Enkelt sopptips
Torsdagsreceptet blir en lättlagad soppa på temat ”Man tager vad man haver”.
Jag brukar tärna och spara rester av till exempel grillad kyckling, stekt kött och korv i en burk i frysen och koka en soppgryta när det är tillräckligt.
Ett bra sätt att dryga ut köksekonomin är att ta vara på broccolistjälken till soppa, den är också god i gratänger.
Du kan frysa in även stjälkarna i tärningar eller skivor och ta fram när du har tillräckligt till middagen.
På bilderna ser du den här soppan när jag lagade den på vedspisen i min stuga i nordvästra Dalarna häromåret.
Kött- och grönsakssoppa 4 port
3-4 dl fint tärnat, färdiglagat kött och/eller korv
2 broccolistjälkar
2 stora morötter
1 gul lök
2 dl tärnad zucchini, aubergine, gröna ärtor eller linser
1 liter hemkokt kycklingbuljong ( 9 dl vatten + 1 dl koncentrerad buljong )
2 tsk torkade örtkryddor, jag hade timjan och oregano
En skvätt äppelcidervinäger
Salt och peppar
50 g smör till stekning
Skär grönsakerna i små tärningar och stek dem en stund i smöret.
Rör ner det tärnade köttet bland grönsakerna.
Krydda och häll på buljongen, koka upp och låt puttra tills grönsakerna mjuknat så mycket som du vill ha dem.
Jag serverade soppgrytan med mina frökex och en klick aioli.
Fler tips på både budgetmat och rätter för festligare tillfällen hittar du i mina kokböcker, läs mer om dem i länkarna nedan.
Alla mina recept är glutenfria och sockerfria och de allra flesta riktigt lättlagade.
På bilden längst ned ser du min gröna ärtsoppa med purjolök och örter med morotsröra från Stora diabeteskokboken.
Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med Lars-Erik Litsfeldt)
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv SNART SLUTSÅLD
Gröna, sköna tillbehör som E-kokbok
Birgitta Höglunds bästa grilltips
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)
Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Dr Annika Dahlqvist)