Kladdigt och gott till kladdkakans dag!

kladdkaka
Imorgon är det alltså ännu en dag i kalendern då vi firar mat eller bakverk, ganska roligt tycker jag när vi kan lyfta fram det goda här i livet! :-P Det är den mest googlade kakan på nätet så det är ju inte konstigt att den behöver en egen dag. Här kommer några tips från mig.

kladdkaka_mia_öhrn
Denna kladdkaka är mitt absoluta favoritrecept bland alla kladdkakor och får högsta betyg av de jag provat, ni hittar receptet HÄR >>

kladdkaka_receptKladdkakemuffins, recept HÄR >>

kladdkakor
Kladdkaka med rice krisp, recept HÄR >>

kladdkaka_mörk_choklad
Kladdkaka med nougat, recept HÄR >>


Mintkladdkaka med polkaströssel, recept HÄR >>

kladdkaka_pecannötter
Kladdkaka med pecannötter, recept HÄR >>

Arraksbollar (Myrstackar)

arraksbollar_recept
När man vill göra små goda kondisbitar som dammsugare så kan man i samma veva göra dubbel sats och få en hel hög med goda arraksbollar. Jag använder samma deg till bägge recept så det är himla smidigt att få ut två varianter av en deg. ;-)

12 st
Det här behöver du :
300 gram sockerkaka (gärna gårdagens)
½ dl havregryn
1 dl strösocker
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
100 gram smält smör
1 tsk arraksarom (Dr. Oetker)

Chokladströssel

GÖR SÅHÄR :
Bryt ner sockerkakan i bitar i matberedaren. Finhacka till smulor. Tillsätt havregryn, socker, kakao och vaniljsocker.

Smält smöret, tillsätt arrak och rör om så allt blandar sig. Häll över kakdegen och arbeta ihop till en fast deg. Rulla 12 bollar som du rullar i chokladströssel. lägg i små pappersformar. Förvara i kylskåpet i t ex. en plåtburk.

arraksbollar

Smörstekt torskrygg med tomat och mangosalsa

torskrygg_salsa_smörstekt_recept
Måste bara få inflika hur kul det är att ni är med mig på banan igen, ni är så flitiga på att kommentera nu och det är desto roligare att blogga och skriva recept såhär. Fortsätt så, det gör mig sååå glad! :-P

Jag känner också att jag fått mer flyt på allt och börjar hitta tillbaka till mina kastruller och grytor och att inte jämt ha ont eller behöva hoppa fram. Inspiration går mycket hand i hand hur man mår så det är ser riktigt bra ut nu! ;-) Foten och jag är väl inte riktigt överens ännu, den trilskas med att bli svullen, illröd och det känns som den ska brinna upp inifrån när jag ”håller på” för mycket men det går en dag i taget. Värst är att jag har svårt att hitta några bra skor att ha på mig utomhus. Vill gärna ha en högre känga, ganska rymlig och som inte klämmer på högerfoten, men har inte lyckats hitta några ännu… Några som tål regn och rusk och förhoppningsvis som jag kan ha i vinter med. Tips mottages tacksamt om ni vet om några bra?!

Inneskor måste jag också ha heeeela tiden för att inte vricka eller stuka mig, (balansen är inte på topp, haha!!) och jag som är en ”barfota-människa” är inte van vid det men jag håller på sikta in mig på ett par Birkenstock, de ska väl vara bra? Utan remmar över fotrygg o häl, en öppen toffel liksom som man bara sticker in foten i. Men jäklar va dyra dom är… Lite svammel från mig… Nu till dagens recept.

En torskrygg är en torskrygg och det är bland de godaste fiskar jag vet. Röding är fint också men lax måste jag erkänna att jag inte är så förtjust i så när jag trodde de var laxfiléer jag hade i frysen som visade sig vara torskrygg blev jag himla glad.

Gjorde en enkel rätt och smörstekte torsken med flingsalt och peppar, öste den med smör och serverade med en het tomat/mango/gurksalsa och sweet chilisås vid sidan om. Hur gott och fräscht som helst. :-P

4 port
Det här behöver du : 
4 bitar torskrygg
75 gram smör
Flingsalt
Peppar

GÖR SÅHÄR : 
Smält smör i en stekpanna. Lägg i bitarna av torskrygg och sänk till medelvärme. Salta och peppra. Ös fisken hela tiden med smöret tills det är helt genomstekta. De behöver inte vändas. Servera med salsa och sweet chilisås.

