Kycklingkebab i pitabröd

kycklingkebab_kebab_kyckling_pitabnröd_pita_hemmagjord
Igår önskade Joline kycklingkebab till fredagsmyset så vi köpte ett par hela färska kycklingar som hon fick stycka och bena ur själv, med lite hjälp. Det blir en hel del kött om man är noga och skär ut allt, och dessutom skinn, ben och skrov över till buljongkok. Vill man inte ödsla tid med detta så funkar det såklart lika bra med kycklingfiléer. ;-)

Köttet skärs i strimlor och får ligga i en god marinad nån timme före det steks på i het panna. Det blir verkligen tokgott! Kryddigt och smakrikt. :-P Självklart ska det vara hembakade pitabröd till och en god kebabsås, och ni vet vilken? – Just de! Den med fanta. :-P Här får ni receptet, kanske kan bli middag hos er ikväll?

4 port
Det här behöver du :
2 hela urbenade kycklingar
3 salladslök
1 röd chili
2 vitlöksklyftor
1 citron
1 msk tomatpuré
2 tsk American steakhouse seasoning
2 tsk D´Elidas chilisås
Salt & svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Strimla kycklingköttet och lägg i en rymlig skål. Finhacka salladslök, chili och vitlök och tillsätt. Pressa över en citron. Tillsätt tomatpuré, steakhouse-krydda, D´Elidas chilisås, salt och peppar och vänd runt allt. Täck med plastfolié och låt stå i kylen ca 1 timme före stekning.
Har du inte steakhouse-kryddan kan du ersätta med en het, lite rökig grillkrydda. Här kan du se vad den innehåller. Jag köper både den och D´Elidas chilisås på www.kryddlandet.se

8 st
Det här behöver :
1/2 pkt jäst
2 ½ dl vatten
½ msk socker
1 msk olja
6 – 7 dl vetemjöl

GÖR SÅHÄR :
Smula jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, häll på jästen och rör ut. Tillsätt alla ingredienser men spara lite mjöl till utbakning. Låt degen jäsa övertäckt 1 timme. Ta upp på mjölat bakbord & kavla ut 8 st runa pitabröd ca 1 cm tjocka. Nagga inte bröden, då jäser de inte upp och blir ihåliga. Grädda mitt i ugnen 225 grader ca 10 min.

Räcker till minst 4 kebab + lite extra
Godaste kebabsåsen med fanta : 
2 dl creme fraiche
1 dl naturell yoghurt alt. turkisk yoghurt
½ dl FANTA
1 tsk tomatpuré
1 riven vitlöksklyfta
1 krm cayennepeppar
Salt & vitpeppar
Några droppar D´Elidas för extra smak och hetta

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop creme fraiche och yoghurt med fanta, tomatpuré, vitlök, cayenne, salt & peppar. Låt gärna såsen ”stå till sig” nån timme i kylskåpet. Vispa upp med gaffel så det blir mer lättflytande före servering. Tillsätt några droppar D´Elidas efter egen smak och tycke.

marinad_kyckling_kycklingkebab_kebab
Kycklingen i marinaden som får stå i kylen och gotta till sig ca 1 timme före stekning.

pitabröd_recept_pita_luftiga
Nygräddade pitabröd! :-P

kycklingkebab_kebab
Kycklingen är klar!

kebab_kycklingkebab_pitabröd_hemmagjord
Fyll pitabröden med sallad, lök, gurka och kycklingkebab, toppa med den goda såsen. Ät och njut! :-P

göra_egen_kebab kebab_egen
Prova även att göra eget kebabkött hemma, recept HÄR!

Relaxa med NOA örtdrycker

noa_relaxation_örtdryck
Jag har provat den nya antistress-drycken NOA. En dryck med naturliga örter som fått jorden att stanna till lite runt sin bana. En sån här idé att lansera motsatsen till energidryck är vågat men så otroligt rätt.

Att fly från vardagens stress och prestationer till en öde ö och komma på något sånt här är genialiskt och det var så det gick till när drycken uppfanns av Noa Fridmark.

Den ska vara avslappnande och minska din stress och istället ge dig fokus på det viktiga i livet. Koppla av i kroppen och skärp sinnet. Jamenvisst, självklart! Det är ju klockrent, och det visar sig inte minst av den framgång drycken gjort då den kammade hem priset för bästa premium-dryck i världens största dryckestävling, World Beverage Innovation Awards.

