Chokladbollar med dadlar och kokos

dadelbollar_dadlar_kokos_raw_food
Blev så sugen på att testa dessa choklad/dadelbollar som jag såg på Victorias provkök HÄR! Jag tänkte att detta måste vara superbra till min mamma, dadlar och kokos och inte en massa socker i. Men jag fick inte riktigt ihop smeten, kanske för att jag använde torkade dadlar och inte färska för de hittade jag inte så jag tillsatte flytande honung i receptet. Dom blev verkligen kanongoda! Kan tänka mig att även tillsätta smält mörk choklad också istället för kakao. Kul att experimentera sig fram. En ny variant på chokladbollar helt klart! :-P
(Ägg, gluten och laktosfria)

Det här behöver du : 
200 gram ekologiska torkade dadlar
100 gram kokosflingor
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
2 msk flytande honung

GÖR SÅHÄR : 
Använd en matberedare och mixa dadlar med kokos, kakao och vaniljsocker. Här får du en smulig ganska torr deg så tillsätt flytande honung så blir konsistensen ”rullbar”. ;-)

Rulla kulor och vänd ner i kokosflingor. Förvara i kylskåp eller frys in.

chokladbollar_med_dadlar_recept

Julgodis
Wienernougat:
 
Espresso fudge:
200 gr mjölkschoklad
1/2 burk kondenserad mjölk
1 msk smör
1 msk snabbkaffe pulver
Choklad kaffebönor
 
Fodra en form med bakplåtspapper.
Värm ihop alltsammans i en kastrull över medelvarm värme tills slätt.
Häll i formen och jämna till. Dekorera med choklad kaffebönor.
Låt stå i kylen några timmar och skär sen upp i passande storlek.Förvara i kyl.
 
Creme de menthé fudge:
 
200 gr vit choklad
1/2 burk kondenserad mjölk
1 msk smör
några droppar Creme de menthé arom
Knivsudd grön chokladfärg
1 dl mjölkchoklad chips
 
Fodra en form med bakplåtspapper.
Värm ihop alltsammans utom färg och choklad chips i en kastrull över medelvarm värme tills slätt.
Tillsätt grön chokladfärg tills du är nöjd.
Häll i 2/3 choklad chip och rör snabbt om, häll i formen och strö över resterand choklad chip ovanpå.
Låt stå i kylen några timmar och skär sen upp i passande storlek.Förvara i kyl.
 
Chokladkola

100 gr smör
3 msk kakaopulver
3 1/2 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 dl ljus sirap
2 dl grädde
2 msk glykos eller honung

Smält samman alla ingredienser i en kastrull. Koka blandningen tills sockertermometern visar 125 grader. Rör om då och då. Häll upp smeten i en form ca 20x25 cm klädd med bakplåtspapper. Skär eller klipp lagom stora bitar, slå in i folie eller bakpapper. Förvara i kyl.
 
Vaniljkola

100 gr smör
3 1/2 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 dl ljus sirap
2 dl grädde
2 msk glykos eller honung

Smält samman alla ingredienser i en kastrull. Koka blandningen tills sockertermometern visar 125 grader. Rör om då och då. Häll upp smeten i en form ca 20x25 cm klädd med bakplåtspapper. Skär eller klipp lagom stora bitar, slå in i folie eller bakpapper. Förvara i kyl.


 

Julgodis
Wienernougat:
 
Espresso fudge:
200 gr mjölkschoklad
1/2 burk kondenserad mjölk
1 msk smör
1 msk snabbkaffe pulver
Choklad kaffebönor
 
Fodra en form med bakplåtspapper.
Värm ihop alltsammans i en kastrull över medelvarm värme tills slätt.
Häll i formen och jämna till. Dekorera med choklad kaffebönor.
Låt stå i kylen några timmar och skär sen upp i passande storlek.Förvara i kyl.
 
Creme de menthé fudge:
 
200 gr vit choklad
1/2 burk kondenserad mjölk
1 msk smör
några droppar Creme de menthé arom
Knivsudd grön chokladfärg
1 dl mjölkchoklad chips
 
Fodra en form med bakplåtspapper.
Värm ihop alltsammans utom färg och choklad chips i en kastrull över medelvarm värme tills slätt.
Tillsätt grön chokladfärg tills du är nöjd.
Häll i 2/3 choklad chip och rör snabbt om, häll i formen och strö över resterand choklad chip ovanpå.
Låt stå i kylen några timmar och skär sen upp i passande storlek.Förvara i kyl.
 