Tomat/mango/gurksalsa
Det här behöver du : 
2 stora tomater
1 mango
10 cm gurka
1 tsk D´Elidas chilisås
Salt och svartpeppar
Chiliflakes

GÖR SÅHÄR : 
Tärna tomat, mango och gurka. Blanda runt med chilisås och kryddor. Låt den gärna få stå till sig en halvtimme så smakerna får lyftas fram. Servera till den smörstekta torskryggen.

torsk_torskrygg_recept
Torskryggen smörstekt på medelvärme i stekpannan. Ös med smör. Fisken behöver inte vändas.

salsa_tomat_mango_gurka
Salsan ger en god brytning till den salta, smörstekta torsken. Om du inte vill ha den så het och kryddig, dra ner på chilisås och chiliflakes i receptet.

smörstekt_torskrygg
Smaklig fisk! :-P

Carbonara med bacon

carbonara_bacon_gröna_ärtor
Snabbmatens absoluta höjdare här hemma och säkert hos många andra också är väl ändå en pasta carbonara. Allt i en och samma panna och går fort att tillaga. :-P
Jag använder gärna frysta gröna ärtor i, det blir så himla gott.

En sak jag stötte på dock var när jag skulle röra ner äggulor, jag brukar ta tre-fyra stycken men varje ägg jag knäckte visade sig innehålla DUBBLA gulor?! Har aldrig sett det innan… Knäckte ett till och samma sak tills jag bytte förpackning efter femte ägget då fick jag EN gula… Varför blir det så? Så blir det ju aldrig av hemsprättande värphöns… Eller?! Inte vad jag sett i alla fall.

Nåja, många äggulor ska de ju va så det blev ju bara bonus, och mycket svartpeppar och en viktig detalj – en mugg av pastavattnet som gör att såsen blir härligt krämig och god.

Min carbonara-skiss : 

  1. Valfri mängd pasta. Färdigkokt och förberedd.
  2. Bacon eller rökt sidfläsk. Jag brukar räkna 80 gram/person.
  3. Svartpeppar, mycket svartpeppar!
  4. Kokvattnet från pastan, så mycket som behövs för en krämig sås.
  5. Grädde, mängd efter eget tycke och smak.
    (kan också uteslutas helt, de gjorde jag – de blir gott ändå)
  6. Valfri mängd frysta, gröna ärtor.
  7. Minst 2 äggulor/person.
  8. Valfri mängd finriven parmesan.

carbonara_med_bacon_recept
Stek baconet riktigt knaprigt och rejält med svartpeppar.

pasta_carbonara
Blanda ner pasta, pastavatten, gröna ärtor och äggulor.

carbonara_pasta_bacon_ärtor
Vänd runt och tillsätt finriven parmesan. Nu blir det såhär vansinnigt krämigt och gott. ;-)

carbonara_bacon
Servera med en extra äggula som får rinna ner i pastan. Smaklig måltid!

Punschrullar (Dammsugare)

punschrullar_dammsugare_recept_kaka_sockerkaka_arrak
Små söta kondisbitar kan ju lätt slinka ner när man är ute och fikar. En favorit hos mig är dammsugarna, följt av nöttoppar och mazariner… :-P Dessa är enklare att göra själv än man kan tro och de blir så mycket godare och inte alls torra som en del kan vara ute på konditori.

Prova att smaksätta degen med mjuk pepparkaka, eller saffranskaka nu framåt jul, det blir kanongott och då kan man ju använda vit eller röd marsipan. Jag gjorde ett gäng klassiska häromdan i alla fall och här är mitt recept.

Dom funkar dessutom perfekt att frysa ner om man vill. :-P

ca 25 st
Det här behöver du :
300 gram sockerkaka (gärna gårdagens)
1 dl strösocker
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
100 gram smält smör
1 tsk arraksarom (Dr. Oetker)

2 marsipanlock
Ljus mjölkchoklad

GÖR SÅHÄR :
Bryt ner sockerkakan i bitar i matberedaren. Finhacka till smulor. Tillsätt socker, kakao och vaniljsocker. Smält smöret, tillsätt arrak och rör om så allt blandar sig. Häll över kakdegen och arbeta ihop till en fast deg. Forma till tumtjocka rullar ovanpå marsipanen och rulla ett varv. Skär med vass kniv och fortsätt på nästa rulle. Skär dom sedan i ca 4 cm långa bitar och doppa ändarna i smält choklad. Låt stelna. Jag förvarar sen dessa i plåtburk med bakplåtspapper i kylen.

