Passionerade tryfflar
De här passionstryfflarna hittade jag på till jul redan för 9 år sen, men de står sig fortfarande som min egen favorit bland alla de nyttigare godsaker du kan hitta härinne.
Just passionsfrukt ger en så otroligt intensiv smak som passar väldigt bra ihop med en riktigt mörk choklad.
Att koka upp passionsfruktköttet som jag gör i receptet ger den extra smakkicken som gör de här tryfflarna så speciella.
Nu i helgen är jag med på Jamtli Julmarknad och signerar mina kokböcker, kom gärna förbi till Lusaflokojan där jag står tillsammans med Margareta från Kall Naturkompani.
Du hittar oss längst in på området i närheten av Jamtlis Järnvägsstation, dit du kan åka med ångtåg från Östersunds Central hela helgen.
På fredag mellan 17-19 kommer Lindha Vikström från bloggen Halva Lindha och håller mig sällskap, så kom gärna förbi och prata lite med oss.
Här ser du några bilder från gårdagens fikaträff på mysiga café Hamngatan 12 i centrala Östersund, så du känner igen oss.
Vill du ha tips på fler av mina godsaker till jul så hittar du många recept som passar i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
Birgitta Höglunds bästa grilltips, som är en nyutgåva av min tidigare slutsålda Grillmat LCHF, innehåller också en hel del tillbehör som passar till julbordet.
Även om det är en bit kvar till grillsäsongen, så kanske den kan bli en julklapp till någon av alla grillentusiaster i släkten?
Passionstryffel ca 40 st små
100 g 70-90% mörk choklad
20 g kokosolja
½ dl + 2 msk grädde/kokosgrädde
2 passionsfrukter
2 msk vatten
2 dl ekologiska kokosflingor
Gröp ur innehållet i passionsfrukterna ner i en kastrull.
Vispa i vattnet och koka kraftigt i 5 minuter under omrörning.
Kokningen får allt fruktkött att lossna från kärnorna och en intensiv smak kommer fram.
Häll upp i en nätsil och passera ner i en bunke.
Smält choklad och kokosolja över vattenbad, blanda ner ½ dl av grädden i chokladsmeten, rör tills den svalnat lite.
Blanda så ner passionsfruktspurén, rör om ordentligt och ställ in i kylen att svalna 20 minuter.
Ta fram och vispa ner resterande grädde med elvisp, vispa tills chokladen blivit fluffig, ställ in i kylen minst 20 minuter igen.
Forma små kulor med hjälp av två teskedar, det är lättare och mindre kladdigt än att forma dem i händerna.
Kyl tryfflarna en stund till, så blir de lättare att doppa i kokos.
Häll kokosflingorna i en kopp och lägg i en kula i taget och tryck till försiktigt, så det fastnar flingor runt om.
Forma tryfflarna till runda kulor och lägg i knäckformar, förvara i en burk i kylen eller frys in.