Wok med kyckling, kokos och ingefära

 Kycklingwok med kokos, ingefära och curry

Floridakyckling

Häromdagen fick vi en pinfärsk kokosnöt av en granne, så då blev det till att skapa en rätt med passande ingredienser.

Hittat fin ekokyckling och grönsaker på Whole Foods Market och på vår närmaste matvaruaffär Winn Dixie, så det fick bli en smakrik wok.

Vi har det verkligen bra på vår hälsoresa, har tagit en hel del ledigt från datorn också, som du märker.

Jag har några nya recept fotograferade, så det blir lite att roa mig med att skriva om när jag är hemma i höstmörkret om en vecka.

I helgen som gick blev det mycket båtåkande, passade på att se världens största båtmässa på nära håll, genom att åka vattentaxi.

Det finns två typer av Water Taxi på floden New River, en för 26 dollar där man får åka så mycket man vill under hela dagen.

Sen finns även Water Trolley som är gratis, vi har åkt några turer i Down Town, de centrala delarna av Fort Lauderdale.

Efter receptet följer en del bilder av allt det vackra vi fått uppleva sjövägen, båtarna och villorna vid vattnet är verkligen något alldeles extra.

Lite fler bilder från båtturerna hittar du här på min engelska blogg, LCHF Made in Sweden.

Wok med färsk kokos

Kycklingwok 2 port

400 g kycklingbröst

3 dl strimlad vitkål

3 dl strimlad zucchini

1 dl färsk kokos i småbitar

1 dl kokosmjölk

2 msk finhackad ingefära

2 vitlöksklyftor

3-4 msk kokosolja

1 msk curry

Salt och chiliflingor

Lite limesaft eller vinäger

Skär kycklingbrösten i skivor på längden, sen i strimlor.

Stek dem i kokosolja, krydda med salt, curry och chili. Häll upp i en skål så länge, torka ur pannan och bryn zucchini och vitkål.

I en annan panna bryner du kokosbitarna med ingefära och vitlök en stund så de får lite färg.

Blanda allt, häll på kokosmjölken och hetta upp snabbt. Smaka av om du vill ha mer kryddor.

En skvätt lime eller vinäger sätter extra sting på rätten, jag har hittat en fantastiskt god kokosvinäger från Coconut Secret på Winn Dixie.

Coconut Vinegar from Coconut Secret

Coconut

New River, Fort Lauderdale, Florida

Båten till höger kostade 35 miljoner. Dollar...

Båten till höger kostade 35 miljoner. Dollar…

Fort Lauderdale

Stars and Stripes in Fort Lauderdale

Fort Lauderdale villa

Fort Lauderdale

Iguana

En av invånarna i Fort Lauderdale, Iguanan Michael som bor under järnvägsbron över New River…

En tillfällig invånare...

En tillfällig invånare…


Långsemester i Florida och biffwok med champinjoner och vitkål

 Biffwok

Välkommen till mitt kök i Florida

Den här hösten har vi bytt vår vanliga vistelseort, Alanya i Turkiet mot något helt annorlunda.

När vår danske hyresvärd i Alanya bestämde sig för att själv vara i lägenheten nu i höst, så stod vi utan bostad i oktober-november.

Jag var över till USA i maj, då jag deltog i Low-Carb Cruise och blev då väldigt förtjust i Fort Lauderdale, där min reskamrat Åsa Holstein bor sen 6 år med sin man Pierre.

Åsa jobbar som medicinjournalist på Hemmets Journal, det var genom en intervju om mina hälsovinster på glutenfri LCHF som våra vägar korsades.

Vi blev goda vänner via alla mail mellan Florida och Alanya, en vänskap som fördjupades under den vecka vi delade hytt på kryssningen.

Så när jag och Lennart stod utan långsemesterort nu i höst hjälpte Åsa till att ordna ett riktigt bra boende här i Fort Lauderdale, så nu stannar vi här en månad.

Matinköp i Florida

Det är riktigt roligt att botanisera i matbutikerna här, det finns förstås massor av junkfood men även en hel del ekologiska produkter.