Chokladkola

100 gr smör
3 msk kakaopulver
3 1/2 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 dl ljus sirap
2 dl grädde
2 msk glykos eller honung

Smält samman alla ingredienser i en kastrull. Koka blandningen tills sockertermometern visar 125 grader. Rör om då och då. Häll upp smeten i en form ca 20x25 cm klädd med bakplåtspapper. Skär eller klipp lagom stora bitar, slå in i folie eller bakpapper. Förvara i kyl.
 
Vaniljkola

100 gr smör
3 1/2 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 dl ljus sirap
2 dl grädde
2 msk glykos eller honung

Smält samman alla ingredienser i en kastrull. Koka blandningen tills sockertermometern visar 125 grader. Rör om då och då. Häll upp smeten i en form ca 20x25 cm klädd med bakplåtspapper. Skär eller klipp lagom stora bitar, slå in i folie eller bakpapper. Förvara i kyl.


 

Julgodis
Wienernougat:
 
Espresso fudge:
200 gr mjölkschoklad
1/2 burk kondenserad mjölk
1 msk smör
1 msk snabbkaffe pulver
Choklad kaffebönor
 
Fodra en form med bakplåtspapper.
Värm ihop alltsammans i en kastrull över medelvarm värme tills slätt.
Häll i formen och jämna till. Dekorera med choklad kaffebönor.
Låt stå i kylen några timmar och skär sen upp i passande storlek.Förvara i kyl.
 
Creme de menthé fudge:
 
200 gr vit choklad
1/2 burk kondenserad mjölk
1 msk smör
några droppar Creme de menthé arom
Knivsudd grön chokladfärg
1 dl mjölkchoklad chips
 
Fodra en form med bakplåtspapper.
Värm ihop alltsammans utom färg och choklad chips i en kastrull över medelvarm värme tills slätt.
Tillsätt grön chokladfärg tills du är nöjd.
Häll i 2/3 choklad chip och rör snabbt om, häll i formen och strö över resterand choklad chip ovanpå.
Låt stå i kylen några timmar och skär sen upp i passande storlek.Förvara i kyl.
 
Chokladkola

100 gr smör
3 msk kakaopulver
3 1/2 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 dl ljus sirap
2 dl grädde
2 msk glykos eller honung

Smält samman alla ingredienser i en kastrull. Koka blandningen tills sockertermometern visar 125 grader. Rör om då och då. Häll upp smeten i en form ca 20x25 cm klädd med bakplåtspapper. Skär eller klipp lagom stora bitar, slå in i folie eller bakpapper. Förvara i kyl.
 
Vaniljkola

100 gr smör
3 1/2 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 dl ljus sirap
2 dl grädde
2 msk glykos eller honung

Smält samman alla ingredienser i en kastrull. Koka blandningen tills sockertermometern visar 125 grader. Rör om då och då. Häll upp smeten i en form ca 20x25 cm klädd med bakplåtspapper. Skär eller klipp lagom stora bitar, slå in i folie eller bakpapper. Förvara i kyl.


 

Svensk julmat i Turkiet och sista minuten-tips på goda julbordsrätter
Svensk jultallrik i Alanya

Svensk jultallrik i Turkiet

Njutbar julmat

Julen är en riktigt bra högtid för alla oss som äter lågkolhydratmat med en stor andel natuligt fett.

Åtminstone om man ser till julbordets läckerheter med alla feta, goda kötträtter och rökta, gravade och inlagda fiskar.

Ägghalvor med räkor och majonnäs spelar också en stor roll, tänk vilka mängder av dem som gick åt när jag jobbade med julbord på restaurang.

Jag vill även kunna njuta av en skinkmacka till jul, igår kväll blev det en riktigt god sådan på mitt nypåhittade vörtbröd.

Här i Alanya njuter vi av några få svenska läckerheter som fått åka med i bagaget, för till jul är det ju alltid gott med det traditionsrika.

Spröda frökex från Huså Bröd tar vi också med hit, det är riktigt gott ihop med inlagd sill.

Här hittar du ett inlägg med ett nytt zucchinibröd och länkar till 15 andra av mina populära brödsorter.

Såser och sallader baserade på majonnäs är finfina tillbehör tillsammans med vanliga sallader med gröna blad i alla former.