recept_dammsugare_punschrullar_arrak
Mixa allt i matberedaren så går det snabbt och smidigt.

dammsugare
Låt gärna degen ”svälla” lite i kylskåp före du lägger ut den på marsipanen.

hemmagjorda_dammsugare_punschrullar
Forma till avlånga rullar och rulla ihop marsipanen ett varv. Skär av och fortsätt med nästa rulle. Färdiga marsipanlock (använde 2 st) tycker jag är kanon för jag orkar inte stå å kavla tunt men det kan man ju göra om man vill. ;-)

punschrullar_recept_dammsugare
Skär rullarna i bitar.

dammsugare_punschrullar_recept
Och doppa i choklad. Låt stelna.

Grekiska biffar med tzatziki, sallad och råstekt potatis

grekisk_mat_biffar_tzatziki_recept
Gårdagens middag…. Herrejösses så gott! Blir hungrig igen bara av att hålla på med bilderna och skriva receptet!! :-P Det ska va nu den här gråa, regniga novembertiden som vi lyxar till helgerna med utländska smaker, minnen från Grekland och härliga, krispiga färger på mat och sallad. Det ger en liten extra kick och det är precis som om smaksinnen inte är riktigt beredda när det kommer såna här explosioner. Så jädrans gott alltså. :-P

Biffarna har jag smaksatt med vitlök, citron och oregano. De två äggen både binder ihop smeten och äggvitan gör att de reser sig och får fin, rund form. En matsked potatismjöl har jag också alltid i bara för att de ska bli fasta och fina och inte ”smula”. Till biffarna gjorde jag tzatziki, en grekisk sallad med tomat, oliver, fetaost, gurka och rödlök. och som ytterligare tillbehör för den som önskar – råstekt potatis smaksatt med örter. Nåt som kan falla er på läppen kanske? ;-)

16 st små biffar
Det här behöver du :
1 kilo blandfärs
1 msk potatismjöl
1 dl vatten
2 ägg
1 msk grönsaksfond
2 vitlöksklyftor
Rivet skal från en citron
2 tsk torkad oregano
1 tsk nystött svartpeppar
1 tsk salt
Malen söt paprika

GÖR SÅHÄR :
Blanda samtliga ingredienser till biffarna utom malen paprika. Forma till 16 runda biffar. Lägg på en varm ugnsplåt med smält smör på. Pudra över malen paprikakrydda. Stek i ugn ca 20 min i 200 grader.

tzatziki
Börja med att röra ihop tzatzikin så den får stå och dra till sig i kylen. Recept hittar du HÄR
Superkul med alla era tips på olika varianter av tzatziki dessutom – stort tack för att ni delar med er!

råstekt_potatis
Skala potatisen och skär i ca ½ cm tjocka skivor. Hetta upp en rymlig stek eller traktörpanna med lock. Tillsätt rapsolja (så det täcker botten, men inte mer) och lägg ner potatisen, den ska få en lite lätt friterad yta. Strö över torkade örter, flingsalt och en gnutta råsocker. Tillaga på hög värme utan lock tills potatisen får fin färg, sänk sedan till låg värme och lägg på locket. Låt steka ca 20-25 min med lock, vänd runt nån gång ibland.

råstekt_potatis_recept
Nästan helt färdig, nu på med locket ca 20 min så dom blir helt genomstekta lagom tills biffarna i ugnen är klara.

steka_biffar_i_ugnen_recept_grekiska
Biffarna på den varma ugnsplåten som jag smälte lite smör på. ca 20 min i 200 grader så är dom klara!

grekiska_biffar_recept
Riktigt saftiga och supergoda. :-P

grekisk_sallad_fetaost_oliver_rödlök
En grekisk middag utan denna sallad är ju nästan förbjudet. Härliga smakrika små tomater i olika färger, gurka, fetaost, oliver och rödlök… ;-)

grekiska_biffar_tzatziki_recept
Smaklig måltid!

Tzatziki – hur gör du?

tzatziki
Då var det ny vecka igen och jag har massor utav fina recept att dela med mig av från helgen. Bland annat denna tzatziki vi åt igår till söndagsmiddagen… Det var så länge sen och så vansinnigt gott alla smaker ihop. Ni ska få hela middagsreceptet sen men jag börjar med tillbehöret.