Här ska man helst vara bilburen, det är långt mellan mataffärerna, men det ger oss rejält med motion när vi går ut på matjakt.

Vi kom i måndags efter en lång resa, vårt plan blev försenat i Oslo så vi missade precis flyget hit från New York.

Men det ordnades på bästa sätt av Sas. Vi fick bo på Hotel Wyndham Garden vid Newarks flygplats över natten och fick hoppa på ett plan nästa morgon istället.

Måltidskuponger för 70 dollar fick vi också, så det gick ingen nöd på oss.

Hotellet var inrett med många detaljer från förr, bland annat fina stadsvyer från 40-talet.

Inredningen var dock bättre än maten, vi tog en hamburgare som hade sett sina bästa dagar för rätt länge sen…

Wyndham Garden Newark

Soluppgång över Manhattan...

Soluppgång över Manhattan…

Det var det kallaste dygn de haft i oktober i New York på många år, vi hade bara +1 på morgonen när vi skulle åka vidare.

Desto skönare var det i Florida, +26 trots kraftiga stormvindar.

De senaste dagarna har vi bara tagit det lugnt, det har behövts efter höstens alla matuppdrag därhemma, med receptskapande till Ecocaféet och Wonderbag-kokboken.

Idag ska du få recept på en riktigt god biffwok som jag gjorde till torsdagslunch, återkommer framöver med lite nya mattips och bilder.

Ekologiskt i USA

Strimlad biff med champinjoner, vitkål och paprika 2 port

400 g lövbiff

8 kastanjechampinjoner

3 dl strimlad vitkål

½ gul lök

½ gul paprika

25 g smör

2 msk kokosolja

1 tsk mald koriander

Salt och chiliflingor efter smak

Strimla lövbiffen. Skär svampen i halvor och sen skivor. Strimla lök och paprika. Stek grönsakerna och köttet i omgångar, krydda.

Blanda allt i en gryta och hetta upp, smaka av om du vill ha mer kryddor.

Jag serverade woken med sallad på rucola, färsk koriander och tomat, med olivolja och kokosvinäger. Smör och en majonnäs på olivolja fick också plats på tallriken.

Raw Coconut Vinegar

Hittade den fantastiska kokosvinägern från Coconut Secret och en mycket god och väldigt lite söt (5 g kolhydrater) mangosalsa från Sage Valley på affären Winn Dixie.

Det finns riktigt bra, ekologiska råvaror utan en massa socker och High Fructose Corn Syrup och glutamat även här, men man får leta lite och lusläsa innehållsförteckningen.

Utbudet av ekologiska grönsaker är riktigt stort, detsamma gäller märkningen av glutenfritt, det märks att medvetenheten vad vi stoppar i oss blivit stor i USA.

Förstås extra roligt, nu när mina böcker finns på den amerikanska marknaden, hoppas de kommer att hjälp många till en bättre hälsa även här.

Här finns nu två av mina recept från LCHF and Paleo Slow Cooking hos DietDoctor, fler recept följer där under hösten.

På min engelska blogg LCHF Made in Sweden kan du se fler bilder från våra första dagar här i Florida, om du klickar på länken.

Här en liten titt på all den tropiska grönska vi har runt vårt lilla hotell med karibisk touch.

Hotell i Florida

Segelbåt i Fort Lauderdale


Långsemester i Florida och biffwok med champinjoner och vitkål

 Biffwok

Välkommen till mitt kök i Florida

Den här hösten har vi bytt vår vanliga vistelseort, Alanya i Turkiet mot något helt annorlunda.

När vår danske hyresvärd i Alanya bestämde sig för att själv vara i lägenheten nu i höst, så stod vi utan bostad i oktober-november.

Jag var över till USA i maj, då jag deltog i Low-Carb Cruise och blev då väldigt förtjust i Fort Lauderdale, där min reskamrat Åsa Holstein bor sen 6 år med sin man Pierre.

Åsa jobbar som medicinjournalist på Hemmets Journal, det var genom en intervju om mina hälsovinster på glutenfri LCHF som våra vägar korsades.

Vi blev goda vänner via alla mail mellan Florida och Alanya, en vänskap som fördjupades under den vecka vi delade hytt på kryssningen.

