![](https://birgittahoglundsmat.files.wordpress.com/2014/12/dec-13-jul-218.jpg?w=400&h=533)
Jultallrik från en av våra tidigare jular i Alanya
En god och fridfull jul
Dan före dopparedan, den dag då de flesta stressar som värst under året.
Jag och Lennart har sen några år tillbaka valt att fira julen på ett mycket lugnt och fridfullt sätt i vår hyrda lägenhet nere i Alanya.
Julmat har vi i liten skala, julblommor, adventsstjärna, ljuslyktor, några tomtar och kottar gör att det blir julkänsla även i den sommarvärme vi haft senaste veckan.
Jag köpte med lite julskinka och rökt renhjärta hemifrån och i morgon blir det till att göra rödkål.
Hade också tänkt göra den här fina leverpastejen fast på lammlever, men det får vänta till en annan dag.
Jag har tagit det väldigt lugnt den senaste veckan, även på Facebook och Instagram, det är så skönt att då och då ta en paus från allt som händer där.
![](https://birgittahoglundsmat.files.wordpress.com/2014/12/066.jpg?w=225&h=300)
Internet har inte fungerat så bra i mobilen så därför har jag kopplat bort det helt där och kollar bara mail och meddelanden i datorn varje kväll.
Tänk så mycket tid och energi det frigjort till annat, det är först sen jag lagt ifrån mig mobilen som jag insett vilken tid det tar att hålla koll på allt och att ständigt vara nåbar.
Nu har det istället blivit många och långa promenader i de gamla stadsdelarna upp mot borgen.
Jag är så tacksam att jag idag kan gå så mycket bättre än för några år sen, då var det omöjligt att gå i de branta backarna.
![](https://birgittahoglundsmat.files.wordpress.com/2016/12/imag0673_1.jpg?w=300&h=209)
I vinter blir det äntligen mer tid att börja läsa böcker igen, något jag alltid gjorde mycket förr innan internet kom in i mitt liv.
Jag har bland annat köpt med mig Sockerbomben 3.0 av Bitten Jonsson och Pia Nordström, den ska bli mycket intressant att läsa.
Det senaste halvåret har inneburit väldigt mycket tid vid datorn för mig, då jag gett ut hela 3 kokböcker i år.![](https://birgittahoglundsmat.files.wordpress.com/2014/12/0161.jpg?w=225&h=300)
Så nu är det verkligen dags att bara vara och låta det digitala livet få hamna i skymundan.
Hoppas att du också får njuta av lugn och ro de kommande dagarna.
Här får du tips på några goda rätter till julbordet som går väldigt enkelt att laga till.
![](https://birgittahoglundsmat.files.wordpress.com/2015/12/0082.jpg?w=350&h=263)
Rödkålssallad
½ liter finstrimlad rödkål
1 dl majonnäs
1 dl granatäppelkärnor
½ pressad citron
1-2 msk riven ingefära
Salt
Chiliflingor
Lägg den strimlade rödkålen i en bunke, krydda med salt, chili och citronsaft.
Knåda kålen en stund med fingrarna så den blir mjuk, då blir salladen saftigare och godare.
Rör ner majonnäs, ingefära och granatäppelkärnor.
Smaka av om du vill ha mera sälta eller syra.
![](https://birgittahoglundsmat.files.wordpress.com/2017/06/juni-24-083-1.jpg?w=400&h=300)
Matjesmousse
1 burk matjessill
1 dl crème fraiche
1 dl grädde
½ dl färskost
1 dl finhackad gräslök
2 gelatinblad
2 msk sillspad
Salt och peppar
Skär matjessillen i små tärningar och blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter.
Krama ur bladen och smält på svag värme i sillspadet.
Blanda färskosten med crème fraiche, gräslök och kryddor. Rör ner sillbitarna.
Ta en matsked av röran och blanda med gelatinet innan du blandar ner det, då minskar risken att gelatinet ska stelna i klumpar.
Vispa grädden och vänd ner i sillröran.
Låt stå i kylen minst 3-4 timmar så stelnar den till en mousse.
Spola en sked i varmt vatten och forma moussen till ägg.
Du kan också fylla moussen i glas eller små formar innan den kallnar.
Servera med kokt ägg eller på en silltallrik.
Du kan också mixa några skivor av mitt valnötsbröd och blanda med smält smör.
Tryck ut smuldegen i en plastklädd pajform och häll moussen över innan den kallnat.
Ställ i kylen och låt kallna till en matjestårta, garnera med hackad gräslök och rädisor.
Här hittar du recept på rödvinssillen och örtsillen som finns med på tallriken ovan.
![](https://birgittahoglundsmat.files.wordpress.com/2015/12/img_6109.jpg?w=250&h=375)
Keso à la Malta
Foto Mikael Eriksson
Keso à la Malta med drottningsås 4 port
2 dl keso
2 dl grädde
1 dl hackade valnötter
1 krm äkta vaniljpulver
Mosa keson med en gaffel, så kornen blir lite mindre. Blanda med hackade valnötter och vaniljpulver.
Vispa grädden, inte alltför tjock. Vänd försiktigt ner kesoröran i grädden.
Låt stå i kylen en stund, så kommer vaniljsmaken fram mer.
Lägg upp i glas, skeda lite bärsås över.
Drottningsås
1 dl hallon
1 dl blåbär
2 tsk pressad citron
Blanda bär och citronsaft i en kastrull, koka upp och låt småputtra ett par minuter.
Passera genom en nätsil med hjälp av en slev.
Häll upp drottningsåsen i en burk, låt svalna och förvara i kylen.
Såsen håller sig inte lika länge som en sockrad, går inte allt åt på några dagar så frys in burken.
God Jul
![](https://birgittahoglundsmat.files.wordpress.com/2014/12/034.jpg?w=400&h=300)
Sillsmörgås på hembakt vörtbröd, klicka på bilden så kommer du till receptet.