Rödkål, grönkål, långkål, kålsallader är alla riktigt nyttiga och goda, de går förstås alldeles utmärkt att göra utan en massa tillsatt socker.

För i min värld ingår det mycket grönt till maten, den blir ju så mycket godare och nyttigare av det.

Här hittar du ett inlägg med en hel del gröna rätter som passar fint tillsammans med julmaten.

Julgodiset och julkakorna kan vara en svår nöt att knäcka för många som lider av sockerberoende.

Men det går att göra en hel del gott med betydligt mindre sötning än i de traditionella godsakerna.

Här hittar du ett recept jag gjorde häromveckan på fröpepparkakor, så goda antingen som de är eller med smör och ädelost på.

I dagens inlägg får du förutom länkarna ovan även bildlänkar till många rätter som du hinner laga till så här dagarna innan jul.

Ta en titt på dem och få tips på hur du kan njuta av ett både smakrikt och färggrant julbord.

Många passar fint att ta med som en julgåva om du är bortbjuden någon av helgdagarna.

Jultallrik på mitt sätt

Julbord på mitt sätt i Alanya

Smörhus till julbordet

Smörhus till julbordet

Rödbetssallad med hemgjord Majonnäs

Rödbetssallad

Rödkålssallad med mandel

Rödkålssallad med mandel

Äppelgravad lax

Äppelgravad lax

Fyllda ägghalvor

Fyllda ägghalvor

Kycklingleverpaté med Lingoncumberland och inlagda Kantareller

Min julpaté

Lingoncumberland

Lingoncumberland

Köttbullar

Köttbullar

Revbensspjäll med kaffe och kanel

Revbensspjäll med kaffe och kanel

Rödkål

Rödkål

Basturökt Fårlår med Hjortroncrème

Hjortroncrème

Gravad och ugnsstekt rådjursstek

Gravad och ugnsstekt rådjursstek

Keso à la Malta

Keso à la Malta

Mjuk pepparkaka

Mjuk pepparkaka

Kryddig ischoklad

Kryddig ischoklad

Lucka 23

Tomten njuter av några sista soliga dagar på stranden, innan det är dags att åka hem och jobba...

Tomten njuter av några sista soliga dagar på stranden, innan det är dags att åka hem och jobba…

Tomten

Tomten


Vit rocky road

vit_rocky_road
Ett återkommande julgodis är självklart rocky road, just för att det är så enkelt att göra och gott är det också! Här har jag gjort en ljus variant enbart på vit choklad. Jag tog sen lite av det jag hade i skafferiet av skumtomtar och fudge.

En väldigt söt, len men vansinnigt god rocky road jag tycker ni ska prova om ni gillar vit choklad. Har man en stor bit toblerone av den vita sorten så blir det sju resor godare! ;-)

Det här behöver du : 
300 gram vit choklad
150 gram ljus fudge (maraboufudge med schweizernöt)
1 påse skumtomtar
2 msk grädde
Rosa strössel

GÖR SÅHÄR : 
Finhacka choklad och fudge och klipp skumtomtarna i bitar. Blanda allt i en skål. Smält över vattenbad med en liten skvätt grädde, ca 2 msk. Rör ihop så allt blandas och häll upp i formar med bakplåtspapper. Strö över valfritt strössel. Låt svalna. Ställ i kylskåp och skär sedan i bitar.

julgodis_vit_choklad_rocky_road_ljus

rocky_road_julgodis_vit_ljus_choklad

Rocky road – enklaste julgodiset!

rocky_road_leilas_rockyroad
Bland de första rocky road jag gjorde gick jag ofta efter Leilas recept. Busenkelt och supergott! Såg nu till min fasa att jag inte hade lagt ut detta recept i eget inlägg så det bör jag ju göra. Nästa inlägg som kommer strax med rocky road är lite annorlunda men faktiskt ännu godare! :-P

Det här behöver du : 
600 gram choklad
(här kan du använda bara mörk eller blanda med ljus, eller mjölkchoklad)
1 påse skumtomtar eller marshmallows
2 dl pistagenötter
2 dl salta jordnötter
2 dl dumlegodis
2 dl hackad vit choklad

GÖR SÅHÄR : 
Smält chokladen över vattenbad. Blanda med resten av ingredienserna (spara lite som du kan strössla ovanpå) och häll ut i en form ca 25*35cm. Strössla över resten av ingredienserna och tryck till lätt med händerna. Låt svalna, förvara i kylskåp. Skär i bitar.

