Ryggbiff, råstekt potatis och världens godaste pepparsås
Vi börjar så sakta piggna till här hemma efter en evighetslång influensa/förkylning och hosta som aldrig verkar ta slut. Julhelgen har ändå varit otroligt lugn och skön och vi har njutit av god mat hemma hos min mamma med lite ”knytis-julbord”. Julaftons-kväll hemma i TV-soffan med tända ljus, julfilmer och godis. Joline och jag gjorde […]
Fläskfilégryta i en riktigt god husmansbuljong
Idag vid lunch kokade jag ihop en väldigt enkel med så otroligt god liten gryta på fläskfilé. Jag håller på med en beställning av exotisk planka och fick en halv fläskfilé över så den åkte ner i en gryta idag med lök, morot, lagerblad och lite av stekskyn från det övriga köttet. (som var marinerat […]
Renskav och makaroner, rejäl skogshuggarmat, allt-i-ett!
Tänk att vintern är här, minusgrader och kallt fast med strålande solsken. Det är ljuvligt vackert ute och nästa helg redan första advent!? Väldigt skönt att gråa, regniga november börjar ta slut i alla fall. Jag har ett favoritrecept som bara är sååå gott när det börjar bli kallt ute och man behöver något rejält […]
Brödpudding med äpple och kanel
Hallå! Ny vecka och nya recept. Just det här tycker jag behöver lyftas fram lite extra då det är så himla smidigt och inte ofta man tänker på hur lätt man kan trolla fram något så gott av gammalt bröd. Är man sugen på äppelpaj till exempel och har lite bröd över i lådan som […]
Vild söndagsstek med gräddsås

Höstmat

Tycker du om vår traditionella husmanskost så är en söndagsstek något du måste prova att laga.

Det tar lite tid men resultatet blir fantastiskt gott, särskilt med en gräddsås eller kantarellsås till.

Jag har tur att ha släkt och vänner som jagar, men annars finns det nyttiga och goda viltköttet att köpa i välsorterade matbutiker.

Rådjur, älg och ren är riktigt näringsrikt, de äter löv, kvistar, lavar och annan naturlig mat i skog och mark.

Det ger också en betydligt mustigare smak till köttet.

Mina favoriträtter inom vår traditionella mat hittar du här i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Söndagsstek med äppelgräddsås

1 kg stek med ben, jag hade rådjur

2 msk torkad rosmarin

2 msk salt

1 tsk peppar

5 dl grädde/kokosgrädde

1 gul lök

1 äpple

3 msk smör

1 dl calvados, kan uteslutas

1 dl vatten

3 msk viltfond

1 msk ekologiskt buljongpulver

Gnid in steken med finhackad rosmarin, salt och peppar.

Lägg i plastpåse på ett fat i kylen i ett dygn, vänd efter halva tiden.

Skär lök och äpple i tärningar.

Bryn smöret och lägg i steken, låt den försiktigt brynas till vacker färg runt om.

Lägg ner äpple och lök runt om och låt dem få lite färg.

Häll på calvados, vatten, viltfond och buljongpulver.

Koka upp och låt steken småputtra på lägsta värme i 1½-2 timmar under lock.

Vänd ett par gånger under tiden.

Ta upp steken och svep in den i folie ett tag, så behåller den all god köttsaft.

Låt skyn koka ihop på hög värme en liten stund, till det återstår ca 3 dl.

Häll den reducerade skyn genom nätsil ner i en tjockbottnad kastrull.

Passera äpplet och löken med en slev eller ballongvisp genom silen.

Låt skyn koka upp, häll i grädden och låt puttra på svag värme tills den tjocknar.

Ju längre den kokar, desto godare blir såsen.

Smaka av om du vill ha mer calvados.

 

Pasta och bacongratäng
Billiga middagar som sparar både tid och pengar är alltid tacksamt till vardags. Det här är inget avancerat på något sätt och samtidigt som man blir av med lite kylskåpsrester såsom här en halv röd paprika, en halv gul. En bit zucchini, några salladslök och bacon så blir det middag som räcker till många. Ta […]
Vad gör man av 1kg mamma Scans köttbullar?
Jag skulle kunna förvrida sanningen lite här och skriva att jag stått halva förmiddagen och rullat och stekt hemmagjorda köttbullar och stolt, fotograferat hela anrättningen som hemlagad och rustik. Men det har jag inte! Jag köper hem mamma Scans ibland även jag. Det är faktiskt helt tillåtet. Det finns såklart ett utbud av ”finare” köpe-köttbullar […]
Potatis och purjolökssoppa, 3 ingredienser, billigt och gott!
Enkel budgetsmart men också fantastiskt god och mättande soppa på bara tre ingredienser. Potatis, purjolök och buljong. Det är allt. Här serverad med tekakorna jag bakade igår. Himmelskt gott och värmande. Hemligheten i soppan är att den ska vispas, då går potatisen sönder lite och reder soppan själv utan att den mixas och det blir […]
Fläskfilé med kantareller i sherrysås
Framåt hösten brukar jag ofta laga fläskfilépannor med rustika smaker och gärna med nån sort svamp. Det här receptet blev extra gott så jag delar med mig så ni kan prova själva. Fördelen är att det går så mycket fortare att tillaga än en långkokt gryta så det är perfekt en dag mitt i veckan. […]
En försmak av hösten – Krämig kycklinggryta, ris och en ganska tråkig vardagssallad men ändå så gott!
Vilken sommar vi har haft!! Den är kanske inte över helt visserligen men värmeböljan och torkan över hela landet har nog ingen undgått. Tropisk hetta, gassande sol, vindstilla och fuktig, klibbig luft… Det är rent omänskligt för oss nordbor.😉 Att medelhavsländerna har sin siesta har nog Sveriges befolkning fått förklaring på så det räcker och […]