Så när jag och Lennart stod utan långsemesterort nu i höst hjälpte Åsa till att ordna ett riktigt bra boende här i Fort Lauderdale, så nu stannar vi här en månad.

Matinköp i Florida

Det är riktigt roligt att botanisera i matbutikerna här, det finns förstås massor av junkfood men även en hel del ekologiska produkter.

Här ska man helst vara bilburen, det är långt mellan mataffärerna, men det ger oss rejält med motion när vi går ut på matjakt.

Vi kom i måndags efter en lång resa, vårt plan blev försenat i Oslo så vi missade precis flyget hit från New York.

Men det ordnades på bästa sätt av Sas. Vi fick bo på Hotel Wyndham Garden vid Newarks flygplats över natten och fick hoppa på ett plan nästa morgon istället.

Måltidskuponger för 70 dollar fick vi också, så det gick ingen nöd på oss.

Hotellet var inrett med många detaljer från förr, bland annat fina stadsvyer från 40-talet.

Inredningen var dock bättre än maten, vi tog en hamburgare som hade sett sina bästa dagar för rätt länge sen…

Wyndham Garden Newark

Soluppgång över Manhattan...

Soluppgång över Manhattan…

Det var det kallaste dygn de haft i oktober i New York på många år, vi hade bara +1 på morgonen när vi skulle åka vidare.

Desto skönare var det i Florida, +26 trots kraftiga stormvindar.

De senaste dagarna har vi bara tagit det lugnt, det har behövts efter höstens alla matuppdrag därhemma, med receptskapande till Ecocaféet och Wonderbag-kokboken.

Idag ska du få recept på en riktigt god biffwok som jag gjorde till torsdagslunch, återkommer framöver med lite nya mattips och bilder.

Ekologiskt i USA

Strimlad biff med champinjoner, vitkål och paprika 2 port

400 g lövbiff

8 kastanjechampinjoner

3 dl strimlad vitkål

½ gul lök

½ gul paprika

25 g smör

2 msk kokosolja

1 tsk mald koriander

Salt och chiliflingor efter smak

Strimla lövbiffen. Skär svampen i halvor och sen skivor. Strimla lök och paprika. Stek grönsakerna och köttet i omgångar, krydda.

Blanda allt i en gryta och hetta upp, smaka av om du vill ha mer kryddor.

Jag serverade woken med sallad på rucola, färsk koriander och tomat, med olivolja och kokosvinäger. Smör och en majonnäs på olivolja fick också plats på tallriken.

Raw Coconut Vinegar

Hittade den fantastiska kokosvinägern från Coconut Secret och en mycket god och väldigt lite söt (5 g kolhydrater) mangosalsa från Sage Valley på affären Winn Dixie.

Det finns riktigt bra, ekologiska råvaror utan en massa socker och High Fructose Corn Syrup och glutamat även här, men man får leta lite och lusläsa innehållsförteckningen.

Utbudet av ekologiska grönsaker är riktigt stort, detsamma gäller märkningen av glutenfritt, det märks att medvetenheten vad vi stoppar i oss blivit stor i USA.

Förstås extra roligt, nu när mina böcker finns på den amerikanska marknaden, hoppas de kommer att hjälp många till en bättre hälsa även här.

Här finns nu två av mina recept från LCHF and Paleo Slow Cooking hos DietDoctor, fler recept följer där under hösten.

På min engelska blogg LCHF Made in Sweden kan du se fler bilder från våra första dagar här i Florida, om du klickar på länken.

Här en liten titt på all den tropiska grönska vi har runt vårt lilla hotell med karibisk touch.

Hotell i Florida

Segelbåt i Fort Lauderdale


Kryddsmör från Florida

Kryddsmör med apelsin och rosmarin

Syrligt smör till grillat

Nu är jag hemma i Jämtland igen efter några härliga veckor på resande fot.

Den senaste tidens njutbara temperaturer i Florida, Karibien och Stockholm byttes hastigt mot snöklädda fjälltoppar och bara några plusgrader.

Just suttit och gått igenom de bilder jag tog på resan, så idag får du uppleva lite av värmen genom mitt kameraöga.