Hyllad och omtyckt – Ja! Men vad smakar den? Och fungerar det?
Flaskornas innehåll bygger på citronmeliss och grönt theeextrakt med L-theanin. Lågkalori, utan kolsyra och utan koffein.
Smakerna är friska och känns naturliga, lite som att dricka direkt från en vattenkälla ute i skogen om ni nu gjort det. ;-) Det smakar naturligtvis lite fruktigt också, framförallt flaskan med ”fläder och rabarber” men godast var ”blåbär och björksav”.

Effekten ska komma efter ca 40 minuter. Ja, det borde den göra då flaskan innehåller lika mycket L-theanin som 15 koppar grönt te. :-P
Kanske borde jag provat den efter en riktigt stressig dag, en sån där dag då allt kör ihop sig för att ha ett ”sämre” utgångsläge liksom. ;-) Nu var jag inte stressad direkt men visst piggade det upp sinnet.

Var kan man köpa denna dryck? (rek. pris 35 kr)
Återförsäljare för drycken hittar du här.

Red curry chicken

chicken_red_curry_kycklinggryta_röd_curry
Då var vi på ny vecka och den rivstartar vi här med en riktigt het kycklingwok, en hot red curry chicken! :-P Så in i nordens gott, fräscht, krispigt, starkt och med massor av smak. Kan inte motstå dessa thai-rätter och det känns som en kickstart såhär efter påsk och alla helgdagar med lite annan mat än ägg, sill och köttbullar! ;-)

Varsågoda, detta är bara sååå gott!

4 port
Det här behöver du :
1 näve salta cashewnötter
3 kycklingfiléer, ca 600 gram
2- 3 msk rapsolja
3 finhackade vitlöksklyftor
1 finhackad röd chili
1 msk finhackad ingefära
3 msk röd currypasta
2 dl vatten
1 burk minimajs
1 röd paprika
1 knippe salladslök

GÖR SÅHÄR :
Börja med att rosta cashewnötterna i torr panna. Ställ åt sidan så länge.
Skär kyckling i bitar. Finhacka vitlök, chili och ingefära. Hetta upp wokpannan och häll i rapsolja. När pannan är riktigt het lägg i vitlök, chili och ingefära och låt det få fräsa ihop några sekunder. Tillsätt kycklingen och röd currypasta. När kycklingen fått färg tillsätt vattnet och låt det få fräsa in ca 5 min. Tillsätt majs, paprika och salladslök och låt dem bara värmas på i pannan. Servera med ris och rostade cashewnötter.

Justera hettan med mängden chili och currypasta, med 3 matskedar blir det här ganska hett. Dessutom tog jag med fröna från den röda chilin också. ;-)

tefal_ceramic_wok_panna
Provade min nya keramiska wokpanna från Tefal. Stor och väldigt rymlig. Värmeindikator i botten som talar om när den är tillräckligt varm för att wokas i! Riktigt nöjd med hur bra den höll värmen även uppe på kanterna också. Hela rätten gick väldigt snabbt.

red_curry_chicken_kycklinggryta
Att woka med chili, vitlök och ingefära är bland det roligaste i köket och dofterna som sprider sig är himmelska! :-P Dessutom blir det väldigt vackert för ögat med alla färgglada ingredienser.

wokad_kyckling_stir_fry_chicken_red_curry

röd_curry_kyckling_chickencurry
Här har kycklingen åkt i tillsammans med currypastan.

kycklinggryta_red_curry
Grönsakerna åker ner precis före servering så dom håller sig krispiga.

red_curry_chicken_kyckling_röd_het
Smaklig måltid. ;-)

Ärtskott – enkelt att odla hemma!

odla_ärtskott_sallad_pålägg
En väldigt billig och enkel odling hemma i köksfönstret är dessa ärtskott som växer som ogräs och går verkligen inte att misslyckas med. :-P

Vanliga gula ärtor, peta ner dom i jord, täck med lite plastfolié och håll jorden fuktig. Efter ett par dagar skjuter skotten upp och växer i rasande fart! Söta, friska och supergoda, lite likt sockerärtor i smaken. Klipp över smörgås eller blanda i sallad, soppor, pesto eller som garnityr.

Busenkelt! Och så nära ärtsoppa mina smaklökar kan komma! ;-)

ärtskott_gula_ärtor_odla

ärtskott_odla_hemma
Man behöver inte blötlägga ärtorna innan, bara fyll upp en kruka med jord, peta ner dom tätt ca 1 cm under jorden. Vattna och håll fukten inne med en plastpåse eller plastfolié över tills de börjar sticka upp, går jättefort och dom växer i rasande fart!

