En helg utan matlagning men med grymt god mat
Mmm, jag blir hungrig bara av att titta på bilden ovan! Eller vad säger du? :) Större delen av året har jag varit den som har lagat största delen av all mat här hemma hos oss. Till stor del har det berott på att det har jobbats med min kokbok Matfilosophie och att jag skapat […]
Gårdagens frysfynd
Ibland kan man ju undra hur mycket mat vi har i frysen. Den är för tillfället knökfull dels med lammkött, dels med kyckling och fläsk från Orust och en massa äpplen och vinbär från årets skörd i trädgården. Sedan har vi dessutom säkert 30 matlådor med diverse färdiga måltider från en massa storkok. Jag grävde […]
Underbar söndagsstek
Halloj! Söndag och första dagen i oktober! Jag gillar oktober lite extra mycket eftersom det är min födelsemånad. Naturen får fina färger och man kan njuta av lite sensommarsol och härligt uppfriskande promenader. Här har det varit rätt varmt senaste tiden, så självklart har det blivit ett par dopp i havet :) Nu har vi […]
Sommarbrunch
Idag tänkte jag lyxa till det lite och göra en somrig brunch. Att sitta länge och äta och inte behöva stressa är verkligen så skönt. Här får du tips på lite grejer att servera till en brunch. Jag blandar varmt och kallt och både protein, grönsaker och lite bär. Bra fetter får du så klart […]
Ryggbiff med rödvinssås

ryggbiff_rödvinssås_recept
Melodifestivalen ja! Det är ju ikväll det börjar! Har faktiskt inte hängt med riktigt, det brukar ju vara så mycket reklam och ståhej före det börjar men tycker det varit väldigt tyst i år!?!
Hur som så blir det lite festligt att följa tills finalen är igång. Jag har vigt mig till barnens skara, tillika förtjusning. Har faktiskt inte uppskattat det här med melodifestival tidigare, men allt kan ju förändras och växa fram med tiden. ;-)
Vad äter man till melodifestivalen då??
Plockmat brukar vi oftast ha till mello-lördagar här hemma men varför inte en god tre-rätters och dessert framför TV:n? Lördagsgodiset åt vi upp igårkväll så det går bort. Fruktsallad och glass kanske de får bli…
Förrätt ja, detta tycker jag är så gott och passar till denna kväll! ;-)

Idag har jag mest plockat lite här hemma, dammsugit och fixat med tvätt, svarat på mail och varit ute med Kean. Nicke pysslar på sitt håll i garaget med bilarna och har varit och handlat och gjort lite ärenden. Joline blev kvar hos en kompis i Borgholm men kommer hem ikväll så här sitter jag ensam, i lugnan ro med TV:n på i bakgrunden… Kan verkligen inte skriva eller koppla av om jag inte har TV eller radio på… Blir så himla tyst och ensamt… De första jag gör på morgnarna när jag går upp är att tända lampor och värmeljus och sätta på TV:n med nyhetsmorgon. SEN väcker jag barnen. Klarar inte av den där tomma, kalla tystnaden, måste ha liv och ljud omkring mig. Fler som är som jag kanske?? :-P

Dagens recept då. En vansinnigt god rätt som jag ibland kan längta ihjäl mig efter. Ett fint stekt nötkött, gärna ryggbiff eller entrecote med en rödvinssås till… Det är lyxmat tycker jag och inget vi äter så ofta men gott är det! Jag serverade med en krämig potatisgratäng och en krispig sallad med ädelost. Rödvinssåsen är en skapelse ”to die for” så jag uppdaterar er med receptet här;

Rödvinssås 6 – 8 port Recept STEG-FÖR-STEG med bilder hittar du HÄR!
Det här behöver du  :

1 stor gul lök i tunna skivor
120 gram knaperstekt bacon
1 knippe färsk timjan
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk vitpepparkorn
1 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
1 lagerblad

4 dl rött vin

3 dl kalvfond (egen eller 3-4 msk kalvfond/tärning + vatten)

Salt, peppar
ev. en nypa socker

1 klick smör

GÖR SÅHÄR : 
Skär bacon i mindre bitar och fräs på hastigt i het stekpanna. Skala och skiva löken tunt. Vänd ner allt i en kastrull och rör tills löken mjuknat. Slå sedan på rödvinet och sänk värmen till strax under medel, låt såsen reducera (koka ner) till hälften, utan lock.