leilas_rocky_road_godis_julgodis_choklad

Gräddnougat med krokant

nougatkrisp_recept_nougat_gräddnougat
I år tänkte jag inte göra så mycket av det traditionella julgodiset förutom knäck. Tänkte prova lite nya varianter och smaker och här är en av dom. Ett julgodis med nougat. Smaken på dessa är som fyllningen i finare praliner, ni vet det finns såna där godbitar med nougatkrisp – så smakar detta! :-P Självklart kan man göra det som en hel pralin och doppa i choklad eller gjuta i formar men jag gillar när det är enkelt och går snabbt ni vet. ;-) Det här receptet innehåller bara fyra ingredienser och tar inte mer än en kvart att göra, förutsatt att man gjort krokanten i förväg.

TIPS!
Det blir mycket krokant på en påse mandel men förvara den torrt så kan du använda den till fler recept med julgodis, till exempel i knäcken. Eller strö på glass, eller använd till att baka cookies. :-P

40 st
Det här behöver du : 
125 gram nougat
50 gram vit choklad
½ dl grädde
1 dl krokant

GÖR SÅHÄR : 
Smält alla ingredienser utom krokant i vattenbad eller microvågsugn. När allt är blandat, rör ner krokanten och fyll små aluminiumformar.

Krokant
200 gram mandel
2 dl florsocker

GÖR SÅHÄR : 
Skålla mandeln och låt den torka. Hetta upp en stekpanna och lägg i mandlarna med florsocker. Rör om tills allt socker smält och de blir lite karamelliserade på ytan. Häll ut på bakplåtspapper och låt svalna. Mortla eller mixa till önskad konsistens.

julgodis_nougat_vit_choklad_krokant_mandel
Nougat, vit choklad och krokant. Grädde ska vara med också.

mandel_krokant
Den skållade mandeln pudras med florsocker i stekpannan…

mandelkrokant
Sen får den bli härligt karamelliserad och sedan svalna på bakplåtspapper.

krokant_nuogat_julgodis
Mixa, banka eller mortla krokanten till önskad konsistens.

gräddnougat_recept_nougatkrisp
Den färdiga gräddnougaten med den krispiga krokanten fullkomligt smälter i munnen.

julgodis_nougat
Prova gärna receptet och säg vad ni tycker, det är ju sååå busenkelt! ;-)
Här du mitt inlägg JULGODISSPECIAL med 21st recept >>

Chokladbollar och förderag med Ann Fernholm

Nötchokladbollar

Godistips till helgen

Jag märker att suget efter mina recept på nyttigt godis är väldigt stort. När jag lägger ut ett godisrecept till helgerna så ökar besöksstatistiken markant.

Det är så bra att många börjat förstå att det inte är vettigt att äta så mycket sött som varit vanligt för de flesta nu i många år.

I onsdags fick jag lära mig mycket nytt om socker, då var jag på Ann Fernholms föredrag och release av boken Det sötaste vi har på Nordiska Museet.

Den offentliga bokreleasen hölls där i samband med utställningen Socker – om hur vi blev sockerätare.

Föredraget om vad sockret gör med vår hälsa och den fina utställningen var en mycket intressant kombination.

Huså Bröd bjöd på Spröda frökex till alla som kom till föreläsningen. Presentpaketet blev väldigt uppskattat, det var roligt att vara på plats och få höra alla positiva kommentarer.

Ann berättade att hennes barn blivit så förtjusta i kexen med camembert på, vilket bra tips på gott och nyttigt fredagsmys.

Det känns verkligen fint att jag fått möjligheten att samarbeta med det lilla bageriet på Åreskutan med mitt frökexrecept.

På det sättet finns nu goda kex i butikerna för oss som valt att äta helt spannmålsfritt. Här hittar du bageriets sida med inköpsställen för kexen runtom i landet.

Spröda frökex LCHF/Lavkarbo

Om spröda frökex från Huså Bröd

Det har ju stormat en hel del i media den senaste tiden kring just barnen och sockret, här länkar till flera artiklar där Ann Fernholm varit med och gett svar på tal.

Jag är så glad att Ann ville ha med flera av mina recept i sin bok, på det sättet blir det väldigt många som får ta del av ett nyttigare sätt att njuta av lördagsgodis och fredagsmys.