 

Chili cheese i ny tappning

chili_cheese_bites_muffins
Nu kommer vi till ett ”crawings” som många med mig har – chili cheese! Finns det nåt godare tilltugg/snacks? Hett, krispigt och cheesy… :-P :-P :-P

Har ni hängt med ett tag så vet ni att jag har recept på de klassiska som kan köpa på McDonalds, Max o Burger King mm… Det receptet hittar ni HÄR! 

Igår testade jag en mycket förenklad version av överbliven pizzadeg som jag bara tryckte ut i en muffinsplåt. Smälte cheddarost och vanlig riven ost tillsammans med finhackad jalapeno i micron. Ner med smeten i muffinsplåten och skjuts in i ugnen. Enklare blir det inte! Små, naggande goda chili cheese i ny tappning. Servera till fördrink, som snacks eller tillbehör.

Justera mängden jalapeno efter hur starka du vill ha dom. Här gäller det att provsmaka sig fram när du smälter ihop allt. Jag tog 3 msk jalapeno men kunde nog tagit en till. ;-)
Pizzadegen var en pytteliten överbliven deg som jag bara kavlade ut och tryckte ut rundlar av men det funkar precis lika bra med smördeg, pajdeg, sconesdeg…

Det här behöver du : 
Pizzadeg
1 förp skivad cheddarost
2 dl riven ost (edamer)
3- 4 msk finhackad inlagd jalapeno

GÖR SÅHÄR : 
Kavla ut pizzadegen och ta ut 12 st rundlar med ett mått. Tryck ner i smord muffinsplåt. Blanda cheddarost och riven ost samt jalapeno i en skål och värm i micron. Ta ut och rör om ibland. När allt är smält fyll muffinsplåten med ca 1 – 2 msk i varje. Grädda i 200 grader ca 10 min.

hemmagjorda_chili_cheese
Cheddarost, riven ost och jalapeno. In i micron.

chili_cheese_jalapeno_cheddar
Allt smält och blandat. Smaka av! :-P

pizzadeg_chili_cheese
Tryck ut degen i smord muffinsplåt.

chili_cheese_recept_bites
Fyll på med ostsmeten, ca 1 -. 2 msk i varje.

chili_chees_muffinsplåt_recept
Plåten redo för ugnen. 200 grader ca 10 min.

chili_cheese_recept
Dessa funkar perfekt att frysas in och bara ta upp och värma på i micron.

 

chili_cheese
Dom klassiska chili cheese balls. Recept, klicka här >>

Nougatglass med kola och krokant

nougatglass_krokant_kolasås
Jag lovade ju att ni skulle få ett smarrigt glass-tips idag. Om ni som jag är svag för nougat så måste ni prova den här. Det är en väldigt söt glass och bilden är endast arrangerad för avfotografering, inget man lassar i sig på en gång. En kula till kaffet är precis vad jag tycker den passar till. Barnen älskar den och kan nog äta mer! ;-)

Jag har alltså använt mig av två burkar mjölk. En kondenserad och en karamelliserad som är som tjock kolasås som jag ripplat ner i glassen. Krokanten hade jag gjort i förväg och förvarat i en burk, den kan naturligtvis uteslutas om man vill de. Häll upp glassen i en fin form och garnera den lite extra! Galet fint att ställa fram på bordet när man har gäster och alla kan skopa så mycket dom själva vill.

Det här behöver du :
5 dl vispgrädde
1 burk sötad, kondenserad mjölk
200 gram nougat
1 burk karamelliserad mjölk (kolasås)
2 dl krokant
Hyvlad choklad

GÖR SÅHÄR : 
Vispa grädden till mjuka toppar.
Öppna burken med kondenserad mjölk, och rör ihop med grädden. Smält nougaten över vattenbad och ringla ner i glassmeten. Rör om och frys in ca 45 min före du tillsätter kolasåsen (karamelliserad mjölk) och krokant, annars lägger de sig mest på botten så det är en fördel om glassen är lite halvfryst.
När du rört ner kolasås och krokant lite ojämnt i glassen, hyvla över choklad. In i frysen igen.

glass_hemmagjord_nougatglass_3_minutersglass
Ingredienserna till glassen! Krokant kan naturligtvis uteslutas om man vill.

krokant_nuogat_julgodis
Krokant

200 gram mandel
2 dl florsocker

GÖR SÅHÄR : 
Skålla mandeln och låt den torka. Hetta upp en stekpanna och lägg i mandlarna med florsocker. Rör om tills allt socker smält och de blir lite karamelliserade på ytan. Häll ut på bakplåtspapper och låt svalna. Mortla eller mixa till önskad konsistens.

nougatglass_hemmagjord_3_minuters
Den vispade grädden med kondenserad mjölk och den smälta nougaten. Rör om försiktigt och häll upp i en form.

hemmagjord_glass_recept_kondenserad_mjölk
Frys glassen ca 45 min och ta ut den och rör ner kolasås och krokant. De lägger sig lätt på botten om man rör i de när glassen är lös så bättre den är lite halvfrusen så blir det jämnt fördelat.