Sila såsen och slå den i kastrullen igen. Tillsätt kalvfonden och och låt reducera ner igen till hälften så såsen tjocknar. Smaka av med salt och peppar, ev en nypa socker. Blanka såsen med en klick smör som du vispar ner. Färdig att serveras.

Tips; konsistens & färg : 
Vill du ha såsen mörkare i färgen, droppa ner lite soya colorit. Vill du ha den tjockare i konsistensen kan du röra ut maizenamjöl med lite vatten och vispa ner före du smakar av med salt och peppar.

sallad_ädelost_ost
Smarik sallad med ädelost och en god vinegrette. :-P
Recept på krämig potatisgratäng;

4 port
Potatisgratäng :
6 medelstora potatisar
100 gram riven ost
5 – 6 dl grädde
2 – 3 vitlöksklyftor
Salt & nymalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva potatisen. Häll grädden i en rymlig bunke. Riv ner osten i grädden och tillsätt 2 finhackade vitlök. Salta & peppra. Lägg ner skivorna med potatis och blanda runt. Smörj en ugnsfast form. Häll i potatisen. Grädda i 200 grader ca 60 min.

rödvinssås_ryggbiff
Önskar er alla en härlig lördagskväll!

♥♥♥
Lämna gärna en kommentar så blir jag glad! ;-) Jag svarar på frågor och önskemål så fort jag hinner, skulle jag missa något så hojta till igen!

Kryddburken hittar ni även på Instagram (@Kryddburken) och Facebook,
följ mig gärna där! :-P
♥♥♥

Texas chili med rostat bröd och gräddfil

texas_chili_köttgryta_chiligryta_recept
Hej på er igen. Märkte ni att jag tog mig lite ledigt igår? ;-) Hade fullt upp i köket hela dan med att förbereda helgens mat och ett par smörgåstårtor som skulle iväg nu på morgonen. Sen är det ju Fars dag imorgon så lite förberedelser inför den har det också blivit. Ni ska få se senare… :-P

Dagens recept är en riktig goding till helgen – Texas chili. Jag har lagat många såna här chiligrytor och får aldrig nog. Ett riktigt långkok med rejäla smaker och hetta. Denna variant är dock inte vrålhet så den kan barnen med lätthet också äta. Servera med rostat bröd och gräddfil… Jag lovar, det smälter i munnen så gott!! :-P

Det här behöver du :
1 kg högrev
1½ – 2 l oxbuljong (fond el. tärning + vatten)
2 st 33 cl ljust öl
2 burk mutti finkrossade tomater
3 msk tomatpuré
2 st lime
2 st gul lök
1 röd löd
1 st vitlök solo
1 st röd spansk peppar
2 msk D´Elidas chilisås
1 tsk oregano
1 tsk spiskummin
En liten gnutta socker…
Salt o peppar

GÖR SÅHÄR :
Skär högrevet i bitar. Bryn köttbitarna lite åt gången och flytta sedan över till en större gryta.

När alla köttbitar är brynta och ligger i stora grytan, slå på oxbuljongen, öl, krossade tomater, tomatpuré och pressa ner saften från två lime. Hacka lök, vitlök och chili lägg ner i grytan. Tillsätt D´Elidas chilisås och kryddor. Låt grytan bräsera på medelvärme ca 7-8 timmar. Slå på mer buljong efterhand de kokar in.

texas_chili

Quesadillas med flinta trippel chili

quesadillas_texmex
Jag provade att grilla en av scans nya flintastekar, ”årets smak; Trippel chili. Jädrans vilken fart de va på den! Mycket hetta där. Cayenne, ancho och jalapenõ. Smakrik men het. Hela biten på ca 1 kg rensade jag från fett och ben och strimlade jag upp efter att den grillats. Det räckte till 4 stora quesadillas, som vardera skar i 8 slajsar, alltså 32 små tårtbitar som tilltugg. Rikligt fyllda! ;-) 

Jag fyllde även tortillabröden med hackad, gul lök, tomat och kryddost. Ett par minuter på varje sida på väldigt svag grillglöd blir perfekt. Man får akta värmen för de bränns snabbt. På muurikkan är det enklare.