Ett litet recept blir det också, jag gjorde ett riktigt fräscht kryddsmör som tillbehör till en grillad, currymarinerad mahi-mahi (guldmakrill) när jag var i Fort Lauderdale.

Jag hade ju sån tur så mitt ressällskap på Low-Carb Cruise bor alldeles i närheten av hamnen där båten utgick, så jag fick några fina dagar hemma hos Åsa och Pierre Holstein.

Pierre och Åsa förberder grillen...

Pierre och Åsa förberder grillen…

Paret har bott 6 år i Fort Lauderdale och jag fick tillfälle att se och uppleva många av deras smultronställen runt staden.

Åsa är medicinjournalist och skriver för Hemmets Journal och Pierre har ett förflutet som violinist i flera av Sveriges symfoniorkestrar.

Nu lägger han ut utbildningsvideos på sin hemsida Fiddlerman.com och lär helt gratis ut hur man hanterar en fiol. Så ta chansen om du alltid längtat efter att lära dig spela.

Florida och Fort Lauderdale är en plats jag absolut kommer att återvända till, jag hade faktiskt inte väntat mig att jag skulle trivas så bra där.

Klimatet är perfekt för oss som har problem med värk vid väderomslag och kyla, det är jämnt och stabilt året runt.

Grillad mahi-mahi med apelsinsmör, mangosalsa, portabella, lök och aubergine

Grillad mahi-mahi med apelsinsmör, mangosalsa, portabella, lök och aubergine…

Apelsin- och rosmarinsmör 4-6 port

250 g smör

 1 ekologisk apelsin

2 msk finhackad, färsk rosmarin

Flingsalt och chili efter smak

Skär smöret i bitar, lägg i en skål och låt det bli rumsvarmt.

Tvätta apelsinen och torka ordentligt. Riv det yttersta skalet fint på rivjärn.

Blanda smör, apelsinskal och rosmarin väl med en slev eller använd elvisp.

Smaka av med flingsalt och chili till lagom sälta och hetta. Lägg upp i skål och ställ i kylen.

Ta fram en stund innan serveringen så kommer smakerna fram mer.

Floridasmör...

Floridasmör…

Vi njöt av apelsinsmöret till skivor av mahi-mahi, som jag låtit marinera några timmar i en plastpåse med olivolja och en fantastiskt god curry som jag köpte på St Martens.

Kryddor är en perfekt souvenir att ta med hem från resor, de väger nästan inget och räcker förhoppningsvis tills det är dags för nästa resa.

Kryddsmöret passar också riktigt bra till fläskkött, fågel och vegetariska grillrätter.

Salsan på bilden ovan var ett annat av de recept jag hittade på under resan, det kom till när vi varit ute och plockat mango. Det kommer framöver.

Är du intresserad av att ta del av fler recept på grilltillbehör så tycker jag du ska investera i min kokbok Grillmat LCHF.

Just nu kan du som läser tidningen Matkärlek köpa den till specialpriset 129 kr inkl frakt från mitt svenska förlag Pagina.

Grillmat LCHF

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Low Carb High Fat Barbecue på Amazon

Har du släkt och vänner utomlands så överraska dem gärna med ett exemplar på engelska.

Low Carb High Fat Barbecue släpptes på Amazon förra veckan, den har både amerikanska och engelska mått så den fungerar fint över hela världen :)

Har du köpt boken och tycker om den så skriv gärna en recension och betygsätt den här inne på Amazon.

Jag delar med mig av några recept ur böckerna och lite annat smått och gott på min nya blogg på engelska, LCHF Made in Sweden. Dela gärna den också med dina vänner i utlandet.

Blommande träd i Florida

Fort Lauderdale Beach

Postcard from Fort Lauderdale

Bike in Fort Lauderdale

Las Olas

Fort Lauderdale


Kryddsmör från Florida

Kryddsmör med apelsin och rosmarin

Syrligt smör till grillat

Nu är jag hemma i Jämtland igen efter några härliga veckor på resande fot.

Den senaste tidens njutbara temperaturer i Florida, Karibien och Stockholm byttes hastigt mot snöklädda fjälltoppar och bara några plusgrader.