3_minutersglass_kondenserad_mjölk_nougatglass_hemmagjord
Hyvla över choklad. Plasta och frys in. Ta fram glassen ca 30 minuter före servering så blir den lagom i konsistensen. :-P

glass_kondenserad_mjölkOch kula upp! :-P

Pizzeria Öland – Ekerum resort

pizzeria_öland_ekerum_pizza
Påskhelgen här på Öland har verkligen varit ren och skär njutning! Strålande solsken, god mat och mycket folk. Påsken är den högtid då många turister och sommarstugeägare kommer tillbaka och det har märkts i både affärer och i trafiken. Lite kul med liv och rörelse igen efter en lång, tyst vinter. :-P

Restauranger runtom slår upp dörrarna för säsongen så vi passade på att besöka Ekerum – Pizzeria Öland. Ett ställe vi aldrig ätit på tidigare.

Pizzamenyn är väldigt annorlunda. Mycket örter och en salig blandning av smakkombination så det lät spännande när vi kollade in hemsidan först. I fredagskväll åkte vi dit och satte oss för att äta pizza.

Lokalen var ljus och fräsch, lite italienskt stuk med rödrutiga dukar, levande ljus och en allmänt mysig atmosfär. Framme vid disken fick vi menyer och sen satte vi oss vid ett bord. Vi fick gå fram och lämna vår beställning när vi bestämt oss. Ingen bordsservice alltså. Drickorna fick vi över disk direkt. Sallad, bestick, glas, servetter och vatten fick vi hämta vid en annan disk.

Pizzorna serverades dock vid bordet och första intrycket var att dom var gigantiska. Rymdes inte på tallriken. ;-)
Tunna fina bottnar, säregen tomatsås med mycket örter och även torkade örter ovanpå samt ruccola. Smaken var det verkligen inget fel på. Kanongoda verkligen! Vi beställde tre olika och slajsade lite mellan oss.

Jag tog en;
”Ekerum” – Tomatsås, ost, örter, skinka. + extra ost. 
Nicke en;
”Baggio” – Tomatsås, ost, örter, 2 sorters salami, marinerade oliver, tunt skivad rödlök, paprika.
Och Joline en;
”Che Peccato” – Tomatsås, ost, örter, oxfilé, färska små tomater, tunt skivad rödlök, vitlöksfärskost.

Vi var alla tre eniga om att de var bland de godaste pizzor vi ätit. Annorlunda smak i och med alla örter men otroligt goda. Fräscha råvaror och riktigt goda smaker. Pizzasalladen var också en höjdare. Också den med mycket örter i och även vitlök. Annorlunda och otroligt god. Helhetsintrycket väldigt bra så hit återkommer vi fler gånger. Pizzerian ligger alltså i Ekerum vid väg 136. Lätt att hitta och många parkeringsplatser.

Några plus och minus; 

– Självbetjäning vid disken vid beställning och betalning
– Läsk i PET – flaskor

+ Rent och fräscht
+ Salt och pepparkvarnar på borden
+ Gedigna bestick och glas som förhöjde känslan
+ Gratis vatten
+ Trevligt bemötande

pizzeria öland_ekerum
I den charmiga stenladan på Ekerum Resort ligger Pizzeria Öland.
Hemsida, klicka HÄR!

pizza_pizzeria_ekerum_öland_pizzaställe
Rekommenderar verkligen detta ställe. Många restauranger ploppar upp sommartid, både bra och dåliga men detta ställe kommer tillhöra kategorin BÄTTRE! De har dessutom öppet året runt – plus i kanten för de! ;-)

pizzeria_öland
Disken.

öland_ekerum_pizza_pizzeria
Del av pizzerian.

pizzeria_öland_ekerum_restaurang_pizza
Salladen var grymt god!

pizza_ekerum_pizzeria_öland
Nickes pizza med 2 sorters salami.

pizza_öland_pizzeria_ekerum
Jolines med oxfilé och vitlöksfärskost. Min med ost och skinka på översta bilden.

