla för en fantastiskt kväll, god mat, härliga vänner och många glada skratt!
Jack Daniels glaze ca 3 dl
Det här behöver du :
1 hel vitlök
1 msk olivolja
1,6 dl vatten
2,35 dl ananasjuice
0,6 dl teriyakisås
1 msk soja
3,15 dl farinsocker
3 msk citronjuice
3 msk finhackad silverlök
1 msk Jack Daniels whiskey
1 msk krossad ananas
1/4 tsk cayennepeppar
GÖR SÅHÄR :
Skär av 1,25 cm av vitlökstoppen. Skär även av roten så att vitlöken står stadigt. Skala den men lämna såpass mycket att den håller ihop. Ställ den i en liten ugnsfast form och häll över olivoljan. Baka i ugn 1 timme i 160 grader. Ta sedan ut och låt svalna.
Koka upp vatten, ananasjuice, teriyakisås, soja och farinsocker på medelvärme. Sänk sedan värmen och låt det sjuda. Kläm ut den rostade vitlöken och vispa ner 2 msk av vitlöksmassan i såsen, samt resterande ingredienser.
Låt glazen sjuda 40-50 min eller tills dess den reducerat till hälften och liknar sirap i konsistensen.
Gårdagen här hemma bestod av jobb för egen del, sen hem för att fira Max som kom till oss. Han fyllde ju år förra söndagen och då kunde vi inte fira honom så de fick bli igår istället. Eftersom jag jobbade hela dan beställde jag en blå prinsesstårta från konditoriet i Köpingsvik, superfin och jättegoood!
Vi gjorde smörgåsar och packade kylväska, sen tog vi cyklarna iväg och badade. Innan vi åkte fick han öppna ett paket till just badet; simglasögon och badboll! Ett par timmar i plurret så cyklade vi sen hem och kalasade på tårtan och fler paket öppnades.
Just de… Jag råkade kidnappade med mig syrrans hund också, det gick av bara farten när vi cyklade hemåt så nu har vi en bortskämd liten Engla hos oss i helgen…
Max öppnar förtjust sitt paket avsett till badet…
Hihi!
Smörgåsarna i kylväskan gjorde gott efter ett par timmar i badet!
Engla blev också sugen…
I helgen MÅSTE jag ta tag i alla dessa bär igen… Plockade ju på mig ännu mer!
Engla, hon bara njuter och softar, precis som man ska!
Igår fyllde min mamma 51 år… Ja, jag har en ung mamma… Hon och pappa var 15 och 16 år när jag föddes men tiden går. Jag är snart lika ”gammal” som henne, borde ju komma ikapp nån gång! Vi var hemma där allihopa på eftermiddan och kvällen, jag lagade lasagne och banoffee pie.
Fina presenter, blommor och uppvaktning. Nicke köpte med sin två flaskor av Per Morbergs vin från Kalmar, det var uppskattat av både en och flera anledningar! Bjuder på några bilder jag hann ta innan kalaset tog slut…
Å var ska jag få plats med all mat då??
Många fina presenter som väntade…
Ett typiskt stilleben hemma hos mamma… Rosa, rosor, pärlor, spets, vitt, habby chic…
Lasagne är något som både stora och små älskar!
Lasagne extra allt, hemkokt bechamel, en riktigt mustig köttfärssås, färska lasagneplattor och massor av ost… Recept, fler bilder med beskrivning hittar du här >>
Två burkar kondenserad mjölk har kokat (sjudit) i 2½ timme, å då blir det sån här läcker, krämig kolasås. Dulce de leche.
Recept på Banoffee pie hittar du här >>
The post Vi firade mamma… appeared first on Kryddburken.se.