Just suttit och gått igenom de bilder jag tog på resan, så idag får du uppleva lite av värmen genom mitt kameraöga.

Ett litet recept blir det också, jag gjorde ett riktigt fräscht kryddsmör som tillbehör till en grillad, currymarinerad mahi-mahi (guldmakrill) när jag var i Fort Lauderdale.

Jag hade ju sån tur så mitt ressällskap på Low-Carb Cruise bor alldeles i närheten av hamnen där båten utgick, så jag fick några fina dagar hemma hos Åsa och Pierre Holstein.

Pierre och Åsa förberder grillen...

Pierre och Åsa förberder grillen…

Paret har bott 6 år i Fort Lauderdale och jag fick tillfälle att se och uppleva många av deras smultronställen runt staden.

Åsa är medicinjournalist och skriver för Hemmets Journal och Pierre har ett förflutet som violinist i flera av Sveriges symfoniorkestrar.

Nu lägger han ut utbildningsvideos på sin hemsida Fiddlerman.com och lär helt gratis ut hur man hanterar en fiol. Så ta chansen om du alltid längtat efter att lära dig spela.

Florida och Fort Lauderdale är en plats jag absolut kommer att återvända till, jag hade faktiskt inte väntat mig att jag skulle trivas så bra där.

Klimatet är perfekt för oss som har problem med värk vid väderomslag och kyla, det är jämnt och stabilt året runt.

Grillad mahi-mahi med apelsinsmör, mangosalsa, portabella, lök och aubergine

Grillad mahi-mahi med apelsinsmör, mangosalsa, portabella, lök och aubergine…

Apelsin- och rosmarinsmör 4-6 port

250 g smör

 1 ekologisk apelsin

2 msk finhackad, färsk rosmarin

Flingsalt och chili efter smak

Skär smöret i bitar, lägg i en skål och låt det bli rumsvarmt.

Tvätta apelsinen och torka ordentligt. Riv det yttersta skalet fint på rivjärn.

Blanda smör, apelsinskal och rosmarin väl med en slev eller använd elvisp.

Smaka av med flingsalt och chili till lagom sälta och hetta. Lägg upp i skål och ställ i kylen.

Ta fram en stund innan serveringen så kommer smakerna fram mer.

Floridasmör...

Floridasmör…

Vi njöt av apelsinsmöret till skivor av mahi-mahi, som jag låtit marinera några timmar i en plastpåse med olivolja och en fantastiskt god curry som jag köpte på St Martens.

Kryddor är en perfekt souvenir att ta med hem från resor, de väger nästan inget och räcker förhoppningsvis tills det är dags för nästa resa.

Kryddsmöret passar också riktigt bra till fläskkött, fågel och vegetariska grillrätter.

Salsan på bilden ovan var ett annat av de recept jag hittade på under resan, det kom till när vi varit ute och plockat mango. Det kommer framöver.

Är du intresserad av att ta del av fler recept på grilltillbehör så tycker jag du ska investera i min kokbok Grillmat LCHF.

Just nu kan du som läser tidningen Matkärlek köpa den till specialpriset 129 kr inkl frakt från mitt svenska förlag Pagina.

Grillmat LCHF

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Low Carb High Fat Barbecue på Amazon

Har du släkt och vänner utomlands så överraska dem gärna med ett exemplar på engelska.

Low Carb High Fat Barbecue släpptes på Amazon förra veckan, den har både amerikanska och engelska mått så den fungerar fint över hela världen :)

Har du köpt boken och tycker om den så skriv gärna en recension och betygsätt den här inne på Amazon.

Jag delar med mig av några recept ur böckerna och lite annat smått och gott på min nya blogg på engelska, LCHF Made in Sweden. Dela gärna den också med dina vänner i utlandet.

Blommande träd i Florida

Fort Lauderdale Beach

Postcard from Fort Lauderdale

Bike in Fort Lauderdale

Las Olas

Fort Lauderdale


Kryddsmör från Florida

Kryddsmör med apelsin och rosmarin

Syrligt smör till grillat

Nu är jag hemma i Jämtland igen efter några härliga veckor på resande fot.