Tzatziki är ju så gott till både förrätt med bara ett rostat pitabröd och några oliver, eller som kall grillsås eller till en grekisk middag! ;-)

Alla gör tzatziki på väldigt olika sätt har jag märkt. Jag har nog länge gjort min ganska lika genom åren faktiskt och den blir suveränt god. När vi var i grekland dock köpte jag ett litet souvenir-kit med typiskt grekiska smaker däri bland annat en tzatzikikrydda man bara skulle blanda med yoghurt, inget annat. Det var ingen höjdare kan jag säga. Det ska ju va gurka i och man vill ju gärna ha dom där färska smakerna också, inte nån färdig kryddmix! :-P

Hur gör ni eran tzatziki? Låter ni yoghurten rinna av genom kaffefilter? Eller blandar ni direkt? Kanske använder ni creme fraiche eller annan syrad produkt?
Kärnar ni ur gurkan före ni river eller inte?
Olivolja? Vilka kryddor?

Jag utgår alltid från en burk creme fraiche, riven sen en urkärnad halv gurka grovt. Saltar gurkan och låter den rinna av i durkslag några minuter. Pressar ur den sista vätskan och blandar sen med creme fraiche, pressad vitlök, olivolja, en liten pytteskvätt vitvinsvinäger och salt o peppar.

Tzatziki :
200 gram gurka (ca en halv)
2 dl creme fraiche
2 pressade vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 skvätt vitvinsvinäger
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Riv gurkan grovt på ett rivjärn. Lägg gurkan i ett durkslag och salta (ca ½ tsk) så vätskan drar ur och den får stå och droppa av en stund. Krama sen ur det sista vätskan ur gurkan med händerna och blanda med resten av ingredienserna. Låt gärna stå i kyl nån timme före servering.

tzatziki
Recept på hela söndagsmiddagen får ni lite senare idag. Kram ♥

Fläskfilé i cidersås

fläskfile_cidersås_cider_recept
Hej vänner… Det är väldigt vad ni är tysta…?

Inte många som kommenterar längre annat än när det är tävlingar. Blir lite besviken då siffror ändå visar att ni är här men ingen knappt som kommenterar… Tävlingar är desto mer fart på men det är ju trots allt inte därför jag driver bloggen för att anordna tävlingar utan som en bonus för mina läsare.

Jag sitter och plitar ner och tänker på er när jag skriver recept för att inspirera. Jag ”fiskar” verkligen inte efter hejarop eller bravur med det är alltid kul att höra av er, nåt litet livstecken i alla fall… ♥

Jag läser och försöker svara på allt jag får både på mail och kommentarer och blir lika glad varje gång ni skriver så sluta inte ge era livstecken, jag behöver dom! De ger mig så mycket glädje och härlig motivation att hålla på. Om ni nu tycker att jag ska fortsätta…?!

Jag lagade i alla fall en sån riktigt god söndagsmiddag i helgen. Väldigt klassisk med kött, potatis och sås men gudars så gott och uppskattat! En lite annorlunda tvist med cidersås, ni måste prova. :-P

Cidersås är inte mer konstigt än en gräddsås på sky, smaksatt med cider. Vilken cider man använder avgör såklart smaken. En söt bordscider ger en nästan för söt smak. Välj hellre en torr cider till såser, med eller utan alkohol är en smaksak. Jag använde Kiviks Astrakan torr, äppelcider.

6 port
Det här behöver du : 

2 fläskfiléer alt. 1 fläskytterfilé
Smör till stekning
Salt och nymalen svartpeppar

Cidersåsen :
Stekskyn från stekningen av köttet
2 msk kycklingfond
4 dl cider
1 tsk tomatpuré
1 burk creme fraiche (2dl)
1 dl grädde
1 krm malen ingefära
Maizenamjöl + vatten till redning
Salt o peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skär filéerna i grova bitar. Bryn i het panna med smör. Salta och peppra. När allt fått fin färg, lägg upp på ett fat vid sidan om. Vispa ur pannan med en skvätt vatten, tillsätt sen ingredienserna till såsen utom redning och salt o peppar. Låt allt koka upp. Lägg tillbaka köttet. Låt sedan puttra på låg värme ca 20 min. Red av såsen med maizenamjöl utrört i vatten för tjockare konsistens. Smaka av med salt och peppar.

fläskfile_recept_godaste_cidersås_gräddsås_sås

fläskfile_med_cidersås

Smörgåstårta med ägg, lax och räkor

smörgåstårta_lax_skaldjur_recept_rund
Igår 18 oktober fyllde jag år. Hur många år får ni gissa er till. Det är i alla fall så många att man inte jublar direkt som man gjorde när man fyllde 20 eller 25! ;-) Haha! Men sen tror jag många av er vet att jag är av den sena årgången -78 så det är väl inte så svårt att lista ut. Dagen var fylld av överraskningar, blommor, presenter, tårta, blombud och mysigt firande på kvällen med släkten. ♥

Jag hade förberett en rund smörgåstårta kvällen innan fylld med skagenröra, ägg och mjukost. Den är så vansinnigt god så endast en ynka liten trekant blev över men den bjöd jag fd. styvfar på idag när han kom förbi i ett ärende.