Påskmiddag för två

påskmat_för_två
Hej på er! Hoppas ni alla haft en fin påsk såhär långt. Skönt med långhelg! :-P Idag har varit en riktig njutardag här hemma. Sovmorgon, lite pyssel i köket på förmiddan och sen åkte vi hem till min mamma och lämnade lite påskgodis och drack kaffe. Joline ville stanna kvar så Nicke och jag fortsatte till fiskaffären i Kårehamn och sen ner till Mellösa en sväng med Kean i vårsolen. Vilket väder alltså!Kean badade i alla vattentag han kunde hitta i vanlig ordning… Det luktar ju så himla gott när dom badat ute i leran…!! *NOT*

Väl hemma bakade vi rulltårta tillsammans och förberedde lite påskmat som janssons, köttbullar, prinskorv, ägghalvor mm. Inget vidunderligt påskbord utan i väldigt liten skala men ack så gott! Fastän vi tyckte att vi lagade till väldigt lite till bara oss två så blev det mer än hälften över… Att man aldrig lär sig!?!

Efter det tog vi en sväng ut i skogen med Kean innan det började skymma. Skönt att röra på sig efter maten, annars blir man lätt fast i ett soffhörn… ;-) NU däremot är det slappa framför TV:n som gäller. Fler goda recept kommer imorgon, bland annat en hemmagjord glass ni inte får missa. So long sålänge. /Puss!

påskris_fjädrar_påskpynt

påskmat_påskbuffe_påskmiddag_påskafton_för_två

påskmat_recept_buffe_påsk

påskbakelser_rulltårta_recept
Påskbakelser ett MÅSTE! :-P

mellösa_öland_badplats_strand
Mellösa, östra Öland.

kean_dobermann_mellösa_öland

öland_mellösa_videVide! ♥

blåsippor
Ljuvliga blåsippor

Påskpyssel – godis

påskpyssel_diy_easter_godis_jellybean
Hej på er! Kikar in en snabbis här med lite påskpyssel! Är ni många som är lediga över påsk nu? Jag har ett par bra pysseltips till både stora och små. Fina påskpresenter att ge bort och väldigt enkla att göra! Blommorna här, eller de ”färgglada påskliljorna” är en fin dekoration till påskbordet kanske. Färgat papper som du klipper ut som en blomma. Limma på en knäckform och fyll med jelly beans. :-P

Morots-strutarna längre ner är gjorda av cellofan, tejp och rullat papper som jag tejpat på bara! Lite festligt. ;-)

jellybeans_candy_diy_easter_påskpynt_godis

påskpynt_diy_crafts_godis_jellybean

 

påsk_morötter_strutar_godis
Stor och lite morot. Den stora med drage-egg och den lilla med jelly beans. Snurrat papper gör man enkelt genom att vira pappret runt en penna! ;-‘)

godis_påskgodis_strutar_morötter

 

 

Påskbakelser – kladdkakemuffins med morotsland

marsipanfigurer_morötter_kladdkakemuffins
Ett styck morotsland kommer här! :-P
Enkla kladdkakemuffins med dekoration av grädde och marsipanmorötter. Festligt att bjuda jobbarkompisarna på till exempel eller varför inte som dessert på påskbuffén. Garanterat uppskattade av både stora och små. ;-)

12 st muffins i silikonformar
Det här behöver du :
2 ägg
2½ dl strösocker
3 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
100 gram smält smör el. margarin

GÖR SÅHÄR :
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ihop vetemjöl med kakao, vaniljsocker och salt. Vänd ner i smeten och rör om. Tillsätt smöret. Blanda till en slät smet. Fyll upp muffinsformar till 3/4. Grädda i 175 grader 12-14 min, absolut inte mer om du vill ha dom kladdiga. (Placera formarna på en vanlig ugnsplåt) Ta ut ur ugnen.

Täck muffinsarna med plastfolié och låt dom svalna i kylskåpet så blir dom sådär perfekt kladdiga som man vill ha dom. Dekorera.

Dekoration :
Vispad grädde med socker och kakao
1 msk smulad digestive + 1 msk riven choklad + ½ msk strösocker
Marsipanmorötter

kladdkakemuffins_kladdkaka_muffins

marsipan_marsipanfigurer_marsipanmorötter_morötter_marsipangodis_godis_påskgodis

påskmuffins_påskbakelse_påskbaka_recept

kladdkakemuffins_påskbakelse_marsipan_morötter