Den senaste tidens njutbara temperaturer i Florida, Karibien och Stockholm byttes hastigt mot snöklädda fjälltoppar och bara några plusgrader.

Just suttit och gått igenom de bilder jag tog på resan, så idag får du uppleva lite av värmen genom mitt kameraöga.

Ett litet recept blir det också, jag gjorde ett riktigt fräscht kryddsmör som tillbehör till en grillad, currymarinerad mahi-mahi (guldmakrill) när jag var i Fort Lauderdale.

Jag hade ju sån tur så mitt ressällskap på Low-Carb Cruise bor alldeles i närheten av hamnen där båten utgick, så jag fick några fina dagar hemma hos Åsa och Pierre Holstein.

Pierre och Åsa förberder grillen...

Pierre och Åsa förberder grillen…

Paret har bott 6 år i Fort Lauderdale och jag fick tillfälle att se och uppleva många av deras smultronställen runt staden.

Åsa är medicinjournalist och skriver för Hemmets Journal och Pierre har ett förflutet som violinist i flera av Sveriges symfoniorkestrar.

Nu lägger han ut utbildningsvideos på sin hemsida Fiddlerman.com och lär helt gratis ut hur man hanterar en fiol. Så ta chansen om du alltid längtat efter att lära dig spela.

Florida och Fort Lauderdale är en plats jag absolut kommer att återvända till, jag hade faktiskt inte väntat mig att jag skulle trivas så bra där.

Klimatet är perfekt för oss som har problem med värk vid väderomslag och kyla, det är jämnt och stabilt året runt.

Grillad mahi-mahi med apelsinsmör, mangosalsa, portabella, lök och aubergine

Grillad mahi-mahi med apelsinsmör, mangosalsa, portabella, lök och aubergine…

Apelsin- och rosmarinsmör 4-6 port

250 g smör

 1 ekologisk apelsin

2 msk finhackad, färsk rosmarin

Flingsalt och chili efter smak

Skär smöret i bitar, lägg i en skål och låt det bli rumsvarmt.

Tvätta apelsinen och torka ordentligt. Riv det yttersta skalet fint på rivjärn.

Blanda smör, apelsinskal och rosmarin väl med en slev eller använd elvisp.

Smaka av med flingsalt och chili till lagom sälta och hetta. Lägg upp i skål och ställ i kylen.

Ta fram en stund innan serveringen så kommer smakerna fram mer.

Floridasmör...

Floridasmör…

Vi njöt av apelsinsmöret till skivor av mahi-mahi, som jag låtit marinera några timmar i en plastpåse med olivolja och en fantastiskt god curry som jag köpte på St Martens.

Kryddor är en perfekt souvenir att ta med hem från resor, de väger nästan inget och räcker förhoppningsvis tills det är dags för nästa resa.

Kryddsmöret passar också riktigt bra till fläskkött, fågel och vegetariska grillrätter.

Salsan på bilden ovan var ett annat av de recept jag hittade på under resan, det kom till när vi varit ute och plockat mango. Det kommer framöver.

Är du intresserad av att ta del av fler recept på grilltillbehör så tycker jag du ska investera i min kokbok Grillmat LCHF.

Just nu kan du som läser tidningen Matkärlek köpa den till specialpriset 129 kr inkl frakt från mitt svenska förlag Pagina.

Grillmat LCHF

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Low Carb High Fat Barbecue på Amazon

Har du släkt och vänner utomlands så överraska dem gärna med ett exemplar på engelska.

Low Carb High Fat Barbecue släpptes på Amazon förra veckan, den har både amerikanska och engelska mått så den fungerar fint över hela världen :)

Har du köpt boken och tycker om den så skriv gärna en recension och betygsätt den här inne på Amazon.

Jag delar med mig av några recept ur böckerna och lite annat smått och gott på min nya blogg på engelska, LCHF Made in Sweden. Dela gärna den också med dina vänner i utlandet.

Blommande träd i Florida

Fort Lauderdale Beach

Postcard from Fort Lauderdale

Bike in Fort Lauderdale

Las Olas

Fort Lauderdale