Det behöver inte innebära att vi ger barnen massor av socker, deras konsumtion är uppe i hela 90 gram per dag i snitt.

Det är verkligen en skrämmande hög siffra att ta del av, när man vet hur mycket skada ett alltför stort sockerintag kan orsaka i kroppen.

Kunskap som inte alls är ny, redan Carl von Linné skrev om sockrets skadliga effekter på 1700-talet.

Bild från utställningen Socker på Nordiska Museet

Bild från utställningen Socker på Nordiska Museet

Ann Fernholm berättade under kvällen om ett stort antal läkare som levt och verkat bland olika urbefolkningar runt världen, innan den nutida skräpmaten hade gjort sitt intåg.

På så skilda platser som Syd-Afrika, Kanada, Gambia och Himalaya levde folk som inte använde socker i sin kost. Läkarna fann inga fall av cancer, hjärt/kärlsjukdomar, förstoppning och annat otrevligt som följer som en löpeld i spåren efter sockrets väg över världen.

Har du möjlighet så gå och se utställningen på Nordiska Museet, om inte så kan du läsa och lära dig mycket om socker i boken Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar.

Det sötaste vi har av Ann Fernholm Länk till Bokus

Det sötaste vi har av Ann Fernholm
Länk till Bokus

Länk till Kostfonden.se

Länk till Kostfonden.se

Gå gärna in på nystartade Kostfonden och lämna ett månadsbidrag för att stödja forskningen kring mat och hälsa.

Det är Ann Fernholm, Charlotta Holm Hildebrand och Fredrik Sjödin som tillsammans dragit igång projektet som har som mål att finansiera oberoende kostforskningsstudier.

Något som tyvärr är väldigt ovanligt idag, de flesta studier bekostas av pengar från läkemedelsbranschen.

Nu så följer äntligen receptet på några riktigt läckra chokladbollar jag gjorde i somras och efter receptet följer fler bilder från Socker-utställningen.

Chokladbollar Paleo/LCHF

Nötchokladbollar 8 st

2 msk cashewnötssmör

1 msk brunt mandelsmör

2 tsk cacao nibs, krossade kakaobönor

2 tsk kakao

½-1 krm vaniljpulver

Lite smulat flingsalt

Garnering

½ dl kokosflingor, hackade nötter eller kakao att rulla bollarna i

Se till att nöt- och mandelsmör är rumstempererat. Lägg allt utom garneringen i en skål. Mosa allt ordentligt med en sked så det blir väl blandat.

Saltet gör att chokladsmaken framhävs mer, smaka av så du får en sälta som passar dig.

Forma degen till en rulle, skär i jämna bitar och rulla till små bollar. Häll kokosflingor, nöthack eller kakao i en liten skål, rulla bollarna i det så de blir helt täckta. Förvara chokladbollarna i kylen eller frysen.

Du kan också smaksätta bollarna med t. ex lakritspulver, rivet skal från ekologiska citrusfrukter eller mint.

Olika sorters nötsmör finns i hälsokostbutiker och i välsorterade mataffärer. Du hittar också inköpsställen på nätet i ingredienslistan ovan.

Chokladbollar med nötter

Socker på Nordiska Museet

Socker på Nordiska Museet

Utställningen Socker på Nordiska Museet

Ann Fernholm om boken Det sötaste vi har


Dumlecrisp

dumlecrisp
Kunde inte få upp nåt inlägg i fredags och igår va de fullt upp här hemma så jag hoppas tekniken fungerar nu! Lördagsgodis måste man ju ha och dessa små, sega, krispiga dumlecrisp är bara ett måste att prova på.
Med bara fyra ingredienser svänger du ihop dom på fem minuter, kan de bli bättre? :-P Vill du lyxa till dom ytterligare ringlar du smält choklad över eller doppar dom i choklad. ;-)
I eftermiddag blir det tävling med finfint pris, så håll utkik!

dumlecrisp_godis_dumle_recept

20 st
Det här behöver du :
40 gram smör
120 g (1 påse) dumlekolor
1½ dl rice krisp
½ dl cornflakes

GÖR SÅHÄR :
Smält smör och dumlekolor i en kastrull under omrörning. När allt är smält ta kastrullen från plattan och rör ner rice krisp och cornflakes. Klicka ut små skedar på ett bakplåtspapper och låt svalna/stelna.