Det var ett litet lördagstips till grillen de. Flintastek i quesadillas blev en riktig höjdare. :-P

grillad_flinta_stek_grillat_kött_marinad_grilla

quesadillas_hot_texmex

quesadillas_recept

quesadillas

Plockmat till helgen med grillade revben, ölkorv, rostbiff och potatissallad

plockmat_plocktallrik
Gomorron vänner! Vilket hejdundrande väderomslag?? Här svajar tallarna på gården så man blir nästan lite orolig att de inte ska stå kvar. Alla lösa föremål flyger omkring som i en virvelvind. Är glad att det bara är storm och inte SNÖstorm i alla fall. :-P

Vi ska strax bege oss ner till ÖoB och handla lite smågrejer som strumpor, hundben och sånt där som brukar gå åt i en jämn ström. På hemvägen blir det ett stopp på Arontorps kroppkakor och senare ikväll om stormen lugnar ner sig blir det grillat! :-P Ska se om jag hittar lite goda kryddor och marinader ska jag svänga ihop sen och nåt gott aromsmör också! ;-)

Vad tycker ni om plockmat då? Är det något ni äter ofta hemma hos er?
Här blir det nog en gång i veckan i alla fall, oftast en fredag eller lördagskväll framför TV:n. Det är praktisk mat, lätt att plocka ihop en god tallrik av det som finns i kylen och alla kan välja de dom gillar bäst. Här är nog min favorit med grillade revben, rostbiff, krämig potatissallad, lite ölkorv, lantchips och en god dip och sallad.

Hur ser din favorittallrik ut?

plockmat_fredagsmat_mat
Grillade revben, recept HÄR >>
Krämig potatissallad, recept HÄR >>
Rostbiff, recept HÄR >>

plockmat_grillade_revben_rostbiff_ölkorv_potatissallad

Varma ost och skinktoast i smörgåsgrillen

toast_smörgåsgrill_varma_mackor
Tjingeling allihopa! Vad roligt det är att läsa om alla era traditioner kring nyår och hur ni ska fira i år. :-P Fortsätt gärna kommentera hur ni har tänkt och planerat och även hur det blev.

Här hemma har vi precis bestämt oss för tre-rätters, och ni ska givetvis får ta del av den sen, men än så länge är jag i planeringsstadiet. Ska handla och förbereda lite imorgon.

Tänkte faktiskt passa på att slå ett slag för dessa enkla och supergoda toast i smörgåsgrill som är nog så goda och passar alldeles ypperligt en lat lördagskväll. Tja, eller kanske nyår för den som inte vill eller ska fira så festligt.

Varma ost och skinktoast med goda fyllningarna är en stor favorit här hemma och går ju så snabbt att svänga ihop om man är döööööhungrig dessutom. ;-)

Favoriten är med formfranska, majonäs, tomat, skinka, salt och peppar och så förstås en eller ett par skivor god ost. Det får inte vara för mycket, det ska ju kunna ätas med händerna i form av trekanter och gärna doppas i ketchup! ;-)

Nicke gjorde sina egna specialare som ni ser längst ner med het, kryddad, stekt färs, tomat, lök och ost. och sen massor med ketchup på toppen!

Det här behöver du : 
Formfranska
Majonäs
Rökt skinka
Tomatskivor
Skivad lök
Salt & peppar
Ost

varma_mackor_smörgåsgrill_toast_ost_skinktoast
Med en smörgåsgrill svänger du snabbt ihop något gott på nolltid, oavsett vad du har i kylskåpet. Jag anser att en sån här mackapär är oumbärlig i köket både till vardag och fest! ;-)

varma_mackor_toast
Min favorit med rökt skinka, tomat, majonäs, salt och peppar och massa ost!

obh_nordica_smörgåsgrill_toast_ost_skinktoast
Loaded!

smörgåsgrill_obh_nordica_chilli
Färdig på 3 minuter!

toast_varma_mackor_smörgåsgrill
Låt svalna något och skär sedan diagonalt så du får trekanter, perfekt plockmat att äta med händerna. Glöm för guds skull inte att doppa i ketchup! ;-) ;-)

varma_mackor_köttfärs_toast
Nickes version. Han vill dock inte ha dom dubbla i smörgåsgrillen utan enkla i ugnen med en liten lätt överdos av köttfärs… Förstås! ;-)

varma_mackor_köttfärs
Hur man än vrider och vänder på det så är det ens egen favorit-varma-macka-toast som är den absolut godaste och det är ju tur att smaken är som baken! :-P

Helstekt fläskfilé och potatisgratäng serverad med glöggsås
Jag hittade ju Morbergs glögg igår på ICA och till kvällens middag använde jag glöggen i en sås. En viss sötma i sås ger en mer framträdande smak till övriga kryddor och du får en rundare, mustigare sås. Att klicka … Läs mer