Jag hade då inte ens kunnat ana mig till så mycket fina presenter som jag fick så jag är tvungen att delge er hela listan. Är helt överväldigad och så tacksam över allt fint! Min lilla samling (numera ganska stora) Le Creuset-familj här hemma i köket har fått tillökning, bilder finns längre ner i inlägget.

Fina presenter av nära o kära ♥
Höstbuketter
Pengar och trisslotter
Raggsockar
Mortel
Popcornmaskin
Schampo o balsam
Ögonskugga
Sminkpenslar
Handkräm
Doftljus 
Plommonlila soppmugg m fat
Rosa rosor
Le creuset röd salt o pepparkvarn

Le creuset röd såssnipa
Le creuset turkosa äggkoppar

Och här kommer recept på smörgåstårtan samt bildregn från gårdagen. :-P

10 – 12 bitar, rund 3 lager
Det här behöver du :
2 förp hönökaka (8 halvmånar)
1 sats grundröra
1 sats skagenröra
5 kokta, mosade ägg + 1 msk smör + 1 krm salt
1 tub naturell mjukost

Grundröra : 
1 dl lättvispad grädde
1 dl creme fraiche
3 msk majonäs
1 burk stenbitsrom (80 gram)
1 kruka finhackad dill
Salt & peppar

Skagenröra : 
1/4 av grundröran
2 rejäla nävar räkor
½ finhackad rödlök
1 msk pressad citronsaft
en nypa cayennepeppar
en nypa havssalt

GÖR SÅHÄR :
Lägg ut första bottnen med två halvmånar. Bred med smör samt skagenröra. Lägg på andra bottnen och bred med mjukosten. Snåla inte. Lägg på tredje lagret bröd och bred med smör. Täck med äggröran. Lägg på sista lagret bröd och täck sedan hela tårtan med grundröran.
Hit brukar jag förbereda dagen innan. Täck med plast o ställ i kylskåp över natten.
Garnera tårtan samma dag den ska serveras. Använd kallrökt lax, räkor, kokta ägg, ost, gurka och citron.

kryddburken_födelsedag

höstbukett

presenter

soppmugg_fat_lila

le_creuset

bukett_liljor

rosa_rosor

bukett_snittblommor_födelsedag

my_tårta

Mockarutor, höga och med mycket glasyr!

mockarutor_recept_långpanna
Jag bakade mockarutor för det är något som alltid går åt när det kommer oväntat besök. Dom är perfekta att frysa in och bara ta upp när tillfälle kräver. Tycker själv dom är extra goda när dom är lite halvtinade också! :-P
Det här receptet ger höga och saftiga rutor, glasyren är tilltagen i överkant, eller i mitt tycke som ” det ska va” – rejält med glasyr. ;-)

Nu ska jag börja klura ut vad fredagens meny ska innehålla, det är ju nån som råkar fylla år då… :-P Smörgåstårta ska det bli i alla fall och en lite festlig dessert!

Tips på dessert som passar efter smörgåstårta!? Behöver verkligen inspiration så vad hade NI velat ha?

Det här behöver du : 
150 gram smält smör
1½ dl mjölk
2 ägg
3 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Glasyr : 
125 gram smör
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
6 – 7 dl florsocker

GÖR SÅHÄR : 
Smält smöret och blanda med mjölken. Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i äggsmeten. Häll till sist i smör/mjölken. Vänd runt. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form. Mindre än en långpanna, jag använder här en form ca 25 * 35 cm.
Grädda i 175 grader c 20 – 25 min.

Koka under tiden upp glasyren. Smält smöret och dra av från plattan. Rör ner övriga ingredienser. Innan jag häller den över kakan låter jag den svalna något och sticker små snitt med en kniv huller om buller så det blir små hål, då får du en extra-extra saftig kaka! ;-) Avsluta med att strö över kokosflingor. Låt svalna innan du skär upp i rutor.

mockarutor_kärleksmums_snoddas
Mockarutor, snoddas, kärleksmums… Finns det fler namn? ;-)